Ние не се ровиме Бояне.
Тези националистически и шовинистически песни са ни набивани в главите още от детската градина.
Например- "даваш ли даваш, балканжи йово"
И даже сме я ли бой заради това че трабваше да ги пеем и да ги знаем наизуст.
В същото време нашите баби и майки пак ни пееха други песни - това са песните които са тука в този сайт.
И отзивите затова са много големи, досрамява ме да го казвам това.
Тези песни са пеени сас салзи на очи от родителите ни и местните народни певци и певици като известният Караахмет примерно.
заради тези песни хората са влизали в затвора или са били интернирани.
Метка,
Наясно съм много добре, че старите песни са отразявали събитията, които са ставали и то от гледна точка на засегнатите от тези събития хора.
Едно нещо обаче не ми е ясно - защо трябва поколения наред да се насажда злоба към всичко, което ви заобикаля? И при нас е имало препирни между помаци и християни, също така е имало открита вражда между нашето и съседното село. Стигнало се е до масов бой (помаци срещу турци) и години наред връзките между двете села не са били в добри отношения. Но това са минали и заминали неща, които не засягат нашите поколения. В момента сме си много добре - ходим си на гости, радваме се на хората като идват от там.
Злобата е като огън - подхранваш ли я и тя се разпалва.
И ако твоето минало е белязано с травматични изживявания, помисли дали искаш да продължаваш да се автотравмираш ден след ден и да травмираш и бъдещите поколения, които идват след теб. Не мисля, че е честно да ги лишаваме от щастие.
Християните имат един много добър празник, в който прощават и молят за прошка.
Ти ще поискаш ли прошка от тези, които неусетно травмираш?