Author Topic: Какво е мултиетничен форум?  (Read 16660 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Kumuk

• Senior member
Какво е мултиетничен форум?
« on: April 13, 2009, 17:05 »
Здравеите Братя и Сестри Помаци както и всички Приятели от другите етноси. След като се разпали конфликта Лазарица доста мислих по въпроса защо стана така и какво е за мен този саит  pomak.eu. Забелязвам че постоянно се набляга че този форум е мултиетничен, което според мен не е вярно. Защото ако беше мултиетничен нямаше да се кавза pomak.eu. След като носи името Помак за мене това си е чисто етнически помашки форум (или би трябвало да е такъв). Фактически  в този форум домакини са помаците а всички други са гости които са добре дошли при условие че се съобразяват с домакина. Всеки трябва да разбере че ние помаците сме една цигулка  с различи струни. Едната струна е тази част от нас която се чувстват Българи, другата струна  е тази част която се чувстват Турци третата струна е тази част която се чувстват само Помаци ( в която част влизам и аз) и другата струна са тези които се чувстват само хора (може да е американец, германец, канадец за него няма значение). Всяка една от тези струни във форума издава различен звук и всеки един от нас които се опитва да свири на тази цигулка може да изсвири различна мелодия което не е лошо а напротив трябва всеки да изсвири собствената си мелодия за да можем да композираме нашата обща симфония. И ето тука идва наи важния момент: ВСЕКИ ЕДИН ОТ ХОРАТА КОИТО НЕ СА ПОМАЦИ НО  КОИТО ДОБРОНАМЕРЕНО  СЕ ОПИТВАТ ДА СВИРЯТ НА НАШАТА ЦИГУЛКА ТРЯБВА ДА СА КРАИНО ВНИМАТЕЛНИ. Защо някои от нашите струни са много нежни и прекалено изпънати в продължение на 130 години така че ако не познавате добре цигулката рискувате още на първата нота да скъсате струната. Съгласен съм че трябва да сме толерантни но и вие се съгласете че извън този форум хората не са много толерантни към нас коет както често съм наблягал води до закона деиствие – противодеиствие. Наи простото влезте в някои новинарски саит и вижте какво пише под новините свързани с помаци турци мюслулмани. Нима мислите че хората не четат коментарите под тези новини. И как мислите че се чувстват. Ето аз например: в първата седмица от участието ми в форума от тези предразсъдаци които бях натрупал за мене abc, fotakiev и другите Българи бяха агент провокатори и бях враждебно настроен срещу тях. А сега мога да кажа че са ми приятели въпреки че с много от  техните мнения не съм съгласен а съм сигурен че и те с много от моите не са съгласни но пък съм сигурен че с времео ще стигнем до сравнително общ език, но след време. Това за мене беше лесно защото не живея в България и нямам представа какво става там какво мислят и какво чувстват болшенството от Българите там. Докато за живущие в България наши братя и сестри реалноста може да е съвсем друга. Кои знае с каква дискреминация се срещът всеки ден всеки час всяка минута кои знае да ли те не се унижават от даден етнос. Кои знае дали не чувстват някакъв натиск. Не можете да очаквате от такъв човек толерантноста която показвам аз. Сигурен съм че ако аз бях отворил темата за Лазарица и бях честитил празника нямаше да се получе същата реакция . Затова скъпи гости бъдете по внимателни. В същото време в името на толерантноста която липсва в Българското общество аз не искам да губя братя като Чечлията. Може да се е отнесъл много грубо даже и брутално но тои си има своите корести и съображения. Забелязах колко Помаци интелектуалци са си отишли от форума и ми стана още по мъчно. Кои знае тези хора по другите форуми какви псувни шамари и ритница са яли. И тъкмо са помислили че са намерили пристанището където ще се почустват у дома където ще се предпазят от вълните които постоянно са ги лашкали и изведнъж виждат че пак са сами, чувствам тяхното огорчение и разбитите надежди. Виждам как напускат своето пристанище с риск да потънат и да останат в безизвестие. Затова никаква лъжлива толерантност не може да ме спре да бъда солидарен с моите братя Помаци. Ако е сгрешил ще му обяснявам с часове че е сгрешил или че се заблуждава защото Помака само Помак може де го убеди. Ще направя всичко възможно да остане в форума защото съединението прав силата. Даже да ми счупи ръката тя ще остане в ръкава си и никои няма да знае че е счупена освен мен и него. Ако мислите че греша и че това коетo съм написал не отговаря на правилата на форума моля да ме изхвърлите от форума защото: КАКЪВ Е СМИСАЛЪТ НА ЕДИН ПОМАШКИ ФОРУМ КОГАТО В НЕГО НЕ ОСТАНАТ ПОМАЦИ?

Ismet DRAMSKY

• Guest
Ynt: Какво е мултиетничен форум?
« Reply #1 on: April 13, 2009, 17:25 »
Много, много правилно, Kumuk! Ами, то някои хора които са полезни с познанията си и с предоставяната на форума информация, която пък е много полезна не само за Помаците, ами и за всички други посещаващи този сайт, ние зорлем гледаме да ги изгоним и полза никакава! Нали, знаем, че човек цени онези неща най-много, които вече ги е изгубил! И каква файда от това! Иначе, като аматьор музикант на струнни инструмунти, много добре казано за различните струни и различните виждания. Не, само като различни струни, но и като различни ноти, дори и като различни ноти в различни октави, още повече и като различни музикални инструменти! То това е хубавото на различието, че е много по-красиво! Браво, браво! Нужно беше на Помаклъка и нещо по весело и по-ведро, като някоя хубава Помашка песен!  ;)

Offline abc

• Forum fan
« Reply #2 on: April 13, 2009, 23:19 »
Темата за Лазарица тръгна в насока, която не съм предполагал. Не съм искал никого да провокирам, не съм навирал на никого Християнството. Приемам хората от сайта като общност и както съм честитил на мюсюлмани празници безкористно, така реших да споделя за един Християнски празник. Казах и преди, това е ден в който малките момичета грейват, учат песни и ги пеят на хората. Без натрапване на религия, без носене на икони или кръстове. Ако беше натрапване на религия щеше да бъде в друг подфорум. Това е народна традиция и затова е в традиции. Повече за Християнски празници няма да споменавам, нито ща някой да ми ги честити.

Дали щях да пусна темата отново, ако можех да предположа накъде щеше да тръгне? Щях. Защо? Защото се оказа, че уважението е мнимо и иначе нямаше да го разбера. Мили приятели, вие навярно сте попадали в такава ситуация в други форуми когато отбележете, че наближава големия мюсюлмански празник Байрам и страстите се развихрят! Не ви харесва. На мене също. Не за Лазарица, а за Байрама. Защото всички първом сме хора, а чак след това принадлежащи на условни групи. Преди години в един форум дни наред убеждавах българите, че мюсюлманите са част от България и нямаме право да ги съдим и обиждаме. По-късно темата изчезна мистериозно. После в общинския форум на Плевен до последно отстоявах новините на турски и поздравленията за мюсюлманските празници по националната телевизия. Сигурно е ясно, че моята позиция не беше популярна, бях подлога, резак, предател и прочие. На някои от вас ви е познато. Тогава се намеси една позната, живяла в турската махала в Плевен и разказа как нейните приятелки са и казвали, че преди да започне промяната на имената те като някаква масова случка са сънували, че са на брега на море и към тях е идвала огромна вълна... Тя стана също предател. Форумът е закрит по партиини причини. Подобно на Ардинския, но не от ДПС а от СДС. Демокрация, какво да правиш!

В all.bg последните непопюлярни теми в които съм твърдял, че хората са първом хора, а след това са всичко останало са за джамията в София, пак исляма и правото на Мехмедчик да бъде почетена паметта му защото не си е дал животът за децата си, а за амбициите на султана. Това всичкото е преди да пропиша изобщо тук. Отдал съм вниманието си на болката на помаците по време на многобройните покръствания, индиректо благодарение на bukovqnoglu_s в в блога си тогава без да подозирам, че ще бъдем по някакъв начин познати.
Отдал съм и уважението си към паметта на жертвите в Корница във фейсбука си. Това всичкото нямаше да го напиша, ако не усетих обида от реакцията, размахването на пръст и най-важното, правене на това, което ви се случва в други форуми. Напомняне, че уважението си е уважение, ама си чужд, гост и умната с импровизациите.

Kumuk знаеш, че ценя мнението ти. Така и ще бъде. Спомням си първият ми пост към тебе.
Миналото е минало. За да вървим напред имаме нужда едни от други. Аз ще разказвам на приятелите си, форумни и други, че помаците не са по-различни от нас, че като се ударят ги боли толкова, колкото и нас, че страдат когато загубят близък точно като нас, че имат хубава музика и че Гелина ни е обещала да ни събере някой ден.
Перефразирайки твоите думи, ако българин го каже на българи ще го чуят по друг начин.
Ще се радвам ако и вие постъпвате така.

Миналото е минало. От комунизма са страдали помаците, страдали са и българите. И едните и другите са избивани в лагерите заради жаждата си за свобода. Германия прегази Европа, влезе в Африка и къде ли не. Бяха избити милиони. Сега всички са се обърнали напред, простили са си и живеят за общото благо. Нашия балкански манталитет ли е най-кривия? Не можем ли да се надраснем и да преодолеем миналото? Ако имаме душмани, не сме едни на други, а ония от жълтите павета.

Ще се радвам на форума, ако успява да разпространява уважение. Но ако се натяква, че това е форум за помаци и ислям излиза, че ние сме излишни. Тогава къде е разликата от обичайните български форуми с "топло" отношение към различните? Знам ли...

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #3 on: April 14, 2009, 00:42 »
Трябвало е да имате предположение в каква насока ще тръгне темата.  Подробно посочих защо мисля така и съм сигурен, че сте ме разбрали правилно. 

Що се касае до всичко останало, което сте написали по-горе, напълно споделям мнението ви и ако трябва да изложа своето, то ще се наложи да преповторя вашите думи... 

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #4 on: April 14, 2009, 02:04 »
аbc знаех и се страхувах че ще те нараня. За мое наи голямо съжаление трябваше да избера между казване на една горчива истина  и риск да нараня  а по лошото да згубя един приятел когото много ценя. Но ако за това кратко време малко си ме познал би трябвало да ме  разбереш и да се досетиш че в никакъв случаи не бих премълчал истината колкото и да е горчива тя. Ние помаците все още сме камани с много остри ръбове които са се получили с тежките удари в продължение на дълги години. Ние можем да се ошлаифаме и да станем кръгли и глатки като речни камачета само в общото корито като се търкаме помежду си. А какво става в случая? Наи острите от нас излизат от коритото и се отдалечават. Досещаш ли се защо излизат от коритото?  Кои ги изкарва от това корито  и кои печели или кои губи от това? Би ли ми отговорил:  и в наи толерантния Български форум ако аз почна да поствам текстове за всеки кандил и за всеки мевлит каква би била реакцията на хората в него и ако модераторите ме толерират колко от българие ще останат в форума (това съвсем не означава че това е правилната позиция но това е реалноста). Предполагам че и другият приятел Fotakiev  е разочарован от този мои пост но предполагам е получил и отговора на въпроса които ми беше задал а аз не можах да му отговоря: Защо държа на помашката единтичност? Заради оная цигулка приятелю която съм описал горе. Заради симфонията която ще бъде великолепна но още не е композирана. Това помашко цвете е едно от наи ярките и наи хубавите цветя на света. Видях как всеки иска да го изкорени и засади в собствената си градина но никои не иска да разбере че то увяхва в чужда  градина . От луковицата засадена в чуждата градина пониква цвете което прилича на другите цветя в  градината. Затова приятели мои елате в градината на това цвете ,въжищаваите му се ,помиришете го полейте го ,донесете малко пръст от вашата градина и ако сте търпеливи ако внимавате да не прекалите с водата която ще му дадете и пръстта която ще донесете  след време ще видите че то ще се адаптира и ще може да цъфне със същата багреност и колорит и във вашата градина.

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #5 on: April 14, 2009, 02:26 »
Форумът не е мултиетнически, а е място за мултиетническа среща, мисля доста ясно съм се изразил в предишният мой постинг провокирал тази тема.

Дори да е така както вие сте го дефинирали? Това ли е основната му цел? Направихте ли нещо за да върнете братята и сестрите си които основателно или неоснователно се почустваха обидени? Или сте на принципа всеки да се спасява поединично които иска да заминава форума нищо не губи. По принцип форума нищо не губи не губят и тези които напускат форума. Губи единствено помашката общност в която хората се настроиват един срещу друг. Губи единството ,губи солидарноста. Не го приемаите лично, не ви познавам не ви обвинявам просто пиша всички въпросителни които сe мотаят в главата ми?

PETER

• Guest
« Reply #6 on: April 14, 2009, 08:02 »
Би ли ми отговорил:  и в наи толерантния Български форум ако аз почна да поствам текстове за всеки кандил и за всеки мевлит каква би била реакцията на хората в него и ако модераторите ме толерират колко от българие ще останат в форума (това съвсем не означава че това е правилната позиция но това е реалноста).

Будалкаш Кумук.
Има десетки български форуми където се обсъжда религията ислям. Има съответни раздели, теми и прочие.
Даже във форум “Православие” има отворен раздел за исляма.
Ходи отваряй си теми за кандил и мевлити колкото искаш. Даже емира на Кърджали гледам че се е пробвал. ;)
http://forums.pravoslavie.bg/viewforum.php?f=27&sid=47fcf3c61e369f187af7c49896b3fb3f
Казвам че се обсъжда защото навсякъде има опоненти. Докато тук без опоненти исляма се проповядва.
Ако искате да няма опоненти поне го напишете в правилата
Примерно
Не така
. Не е позволено публикуването на коментари (постове), съдържащи политическа и религиозна пропаганда, ругатни, нецензурни обръщения и определения, противоречащи на морала, и целящи да нанесат обида някому.
А така
. Не е позволено публикуването на коментари (постове), съдържащи политическа и противоислямска и неислямска религиозна пропаганда, ругатни, нецензурни обръщения и определения, противоречащи на морала, и целящи да нанесат обида някому.

Бе направо вкарвайте шерията в правилата и да приключваме.  ;)

Мустафа,
Не скачай като ужилен. Никой не ти пречи да си мюсюлманин, затова и ти не пречи на другия да НЕ Е мюсюлманин, а да е такъв какъвто той реши.

Освен това не разбрах с какво някаква тема за някакъв празник, който е по-скоро езически от колкото християнски пречи на някаква помашка идентичност, че Чечлия взе да псува, а Кумук почна да приказва за лукувици, опънати струни и остри камъчета.
Никой не отговори на два прости въпроса.
Защо смятате че всички помаци са мюсюлмани?
Ако помак стане християнин, неверник или от някава друга религия или религиозна секта престава ли да е помак?

И каква е тази дискриминация намеци за унижаване на етнос и прочие след като от 20г. в България подобно нещо няма. Даже обратно. Етносите имат редица преимущества спрямо българите.

Колкото до форумните псувни, шамари и ритница по другите форуми - ами те са си елемент на демокрацията и ръководството на всеки форум само си решава.
Няма заради тях да въвеждаме държавна цензура, както е в Турция и Китай я. ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #7 on: April 14, 2009, 08:49 »

Мустафа,
Не скачай като ужилен. Никой не ти пречи да си мюсюлманин, затова и ти не пречи на другия да НЕ Е мюсюлманин, а да е такъв какъвто той реши.

Не си спомням да съм писал в тази тема, затова не мога да си обясня обръщението ти по мой адрес освен като персонален конфликт.

Защо смятате че всички помаци са мюсюлмани?
Ако помак стане християнин, неверник или от някава друга религия или религиозна секта престава ли да е помак?

Това е много тънка тема, едва ли можеш да получиш еднозначен отговор. Най-широко застъпената теза в българските исторически среди е, че помацита са българо-мохамедани, т.е. българи, които изповядват Ислямската религия. Според тази теза един помак може да бъде помак единствено и само тогава, когато е мюсюлманин по вероизповедание.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #8 on: April 14, 2009, 09:07 »
аbc знаех и се страхувах че ще те нараня. За мое наи голямо съжаление трябваше да избера между казване на една горчива истина  и риск да нараня  а по лошото да згубя един приятел когото много ценя. Но ако за това кратко време малко си ме познал би трябвало да ме  разбереш и да се досетиш че в никакъв случаи не бих премълчал истината ...

Истината Кумук е субективен параметър. Чия истина? Истината на мирвам, сложил си абсолютно случайно разбира се име, характерно за православието, е всички жени зачулени. Твоята за този форум ми прилича на разбирането на част от българите за демокрацията, да я има, но цигатите на сапун, а турците в Турция. Може и да бъркам.

Ние не сме захарни, аджеба да се разтопим от капка слюнка или трудност в форумния диалог. Загледах се назад и не видях порой от отбелязани християнски празници. Не че е задължително разбира се, но в добрите отношения влиза и уважението към навиците на другия. Но не еднопосочно. Защото тогава става каприз. В отношенията не трябва да има съжаление, а равнопоставеност.  Проблем в отношенията ни не сме толкова самите ние, а посредниците ни. Те ни преиначават думите, искат да не се харесваме, искат да ни купят душите, а ако са на промоция още по-добре. Това всичкото го правят за влияние, власт и пари. Тях не ги интересуваме като Кумук, абц и други. Има поговорка - постъпвай с хората така както искаш те да постъпват с теб.

Ролята на жертва е печаливша, но зависи от целите. Ако са високи, няма да помогне.

PETER благодарение на линка ти разбрах, че в Православие.бг имам "съименник"  ;D

PETER

• Guest
« Reply #9 on: April 14, 2009, 09:08 »
Мустафа,

Според същата тази "най-широко застъпена теза" един помак може да бъде помак единствено и само тогава, когато е българин по етнос.
Т.е. Ако тезата е права в едно, то тя е права и в друго.
И обратно - ако тезата не е права в едно то тя не е права и в друго.
Иначе тезата не е теза.

А отговора ми за теб е тук заради твоя отговор в темата за правилата, където вече моя отговор нямаше да е по темата.
Нищо лично. Това е само форум. ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #10 on: April 14, 2009, 09:51 »
Според същата тази "най-широко застъпена теза" един помак може да бъде помак единствено и само тогава, когато е българин по етнос.
Т.е. Ако тезата е права в едно, то тя е права и в друго.
И обратно - ако тезата не е права в едно то тя не е права и в друго.
Иначе тезата не е теза.

Това го обяснявай на Божидар Димитров и сие. Мен миналото ме вълнува дотолкова, доколкото да не се злоупотребява с него. За мен хората са такива, каквито се самоопределят в момента, без значение на произхода им.

PETER

• Guest
« Reply #11 on: April 14, 2009, 10:25 »
Мустафа,

Това го обяснявам на теб защото ТИ от тази "най-широко застъпена теза" взе само една част, но удобно изтърваше друга.
Преди тебе аз изобщо не съм споменал че подкрепям или отхвърлям някаква теза.

И щом като "хората са такива, каквито се самоопределят в момента, без значение на произхода им"
какво пречи някои помаци да се самоопределят като атеисти, християни или други
и защо pomak.eu да е запазено място само за помаци мюсюлмани?

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #12 on: April 14, 2009, 10:37 »
Защо ли ми звучиш приятелю Кумук, толкова познато. Защо ли цигулката ти свири пак онази мелодия, сменил си само тоналността  ;).

Не знам за коя точно мелодия намекваш но явно имаш алергия към тази мелодия. Ако намекваш че съм някоои когото познаваш от преди готов съм да ти дам телефонния си номер за да ме потърсиш и да разбереш че не съм този за когото ме мислиш. Не ви ли омръзна на всичките от общата параноя която ви е обхванала ,от теориите за конспирация да виждате навсякаде агенти и таини служби? Ако не ти се слуша мелодията на моята цигулка трябва само да ми го кажеш не съм някакъв натрапник и не бих останал и една минута там където не съм искан. В интерес на истината веднъж бях си тръгнал и ме върна именно абц. Мога да ти гарантирам че дори да си отида в името на Помашкото единство няма да плюя никога по никого в този форум включително тебе и тези които не са Помаци но които вярвам че са добронамерени и приятелски настроени срещу нас.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #13 on: April 14, 2009, 10:37 »
Мустафа,

Това го обяснявам на теб защото ТИ от тази "най-широко застъпена теза" взе само една част, но удобно изтърваше друга.

И щом като "хората са такива, каквито се самоопределят в момента, без значение на произхода им"

Това може да стане единствено ако помаците бъдат признати като отделен етнос. Тогава вече /както при всеки етнос/ ще се отдава значение на произхода, а не на религиозната принадлежност.

Иначе въпросът ти прилича на следното "какво пречи на една черна овца да бъде бяла".

Offline Whitesnake

• Avarage member
« Reply #14 on: April 14, 2009, 10:45 »
Мустафа,

Odgovorat e prost.Dumata Pomaci  e sinonim na obshtnost .No tazi obshtnost ne e priznata ot nito edna darajavna institucia osven ot Garcia.Ima pomaci koito ispovqdvat Ateizma,ne misla 4e sa ot4ujdeni v takava stepen kakvato mislish.
Onezi koito sa prieli hristianstvoto opredeleno se sramuvat da se narekat pomaci kato slu4aite v Zlatograd /Darydere/.
Te se balgareiat.Te se izkarvat po balgari ot balgarite dnes.Goliama 4ast ot tehnite roditeli v minaloto sa bili prieminuvani blagodarenie na deinosta na drujba ¨Rodina¨.
Tezi hora fakti4eski sa polu4ili ogromni privilegii za tova da badat integrirani v universiteti, darjavni u4rejdenia,mitnici, privilegii za apartamenti , privilegii za razni socialni nadbavki imam v predvid  tai nare4enata grani4na zona, koqto po vreme na komunuzma be izkustveno udebelena , vmesto 5 km q napraviha pove4e ot 50 km za da moje pomashkata obshtnost da bade zatvorena otvsiakade i onezi koito sa napravili izborat si da badat asimilirani za smetka na ostanalite - nepokornite kato nas koito dnes imame moralnoto pravo da gi razobli4ime zaradi tova 4e vsashtnost togava te na sa se borili da si zapaziat kulturata na predcite si.