Тъй като съм бил преподавател в училище 1 срок, бил съм и ученик - мисля, че няма написана двойка на някого, ако не иска да боядисва яйца, не е ли така ? В крайна сметка някои смятат, че е по-добре да се сборят и хапнат по едно яйце децата, отколкото да учат за "турското робство" и да ядат чипс - ти кой час предпочиташ ?
Или да се учим от Европа, както искат някои - щото съм бил в немско училище и то към 20 (по комплексни причини) и във всяка стая има кръст на Христос, който трябваше усилено да се лъска от турците-чистачи, които беше наела една фирма да почистват, а децата да го гледат 15 години всеки ден и всеки час в училище ... това не е ли по-силно натрапване, отколкото чукването с яйца ? Децата се радват и това е за тях някакъв забавен час - не е час по религия някой, за да им натрапва религиозна ценност...чукането с яйца не бих казал, че е религиозна ценност...бих казал, че е светската част от един религиозен обичай...Аз като бях ученик - редовно всички ядяхме яйца по Великден в клас, а на Байрямите си спомням съучениците мюсюлмани постоянни носиха разни шекерени изделия, а когато беше балкава - нямам думи какъв празник беше за всички нас....Честно казано тогава изобщо не съм осъзнавал толкова тези религиозни обичаи, а напротив - днес съм се обогатил...