Author Topic: Помашки химн и песен за помаците по света!  (Read 12185 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
http://www.youtube.com/watch?v=jCepk9gF1AA&feature=related

Али се връща от гурбет в Турция,заради обичта към Рафие/Рофинка/ Песента е откъс от филма" Краят на песента'.  На времето през комунизма беше хит,и досега негласно между помаците си знаем Рофинкината песен!

Offline Rahmie

• Charter member
http://www.youtube.com/watch?v=jCepk9gF1AA&feature=related#lq-lq2-hq
 Али се връща от гурбет в Турция,заради обичта към Рафие/Рофинка/ Песента е откъс от филма" Краят на песента'.  На времето през комунизма беше хит,и досега негласно между помаците си знаем Рофинкината песен!

Za da ostavim neshto sled nas za nashite pokoleniya da se gordeyat che nasitina ima edno mestentse na sveta kadeto mogat da se mushnat i da se pochustvat che sa si udoma i sred svoi... Za nemilite-nedragi pomatsi prasnati po sveta tuka da sazdadem edno uyutno katche edin dom da moje da si vleznat koga si iskat da cuhyat neshto da poglednat nyakoya snimka, pa edna pesen... ili kakvoto i da e bilo svarzano sas has pomatsite...

Kolkoto i da ni zamervat sas kamani nie shte prodaljim napred...

Nazmi,
Blagodarya za tazi unikalna pomashka pesen...

Jiv i zdrav... Allah da e sas tebe i sas nas...!

Offline abc

• Forum fan
А кога Руфинка стана Руфие или обратното? Аз си я знам Руфинка.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
А кога Руфинка стана Руфие или обратното? Аз си я знам Руфинка.
  abc,мога да те уверя в едно-Няма помак който да не харесва тази песен,както и щом я чуе да не му трепне сърцето! Гледай този много стар филм!

Offline abc

• Forum fan
Е, и непомаците я харесват  :)

Филма съм го гледал няколко пъти през годините.

Isyankar

• Guest
И аз я знам Руфинка ... Или Рофинка или Рофина ... Ама Руфие - сефте чувам ...

Offline dim56

• Forum fan
И аз я знам Руфинка ... Или Рофинка или Рофина ... Ама Руфие - сефте чувам ...

Малко разяснения за незнаещите:
При помаците в Родопите един от начините за образуване на умалителни женски имена е този:
Незифе - Незифинка
Фатме - Фатминка
Руфие - Руфинка
и т.н.
Още нещо неясно  ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Благодаря Рахмие,доколкото знам със сигурност част от кадрите на филма" Краят на песента" са снимани около с.Плетена,другите във Смолянско.Предполагам филма е направен през 1960/70 година! След него под различни формации и интерпретации е видоизменена Рофинкината песен,но както и да е си остава народна помашка песен!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Още за нашата Рофинка- в душите на нас помаците!  http://www.youtube.com/watch?v=faWBRDYYwG4  Феим Джигов-/Джигата /-сега рахметлия от  Виевската група!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Offline gugu

• Senior member
На времето през комунизма беше хит,и досега негласно между помаците си знаем Рофинкината песен!
Тук специално комунизма няма значение за една вечна песен. И няма гласност-негласност нито помаци непомаци. Песента е любима на всички българи. Както Песните на Надежда Хвойнева, Радка Кушлева, Валя Балканска, бай Дафо Трендафилов. Да са живи и здрави всички техни последователи, до най-малкото детенце. Докато пеем тези песни заедно, независимо кой какво казва, ще сме един народ.

Isyankar

• Guest
Малко разяснения за незнаещите:
При помаците в Родопите един от начините за образуване на умалителни женски имена е този:
Незифе - Незифинка
Фатме - Фатминка
Руфие - Руфинка
и т.н.
Още нещо неясно  ;)

Между другото и аз си помислих, че точно за такова нещо става въпрос ... Защото, ако някой е искал да преименува Руфие - щеше да я кръсти Румяна да речем, а не Руфинка ... :)

Offline havallar

• Advanced member
Между другото и аз си помислих, че точно за такова нещо става въпрос ... Защото, ако някой е искал да преименува Руфие - щеше да я кръсти Румяна да речем, а не Руфинка ... :)
Защото е изпълнява внука на извесния хайдутин със същото име.И тогава това изпълнение не подлежи на редакция.(виж кой е дядото Г.Чилингиров в интернет)

Offline sema_rohleva

• Senior member
Blagodarya Nazmi ,

Nyama da pravya komentar nyama nujda ... iztrapnah cyalata ... Blagodarya ti