Много съм мислил по този въпрос. И хем ми се иска да има часове по религия, където повече дечица да попият от тези мъдрости, да оформят правилно мирогледа си, хем ме е страх, че хората, които ще изготвят програмите и ще им преподават, ще изопачат нещата. Живеем в абсурдна държава, където хем народът е безбожен, хем митрополитите и мюфтиите карат лъскавите коли и въртят далаверите. Как, кажете ми, да имам вяра в програмите, които ще изготвят. Не знам дали има радикален ислям в България, но с очите си съм виждал фанатични "православни" християни, с които не можеш да водиш нормален разговор.
Ако оставим децата ни в ръцете на неправилните хора, няма да е далеч момента, когато българин българина ще убива заради вярата.
Според мен трябва да има часове по религия, където да се разказва за всички вери по малко - по малко за Соломон/Сюлейман, по малко са Исус/Иса, по малко за Мохамед/Мухаммад, за Бахаулла. И така, докато пиша, се чуствам някакси малък и недостоен да изредя в едно изречение имената на тези достойни мъже. Но нека да разкажат и за Буда, и за боговете на Египет, Гърция, Индия и Япония. Да видят децата, че и едните и другите искат добро да се прави, че не религията е тази, която ни разделя.
Нека това да е предмет, който запознава, а не налага!
Може и да съм малко романтичен, ама така говори сърцето ми тази вечер. Не искам сина ми да го учат да бъде християнин, нито пък мюсюлманин - нека религията да дойде от семейството, а пък когато порасне и реши да следва друг път - това ще е неговото решение - на зрял човек.
Така си мисля аз...