Виж кво Мустафа.
Иди и снимай.Но иди и на "продан дол"да видиш тиклите в античните гробове.Пък ако имаш късмет да намериш и снимаш онзи символ подобен на полумесец обарнат нагоре, сигурен съм че ще ти лепнем прозвището - "помашкият Индиана Джоунс"с камера в ръка.
Ще е истинска сензация сигурен съм.
И ако тръпката е голяма после иди и на други интересни места в Брезнишкото землище.За мене ще е чест един корничанин като тебе да ни осветли относно брезнишките потайности.
препорачвам ти следните антични места:
- "Мъшано" специално Сърмалиевата нива която е била корнишка;
- "Винища" ;
- "Бърда" ;
- "Куманица" ;
- "Гърчовица" ;
- " Продан дол" ;
- "Подлаг" ;
- " Чарка" ;
- " Дзарзакови ливади" ,
има още много , но за тях друг път..
За "Градища" съм сигурен че е било укрепена крепост на византийски гарнизон който може би е бил част от колониалната политика на Византия.
Там сме ходили заедно с Харалан Александров и студенти от НБУ някои от които специалисти по средновековни крепости.
Заключението е че наистина е било укрепена крепост за логистика на византийски гарнизон.
Военен гарнизон който може би е събирал данъци от непокорните планинци , от които е гъмжала околноста.
Явно е че връзката на тази крепост със Византия е бил специалния път до река Места /Карасол/, до която е минавал древен пат още тогава за придвижване на армий и продоволствия.
Има и останали основи от постройка подобна на православен храм.Но аз не го твърдя това , само е предполагаемо, та аз не съм археолог.
Студентите от предпазливост за да не ни наранят също се въздаржаха от коментар.
Но може да е било византийски храм, може и да не е било.Хипотези много.Възможно е в този предполагаем храм да е имало християнска мисия , с цел налагане на християнството сред
много броините еретични селища наоколо.
Но е известно че апостол Павел е идвал в древния град Некополис ад Нестум.
Само на двеста километра от град Неврокоп в Гърция има друго известно и много поулярно сред християните свещенно селище.
Казва се Филипи.
Там апостол Павел е отправил своето прочуто послание към Филипяни.
Има го в Новия завет след четирите евангелия.
Но крепоста на "Градища" определено е плячкосана от иманярите.Хубаво е това че поне са махнали земята покрай основите и циалата крепост се очертава по определна форма и може да се определи каде са били килийте за затворниците/може би еретици/, и каде е имало нещо подобно на храм.
Но монетите които са открити там са византийски наистина сигурен сам.
На лицевата страна "Ези" има византийски василевс със обици от кръстове и корона на която същи има кръст.
На обратната страна "тура" има голамата буква " М", - симвила на Милениума, а тои е онзи период във Византия която василевсите са считали че са постигнали божествено благоденствие.
Това илюзорно благоденствие е довело до края на Византийската империя.
Не, - вземи и се дигни там снимай и разпитай разни иманярчета които знаят сичко за селищата там.Ще останеш изненадан.
Ако ги попиташ примерно дали са намирали останки от средновековна българска крепост , направо ще те помислят за луд.