Author Topic: Българските турци-преселници в република Турция.  (Read 57920 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Edna slaba ocenka za Rasate i ot mene.

;D слаб - 2.  ;D

Offline Исянкар

• Avarage member
Отлична оценка (Отличен 6) от мен за Расате. Продължавай в същия дух - ти си злато за форума !

Offline Сидхарта

• Historian
Да ТЮРКОАЗ , по отношение тези които си отбелязал в червено си прав че не им е мястото там-смесени са етнически с религиозни групи.
По отношение на Расате, мисля че той не е автора на побликуванот,а просто е споделил намерена информация  ,а иначе от това което пише се вижда че е добре подготвен исторически.
Незнам защо му се дава отценка, но от коментарите му досега по малко от отличен не бих му дал.

Offline Исянкар

• Avarage member
ves.K. много съм съгласен с теб. Той е безценен за форума. Трябва да го подкрепяме.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
  Този анализ,който е публикуван от Rasаte не е ясен.Не разбрах как например между 25 и 55 милиона се определят като турци?Въпроса важи и за другите етноси-дали те се самоопределят или някой друг ги определя като такива?Това резултати от някакво преброяване ли са или са резултати от генетични изследвания?Началото на статията насочва натам.
  Антропологическите замервания не могат да докажат етническа принадлежност.Те могат да покажат расова принадлежност.
 И въобще тази статия ми прилича на нещо,обслужващо нечии интереси.В същото време с претенции за научност.
В най-скоро време очаквам да бъдем определяни етнически само според цвета на очите.Например:сини очи-славянин,кафяви-турчин и т. н.
 А на Rasate бих поставил оценка единица-за преписване без посочване на източник.  ;D

Offline Turkoaz

• Member
  • **
Да ТЮРКОАЗ , по отношение тези които си отбелязал в червено си прав че не им е мястото там-смесени са етнически с религиозни групи.
По отношение на Расате, мисля че той не е автора на побликуванот,а просто е споделил намерена информация  ,а иначе от това което пише се вижда че е добре подготвен исторически.
Незнам защо му се дава отценка, но от коментарите му досега по малко от отличен не бих му дал.

Оценката не съм я поставил на rasate а на този от който е преписал.
Например да кажа за алевиите и къзълбашите . Това са едни и същи хора. Не са нещо различно. Къзълбаш е обидна дума за алевиите. Алевии има и тук в България. Наричат ги още алиани. В Турция има кюрди и турци алевии.
Също така няма разлика между зейбеци, юруци и туркмени.
Най смешното е, че в статията е "открит" един друг "нов етнос" - карамани .

Всеки който е поне малко запознат с история на Турция е чувал за областта Караман в Турция. Караманското кралство или Karamanoğlu Beyliği втората турска държава в анадола след държавата на Селджуците - Selçuklu Devleti.
Караманската държава е първата в която турският е официален език. През 13 век това е най силната държава в анадола и е била главният съперник на османците.
През 1487 година териториите на Караман са присъединени към османската империя.
Ако днес можем да определяме народа на Караман като отделен етнос значи можем да приемем, че хората които населяват Добруджа в България не са българи а един отделен етнос - Добруджанци.
Аз пак твърдя, че автора трябва да почете доста.

град Караман днес:

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Da praviste RASAte e prepisal ot Wikipedia.org (Население на Турция) i old.vmro.bg/forum(apyk te ot bulgarnation.com 'Българите в Турция')

Ocenkata za prepisvane vinagi e bila slab 2.

neru

• Guest
А на клюкарите? ;D

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Ako beshe posochil iztochnika na prepisvaneto niqmashe da e клюка nito pyk shtese da poluchi slabata ocenka..

Offline Исянкар

• Avarage member
Оценката е отлична. Потвърждавам.

neru

• Guest

neru

• Guest
Ako beshe posochil iztochnika na prepisvaneto niqmashe da e клюка nito pyk shtese da poluchi slabata ocenka..
Не я караѝ по перваза!Питах за клюкарите!

neru

• Guest
Da praviste RASAte e prepisal ot Wikipedia.org (Население на Турция) i old.vmro.bg/forum(apyk te ot bulgarnation.com 'Българите в Турция')

Ocenkata za prepisvane vinagi e bila slab 2.
]RASA-te

Да се пише с главни не говори мн. добре за пишещият въпреки ,че се опитва да бъде  оригинален!Това си е въпрос на култура!

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
И какво значение има това? Има ли значение от какви етноси е съставена съвременната Турска Нация? Защо трябва постоянно да се занимавате със това? Мен примерно изобщо не ме интересува това, че Прабългарите са били едно малцинство което е било погълнато от траки и славяни.
Също не ме интересува от кои етноси е съставена съвременната Френска Нация.
Аз искмам да знам какво целите с подобни теми?
По "официални статистики" в република България живеят 800 000 турци и 400 000 роми.
А всъщност броят на ромите според много твърдения напоследък надвишава 900 000 души.
Също не бива да забравяме, че голяма част от българските роми които изповядват Ислям се самоопределят като турци.
Цялото население на югоизточен анадол без значение на кюрди и турци е около пет милиона. Югоизточен Анадол е най рядко населеният регион на Турция.  Така, че не мисля, че там има 10 милиона кюрди.
Защо ли са там?

Защо ли са там и дали се самоопределят като българи?

между 80 000 - до милион грузинци.
между 60 000 - до няколко милиона арменци.
между 20 000 - до милион евреи.
между 15 000 - до няколко милиона гърци.
няма точни данни за т.нар. латинци (потомци на средновековни авантюристи и колонизатори от латински произход по крайбрежието) и други народности, но се предполага, че са над милион.
различни други етнически групи (абхазци, азери, алевии, амшенци, асирийци, бекташи, езиди, зейбеци, казълбаши, караити, карамани, карапапаки, кримски татари, лахлухи, марийци, ногайци, нохийци, осетинци, печенеги, татари, туркмени, садзи, сургучи (гагаузи), убиги, юруци ) - поне няколко милиона.

Също така не виждам каква разлика има между алевии и къзълбаши.
Татари - Кримски татари, печенеги, туркмени и юруци.

Мисля, че авторът на статията има много още да учи за Населението и състава на Турция защото аз като човек познаващ много добре действителността в Турция му пиша слаб - 2.

Имаше ремонт по сайта и сега видях,че мога да пиша-Алевийте(алияните) са етнорелигиозно малцинство в Турция с различен етнически произход-смята се,че те произхождат от кореното население на Анатолия(хети,арменци и т.н.) приело исляма и запазило част от предните си обичай.Казълбашите и бекташите са част от алевийте-за казълбашите се смята,че са иранизирани туркмени,а за бекташите,че са наследници на суфи-дервишите и еничарите.Важното в случая ,е че в религиозните обреди на алевийте има християнски елементи ,което говори за техния произход-и по предната религия на праотците им.

За печенегите-във Византийската империя има поселени много печенеги-сега се смята,че техни потомци са карапапаки и ногайците.

Караманците са отделен тюркски етнос (башкирите,балкарците и пр също са тюрки,но са отделни етноси-все едно да кажем,че славяните са един етнос)-също техни потомци са и повечето поселените в северна Гърция - християни,наречени маджери от местното население-Погледнете Константинос Георгиу Караманлис -бивш министър-председател на Гърция.
Историята го потвърждава-докато османците са си селджуци,караманците не са-това са отделни тюркски етноса.

За татарите-татарите е общо историческо наименование на различни етноси-подчинени на Монголите-затова има разлика между татарите-защото спрямо историята и русите и вложките българи,балкарците и т.н са татари.Кримските татари са общност изселени от Кримския полуостров след завладяването му от Русия-смята се че са наследници на остатъците на златната орда или на хазарите-т.е.-различен етнос.

За Юруците-смята се ,че произлизат от огузите(за което се съмнявам)-предполагам,че са наследници на увлечени със селджуците башкири-техния бит много наподобява Каракачаните.

За бошняците-наследниците са им много повече от 2 000 000,както това смятам и за помаците,но тези които днес се самоопределят за бошняци са около толкова.

За кюрдите-според турската официална статистика са някъде около 10 000 000,но различни не правителствени организации ги определят някъде от 20 до 30 000 000.Основата име съсредоточена в Югоизточен Анадол.

В публикуването на тази статия в този сайт се опитах да изтъкна етническите особености на република Турция-т.е. че самата Турция е един конгломерат от много различни народности(различни етноси)-които след Ататюрк се обединяват в една нация.

Ако прочетете статията ще видите,че данните са приблизителни и варират в широки граници,тъй като източниците използвани за създаването и са различни-никой не може да каже точно колко е даден етнос в съвременна Турция,знае се само че след 17 г се върви към универсализиране и създаване на турска народност(етнос) на базата на нацията.

;)  Исторически погледнато в това число гърците са много по напред-на базата на 5 православни християнски различни етнически общности почти създадоха народността елини-Гърци(ахайци и елини-Пелопонес и Крит),албанци(Епир до Атина),българи(Македония и Тракия),власи(Тесалия и Македония) и "маджери"(изселените според гръцко-турската спогодба от анадолска Турция над 1.500 000 православни християни с различен етнически произход)-според гръцката конституция елин е всеки изповядващ православното християнство.
 ;) Генетичният профил публикуван от Тоска го доказва това .  ;)

За Турците в България(без изселниците) не си прав- около 200 000 са,но циганите са повече от 900 000(до 1.200 000) и според статистиката се увеличават с 13 души на 1000 всяка година,докато българите намаляват с 17 души на 1000.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
  Този анализ,който е публикуван от Rasаte не е ясен.Не разбрах как например между 25 и 55 милиона се определят като турци?Въпроса важи и за другите етноси-дали те се самоопределят или някой друг ги определя като такива?Това резултати от някакво преброяване ли са или са резултати от генетични изследвания?Началото на статията насочва натам.
  Антропологическите замервания не могат да докажат етническа принадлежност.Те могат да покажат расова принадлежност.
 И въобще тази статия ми прилича на нещо,обслужващо нечии интереси.В същото време с претенции за научност.
В най-скоро време очаквам да бъдем определяни етнически само според цвета на очите.Например:сини очи-славянин,кафяви-турчин и т. н.
 А на Rasate бих поставил оценка единица-за преписване без посочване на източник.  ;D
Тази статия е базирана на статистически данни.

Самата статия е написана върху базата на различни статистически изследвания-като минимума е върху публикуваните държавните статистически данни на република Турция,а максималните на различни не правителствени статистически организации,някой от офисите на които са извън Турция-затова са изброени и печенеги,казълбаши и пр.