Author Topic: Религия и Образование  (Read 65239 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ynt: Религия и Образование
« Reply #60 on: April 19, 2009, 15:15 »
Не съм влизал в сайта два дни, а то от правен се заформил емоционален спор :) Не виждам нещо лошо в това да се рисуват яйца преди Великден или да се уважават други христичнски или мюсюлмански празници в училище, стига да е предимно информативно-опознавателно и това да не става по натрапчив начин.  Всичко зависи от самите учители.  Естествено и от тези над тях, които трябва да следят дали се спазват законовите разпоредби.  Аз съм "ЗА" това детето ми да изучава история на религиите, но не преподавана от ходжи или попове, защото те няма как да правят това обективно.  В крайна сметка няма нищо лошо в това да се учат децата, че не трябва да лъжат, да убиват и т.н.  Нали основно на това ни учат религиите? 

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #61 on: April 19, 2009, 15:28 »
Не съм влизал в сайта два дни, а то от правен се заформил емоционален спор :) Не виждам нещо лошо в това да се рисуват яйца преди Великден или да се уважават други христичнски или мюсюлмански празници в училище, стига да е предимно информативно-опознавателно и това да не става по натрапчив начин.  Всичко зависи от самите учители.  Естествено и от тези над тях, които трябва да следят дали се спазват законовите разпоредби.  Аз съм "ЗА" това детето ми да изучава история на религиите, но не преподавана от ходжи или попове, защото те няма как да правят това обективно.  В крайна сметка няма нищо лошо в това да се учат децата, че не трябва да лъжат, да убиват и т.н.  Нали основно на това ни учат религиите? 
С много мога от твоето мнение да се съглася само ако ми отговориш на една гатанка:Виждал ли си и къде ,в кое  държавно училище християнски деца да запознават с Корана, и че той не источник на  омраза?И да се толелира подготовката на Байремски празници.

fotakiev

• Guest
« Reply #62 on: April 19, 2009, 15:37 »
С много мога от твоето мнение да се съглася само ако ми отговориш на една гатанка:Виждал ли си и къде ,в кое  държавно училище християнски деца да запознават с Корана, и че той не источник на  омраза?И да се толелира подготовката на Байремски празници.
Imash pravo da zadavash tazi gatanka.Bylgaria okolo 80% ot bolshenstvoto ot hora sa hristiani.Obrazovatelniat zakon ne e perfekten i predpolagam s godinite mnogo nehsta shte se iz4istiat.Ne sme USA.I vyv francia zabraniha religioznite simvoli kato krystove i zabratki kato edna ot nai-starite dyrjavi v ES.No i nadiavam se ne iskash hristianite i musulmanite da u4at v otdelni u4ilishta.To4no kato ima raznoobrazie i decata u4at sys syu4enici s razli4ni religii se u4at na tolerantnost ot malki , a ne se zatvariat v obshtnosti.A ako niakoi hristianin iska da stane musulmanin zashtoto syo4enikyt mu e takyv ili obratnoto...tova si e Boja rabota!

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #63 on: April 19, 2009, 15:40 »
И ти не ми отговори,защото няма такъв пример. ;D

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #64 on: April 19, 2009, 16:04 »

В действителност нямам преки наблюдения, поради което моят отговор на гатанката ви е НЕ.  Ще ми бъде интересно каква е ситуацията в училищата в райони със смесено население, но преобладаващо мюсюлманско. 

В интерес на истината съм попадал на учебници от 3-4 клас, в които се споменава за религиите и не съм запомнил да се е твърдяло, че Корана е източник на омраза.  Но за да бъда по-конкретен, ще се опитам да намеря необходимата информация и да я публикувам тук.   

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #65 on: April 19, 2009, 16:11 »
В действителност нямам преки наблюдения, поради което моят отговор на гатанката ви е НЕ.  Ще ми бъде интересно каква е ситуацията в училищата в райони със смесено население, но преобладаващо мюсюлманско. 

В интерес на истината съм попадал на учебници от 3-4 клас, в които се споменава за религиите и не съм запомнил да се е твърдяло, че Корана е източник на омраза.  Но за да бъда по-конкретен, ще се опитам да намеря необходимата информация и да я публикувам тук.   
Моята теза е ,да не се делят децата на религиозен принцип и натрапването на религиозни символи,ще отворя една скоба-в смесените райони.Да знаят ,че която и да е религия не учи на лошо .Но всъшност моите думи са същите като на министър М.Вълчев, но на практика изпълнява ли се от неговите подчинени?И да се предпаза от грешно разбиране на моите съждения,не съм твърдялче го пише в учебниците,а че децата в училище знаят за Исус а не знаят ,че и Корана и той не учи на омраза.Това е важно,защото по този начин ще се избегне създаването на зародиша на противопоставяне  на децата ни още от малки.Това е мое мнение и уважавам всяко такова различно от моето.

Isyankar

• Guest
« Reply #66 on: April 19, 2009, 16:22 »

kak si pozvoliavash bez da poznavash lichno Gelina da govorish s takyv ton, mislia , che i dyljish izvinenie i ne viarvai na sluhove mnogo mnogo , ne vsichko e taka kakto izglejda , vse pak sme vyv virtualnoto prostranstvo ;)

Тонът ми е еднакъв всички в този форум. При мен двойни стандарти и дискриминация няма. Мисля, че Гелина скочи първа и започна да ми пише с удивителни, което ми се е случвало и друг път когато заговоря за политика и по-конкретно за една партия. Мисля, че трябва да спра до тук с обяснението, за да има мир и разбирателство, а който трябва знае защо. :)

Isyankar

• Guest
« Reply #67 on: April 19, 2009, 16:24 »
Моята теза е ,да не се делят децата на религиозен принцип и натрапването на религиозни символи,ще отворя една скоба-в смесените райони.Да знаят ,че която и да е религия не учи на лошо .Но всъшност моите думи са същите като на министър М.Вълчев, но на практика изпълнява ли се от неговите подчинени?И да се предпаза от грешно разбиране на моите съждения,не съм твърдялче го пише в учебниците,а че децата в училище знаят за Исус а не знаят ,че и Корана и той не учи на омраза.Това е важно,защото по този начин ще се избегне създаването на зародиша на противопоставяне  на децата ни още от малки.Това е мое мнение и уважавам всяко такова различно от моето.

Всъщност законът за образованието, който забранява религиозните символи, както и доста други важни и съществени промени - все още не е приет, тъй като първия път на заседание на Мин.Съвет - г-жа Емел Етем го върна и съвсем случайно - ето, че мандата си отива и нов закон няма още приет, а идват избори - нова власт - нови закони ...

Offline muti6

• Adviser
« Reply #68 on: April 19, 2009, 17:02 »
Bravos,havalar!Ne mislia, che tova  e nachina za vazpitanie na uchenicite.Decata ot taka narechenite smeseni raioni si jiveiat mnogo dobre sas svoite sauchenici ot drugi religii i sa tolerantni edni kam drugi.Tova moje da go izmisli samo ministar(ateist).Mislia ,che  tova e vid zaboliavane v glavite na neudachnicite,koito si niamat i ideia kak da opraviat tazi veche sbarkana darjavica.Po vina na koi?Sama mojesh da si otgovorish.Idva nov ministar i se rajda porednata prostotia.Do koga taka?Da biaha se potrudili da izmisliat, kak da zadarjat uchenicite po dalgichko v uchilishte i da im sazdadat interesni znimania,koito da gii motivirat.I sega niamashe da sme na toia "Hal".Za da si po naiasno iskam da ti kaja ,che nikoi na nikoi ne natrapva svoite religiozni simvoli.Prosto gi priemi kato potrebnost.Omrazna ni da ni pouchavat kak da jiveeem.Ne sam mnogo siguren che tehnia nachin e po pravilen ot nashia.Da biaha vzeli da se pouchat:)

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #69 on: April 19, 2009, 17:10 »

Защо само в смесените райони? Образованието трябва да е светско.  Който иска, има религиозни училища, където спокойно може да си изучава задълбочено християнство или ислям, както и да се облича според религиозните канони. 

За всичко друго съм напълно съгласен с вас. 

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #70 on: April 19, 2009, 17:25 »
Защо само в смесените райони? Образованието трябва да е светско.  Който иска, има религиозни училища, където спокойно може да си изучава задълбочено християнство или ислям, както и да се облича според религиозните канони. 

За всичко друго съм напълно съгласен с вас. 
Имам предвид,че когато има еднородна религиозна среда няма как да се засегне  правата на други.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #71 on: April 19, 2009, 21:06 »
Тонът ми е еднакъв всички в този форум. При мен двойни стандарти и дискриминация няма. Мисля, че Гелина скочи първа и започна да ми пише с удивителни, което ми се е случвало и друг път когато заговоря за политика и по-конкретно за една партия. Мисля, че трябва да спра до тук с обяснението, за да има мир и разбирателство, а който трябва знае защо. :)
За ДПС ли говориш? Защото не членувам в партия! ;) А да съм предубедена към християните,тук вече хептен не позна! Предубедена съм към теб! ;)

Isyankar

• Guest
« Reply #72 on: April 19, 2009, 21:55 »
Е, призна, че си предубедена и от там иде по-острия ти тон...

Впрочем това се възприема от нормалните хора за човешки недостатък ... аз лично не го разбирам ... особено когато се касае за живи хора ... как е възможно нормален човек да е предубеден към живи хора ?? Не го побира главата ми ...

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #73 on: April 19, 2009, 21:59 »
Е, призна, че си предубедена и от там иде по-острия ти тон...

Впрочем това се възприема от нормалните хора за човешки недостатък ... аз лично не го разбирам ... особено когато се касае за живи хора ... как е възможно нормален човек да е предубеден към живи хора ?? Не го побира главата ми ...

Може да съм ненормална,знае ли човек какво се крие във виртуалното пространство! :) Една молба от мен - предай на информаторката ти,че имам ;ного приятели християни, да не се тормози горката! ;)

Isyankar

• Guest
« Reply #74 on: April 19, 2009, 22:01 »
Аа не знам нормална ли си или не ....Аз не те познавам, за да знам - нито пък имам предубеждения към хора, които дори не познавам лично ... Тъй, че не мога да кажа това. :)