Author Topic: Религия и Образование  (Read 65185 times)

0 Members and 20 Guests are viewing this topic.

Offline havallar

• Advanced member
Ynt: Религия и Образование
« Reply #90 on: April 26, 2009, 17:58 »
И кое визираш?
  Писал съм достатъчно.Отговора е там.И да те попитам ти с този ник ,кой визираш?Уж не си на линия пък пишеш.

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #91 on: April 26, 2009, 18:09 »
А сетих се.............

Offline bella

• Member
  • **
« Reply #92 on: May 05, 2009, 22:16 »
havalliar,
    Внимателно изчетох всичко, което сте коментирали до момента. Въобще не си прав. Ако толкова много си загрижен за децата си, че са боядисали наколко яйца "насила" от учителката си / повярвайте за децата това е истинско преживяване - те не го възприемат като религиозен акт , а като още една техника за украса. Никой няма да ги занимава с подробности за християнските вярвания и символи./ разгърни учебниците им и ги разгледай, защото май, когато ти е било време ти да учиш си пропуснал много уроци / имайки в предвид грешките, които допущаш/ След като толкова се позовавате на членове от различни закони и Конституцията, покажи поне една страница на учебник, в която си прочел да пише, че Ислямът е лоша религия.
   В начален ета - І - ІVкл. в часовете по Околен свят и Човекът и обществото има по един урок годишно, обикновено към края на годината, в който учим децата, че в България има хора от различни етноси, изповядващи различни религии и всички те трябва да се уважават и зачитат. Ако прочетеш някъде нещо по различно, моля, покажи го!
   Относно яйцата...Все пак сме в България!!! Великден е най-големият християнски празник....
   Имам усещането, че за хора, чието болезнено място е религията, те във всяко нещо си мислят, че другите се стремят да отрекат религията им. Това не е така.
   Моите дечица всички са от малцинствата. Уважавам произхода, религията им. Никога и презум не ми е минавало да се стремя насила да им разказвам и показвам неща от християнството. Знаеш ли, че тази година точно мюсюлманче донесе пакетче с боя 10 дни преди Великден и попита кога ще боядисваме яйца.
    След като мислиш, че боядисването на яйца може да навреди по някакъв начин на децата ти, не им разрешавай. В този час да си оцветяват нещо, да си рисуват.
    Аз боядисах яйца с моите деца, участвахме в изложба. Ядем бонбони и мекици, баклава, които те носят за празниците - Байрама, но да ти кажа честно, когато ги попитам да разкажат за подготовката, за украсата, за участието на самите деца в мюсюлманските празници не могат да разкажат почти нищо. Това не се научава в училище - по предмета Религия, а се учи вкъщи!!!

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #93 on: May 06, 2009, 09:48 »
Ами като учите вашите ученици да боядисват яйца ,научете ги и как се празнува Байрем, " повярвайте за децата това е истинско преживяване "Научете ги и на тази традиция ,за да разберат и нея........

Offline abc

• Forum fan
Религия и Образование
« Reply #94 on: May 06, 2009, 10:58 »
havallar нали уж да се опознаваме и уважаваме... Защо така истерично?

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #95 on: May 06, 2009, 11:01 »
havallar нали уж да се опознаваме и уважаваме... Защо така истерично?
Създаваш си грешно впечетление...........??????????

Offline abc

• Forum fan
« Reply #96 on: May 06, 2009, 11:23 »
Все по-осезателно го усещам.

Преди попитах за Байрама - какво, как и защо се празнува. Попитах за да ми разкаже мюсюлманин. Знаеш ли как ми отговориха? С линк към уикипедията.

Писах преди - с нашите болни мозъци пълним тези на децата с предразсъдаци.

Offline bella

• Member
  • **
« Reply #97 on: May 06, 2009, 12:02 »
 havallar,
  Аз точно няма как да ги науча как се празнува Байрам, защото не знам-/само съм чела, но това не е достатъчно/.  А и традициите и обичаите не се учат в училище, а у дома. Предават се от баба на внуче, от майка - на дете, както са се запазили християнските традиции и до днес. Ако чакам моето дете да се научи от училище как се празнува Коледа или Великден - няма да стане. То наблюдава всичко това у дома. УЧИЛИЩЕТО Е СВЕТСКО , А НЕ РЕЛИГИОЗНО МЯСТО!
    Защо за всички неволи свикнахме да ни е виновно училището или някой друг. Ако Вашите деца до сега не са се научили как се празнува Байрам - дали само учителката Ви е виновна, замислете се!

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #98 on: May 06, 2009, 12:09 »
 havallar,
  Аз точно няма как да ги науча как се празнува Байрам, защото не знам-/само съм чела, но това не е достатъчно/.  А и традициите и обичаите не се учат в училище, а у дома. Предават се от баба на внуче, от майка - на дете, както са се запазили християнските традиции и до днес. Ако чакам моето дете да се научи от училище как се празнува Коледа или Великден - няма да стане. То наблюдава всичко това у дома. УЧИЛИЩЕТО Е СВЕТСКО , А НЕ РЕЛИГИОЗНО МЯСТО!
    Защо за всички неволи свикнахме да ни е виновно училището или някой друг. Ако Вашите деца до сега не са се научили как се празнува Байрам - дали само учителката Ви е виновна, замислете се!
И аз това казвам ,които иска да си боядисва яйца в къщи........

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #99 on: May 06, 2009, 12:14 »
Има и други сериозни проблеми в образованието. 

Какво мислите за следното:

http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html

Предложението идва от председателя на Комисията по образованието и науката към НС господин Лютви Местан. На 20 март е прието на първо четене без възражение.

Offline bella

• Member
  • **
« Reply #100 on: May 06, 2009, 12:16 »
   Няма нищо лошо да научиш нещо и за традициите и обичаите на християните - все пак живеем в България, а тя е християнска държава.
   Не мога да разбера какво толкова лошо има в това. Пък и вече е минал почти един месец от тогава. Щом сте толкова ядосан, защо не поговорихте с госпожата, която кара насила децата Ви.
   Не казахте нищо за традициите Ви, кооито Вашите деца трябва да са научили вкъщи, а не да чакате госпожата да ги учи.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #101 on: May 06, 2009, 12:17 »
После вижте и това:

http://www.parliament.bg/?page=news&lng=bg&SType=show&id=1765

Изводите може всеки сам за себе си да ги направи...

Offline abc

• Forum fan
« Reply #102 on: May 06, 2009, 12:18 »
PNK2003, а за това?

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #103 on: May 06, 2009, 12:19 »
   Няма нищо лошо да научиш нещо и за традициите и обичаите на християните - все пак живеем в България, а тя е християнска държава.
   Не мога да разбера какво толкова лошо има в това. Пък и вече е минал почти един месец от тогава. Щом сте толкова ядосан, защо не поговорихте с госпожата, която кара насила децата Ви.
   Не казахте нищо за традициите Ви, кооито Вашите деца трябва да са научили вкъщи, а не да чакате госпожата да ги учи.
Има налагане на религия различна от тази на децата.И никоя учителка няма право да налага своята религия.Все пак има закони за образованието и не се спазват.

Offline bella

• Member
  • **
« Reply #104 on: May 06, 2009, 12:29 »
Има и други сериозни проблеми в образованието. 

Какво мислите за следното:

http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html

Предложението идва от председателя на Комисията по образованието и науката към НС господин Лютви Местан. На 20 март е прието на първо четене без възражение.

Това пък е направо супер предложение!!!
То и без това сега нивото на владеене на българския език е направо перфектно. /Това се вижда и от написаното от хората тук - навсякъде е пълно с правописни грешки/
   Сега българският се изучава задължително в училище и се получава така, че децата от малцинствата / в някои райони на България/, завършвайки 8 клас не могат да построят едно граматически и смислово правилно изречение, пък камо ли да ги разбереш какво искат да кажат. Не мога да си представя какво ще бъде ако предложението влезе в сила :o :o :o :o :o :o