Темата за Лазарица тръгна в насока, която не съм предполагал. Не съм искал никого да провокирам, не съм навирал на никого Християнството. Приемам хората от сайта като общност и както съм честитил на мюсюлмани празници безкористно, така реших да споделя за един Християнски празник. Казах и преди, това е ден в който малките момичета грейват, учат песни и ги пеят на хората. Без натрапване на религия, без носене на икони или кръстове. Ако беше натрапване на религия щеше да бъде в друг подфорум. Това е народна традиция и затова е в традиции. Повече за Християнски празници няма да споменавам, нито ща някой да ми ги честити.
Дали щях да пусна темата отново, ако можех да предположа накъде щеше да тръгне? Щях. Защо? Защото се оказа, че уважението е мнимо и иначе нямаше да го разбера. Мили приятели, вие навярно сте попадали в такава ситуация в други форуми когато отбележете, че наближава големия мюсюлмански празник Байрам и страстите се развихрят! Не ви харесва. На мене също. Не за Лазарица, а за Байрама. Защото всички първом сме хора, а чак след това принадлежащи на условни групи. Преди години в един форум дни наред убеждавах българите, че мюсюлманите са част от България и нямаме право да ги съдим и обиждаме. По-късно темата изчезна мистериозно. После в общинския форум на Плевен до последно отстоявах новините на турски и поздравленията за мюсюлманските празници по националната телевизия. Сигурно е ясно, че моята позиция не беше популярна, бях подлога, резак, предател и прочие. На някои от вас ви е познато. Тогава се намеси една позната, живяла в турската махала в Плевен и разказа как нейните приятелки са и казвали, че преди да започне промяната на имената те като някаква масова случка са сънували, че са на брега на море и към тях е идвала огромна вълна... Тя стана също предател. Форумът е закрит по партиини причини. Подобно на Ардинския, но не от ДПС а от СДС. Демокрация, какво да правиш!
В all.bg последните непопюлярни теми в които съм твърдял, че хората са първом хора, а след това са всичко останало са за
джамията в София,
пак исляма и
правото на Мехмедчик да бъде почетена паметта му защото не си е дал животът за децата си, а за амбициите на султана. Това всичкото е преди да пропиша изобщо тук. Отдал съм вниманието си на болката на помаците по време на многобройните покръствания, индиректо благодарение на
bukovqnoglu_s в
в блога си тогава без да подозирам, че ще бъдем по някакъв начин познати.
Отдал съм и уважението си към паметта на жертвите в Корница във
фейсбука си. Това всичкото нямаше да го напиша, ако не усетих обида от реакцията, размахването на пръст и най-важното, правене на това, което ви се случва в други форуми. Напомняне, че уважението си е уважение, ама си чужд, гост и умната с импровизациите.
Kumuk знаеш, че ценя мнението ти. Така и ще бъде. Спомням си първият ми пост към тебе.
Миналото е минало. За да вървим напред имаме нужда едни от други. Аз ще разказвам на приятелите си, форумни и други, че помаците не са по-различни от нас, че като се ударят ги боли толкова, колкото и нас, че страдат когато загубят близък точно като нас, че имат хубава музика и че Гелина ни е обещала да ни събере някой ден.
Перефразирайки твоите думи, ако българин го каже на българи ще го чуят по друг начин.
Ще се радвам ако и вие постъпвате така.
Миналото е минало. От комунизма са страдали помаците, страдали са и българите. И едните и другите са избивани в лагерите заради жаждата си за свобода. Германия прегази Европа, влезе в Африка и къде ли не. Бяха избити милиони. Сега всички са се обърнали напред, простили са си и живеят за общото благо. Нашия балкански манталитет ли е най-кривия? Не можем ли да се надраснем и да преодолеем миналото? Ако имаме душмани, не сме едни на други, а ония от жълтите павета.
Ще се радвам на форума, ако успява да разпространява уважение. Но ако се натяква, че това е форум за помаци и ислям излиза, че ние сме излишни. Тогава къде е разликата от обичайните български форуми с "топло" отношение към различните? Знам ли...