Author Topic: Българските турци-преселници в република Турция.  (Read 58325 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline skoti3

• Forum fan
Ето затова човека не търси лични секретарки.Те сами се бутат  ;D ;)

Получи такъв отговор какъвто заслужаваш.

Колкото до самата снимка на профила на Хавайчо, мисля че е откъс от филма "Откраднати очи".

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
    Имам няколко въпроса:
  1. Защо не обявите ,че се помак и не направите обявата(спам) във форум Атака напр.,като заявите че сте помак и търсите работници?
   2. Помаците за какви ги имате? Нископлатени квалифицирани хамали или за майстори в своята област?
   3.Само в "мухлясалия "сайт може да пишеш  и изказваш мнение ,като заявиш че си помак(иня) и няма да получиш БАН.Знаеш ли в колка сайтове ти търкат мнението .
   4.Мисля ,че помаците не са само строителни работници , а трябва да имат своя отдушник да дискутират теми свързани с тях .Темите свързани за помаците бяха изкривявани от др. религии и политически пристрастия.
     Съветвам те да си намериш другаде работници,че тука са "безделници"

Към Хавайка
Въпреки, че въпросите ти са глупаво съставени и зададени ще ти отговоря.Явно нямаш никакъв интелект. Личи си и с какъв багаж разполагаш. Явно си някаква/някакъв мишка/мишок, която/който се крие зад забрадка и мимикрия с "аминкане".Такъв ти е профила на снимката.Аз не си го измислям, просто гледам профила ти и правя анализ на същия.Тази пародия с "аминкането" не ти отива, защото това е за хора с благ характер, а ти освен, че си с нисък интелект си и злобен/злобна.Това не е присъщо на нашите помаци.Нашите помаци изнемогват и се чудят как да осигурят насъщния си, а ти и твоята пасмина ги връщате в каменната ера.Занимавате ги с мухлясали неща от нанайста година.
По първия въпрос.
-Да помак съм.Мъж съм и съм обрязан.Относно форума на"Атака",не влизам там, но ако се наложи да защитавам нашите помаци ще го направя умно и възпитано. Такива като теб, които се пъчат в форума на"Атака", само вредят на помаците, защото там вие се представяте на много ниско ниво и сривате авторитета на нашите хора.
По втория въпрос.
-80% от нашите помаци са с квалификация строителни работници.Те са едни от най-добрите строители в България и Европа.Ти и твоята пасмина смятате, че да си строител е долно нещо.Помаците не са на това мнение. Те се гордеят с това, че са построили нещо и то ще остане за поколенията. А такива като теб рушат, тровят земята с отрова и разпалват вражди.
Третия въпрос е така съставен, че трябва историка, който е разчел писмото"кипу" да го разгадае.
По четвъртия въпрос, някъде по нагоре съм ти отговорил.Аз работя със всякакви работници от всички етноси.
Дали съм ти отговорил на всички твои заяждания не знам. защото багажа ти е много малък и не знам какво искаш да разбереш от мен.
Ти отговори на въпроса ми. Дали ходиш с пола или с панталон.Дали си с прашки или със слип.
Съвета не мога да ти го приема. Защото от зелена тиква не се...........................

По принцип всички българи са строители-все пак нашите архитектурни школи са изградили цялата Османска империя-наши строители са работили от Влашко,през Сърбия и Босна до Анатолия и Сирия.Даже няколко от майсторите на Тадж махал са българи.

Българските архитектурни школи са няколко,които се различават с малко една от друга-сред тях,ако гледаме религията,мога да кажа са и две помашки-не случайно в България има много християнски и помашки фамилии - Терзиеви ;)

Метката бе отворил такава тема- http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2257.0.html  -тук единствено спорът ми е,че няма традиционна помашка архитектура- "помашките" школи са неделима част от българските възрожденски архитектурни школи-а и не може да се каже изцяло помашки школи,поради смесеният характер на същите-т.е. в същите школи е имало и не малко християни.

Източници и книги.
http://cl.bas.bg/about-central-library/bulletin-of-central-library-of-bas/volume-5/05_1.pdf
http://www.arch-art-bg.com/index.php?lng=BG&show=books&book_id=48&cat_id=4
http://bg.wikipedia.org/wiki/Българска_архитектура
http://vilikavaldjievi.tryavna.biz/index_.php?izkustva_zanayati
http://www.bgbook.dir.bg/antbook_old.php?ID=4582
http://www.arch-art-bg.com/index.php?lng=BG&show=books&book_id=66&cat_id=4
http://www.izgodnobg.com/ceni/261723-Balgarskata-arhitekturna-shkola-Sbornik-1-2-Izsledvania.php

Offline Rasate

• Forum fan
Za koi bulgari stava vypros, za Asparuhovite li, za trakite li ili za drugi bulgari smeseni s pechenezi, kumani i pr. Koyto pone malko poznava bylgarite znae che te sa smes ot desetki etnosa. Poznavam lichno profesora i znam che ne gi znae tezi podrobnosti. Siguren sym che kogato mu se obyasni shte se syglasi. Toy e ot Krimskite tatari a moje bi da ima i bulgarsko poteklo. Sega prepodava istoriya v universiteta Galata Saray. Nima bulgarite sa slavyani ili traki :D Zashto li e tozi antagonizam mejdu bylgari i pomaci? ;) Tezi vyprosi ne se komentirat na masa, a tryabva izsledvane na myasto. Koy znae dali profesora kato kazva bylgari prieli islama ne vizira bulgarite tyurki.

Затова сме преимуществено понтийци-60-65%,15-20% динари,10-15 нордиди,около 5 % памиро-алпиниди и около 2-5% арменоиди,под 0.0002 монголоиди-т.е. с две думи-основно местни(понтиди),малко северняци(нордиди) и малко централно-европейци(динари)-т.е. смес от три европейски антропологични типа-северно-европейски,централно европейски и Източноевропейски типа. ;D

Сравни със смесеният Анатолийският тип в Западна Малоазийска Турция-пълен буламач-тураниди,балтиди,понтиди,динариди,нордиди,арменоиди,алпиниди,ориенталиди и т.н.

В картата ще видиш,че Памиро-алпинидите( памиро- фергански тип череп,като таджиките) са мнозинство в Северна Италия,Южна Франция,Южна Швейцария,Западна Гърция и 50% от Албанското население.В България има райони с концентрация на Памиро-Алпиниди-Врачанско,Плевенско и Смолянско.
Шопите,македонците и торлаците са с еднакви антропологични белези-смесица между нордиди,понтиди и динариди,Като нордидни белези се наблюдават и не рядко в Тракия.
От друга страна Динаридни гнезда има в цяла България-но основно в Западна и Южна.
Арменоидите са концентрирани по Черноморието,но има и гнезда в Пловдивско и Плевенско.
И т.н.

Хърватите и сърбите идват от Централна Европа-областта на Бавария,Галиция,Саксония и Чехия.(анонимна унгарска хроника)-навярно са преселени тук от българите или от ромейте,като федерати.

Ако не ви е известно има няколко града Търнов-(Търново,Велико Търново,Търнава,Тарнава,Тарнов,Требине и т.н.) -в България, Албания,Полша,Словакия,Гърция-все земи от Първото Българско Царство.

Поздрави

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
 Естественно че и тук няма никакво инфо за тази кръчмарска изработка. Дай поне дата че там има и ''Балканид'', но не е в БГ. ;D

Offline Rasate

• Forum fan
Естественно че и тук няма никакво инфо за тази кръчмарска изработка. Дай поне дата че там има и ''Балканид'', но не е в БГ. ;D

Не е кръчмарска,а на авторитетно издание по антропологично разпределение-преведена и публикувана е и руска версия.
Картата е направена преди 1990 година и не е изключително точна.Например Смесицата между Нордиди,Понтиди и Динариди е дадено изцяло в Сърбия и Македония-Вардарска и Егейска-което не е така-Тази смес обхваща целия Шоплук,Торлашко и Македонско и границата минава през билото на Пирин,нагоре през Септември,Бяла Слатина,прехвърля Дунава и завършва в Банат.
От друга страна не е дадено,че освен тази смес има и редица чисти Динариди- основно в Смолянско и Банско,като понтийските белези се засилват в посока изток,към Черно море-т.е. нордоидните и динарските черти след линията Кнежа,Червен бряг,Луковит,Ябланица- източният склон на Рила и Пирин почти изчезват-с изключение на няколко гнезда-напр. Първомайско.

Трябва да прочетеш много материал по антропологична характеристика на отделните европейски нации,за да разбереш какво казвам. ;D

Ето леко инфо:
http://bgrod.org/antropologia/index.php?id=16
http://www.kanatangra.wallst.ru/proizhod.htm

И още карти:

Население с над 50% преобладаващ тип антропологични белези.
       1. Над 50% памиро-алпиниди
       2. Над 50% динари
       3. Над 50% пулу-динари(динаро-понтиди)
       4. Над 50% с преобладаващ нордидни белези(понто-нордиди)
       5. Над 50% понтиди

Последни данни за антропологичните типове срещащи се в България
 60-70% ПонтидИзточносредиземномо рски
 10-20% Динарид ,Алпиноид,Нордоид
 5-6% Нео Данубиан
Под  5% Туранид

Препоръчвам ти да прочетеш следните издания,от там съм взел и публикуваната в предният пост карта:

-Петър Славейков и Румен Янков – География на населението и селищата в света
-Racial Composition in European countries and Outline of Human Racial Classification
-“Неизменният антропологичен облик на българите” Изд. на Монархическо-консервативен съюз, 2000 г
-"Българският народ между европейските раси и народи"

Ето няколко извадки ,които можах да намеря в Нета за тези книги,съжалявам,но май е нужно да се сдобиеш с изданията:
http://bg.bgns.net/content/view/103/159/
http://www.teenproblem.net/forum/showthread.php/340902-Сравнително-еднороден-етнос-ли-са-българите
http://rodolubie.blogspot.com/2009/04/blog-post_2601.html
http://www.jstor.org/discover/10.2307/2952557?uid=3737608&uid=2&uid=4&sid=21101170480587
http://europa-soberana.blogia.com/2011/101201-the-new-racial-classification-i-.php

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Rasate, eгаси и изворите от които черпиш ''знания''. :o  Едно време 2 x 2 правеше 5 с БКП напред. Сега пак същата песен на нов глас. Значи едни професори нищо не знаят и постоянно са в грешка, а други от националистическите кръгове всичко знаят и не грешат. Самият стил на изразяване показва че в техните материали всичко е манипулация за да се oпази националното чувство което напоследък доста е корозирало. Тази политика може да има своите обяснения, но да ни се пробутват манипулации за научни данни си е бая менте.  :D :D :D

Offline erol.elis

• Member
  • **
Към Гелина- /госпожа ли сте, госпожица ли сте или господин не зная/ Нещата стоят така:Правя реставрация на крепост в близост до София и стара турска къща от 1888г. в София. Трябват ми квалифицирани работници на каменна зидария за реставрация. Строя два замъка в Хасково на двамата братя собственици на "Даймод".Същия обект е във фаза довършителни работи.Трябват ми монтажници на мраморна облицовка и настилка от гранит, гипсокартон и др. Строя десет къщи в Хасково, които са на нулев цикъл и ми трябват зидарокофражисти.Приблизително надника си получава от 40-50лв.Спането е осигурено от мен, осигуродки с договор. Заплащане всеки петък в края на работния ден.
Иронията относно безработицата ще е излишна, ако сте в строителния бизнес?

BG POMAK, Интересно ми е кой си? За "Замъците" в Хасково задължително си имал работа със мен. Обади ми се непременно. Поздрави, Ерол

Offline erol.elis

• Member
  • **
Българските архитектурни школи са няколко,които се различават с малко една от друга-сред тях,ако гледаме религията,мога да кажа са и две помашки-не случайно в България има много християнски и помашки фамилии - Терзиеви  ;)

Rasate, Нещо не се вързва фамилията Терзиеви = Шивачеви  ;D

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Veroiqtno e iskal da kaje Diulgerovi koeto v bylgariq ezik se podrazbira kato 'Maistor'.
Da v osnovata na dumata e dülger ( ot persiiski dur°ger) no v turskiq esik ozna4ava 4ovek izvar6va6t grubata dyrvena  izrabotka pri stroej na sgradi i steni. Ako izvar6vanat rabota e izvar6ena vyrhu ky6ta cqlosno izrabotena ot dyrvesina togava mogat da bydat s4itani za maistori kakto e bilo edno vreme.  Sred bylgarite tazi familiq se sre6ta 4esto.

Offline Rasate

• Forum fan
Българските архитектурни школи са няколко,които се различават с малко една от друга-сред тях,ако гледаме религията,мога да кажа са и две помашки-не случайно в България има много християнски и помашки фамилии - Терзиеви  ;)

Rasate, Нещо не се вързва фамилията Терзиеви = Шивачеви  ;D

Терзия като Нивелир(отвес) ,но може и шивач.Впрочем повечето шивашки потомци са с фамилии Абаджиеви.
http://www.onlinerechnik.com/duma/терзия

Поздрави с тази песен.
Български Народни Песни - Сьоднал ми е млад терзия

Спомням си,като малък на майстора строител му викаха Уста Терзията- оти постоянно мери и смята-за разлика от калфите и чираците дето работят тежката работа.

Поздрави

Offline erol.elis

• Member
  • **
Rasate, Terzi i Terazi sa razlichni neshta.
Nyamam namereniya da davam razyasneniya

feggaria

• Guest
    Имам няколко въпроса:
  1. Защо не обявите ,че се помак и не направите обявата(спам) във форум Атака напр.,като заявите че сте помак и търсите работници?
   2. Помаците за какви ги имате? Нископлатени квалифицирани хамали или за майстори в своята област?
   3.Само в "мухлясалия "сайт може да пишеш  и изказваш мнение ,като заявиш че си помак(иня) и няма да получиш БАН.Знаеш ли в колка сайтове ти търкат мнението .
   4.Мисля ,че помаците не са само строителни работници , а трябва да имат своя отдушник да дискутират теми свързани с тях .Темите свързани за помаците бяха изкривявани от др. религии и политически пристрастия.

Към Хавайка
Въпреки, че въпросите ти са глупаво съставени и зададени ще ти отговоря.Явно нямаш никакъв интелект. Личи си и с какъв багаж разполагаш. Явно си някаква/някакъв мишка/мишок, която/който се крие зад забрадка и мимикрия с "аминкане".Такъв ти е профила на снимката.Аз не си го измислям, просто гледам профила ти и правя анализ на същия.Тази пародия с "аминкането" не ти отива, защото това е за хора с благ характер, а ти освен, че си с нисък интелект си и злобен/злобна.Това не е присъщо на нашите помаци.Нашите помаци изнемогват и се чудят как да осигурят насъщния си, а ти и твоята пасмина ги връщате в каменната ера.Занимавате ги с мухлясали неща от нанайста година.
По първия въпрос.
-Да помак съм.Мъж съм и съм обрязан.Относно форума на"Атака",не влизам там, но ако се наложи да защитавам нашите помаци ще го направя умно и възпитано. Такива като теб, които се пъчат в форума на"Атака", само вредят на помаците, защото там вие се представяте на много ниско ниво и сривате авторитета на нашите хора.
По втория въпрос.
-80% от нашите помаци са с квалификация строителни работници.Те са едни от най-добрите строители в България и Европа.Ти и твоята пасмина смятате, че да си строител е долно нещо.Помаците не са на това мнение. Те се гордеят с това, че са построили нещо и то ще остане за поколенията. А такива като теб рушат, тровят земята с отрова и разпалват вражди.
Третия въпрос е така съставен, че трябва историка, който е разчел писмото"кипу" да го разгадае.
По четвъртия въпрос, някъде по нагоре съм ти отговорил.Аз работя със всякакви работници от всички етноси.
Дали съм ти отговорил на всички твои заяждания не знам. защото багажа ти е много малък и не знам какво искаш да разбереш от мен.
Ти отговори на въпроса ми. Дали ходиш с пола или с панталон.Дали си с прашки или със слип.
Съвета не мога да ти го приема. Защото от зелена тиква не се...........................

Много добре казано!

feggaria

• Guest
Rasate, eгаси и изворите от които черпиш ''знания''. :o  Едно време 2 x 2 правеше 5 с БКП напред. Сега пак същата песен на нов глас. Значи едни професори нищо не знаят и постоянно са в грешка, а други от националистическите кръгове всичко знаят и не грешат. Самият стил на изразяване показва че в техните материали всичко е манипулация за да се oпази националното чувство което напоследък доста е корозирало. Тази политика може да има своите обяснения, но да ни се пробутват манипулации за научни данни си е бая менте.  :D :D :D

Поне да беше прочел нещо от тези професори от "националистическите кръгове" та да имаш право на критика!

Offline BG POMAK

• Senior member
Благодаря ти feggaria за положителната оценката на отговора ми към Хавайка.Ако желаеш може да си "сверим" часовниците .

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
    Имам няколко въпроса:

Към Хавайка
По първия въпрос.
По втория въпрос.

За възпитанието и умствения багаж последното мнение е показателно. ;) ;D Задавам въпроси и не обиждам.Съмнявам се че си помак защото ти липсва ислямската култура на въспитание ;) ;D