Author Topic: Истинският проблем на помаците - мизерията.  (Read 25901 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dobrev

• Forum fan
... "Малко странни и малко срамни истории ни разказа Боян в Лондон.
Направи ни впечатление, че той много харесва мястото където живее.
Английският приют за бездомни едва ли е дворец.
За това трябва да си зададем въпроса, как така едно момче харесва живота в него.
Отговорът се оказа прост.
В селската къща на майката и бабата на Боян на първия етаж живеят крави и юници.
Когато баба ти живее сред животните, това английският приют ти се струва като дворец.
Може би заради тази малка тайна, майката на Боян отказа да се снима пред нашата камера.
Тя скри доста от съдбата на семейството и сина си.
Скри променената си вяра, помашкия си произход и беднотията си.
Все едно това са неща, за които е неудобно да се говори.
- Помаци сме, помаци.
- Помаци сте, щото той не ми каза. А пък Деси, твойта дъщеря Десислава ...
- Тя е вярваща, тя ходи в чорква.
- Тя ходи в черква, ама е тя станала християнка, преди тва не е била християнка.
- Не, не. Нея га съм я кутила момиче, не бе християнка, от там сетне християнка стана.
- Тя се е казвала дъщеря ти Фатма преди време. А твойто турското име какво ти е?
- Ами то турското Емине.
- Емине. Ти си Емине, а баба Ема ставаш. А тя Фатма и става Десислава.
- Тя анно не й вика баре Десислава, всички Фатме, Фатме, Фатме. От дете я са заповнили Фатме хората и ... То който си й вика Десо, си й вика ...
- Ти как й викаш на дъщеря ти?
- Фатмо.

В цялата тази история нейната тайна е смешна. Но не е смешно бягството на Боян от родния му дом. Той има своите причини, една от които е и срамът, че живеем зле. Не се сърдете на майката на Боян, била тя Фатма или Десислава. Сърдете са на тези, които възпитаха в нея срам, от това, че си принуден да живееш лошо и поради това да търпиш и да мълчиш ... "

http://www.youtube.com/watch?v=WeldoXyftR8#lq-lq2-hq

Offline Whitesnake

• Avarage member
Razkazat e pokazatelen spored mene.
No ne s4itam 4e hora koito jiveiat sred jivotni po tozi na4in v razkaza -  jiveqt v mizeria.
Vseki po selata koito odglejda jivotni e imuniziran sreshtu kakvato i da e bilo kriza.Az samiat sam otgledan sred ovce, kozi i taka natatak.nai romanti4nata 4ast ot jivota mi.

Ima razbira se mizeria i v gradovete, ne samo v sela i to pomashkai.Ima mizeria i v Anglia.
Ima mizeria i v USA.
Ima miloni hora po sveta koito odglejdat imenno po gradovete v apartamentite si - ku4eta, kotki, pitoni daje i lavove.
Az sam vijdal takiva maniaci - zoofili v Sofia , koito prevrashtat apartamentite si napravo v neponosima vonq.
Naprimer edna bivsha mis-maksi  odglejdashe v priezmnia etaj v centara na Sofia, kadeto jiveeshe - nad dvaiset kotki i 5  ku4eta!ami kak kajete dali e vazmojno edna jena da im pravi izmet?
Znaete li kakvo mizerno zlovonie izlizashe ot prozorcite, koito bqha blizko do zemqta?
Razbira se analogiata e izlishna.Pri parvia slu4ai jivotnite za koito stava vapros sa za oceliavane - prosto kravite i yunicite sa fabriki za belta4ini.
Dokato onezi milioni neshtastni jivotinki po gradovete gi maltretirat i gi odglejdat za  sueta!
Ami gledaite  - Enimal planet ili Nacional Geografic.
Ne slu4aino v USA ima specialna zoopolicia koqto vadvorqva  maroderi zoofili koito sazdavat imenno mizeria.

S4itam opredelno 4e hora koito odglejdat po selata  jivotni kato - kravi, ovce i kozi , nezavisimo kakvi sa - pomaci, gagauzi, turci cikgani, blgari  - tova sa hora koito ne jiveqt v mizeria.

V knigata si Liudmil Stoianov - ¨Mehmed Sinap¨ razkazva 4e pomashkia geroi  Mehmed Sinap e bil ov4ar kato dete i e odgledan imenno sred goreposo4enite jivotni.

Offline havallar

• Advanced member
Razkazat e pokazatelen spored mene.

Ima razbira se mizeria i v gradovete, ne samo v sela i to pomashkai.Ima mizeria i v Anglia.

Има разбирасе ,но помаците по селата не са седнали да чакат на помощите(както ромите и някой др.).Въпроса е ,че с къртовски труд и пак едвам приживяват.За мен няма национална политика,за хора които се борят да живеят -не са се предали.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ако коментираме задълбочено по темата, няма как да не обърнем внимание и на политиката, което няма да е по правилата на форума.  А темата е актуална и е нужно да се знае истината.  На няколко пъти съм посочвал, че би било от полза обсъждането на теми, свързани с политиката и управлението на страната, защото нашият живот зависи пряко от дейността на управляващите.

Най-лесно се манипулира и най-евтино се купува бедния и гладния...   

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Това е самата истина,и нека дадем гласност  на този проблем,в частност че за помаците се сещат единствено по изборите.Макар и да са трудолюбиви и блъскат по нивите за тютюн,картофи или друго истината е,че едвам оцеляват.Попитайте едно средно семеиство от Велинградско или Гоцеделчевско и ще ви кажат за какво иде реч!

fotakiev

• Guest
Напилно съм съгласен с Теб.Бедността и мизерията е  проблем на помаците.Всеки гледа как да ги маниполира,като ги залъже с някои лев или обещание по избори.
Затова е хубаво да няма деление между хората и да си помагат, а не да се изолират,самоизолират или заклеймяват.

Пред бедността всички сме равни!

Offline gugu

• Senior member
Бедността е проблем по селата - и за българи християни и за българи мюсюлмани.
Но аз знам в градовете българи мюсюлмани МНОГО богати.
Темата е много голяма, общонационална и опира до политика.

По въпросът за филма на Карбовски - мисля че тези две самотни слаби жени не са типичен пример. Бил съм в села на българи мюсюлмани, къщи и дворове - много чисто и с вкус подредени, животните-в обори, чисти и отглеждани с много грижи.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Бедността е проблем по селата - и за българи християни и за българи мюсюлмани.
Но аз знам в градовете българи мюсюлмани МНОГО богати.
Темата е много голяма, общонационална и опира до политика.

По въпросът за филма на Карбовски - мисля че тези две самотни слаби жени не са типичен пример. Бил съм в села на българи мюсюлмани, къщи и дворове - много чисто и с вкус подредени, животните-в обори, чисти и отглеждани с много грижи.

gugu  Да те попитам?-Определено или с цел умишлено говориш в постинга си за"Българи мюсюлмани" и "българи християни"!!! Тебе питам да докажеш с факти-откога други ни определят като такива един цял народ разпръснат по света,оставете на нас всеки за себе си сам да прецени и се самоопредели какъв е.Ако нямах уважението като наш член бих изстрил постинга ви веднага,НЕ вие имате право да самоопределите един изстрадал народ като нас помаците че всички сме българи! Чакам доказателства и факти,иначе го приемам като обида!

Offline pet_pv

• Candidate member
  • *
Дядо ми живя 75 години в една махала  пред Балкана- без ток, вода и път. Питала съм се много пъти "защо"?

Като бях малка, не се противях, когато всяка неделя в 7:10 ч фамилията "хващаше дапа" - разбирай отивахме с автобус на 20 км от градчето, където живеехме, ходихме 5 км пеша в едната посока, носехме продукти на гръб, за да ги занесем на дядо и баба. Към 10 ч пристигахме и възрастните започваха да "изриват" събираното през седмицата - в зависимост от сезона - изгнили вече ябълки, круши - дивачки и какво ли не.... През зимата имаше също аганца в стаята - това си беше в реда на нещата за тях. Също когато майка "командирова" моите 2 котета - Коко и Писанка на село и те станаха след година - две "само" 18 пак беше нормално. През лятото пък  перяхме  вълна, завивките на Зли дол – рекичка на 2 км от махалата. За вода се ходеше всеки ден да се налее от Чучура – изворче в буковата гора на 2 км. .
Това продължи близо 15 години – всяка седмица, без значение дали е зиме или лете, дали вали или е непоносима жега. 
Тези хора ме „спонсорираха” за да се изуча. Ходих на уроци по математика  учителя   "изяде едно теле", за да се подготвя за кандидатстудентските изпити, за да „уча, за да не работя".
Защото дядо се „поминаваше” от социалната пенсийка и гледането на животни – овце и крави. Всяка година продаваше по едно теле и това му носеше допълнителни доходи.
Когато остаряха и не можеха да се грижат за себе си, моите родители  ги караха да се преместят при нас в града, за да могат по-добре  да се грижат за тях. До последно не склониха да дойдат.Причините – дядо казваше „Аз не искам да ходя на чужда къща! Искам да съм си чорбаджия на мойта къща!”

Това беше от „балкандижийската жилка” в кръвта ни – свободолюбиви и своенравни, пълни с енергия и чувство за независимост. Другата – добруджанската е трудолюбива и упорита. Какви още примеси има в рода ни не знам, защото прабаба ми е от Беломорска Тракия, преселила се е в Румънската част на Добруджа , а баба ми се е преселила през 1941 г в Българската част на Добруджа.

Пиша тези неща, защото всеки край и население, си има свои особености. Не е само бедността проблем при тях – те живеят според своите закони и разбирания, които не винаги са разбираеми за „цивилизования” човек.

Също смятам, че е важно да си отговорим на въпроса – „какво  губим, когато печелим”

Тук можете да видите, какво е останало от родната къща на дядо ми и баща ми – махала Поповци на 5 км от с. Торос 
http://picasaweb.google.com/BGkerk/ivCoqE#5331127585144757682

А само на 5 км се намира село Български извор – населено предимно с помаци. В района на Тетевен има също много помаци.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
pet_pv много истински случай по горе! Добре си дошла във Форума ни! Тук ще намериш много.Доколкото разбирам говориш за Ловешко.Ако е така да там имаме приятели помаци от този край- нашия уважаван Хюсеин Мехмед е в с.Галата,има и други.Радвайте се .Поздрави

Offline gugu

• Senior member
В отговор на Nazmi - винаги съм употребявал тези термини, не само в тази тема. Убеден съм в написаното, защото:
1. имам познати и приятели, което са мюсюлмани, но не се чувстват различни от българите. Такива са и много известни родопчани.
2. това сочат исторически факти, цитирани многократно тук. Съвсем накратко-османските архиви и регистри, Митхад паша и т.н.
3. това сочат езиковите и фолклорни факти - езика, песните.
За мен фактите говорят, че сме братя по произход. Ако някой се чувства друг, има право. Но да не отрича миналото.
От този сайт научих много за страданията, които се изпитали-едни заради религията, други като Маню Шарков-заради народността си. Ако зависеше от мен, това никога не би се случило. Защото аз съм човек на разума, ненасилието, но и на уважението към историческите факти.
За мен България е един пъстър букет от роднински цветя - шопи, добруджанци, тракийци, мизийци, родопчани, между тях - някои православни, католици, някои мюсюлмани, някои атеисти. Именно богатството на разнообразието ни е ценно, ако бяхме еднакви, сигурно щяхме да сме скучни.
И за това ме боли, когато от една страна се отричат историческите факти, от друга страна пък се проявява краен шовинизъм и нетърпимост към различните ( виж постингите ми в темата за сайта на Атака)
Ами да вземе да се разкъсаме на части и кой на където види. Колкото и да е банално, сещам се за хан Кубрат и снопа пръчки....

Затова смятам, както вече съм писал, че истинския проблем за ВСИЧКИ българи е мизерията и социалната несправедливост. И ако трябва да се борим, това е за справедливост и шанс за всеки.
Етническите разногласия само отклоняват вниманието от проблемите с бедността и справедливостта. И това вече съм го писал.

Offline Metka

• Forum fan
В отговор на Nazmi - винаги съм употребявал тези термини, не само в тази тема. Убеден съм в написаното, защото:
1. имам познати и приятели, което са мюсюлмани, но не се чувстват различни от българите. Такива са и много известни родопчани.
2. това сочат исторически факти, цитирани многократно тук. Съвсем накратко-османските архиви и регистри, Митхад паша и т.н.
3. това сочат езиковите и фолклорни факти - езика, песните.
За мен фактите говорят, че сме братя по произход. Ако някой се чувства друг, има право. Но да не отрича миналото.
От този сайт научих много за страданията, които се изпитали. Ако зависеше от мен, това никога не би се случило. Защото аз съм човек на разума, ненасилието, но и на уважението към историческите факти.
За мен България е един пъстър букет от роднински цветя - шопи, добруджанци, тракийци, мизийци, родопчани, между тях - някои православни, католици, някои мюсюлмани, някои атеисти. Именно богатството на разнообразието ни е ценно, ако бяхме еднакви, сигурно щяхме да сме скучни.
И за това ме боли, когато от една страна се отричат историческите факти, от друга страна пък се проявява краен шовинизъм и нетърпимост към различните ( виж постингите ми в темата за сайта на Атака)
Ами да вземе да се разкъсаме на части и кой на където види. Колкото и да е банално, сещам се за хан Кубрат и снопа пръчки....

Затова смятам, както вече съм писал, че истинския проблем за ВСИЧКИ българи е мизерията и социалната несправедливост. И ако трябва да се борим, това е за справедливост и шанс за всеки.
Етническите разногласия само отклоняват вниманието от проблемите с бедността и справедливостта. И това вече съм го писал.

Gugu, razbiram mnenieto ti ot poziciata ti na balgarski istorik.Mislq 4e toi ne e losho.No az imam vaprosi koito me trevojat.
Ti kazvash tova -       роднински цветя - шопи, добруджанци, тракийци, мизийци, родопчани, между тях - някои православни, католици, някои мюсюлмани, някои атеисти.

Kazvash i tova 4e se razgrani4avash ot shovinizma.

A kade sa onezi balgarski grajdani koito bi trqbvalo sashto da sa v tova bratsvo - turci, gagauzi, cigani,evrei, armenci, makedonci,garci ta daje  arabi i kiurdi.Pribavi daje i onezi angli4anii qponci koito se zaselvat v pusteeshtite balgarski sela.Pribavi kam tqh i desetkite hilqdi kitaici v Sofia i drugi gradove.Pribavi kam tqh i onezi deca koito shte se rodiat s metoda invitro sas vnosna sperma ot Dania.

Nima tezi hora ne mogat da badat tvoi priateli kato palnopravni balgarski grajdani?
Pak dori i da ne sa grajdani na Bulgaria, nima si4ki nebalgari ili hora s nebalgarski proizhod ne sa hora ?

Nima az za da bada tvoi priqtel trabvq dq deklariram 4e proizhoda mi e bqlgqrski ?

Offline sema_rohleva

• Senior member
Temata naistina e interesna blagodarya na Boyan ce e napravil tozi reportaj na Martin Karbovski dostoyanie tuk v sayta.

Sto se otnasya do mizeriyata , osnovniya problem na pomacite , ne scitam ce tova e problem samo na pomacite , tova si e problem na cyalatani mila rodna Bulgaria za sajalenie.

Nie zasto ne ya usestame krizata ( osven v stroitelstvoto ce ottam ide pominakat na mnogo pomaci , turci , balgari) zastoto vinagi sme bili v kriza  ... ot 20 godini si e taka .

E sega i naselenieto namalya ,ce otkakto stanahme palnopravni clenki na EU i se otvoriha razlicni varianti za zakonna rabota v EU , hayde vsicko mlado navan da si tarsi prehranata ,ami to ako taka ako varvi na sledvastite izbori i izbirateli nayama da ostanat ....Jalko, tajno i tejko ....

Offline gugu

• Senior member
Метка, в един кратък отговор не мога да изброя всички.
Нито пък тук бе мястото за всички аргументи.
И аз съм разочарован обаче, защото в моите постинги се търсят дреболиите.
Полугласно се приемат някои неща, но никой не смее да подкрепи доброто и вярното.

Offline havallar

• Advanced member
Temata naistina e interesna blagodarya na Boyan ce e napravil tozi reportaj na Martin Karbovski dostoyanie tuk v sayta.

Sto se otnasya do mizeriyata , osnovniya problem na pomacite , ne scitam ce tova e problem samo na pomacite , tova si e problem na cyalatani mila rodna Bulgaria za sajalenie.

Nie zasto ne ya usestame krizata ( osven v stroitelstvoto ce ottam ide pominakat na mnogo pomaci , turci , balgari) zastoto vinagi sme bili v kriza  ... ot 20 godini si e taka .

E sega i naselenieto namalya ,ce otkakto stanahme palnopravni clenki na EU i se otvoriha razlicni varianti za zakonna rabota v EU , hayde vsicko mlado navan da si tarsi prehranata ,ami to ako taka ako varvi na sledvastite izbori i izbirateli nayama da ostanat ....Jalko, tajno i tejko ....
Знам и съм наясно.Сития гладен  не вярва.Нали се нагушкахте от фонд земеделие на фондове.А простия помак да се управя сам.С ягоди помаклъка не може да живее.Какво направихте Вие за да защитите помаклъка,и смеете да си приписвате заслуги.......
След тези думи очаквам БАН.Идват избори и се размърдахте.................Какви са ви заслугите за мизерията на помаците.Очаквам списък-и то доста дълъг.