Днес публикувах линк към една петиция. Целта беше да ви покажа как могат да се представят нещата по коренно различен начин от действителността и да се манипулира общественото мнение. И как хората вярват на всичко написано без да се запознаят в дълбочина със съответния проблем. Настоящата дискусия по така зададената тема "Религия и образование" в този смисъл също не е задълбочена и обективна.
Ще се опитам да обобщя накратко своето виждане по проблема, въпреки че рискувам да не направя задълбочен анализ, който от своя страна е невъзможен в рамките на подобна дискусия.
Образованието в България е светско и поради тази причина религията няма място като задължителен учебен предмет. В този смиъсл законодателят е предвидил, че религия може да се изучва като ЗИП. Личното ми мнение е, че като задължителна дисциплина е допустимо да се изучава например "История на религиите", но по един безпристрастен и ненатрапчив начин. По този начин учениците ще имат възможността да се запознаят с основните религии, с посланията, които те отправят към човечеството и с моралните принципи, които отстояват.
По отношение носенето на религиозни символи в училищата също се спекулира много. Изхождайки отново от обстоятелството, че образованието е светско,
натрапчивото носене на религиозни символи е недопустимо. Освен това Конституцията гарантира неприкосновеност и на атеистичните възгледи. При така поставената демократична правна рамка няма как да не бъда против подобна гледка в българско светско училище:
или
Преди някой да ме упрекне, че подобни гледки в действителност няма в нашите училища и не би имало, ще направя едно уточнение - границата между допускането на натрапчиви религиозни символи и евентуални гледки като горните е много малка. И в заключение по този въпрос бих искал да добавя, че който иска да получи религиозно образование в България, то тази възможност му се предлага без правата му да бъдат нарушавани, обучавайки се в духовни училища.
Прави впечатление разискването на един друг въпрос - прословутото рисуване на яйца преди Великден. Никой не задължава учениците да го правят. Който чувства реална "заплаха" за детето си, спокойно може да не му разрешава да прави това в съответния учебен час. Аналогично и за почерпката с баклава.
Погрешно се натрапва в тази тема, че на учениците се внушавало, че ислямът бил лоша религия. Подобни твърдения не съм срещал в нито един учебник, дори напротив. Ако някой разполага с конкретни факти в тази насока, то моля да ги помести тук за да се запознаем всички с тях. От друга страна не мисля, че е нужно точно в училище и то по два часа седмично, както искат мюсюлманските и християнските духовници, да се обясняват на учениците предимствата и недостатъците на съответните религии, като причините за това съм ги изложил по-горе.
И в заключение бих искал да обърна внимание на мнението на уважавания от мен Мустафа относно мястото на кръста в герба на Република България. При 84 % християнско и 12 % мюсюлманско население в България не бива да ни учудва подобен символ в официалния герб на страната. Освен това е нужно да се анализира къде точно е разположен този символ - в короните, които от своя страна са символ на власт, която по презумпция в епохата на монархизма произлиза директно от Бога.
П.С. Моля да бъда извинен за евентуално допуснати правописни грешки...