Author Topic: Истинският проблем на помаците - мизерията.  (Read 25843 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline havallar

• Advanced member
Gugu, razbiram mnenieto ti ot poziciata ti na balgarski istorik.Mislq 4e toi ne e losho.No az imam vaprosi koito me trevojat.
Ti kazvash tova -       роднински цветя - шопи, добруджанци, тракийци, мизийци, родопчани, между тях - някои православни, католици, някои мюсюлмани, някои атеисти.

Kazvash i tova 4e se razgrani4avash ot shovinizma.

A kade sa onezi balgarski grajdani koito bi trqbvalo sashto da sa v tova bratsvo - turci, gagauzi, cigani,evrei, armenci, makedonci,garci ta daje  arabi i kiurdi.Pribavi daje i onezi angli4anii qponci koito se zaselvat v pusteeshtite balgarski sela.Pribavi kam tqh i desetkite hilqdi kitaici v Sofia i drugi gradove.Pribavi kam tqh i onezi deca koito shte se rodiat s metoda invitro sas vnosna sperma ot Dania.

Nima tezi hora ne mogat da badat tvoi priateli kato palnopravni balgarski grajdani?
Pak dori i da ne sa grajdani na Bulgaria, nima si4ki nebalgari ili hora s nebalgarski proizhod ne sa hora ?

Nima az za da bada tvoi priqtel trabvq dq deklariram 4e proizhoda mi e bqlgqrski ?

Най напред добре дошъл отново,защитник на помака........ :)

Offline Metka

• Forum fan
Метка, в един кратък отговор не мога да изброя всички.
Нито пък тук бе мястото за всички аргументи.
И аз съм разочарован обаче, защото в моите постинги се търсят дреболиите.
Полугласно се приемат някои неща, но никой не смее да подкрепи доброто и вярното.

Ne Gugu, priateli sme, oba4e ti ne za parvi pat govorish po tozi na4in, ti ignorirash spored mene umishleno
vsqkakvi drugi etnosi.Iskash na vsqka cena da kajem - "Nie  pomacite sme nai 4istite balgari i nqmame nikakav drug proizhod osven balgarskia".

Tova e rasizam priatelio.
Nie  nikoga ne trabva da pozvoliavame rasizma da popiva sred nas.Ti kato istorik trqbva da si nau4ish dobre urocite po istoria i da ni savetvsash s madrostite na istoriata , a ne da pravish razdelitelni linii mejdu balkanskite narodi i i izobshto da delish balgarskite grajdani na ""Bratsvo ot Shopi, rodop4ani i taka natatak  i ot druga strana onezi koito ne gi spomenavash - Turci, cigani, evrei karaka4ani, vlasi, garci , makedonci , ta daje i pomaci koito s4itame 4e nqmame balgarski proizhod no sme palnopravni balgarski , turski, gracki ili pak makedonski grajdani.

Zna4i li tova 4e si4ki ostanali "neshtastnici", nqmat pravo na bratsvoto i nqmat mqsto pod slanceto?

Offline gugu

• Senior member
Метка, пак ти казвам, не можех да изброя всички. Иначе щях да изброя и себе си като изключение, защото по майчина линия пък може да съм унгарец.

Не искам от никого декларации, по повод последната ти реплика.

Но не е честно да се премълчават и отхвърлят мнения на хора от вашия край, които доказват че макар и по-специфична, вашата общност е част от българския народ. Тук се наслушахме на какви ли не теории, арабски, ислямски и т.н., които правят всичко възможно да ни разделят. И май срещаха толериране и интерес. Докато обратните доказателства, почиващи на писмени документи, май все не се приемат насериозно.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
gugu, единствената теза, която заслужава толериране, не само защото е заложена в българското и международно право, е самоопределението

Offline havallar

• Advanced member
Метка, пак ти казвам, не можех да изброя всички. Иначе щях да изброя и себе си като изключение, защото по майчина линия пък може да съм унгарец.

Не искам от никого декларации, по повод последната ти реплика.

Но не е честно да се премълчават и отхвърлят мнения на хора от вашия край, които доказват че макар и по-специфична, вашата общност е част от българския народ. Тук се наслушахме на какви ли не теории, арабски, ислямски и т.н., които правят всичко възможно да ни разделят. И май срещаха толериране и интерес. Докато обратните доказателства, почиващи на писмени документи, май все не се приемат насериозно.
Какви са доказателствата:
      1Че докато не си с християнско име не си намираш работа,и не можеш да кандидатсвуваш във ВУЗ
     2.Че те гледат като терорист(братовчетми го спират в София,искат му дукоментите,е като виждат името го питат дирекно ,дали е терорист),що за отнощение на парцал ли?

3.С какво ще докажете ,че сме част от БГ народа.И на друг му исках снимка на паметна плоча на помаци учасвували  и жертви за благото на България.Ти можеш ли да посочиш такава?Знам .....Не.Защото привилегията  е само за хора християни.А аз знам много имена загинали за тази държава и гниещи в небитието и забравени.Но въпроса е какво е извесно,не какво знам.........

Offline gugu

• Senior member
Когато аз имам такива факти, отивам в Историческия музей и настоявам да бъде направено каквото трябва. Напишете една малка статийка и я пратете в която и да е телевизия или вестник и съм сигурен, че веднага ще има огромен обществен интерес и ще се намерят начини и средства да се направи необходимото. Ето, след като казвате че нищо не се прави, аз съм готов да даря средства за паметен знак за такива хора, когато се съберем повече хора.

Offline havallar

• Advanced member
Когато аз имам такива факти, отивам в Историческия музей и настоявам да бъде направено каквото трябва. Напишете една малка статийка и я пратете в която и да е телевизия или вестник и съм сигурен, че веднага ще има огромен обществен интерес и ще се намерят начини и средства да се направи необходимото. Ето, след като казвате че нищо не се прави, аз съм готов да даря средства за паметен знак за такива хора, когато се съберем повече хора.
И аз съм готов но въпроса е досега защо не е направено????????Няма да пиша статии.........То е извесно има архиви. :o

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
gugu, единствената теза, която заслужава толериране, не само защото е заложена в българското и международно право, е самоопределението
Считам този постинг на Мустафа за Отговор на gugu да определи цял един народ-Помаци всички за българи или българо-мохамедани!!!

Offline Metka

• Forum fan
Алиме Османова от Долно Осеново: Неврологът д-р Кр. Стойчев ни нагруби: “Помаци такива”,и отказа да приеме в болница мъжа ми с инсулт       
      Дежурният лекар д-р Стойчев: В случая няма пресен мозъчен инсулт, приемаме пациенти с остри процеси, не сме социален дом       

Близките се чудеха какво да правят с болния М. Османов и къде да търсят помощ
     Съпругата на 73-годишния Мустафа Османов от село Долно Осеново, община Симитли, Алиме Османова поиска
     думата от “Струма” да сигнализира за грубото държание на лекар в благоевградската болница. Ето какво разказа тя:
     Неврологът д-р Стойчев отказа да приеме в болницата мъжа ми, болен от инсулт, който от 4 дни е неподвижен, не може да се храни и се задушава. Пристигнахме в болницата, придружени от лекар...       

http://www.struma.com/cgi-bin/index.cgi?page=home&article=0

Offline abc

• Forum fan
Метка, за морала и способностите на немалка част от лекарите мога да ти разказвам от днес до нова годита. Вярвам, че е възможно да се случи. Макар и гарван гарвану око да не вади, тези хора трябва да се обърнат първо към Комисията за защита от дискриминация, да уведомят шефа на този наглец, да уведомят Здравната каса, която му плаща, има Етична лекарска комисия която също се занимава точно с това. С няколко думи да си повярват и да не се дават на този нагъл човек! Даже и да не е бил човекът за приемане, никой не може да се държи с друг човек така, стъпвайки на служебното си положение.

Offline sema_rohleva

• Senior member
Знам и съм наясно.Сития гладен  не вярва.Нали се нагушкахте от фонд земеделие на фондове.А простия помак да се управя сам.С ягоди помаклъка не може да живее.Какво направихте Вие за да защитите помаклъка,и смеете да си приписвате заслуги.......
След тези думи очаквам БАН.Идват избори и се размърдахте.................Какви са ви заслугите за мизерията на помаците.Очаквам списък-и то доста дълъг.

Moga li da vi popitam uvajaemi Havallar , kato citirate moy posting i mu pravite komentar , sastiyat tozi komentar i obrastenieto vie kam kogo se otnasya ? Stana mi mnogo interesno .... v sluchay ce v tova vie vklucvate licno i men , da Vi otgovorya .Blagodarya Vi predvaritelno !

Offline Metka

• Forum fan
Метка, за морала и способностите на немалка част от лекарите мога да ти разказвам от днес до нова годита. Вярвам, че е възможно да се случи. Макар и гарван гарвану око да не вади, тези хора трябва да се обърнат първо към Комисията за защита от дискриминация, да уведомят шефа на този наглец, да уведомят Здравната каса, която му плаща, има Етична лекарска комисия която също се занимава точно с това. С няколко думи да си повярват и да не се дават на този нагъл човек! Даже и да не е бил човекът за приемане, никой не може да се държи с друг човек така, стъпвайки на служебното си положение.

da - taka e abc,

Slava bogu 4e v Bulgaria se zarajda grajdansko obshtestvo.
Slava bogu 4e v Bulgaria ima jurnaliski kato tazi koqto e izraziala grajdanskata si pozicia vav vestnika koito vinagi e bil kreatura na VMRO.
Slava bogu 4e v Bulgaria ima 4itavi hora koito ignorirat rasizma i diskriminaciata.
Slava bogu 4e tova moje da se pishe i tuka .
Slava bogo 4e  e vazmojno publi4no opozorqvane na takiva individi..

Offline havallar

• Advanced member

,ami to ako taka ako varvi na sledvastite izbori i izbirateli nayama da ostanat ....Jalko, tajno i tejko ....
Само за избирателите ли ви боли?Както разбирам от този цитат само това е важно.Жалко..........

Offline sema_rohleva

• Senior member
Само за избирателите ли ви боли?Както разбирам от този цитат само това е важно.Жалко..........
Явно не сте успели да разберете постинга ми. Всеки един текст , разкриващ размислите на даден човек се състои от абзаци , в които се разкриват и се акцентира на отделни нюанси на проблема.
Накрая все пак трябва да има завършек ... Тъжно , жалко и тежко уважаеми Havallar се отнася за цялата ситуация , за действителността в нашата страна , не за намаляването на броя на избирателите.
Тъжно е да гледаш и да виждаш как млади хора напускат родината си и поемат по гурбетчийския път , само защото тук са изложени на мизерия и мижаво съществуване , защото за съжаление всичко опира до финансови средства - отглеждането на деца , образоването им , създавнето на дом , провеждането на събори , всичко е средства.

Тежко е , че за 20 години ние все още не можахме да излезем от кризата - както направиха други бивши соц страни и в момента дори Румъния е по-добре от нас .

Жалкото е че аз лично не вярвам нещо да се промени скоро по отношение на проблема с "мизерията" , защото на нас на целия народ в България ни липсва едно и винаги ни е липсвало - гражданска позиция.

А това за избирателите , уважаеми Havallar, беше просто ирония , че един ден , няма да останат и такива ......

asanvata_peika

• Guest
Абе не е това истинският(най-големият) проблем на помаците.Помаците винаги сме били бедни и сме вършили тежката работа на България! Проблема е, че накои обществени кръгове в България все още не желаят да разберат , че ние кръвно и исторически принадлежим на българската нация, независимо от религията която изповядваме...