Author Topic: Религия и Образование  (Read 65090 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ynt: Религия и Образование
« Reply #15 on: April 14, 2009, 11:37 »
Не виждам как чл. 15, ал. 3 от ЗСООМУП противоречи на Конституцията.  По логиката на ПЕТЕР задължителното училищно обучение до 16-годишна възраст (чл. 7, ал. 1 от ЗНП) също е противоконституционно, защото нарушава правото от отказ от образование.   

Offline abc

• Forum fan
Религия и Образование
« Reply #16 on: April 14, 2009, 11:57 »
havallar е провокиран от учителка, която е накарала децата да боядисват яйца, приемайки тома като натрапване на чужда религия. На децата според мен, абстрахирайки се от нашите мозъчни бури може би ще им е интересно. Религията обаче е деликатно нещо. По тази причина той протестира, може би с право. Заприличвайки на американците по извратената им маниакалност за права на разни групи, налагането на християнски ритуал над мюсюлманско дете би могло да се приеме като неприемливо. Същото обаче с обратен знак пак е вярно. Както и налагането на дете на родители атеисти на тази или онази религия.

Свободно или не избираемостта на предмет от родителите, особенно в малките населени места е манипулативно. Едно време Партията не нареждаше, тя препоръчваше и даваше насоки. Имаш усещането за свобода, но дупе да ти е яко ако не се съобразиш.

PETER

• Guest
« Reply #17 on: April 14, 2009, 11:59 »
Не виждам как чл. 15, ал. 3 от ЗСООМУП противоречи на Конституцията.  По логиката на ПЕТЕР задължителното училищно обучение до 16-годишна възраст (чл. 7, ал. 1 от ЗНП) също е противоконституционно, защото нарушава правото от отказ от образование.  

Чл. 53.
(1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg

Т.е. отказа от образование е също противоконституционен, а задължителното училищно обучение до 16-годишна е конституционно.

Все пак беше добър опит. ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #18 on: April 14, 2009, 12:03 »
ПЕТЕР,

Погрешно тълкувате разпоредбите на чл. 6, ал. 2 от Конституцията във връзка с чл. 15, ал. 3 от ЗСООМУП, където изрично е посочено, че ЗИП е в съответствие с интересите и индивидуалните възможности на учениците и с възможностите на училището.  Също така е посочено, че в ЗИП се включва изучаването на религия, т.е. този предмет не е включен в задължителната подготовка.  В случая не може да се говори за ограничаване правата или привилегии, основани на религия и в този смисъл разпоредбата на чл. 15, ал. 3 от ЗСООМУП не се явява противоконституционна.     

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #19 on: April 14, 2009, 12:04 »
havallar е провокиран от учителка, която е накарала децата да боядисват яйца, приемайки тома като натрапване на чужда религия. На децата според мен, абстрахирайки се от нашите мозъчни бури може би ще им е интересно. Религията обаче е деликатно нещо. По тази причина той протестира, може би с право. Заприличвайки на американците по извратената им маниакалност за права на разни групи, налагането на християнски ритуал над мюсюлманско дете би могло да се приеме като неприемливо. Същото обаче с обратен знак пак е вярно. Както и налагането на дете на родители атеисти на тази или онази религия.

Свободно или не избираемостта на предмет от родителите, особенно в малките населени места е манипулативно. Едно време Партията не нареждаше, тя препоръчваше и даваше насоки. Имаш усещането за свобода, но дупе да ти е яко ако не се съобразиш.
Наблюдавам коментарите и уважавам всяко мнение ,но твоето е най-точно за мен поне.Благодаря.

PETER

• Guest
« Reply #20 on: April 14, 2009, 12:17 »
ПЕТЕР,

Погрешно тълкувате разпоредбите на чл. 6, ал. 2 от Конституцията във връзка с чл. 15, ал. 3 от ЗСООМУП, където изрично е посочено, че ЗИП е в съответствие с интересите и индивидуалните възможности на учениците и с възможностите на училището.  Също така е посочено, че в ЗИП се включва изучаването на религия, т.е. този предмет не е включен в задължителната подготовка.  В случая не може да се говори за ограничаване правата или привилегии, основани на религия и в този смисъл разпоредбата на чл. 15, ал. 3 от ЗСООМУП не се явява противоконституционна.     

Ами точно този текст за "възможностите на училището" е противоконституционния.
Не може някакво си училище, щото нямало други възможности, да си позволява да нарушава конституцията.
Нали
Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.

И къде точно ми е погрешното тълкуване, щото иначе си говорим "общи приказки"? ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #21 on: April 14, 2009, 12:31 »
И къде точно ми е погрешното тълкуване, щото иначе си говорим "общи приказки"? ;)

Докато не посочиш текст от Конституцията, в който изрично да е упоменато, че е забранено изучаването на религия в училищата под каквато и да е била форма, ще продължаваме да си говорим "общи призказки".

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #22 on: April 14, 2009, 12:45 »
http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg

Т.е. отказа от образование е също противоконституционен, а задължителното училищно обучение до 16-годишна е конституционно.

Все пак беше добър опит. ;)

ПЕТЕР,

Посочих ви пример, който е аналогичен на вашия (закон - конституция).  Логиката е абсолютно същата.  Това, че разпоредбата на чл. 7, ал. 1 от ЗНП преповтаря тази на чл. 53, ал. 2 от Конституцията със сигурност я прави непротивоконституционна, но не виждам в каква връзка се позовавате именно на нея, защото следвайки вашата логика, то текстовете на чл. 6 и чл. 53 от Конституцията би трябвало да са взаимно противоречащи си   разпоредби, което в действителност не е така. 

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #23 on: April 14, 2009, 12:54 »

Посочих ви конкретно къде. Няма как да се ограничават правата при положение, че ЗИП е в съответствие с интересите на учениците.  Написано е черно на бяло и не са "общи приказки" ;)  По-скоро би следвало да се обърне внимание дали се спазва разпоредбата на чл. 15, ал. 3 от ЗСООМУП.   

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #24 on: April 14, 2009, 13:03 »
И още нещо конкретно към ПЕТЕР.  Виждам, че сте интелигентен и образован човек, който има познания относно религиите.  Това, че сте атеист е ваше право.  Не мислите ли обаче, че правилно би било на децата ни да им се даде право сами да изберат какви да бъдат?  Това няма как да стане, ако те не са обективно запознати с материята.  Лично аз бих искал детето ми да изучава история на религиите, но не преподавана от попове или ходжи. 

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #25 on: April 14, 2009, 13:58 »
Абе не ви ли стана ясно, че в много случаи за даден проблем има закон и "за" и "против"?
Зависи какво ще каже онзи, който поръчва музиката.

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #26 on: April 14, 2009, 19:34 »
Абе не ви ли стана ясно, че в много случаи за даден проблем има закон и "за" и "против"?
Зависи какво ще каже онзи, който поръчва музиката.
http://www.focus-radio.net/?s=2&do=n248353&PHPSESSID=s9hcqdbbrfr3qsohirufgi8uk6
 изглежда не я поръчаме ние

PETER

• Guest
« Reply #27 on: April 16, 2009, 09:10 »
PMK2003,

1.
Конституцията е основен закон и като такъв определя права и задължения които се извеждат от същността на държавата. Нашата държава е отделена от религията, поради което имаме принципа на ненамеса (или на минимална намеса) на държавата в религията и на религията в държавата.
Ако сравняваме правата и задълженията при образованието, с тези при религията ние нямаме  отделяне при образованието каквото  е при религията. Затова държавата управлява образованието почти изцяло (с малки изключения като автономията на ВУЗ-овете) но само регулира религията но така че:
Чл. 37.
(1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

Аналогичния текст за образованието е
Чл. 53.
(1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.
(4) Висшите училища се ползват с академична автономия.
(5) Граждани и организации могат да създават училища при условия и по ред, определени със закон. Обучението в тях трябва да съответства на държавните изисквания.
(6) Държавата насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и преквалификация. Тя упражнява контрол върху всички видове и степени училища.

Т.е. при религията имаме изрично право на отказ от религия, докато при образованието имаме  изрично задължение да се образоваме до 16г.
От друга страна задълженията винаги логически противоречат на правата само когато задълженията изцяло отменят правата. Задължаването до 16г. не отменя правото на необразоване след 16г.

2.
Относно израза „в съответствие с интересите на учениците“ разсъжденията са същите както при „възможностите на училището“
Не може някакви си ученици, щото имали интерес да изучават религия да накърняват правото на други ученици, които нямат интерес да изучават религия и по този начин да се нарушава изричното конституционно право на свобода на атеистичните възгледи.

3.
Относно въпроса за избора на децата.
Няма ли логическо противоречие между, Вашето искане какво да изучават детето Ви, и исканото от Вас право, децата сами да избират. ;)
Първо да уточним че децата са деца до пълнолетие. След това въпреки че пак ни са деца те са равноправни с нас и никой няма право да им ограничава правото на религиозен или нерелигиозен избор
Докато не са пълнолетни и са деца родителя избира вместо тях.
Т.е. те може да имат право сами да избират, само когато родителят им отстъпи това право, като те упражняват своето право на избор през правото на родителя, като отговорност пред обществото се носи от родителя.
По отношение изучаването на религия аз не бих отстъпил правото за избор на децата си.
Не бих отстъпил, ако мога, и по отношение изучаването на други подобни идеологически дисциплини като „научен комунизъм“, „история на БКП“, „икономика на социализма“ и т.н.

havallar,

"Ние" не значи "Аз" а значи всички български граждани с право на избор. Т.е. суверена.
Твоят глас и моят глас са равни. Никой "Аз" или ограничена групичка с каквато и да е религия или с каквато и да е претенция за истина не бива и не трябва да "поръчва музиката".

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #28 on: April 18, 2009, 19:01 »

havallar,

"Ние" не значи "Аз" а значи всички български граждани с право на избор. Т.е. суверена.
Твоят глас и моят глас са равни. Никой "Аз" или ограничена групичка с каквато и да е религия или с каквато и да е претенция за истина не бива и не трябва да "поръчва музиката".
Твоя глас и моя не са равни,защото аз(НИЕ),съм от малцинствена група .И налагането на твоя глас е вече дискриминация и натиск.А музиката не я поръчаме ние във всеки случай
http://www.focus-radio.net/?s=2&do=n248353&PHPSESSID=s9hcqdbbrfr3qsohirufgi8uk6
се вижда ясно.Даже може да се нарече и нов ВП -мутирал под др. форма.

Isyankar

• Guest
« Reply #29 on: April 18, 2009, 21:09 »
Твоя глас и моя не са равни,защото аз(НИЕ),съм от малцинствена група .И налагането на твоя глас е вече дискриминация и натиск.А музиката не я поръчаме ние във всеки случай

По-голяма глупост от това не съм чувал. Кажи ми например след 2 месеца на избори - как моят глас ще е по-тежък от твоя ? Понякога се прекалява с това някой да се изкарва жертва и вечния онеправдан... не го приели в УНСС един приятел от Егрек помак - и ми вика - "Тва щот съм помак и името ми е Джемал" - иди му обяснявай, че изпита е писмен и, ако някога се наруши анонимността - то не е защото някой е решил да дискриминира някой щото е с рязана пишка с извинение, а щото някой яко е бутнал пари и трябва да го вкарат - а такива са от всякакви етноси и лично аз също съм бил ощетявам....Тъй, че стига вече с това ...  ... Ако и сега няма равенство - да я разтурваме тая държава и всеки да си хваща пътя - омръзна ми вече да ми се натяква непрекъснато, че съм бил с повече права от някого, а като гледам циганите от другия край на улицата дето всеки ден от 2 месеца насам колят крадени агнета, ползват ток без да му знаят цената дори и накрая пак аз съм с повечето права - ДА, ДА, АМА НЕ !