Развитието на генетиката в последните години спомага на ентографската наука да изясни произхода на съвременното население на Турция. Данните показват, че в по-голямата си част това население /някъде на около 60-70 %/ не е от т.нар. тюркски произход. Антропологическите замервания също показват, че на 60 % демографски „днешните турци” принадлежат към средиземноморския антропографски тип население, което не принадлежи към т.нар. тюркски народи свързани със Средна Азия (в Турция има установени също и други антропологически типове освен тюркските). Етнографските изследвания също показват, че „съвременните турци” са нееднородна компонентна смес от най-различни по произход и история етнически групи, което от своя страна превръща въпроса за произхода на турците в такъв за националната сигурност на Република Турция, особенно в контекста на т.нар. "кюрдски въпрос". Етническата пъстрота на територията на съвременна Турция обяснява в голяма степен провежданата от турската държава вътрешна и външна политика.
И какво значение има това? Има ли значение от какви етноси е съставена съвремената Турска Нация? Защо трябва постоянно да се занимавате със това? Мен примерно изобщо не ме интересува това, че Прабългарите са били едно малцинство което е било погълнато от траки и славяни.
Също не ме интересува от кои етноси е съставена съвремената Френска Нация.
Аз искмам да знам какво целите с подобни теми?
По официални статистики на територията на Турция живеят приблизително 25 основни етнически групи, като сред малцинствата от 74 милионното население преобладават кюрдите. Немалък е броят на арабите, гърците и арменците. Етнографската статистика допълнително се усложнява от обстоятелството, че Османската империя е теократична държава и не отчита броя на населението по народностен признак, а по религиозен. Отделно от това, извършваните преброявания в империята са продиктувани от налагането на фиска, т.е. те не отчитат поради естеството си броя на жителите, а броя на домакинствата. През 19 и 20 век последователно османската държава губи балканските си територии, и това е така до Лондонския мирен договор. През този период, най-вече по религиозни подбуди, голям брой население напуска т.нар. румелийски територии на империята, като се установява в Истанбул и вътрешността. Процесът продължава и през втората половина на 20 век - виж възродителен процес, войни в бивша Югославия и т.н.
По "официални статистики" в република България живеят 800 000 турци и 400 000 роми.
А всъщност броят на ромите според много твърдения напоследък надвишава 900 000 души.
Също не бива да забравяме, че голяма част от българските роми които изповядват Ислям се самоопределят като турци.
Според приблизителни данни от 2008 година, вариращи в твърде широки граници, етническият състав на населението в Турция е:
Население приблизително 74 000 000.
между 25 и 55 000 000 се определят като турци, от които между 1 500 000-3 000 000 "български турци".
между 10 и 30 000 000 кюрди, основно в Югоизточен Анадол.
Цялото население на югоизточен анадол без значение на кюрди и турци е около пет милиона. Югоизточен Анадол е най рядко населеният регион на Турция. Така, че не мисля, че там има 10 милиона кюрди.
2 500 000 - черкези.
2 000 000 - бошняци.
1 500 000 - лази, основно в района на Трабзон.
1 300 000 - албанци.
Защо ли са там?
между 600 000 - до няколко милиона помаци (т.е. българи - виж българите в Източна Тракия и българите в Анатолия).
Защо ли са там и дали се самоопределят като българи?
между 80 000 - до милион грузинци.
между 60 000 - до няколко милиона арменци.
между 20 000 - до милион евреи.
между 15 000 - до няколко милиона гърци.
няма точни данни за т.нар. латинци (потомци на средновековни авантюристи и колонизатори от латински произход по крайбрежието) и други народности, но се предполага, че са над милион.
различни други етнически групи (абхазци, азери,
алевии, амшенци, асирийци, бекташи, езиди, зейбеци,
казълбаши, караити,
карамани, карапапаки, кримски татари, лахлухи, марийци, ногайци, нохийци, осетинци,
печенеги,
татари, туркмени, садзи, сургучи (гагаузи), убиги,
юруци ) - поне няколко милиона.
[/quote]
Също така не виждам каква разлика има между
алевии и
къзълбаши. Татари - Кримски татари, печенеги, туркмени и юруци. Мисля, че авторът на статията има много още да учи за Населението и състава на Турция защото аз като човек познаващ много добре действителността в Турция му пиша
слаб - 2.