Author Topic: Pravila na Foruma!!!  (Read 14134 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Pravila na Foruma!!!
« Reply #15 on: April 12, 2009, 19:38 »
Понякога се налага ;)

Братко, с теб сме се засичали и в друг форум. Там, ако си спомняш, се поздравлявяхме по случай Байрямите и на никого не му направи впечатление това. Единственият форум, където е забранено участниците да си честитят религиозните празници /различни от традиционното вероизповедание в страната/ е този на Ат-ка. Е, ние тук станахме втория!

В православието има хиляди светци и светици. Годината  има 365 дни, и всеки един от тях е кръстен на светец. Доста голямо объркване ще настъпи, ако ли трябва да си честитим всеки един от тези празници. Черквите са отворени за всички хора - нека който иска, да ги научи тия празници. Аз препоръчвам книгата "Жития на светиите" на Синодалното издателство. Там има всички жития по дати. Но няма да е много добре, ако препечатвате житията всеки ден тук...

Тук има и участници, които са християни. Дори и 365 празници да имат в годината, не виждам никакъв проблем в това да си ги честитят. Това не означава, че християните ще си изпотрошат краката за да го сторят. То и рождените дни в годината са само 365 и по твоята логика би трябвало всеки ден във форума да има по 10 теми "ЧРД", за да можем да поздравим всички рожденници-съфорумци. Но, както сам виждаш, такива няма ...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #16 on: April 12, 2009, 19:47 »

Мнението ми е, че темата, така поместена в раздела "Култура и изкуство" - "Традиции",  е провокативна.  Въпреки, че съм християнин и уважавам християнските празници, все пак това е сайт основно за помашката култура, бит, традиции, изхождайки най-малко от името на самия сайт, а болшинството от помаците са мюсюлмани.  Следователно, в този раздел би трябвало да се коментират предимно ислямски традиции. 

Винаги съм бил привърженик на идеята, че не трябва да се делим по религиозна принадлежност, да сме толерантни едни към други и да се уважаваме.  С мнението си по-горе не искам да кажа, че темата не трябва да я има изобщо.  Просто мястото й не е в него раздел, а по-скоро в "Общество", "Обяви" или в нов раздел за поздравления. 

Да, единствената грешка в случая бе, че темата е поместена в споменатия раздел. Модераторите можеха да я преместят в друг раздел без да се вдига този шум.

Надявам се всеки един от нас да извлече поука от случилото се.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #17 on: April 12, 2009, 22:41 »
PNK2003, благодаря ти за разумното и точно формулирано мнение!

Бих искал да отправя едно питане към abc, надявам се той да види този въпрос: това не беше ли едно "напомняне" към помаците, едно напомняне за тяхната българска (и християнска) "същност"?!

Това беше пост, според мен на точното си място - в Култура и изкуство - Традиции. Под вола теле няма.
Лазарица в общи линии е един детски, по-точно момичешки празник. Както сурвакането е момчешки. Няма да се впускам в подробности, изморен съм.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #18 on: April 12, 2009, 23:27 »
Благодаря!

Isyankar

• Guest
« Reply #19 on: April 12, 2009, 23:28 »
Според мен, просто така пусната тема за Лазаровден в раздела за Традиции на ПОМАШКИЯ САЙТ ми се струва също не на място. Най-малкото трябваше да се направи опит за връзка с помашките традиции...дали по примера на Гергьовден не се отбелязва този ден в някои краища....нещо от този сорт...да направим и връзката с помаците в крайна сметка...Иначе е ясно за всички ни, че в помашкия форум темата за традиции е свързана с помашките традиции...Макар, че в темата за Религия от друга страна - има всякакви религии, в темата за Музика - има всякакви музики, в темата за История - има всякакви история - тогава излиза, че в темата за Традиции може да има всякакви традиции...

Ето ви част от моите ескпресни уморазсъждения по въпроса :))

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #20 on: April 12, 2009, 23:34 »
Взаимното опознаване на традициите и културата е мост към добруването навсички ни.
Макар сайт за помаците и помашката култура с времето помак.еу се превърна  в място за мултиетническа среща. Това става благодарение на политиката на равнопоставеност на членовете в сайта. Тази линия ще се следва и за в бъдеще. Не можем да си позволим да се свием отново в черупките си. Изолациата значи пропадане,а ние се стремим да вървим напред.

abc e доказал добронамереността си, желанието си за диалог и разбирателство.

с уважение:
Администраторите
  Така е Салих! Темата за лазарница/ Великден беше един тест и нека наистина разберем тук да не се делим.Сайта помак.eu  с годините си е доказал това.Тука сме от света събрани всеки да допринесе в полза на помаците за в бъдеще!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #21 on: April 12, 2009, 23:35 »
Според мен, просто така пусната тема за Лазаровден в раздела за Традиции на ПОМАШКИЯ САЙТ ми се струва също не на място. Най-малкото трябваше да се направи опит за връзка с помашките традиции...дали по примера на Гергьовден не се отбелязва този ден в някои краища....нещо от този сорт...да направим и връзката с помаците в крайна сметка...Иначе е ясно за всички ни, че в помашкия форум темата за традиции е свързана с помашките традиции...Макар, че в темата за Религия от друга страна - има всякакви религии, в темата за Музика - има всякакви музики, в темата за История - има всякакви история - тогава излиза, че в темата за Традиции може да има всякакви традиции...

Ето ви част от моите ескпресни уморазсъждения по въпроса :))

... и все пак abc е проявил известна доза съобразителност - въпросната тема не бе публикувана в раздела "Помаци" или "Кои сме".

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #22 on: April 12, 2009, 23:48 »
Мустафа,въпросната тема за Лазарница НЕ беше публикувана нарочно! По света се празнува различно,например тук в САЩ е Великден,за БГ е другата седмица или не знам.Темата не е провокативна,и е символ на толерантност за уважение тук във Форума.Разговарял съм с Админите заедно и наистина имаше нужда от това.Всеки от нас е израстнал или общувал в живота си с други различни от нас! Да помаци сме,сайта е помашки,но не виждам причини да не поздравим комшията с едно честито.Получих много писма за това ОК.Отговарям- Да сте видели тема за някой Християнски празник а те са толкова много....какво толкова е станало не виждам наистина? А и къде в Свещенния Коран пише да не се поздравим.Просто някой от рег тук членове с други ник се опитаха да ни противопоставят и да обявят нас Админите за предатели.Това е смешно,в 21 век живеем! Тук в помак.еu има уважение на всеки и именно за това има критики,нека.Искам да се извиня,че тук в тази тема за правилата става това.Успех заедно тук!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #23 on: April 13, 2009, 00:09 »
За в Бъдеще в правилата на Форума ще  има Пост-Форум където  всеки който иска да си честити или пише.Благодаря за което! Малко търпение трябва! Всеки който иска да провери правилата на Форума да кликне на Форум-правила.Моля наистина за това,че в темата има спам и не по темата!

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #24 on: April 13, 2009, 09:23 »
I,
Dokade stignahme, may nyama da se delim e tova naistina me radva... Sharenata cherga vinagi e po karsiva ot ednotsvetnata, lichno mnenie.

Prez poslednite dni may si iztravah emotsiyite, no mislya che povecheto tuka shte me razberat. Naistina chashata na tarpenie i tolerantnost prelya...

Pomak.eu mi e mnogo mil...
Vsichki hora, koito sa tuka po nyakakv nachin, sas nyakakvo uchastie ili bez uchastie sashto sa mi mnogo mili...

Svikvam sas vas, svikvam da vi vijdam, daje vi obikvam po svoi si nachin...
No kogato nyakoi ot vas si otivat, ili ne se vijdat tuka za po dalgo vreme na mene pochvat da mi lipsvat, stava mi macno...

No te izglejda ne se chuvstavt dobre tuka mejdu nas...

Pojelavam im vsichko nay, nay vav jivota... Dano nameryat nyakoi den uteha nyakade, izglejda tuka vav pomak.eu tova ne se poluchi pri tyah...

Lichno dokato imam sili shte bada tuka sas vas...

Nay vajnoto da sme jivi i zdravi...

Priyaten den za vsichki ot mene...

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #25 on: April 13, 2009, 09:39 »
Рахмие е много права.Не трябва да бъдем крайни в оценките си към един или др. и тогава всичко ще си дойде на място.Що се отнася до поздравленията на християни,защо трябва да се показва, че не сме отворен и толерантен народ въпреки всичко преживяно.Ако останем затворени това говори зле за нас.Противниците в споровете трябва да се оборват с факти,не с отричането им.Такова е моето мнение.Ако съм засегнал някой,моля за извинения.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #26 on: April 13, 2009, 11:52 »
Горните мнения могат само да ме радват.  Както казва Рахмие, шарената черга е винаги по-красива от едноцветната.  Всички сме хора и трябва да се уважаваме взаимно, да сме толерантни едни към други, да се приемаме такива каквито сме. 

Надявам се, че последното ми мнение по-горе е било правилно разбрано, но бих искал да внеса някои пояснения.  Това, че се поздравяваме за различните религиозни празници е чудесен пример за уважение и търпимост.  Както казва bukovqnoglu_s, взаимното опознаване на традициите и културата е мост към добруването на всички ни.  Написах, че темата за Лазарница е провокативна поради една проста причина - не е поместена в правилния раздел.  Не твърдя, че abc умишлено е направил това с някакви провокативни цели.  Прочел съм всички негови постинги, които в действителност са добронамерени към всички.  Но за да запазим този сайт като "място за мултиетническа среща", то трябва да се предпазваме от каквито и да са провокации.  Какво би се получило, ако някои, които не са толкова добронамерени като abc, започнат ежедневно да пускат религиозни  "поздравления", като се има предвид, че всеки ден се почита някой светец по православния църковен календар, правейки го единствено и само да подклаждат вражда?  Макар напълно погрешно и необосновано, някои хора все още отъждествяват християнството с целия български етнос, който пък от друга страна като цяло считат за отговорен за всички беди на помаците през годините.  Разсъждавайки по този начин те са против всичко християнско и/или българско.  Разбираема, но не оправдана е тяхната реакция.  Нужно е време за да се променят нещата и да имаме по-голямо доверие едни към други.  Поради това мисля, че е удачно подобен род поздравления да се публикуват в отделен раздел.  Така би било най-справедливо...                     

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #27 on: April 13, 2009, 12:30 »
Аз също искам да се изкажа за случая "Лазарица"  и мисля ,че всеки е прав за себе си или даже по точно никой не е прав в случая.Ние ,нямаме нищо против този празник ,но все пак авторът на темата трябваше да покаже зрелост и да прецени ,че такава тема не е някак на мястото си. Но,щом е я публикувал , то нека хората които са в сайта и празнуват този празник да си го честитят, а който не го празнува поне да изтрае, два -три дена
Най важното което искам да кажа е следното:
-Все пак не забравяйте,че всички хора на Земята се раждат като мюсюлмани, а това ,че по силата на някои обстоятелства те стават християни ,атеисти или др. не трябва да ни ожесточава ,напротив ние трябва да им докажем ,че правата вяра,истината и мирът са със нас.Нека се уважаваме и не бягаме от тук и при най малкото съпротивление.

PETER

• Guest
« Reply #28 on: April 13, 2009, 12:48 »
...
Все пак не забравяйте,че всички хора на Земята се раждат като мюсюлмани,
...

Нещо се бъркаш. Религията се възпитава и е колективно въображаемо, а не е индивидуално вродено. ;)

И още нещо покрай Лазарицата.
Защо някои хора смятате че всички помаци са мюсюлмани?
Ако помак стане християнин или неверник престава ли да е помак?

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #29 on: April 13, 2009, 13:00 »
Дали "се бъркам", или   бъркам ,ти не знаеш,а и не смятам да ти отговарям в "Правила на форума" поне от уважение към правилата.