Author Topic: ТИМАРСКИ РЕГИСТЪР - Неврокопско 1498 г.  (Read 35307 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Kumuk

• Senior member
Недей така, не знам дали и сам си го вярваш.

Не го измислям , пише го в Kорана както го има и в много Хадиси. А и е в основата на Фъкъха.

Offline Kumuk

• Senior member
''Разделение съществува и между мюсюлманите.Османлиите представляват малцинство мразено от албанските и славянските мюсюлмани...''

За да разбереш разногласията на мюсулманите първо трябва да знаеш какаво е МЕЗХЕП какво е ТАРИКАТ. Ами аз мога да ти дам друг пример: мюсулманите около днешен Сивас са се клали близо100 години  през 16. век въпрекиче са били тюркски племена. Защо ? Султан Явуз Селим и Шах исмаил са се клали. Като имаш в предвит че генетично Шах Исмаил е по турчин от Явуз Селим.

Offline Kumuk

• Senior member
Искам да кажа че ще приема и друго мнение не като това на Макензи и Ърби а иначе отговарям на Кумук който твърди че в рамките на една религия и конкретно за осм.империя понятието етнос губи значението си - поне така го разбрах.
Добре си го разбрал. Когато попиташ някои от поданиците на Османската империа какъв си ти? Ако е мюсулманин има един единствен отговор: ЕЛХАМДЮЛЮЛЛАХ МЮСУЛМАНİН СЪМ. Не ти отговаря Помак съм Турчин съм Татари съм. При втори въпрос си уточнява етноса. Това и сега е така в някои части на Централен и Източен Анадол.

Offline Сидхарта

• Historian
За да разбереш разлогнасята на мюсулманите първо трябва да знаеш какаво е МЕЗХЕП какво е ТАРИКАТ. Ами аз мога да ти дам друг пример: мюсулманите около днешен Сивас са се клали близо100 години  през 16. век въпрекиче са били тюркски племена. Защо ? Султан Явуз Селим и Шах исмаил са се клали. Като имаш в предвит че генетично Шах Исмаил е по турчин от Явуз Селим.
-известни ми са отношенията м-у Османската империя и Иран та съм попрочел и аз нещо за това  но коментара ми беше за друго а не толкова за тези отношения.

Offline Сидхарта

• Historian
Добре си го разбрал. Когато попиташ някои от поданиците на Османската империа какъв си ти? Ако е мюсулманин има един единствен отговор: ЕЛХАМДЮЛЮЛЛАХ МЮСУЛМАНİН СЪМ. Не ти отговаря Помак съм Турчин съм Татари съм. При втори въпрос си уточнява етноса. Това и сега е така в някои части на Централен и Източен Анадол.
-интересно уточнение това по мога да приема.

Offline GORANEC

• Avarage member
  • POMACI GORANI TORBESI =1 SOJ TRAKIJANSKI
    • POMACI GORANI TORBESI =1 SOJ TRAKIJANSKI
Хаиде първо да се разберем какво е ТЪМАР, за да го разберем пък трябва да знаем какво е СИПАХИ ,а за да разберем какво е СИПАХИ трябва да знаем какава е воената и данъчната система още от времето на  Осман Гази. Между другото за сведение от Иеничери Сипахи не става. Познавам човека които може да ги преведе живее в Анкара и тои е Помак но е на 84 години  и едва ли ще може да ги прочете даже с наи голяната лупа на света тези документи които си качил. Но предполагам че ти знаеш какво пише там. И защо си качил само двадесет и няколко от общо до колкото си спомням 56 ръкописа. Спрете вече с тези спекулации. Разберете че ние сме различни от вас Българите така както сме различни и от Турците. Знаете ли защо се чувстваме по близки до Турците? Защото тука когато кажа че съм Помак никои не ми казва ''Какъв Помак? Тука няма Помаци тука всички сме Турци''.Докато в България е точно обратното.Постоянно се мъчете да ни натяквате  че сме Българи а ние с типичния за нас планински инат постоянно ви опонираме.
 Затова въпреки че в Турция  сме наи многоброината Помашка общност на балканите ,(за мое наи голямо съжаление) се  самоасимилирахме , разтопяваме се  и свършваме в този анадолски казан.

bravo be nasinec, taka dobro kazano .
selam

fotakiev

• Guest
Ахаааа, значи името не е модерно, но се е използвало от българите???
Ами със сигурност има много имена които са били модерни преди 100 години , а сега не се използжат защото хората нали станаха градски :) и не искат селски имена..

А защо например да не се е използвало и от сърбите или словенците да речем, преди да стане НЕмодерно. Или пък от помаците?
Има наистина имена които се срещат и при сърбите и при словенците но са много малко...има много имена и фамилий който са много близки до българските при словаките , но те са били доста време част от Велика България  и имаме много общи неща и днес и  не само с тях.По-вероиатно имената да са помашки,макар и думата помак да се използва от 19 век чак..

Абе и аз не съм чул българин да ги използва тия имена, ама за да ти докажа, че грешиш, името Стан се използва от всички славянски народи - Станислав, Станимир... Използва се и в Сърбия
Пак ще ти кажа, че народ славяни няма и несъществува.Много много по-късно може да се говори за група хора, който говорят славянски език(сега това сме Украина,Беларус,Сърбия,Словакия, Полша,Русия*, Словакия, Слования,Хърватска,Чехия,България).и може да ти доиде в повечко и на съфорумците  като маняшко ама това е истината и фактите,че всъщност всички говорят Български език...Когато Велика България е била в силата си е имало само още две държави в цяла Европа. Това са били Источната империя(Византия), Западната империя(Франките) и Велика България(наречена велика от источната империя).Ако проследиш всички истории за "славянските народи" все се вартят около териториите на Кубратова България. Още идвайки от Азия българите повличат със себе си много различни или близки на себе си племена.Враговете не са били избивани или вземани за роби а напротив, давано им е да участват във просъществуването на държавата.Всяко ново племе  се е премествало от мястото което е  и се е премествало на други със различни държавнически функций.Като най-вече задължениата са били да защитават границите.Затова и най-често след разпадането на Велика България  се появяват държави, които са били винаги в периферията.Да вземем днешна Словакия,Чехия,Полша,Сърбия и т.н. Всички други държави които  не са били от периферията винаги са се борили да се наричат българи и България.Например всеобщто известно е, че когато хан Аспарух става хан на българите на дунава със него идват точно царският род на оногундурите а не остава със по-големиат му брат Бат Баян както би трябвало да бъде.
Да вземем и малко известната държава Дулоба(от рода дуло).Франките иа наричат славянската  държава Само.Тя е просъществувала 33-35 години като братът на Кубрат, който се е казвал /Шам бат/  се е отделил  със "славяните" от западните територии и разполагайки се на териториа на аварите в днешните земи на Словакия,Чехия и част от Австрия и Полша се обявява за самостоятелен и за държава.Франките не търпят  това дълго и го помитат..Шамбат бяга при брат си Кубрат.С името на Шамбат, се свързва и основаването на Киев. Според Константин Багрянородни крепостта "Киоава" се нарича още "Самбатас".
Незнам дали можеш да си го представиш това корто ти пиша а и може би се чудиш защто ти го пиша.Не искам да ти покажа че всички са българи , а че славчноговорящите  държави сега имат много привзето от Велика България и общтата държава тогава предполага и смесени бракове привземане на култури...изчезване на култури изчезване на езици и т.н.
Имената Стан,Станимир,Станислав се използва масово в България и днес а можеш наистина да го срещнеш и не само в Сърбия.

, и в Русия...
Там в Русия е най-мътна.Първо руснаците не спадат към така наречените "славяни".Те са варяги.Варягите са финска група народи и са близки до викингите.Те превземат Киев, който е български град от Велика България и от един Новгород провинция се разширяват много бързо.Тяхната най-голяма победа над Волжките българи( и исляма в частност ,където тази държава е била най-развитата и богатадържава за времето си)  ги прави доминиращи и досега.И ако Екатерина Велика много по-късно не разшири още повече териториите на Русия  състояща се от поне 100 етноса никога нямаше да се появи панславизма, който е  измислен да обедини всички "славчноговорящи".

Същата е работата и с останалите имена. Има много малко имена, които са типични единствено и само за българите. Много малко. Ти сам го каза, че някои имена в някои общности са били изоставяни, а в други са се запазвали. И сам каза, че това от преди 500 години.
Има много имена който са забравени.Българите са били зооастристи и след това христяни и мюсюлмани и т.н.

Offline Whitesnake

• Avarage member

Offline abc

• Forum fan
Метка, възхитителен си.

Първом източника ти е конкурентен с приказките на братя Грим и второ тюрк не е турчин. Четене му е майката.

Offline Kumuk

• Senior member
Съглсен съм че Тюрки не значи турчин. Но и ти би трябвало да се съгласиш че Турчина е с Тюркски корен :).

PETER

• Guest
Как ми липсва картинката с онова "дърво" дето Сузи от Ардинския форум постоянно го пляскаше. ;D

Offline Kumuk

• Senior member
Между другото никои не може да дефинира какво е Турчин. Защото не e конкретен народ а мозаика от множество Тюркски племена а може и да има с не Тюркски произход. Кaто гледам фенотипа на хората тука в Анадола ?!!!

Offline abc

• Forum fan
Как ми липсва картинката с онова "дърво" дето Сузи от Ардинския форум постоянно го пляскаше. ;D

Мога да ти го издиря  ;D

Offline Kumuk

• Senior member
Ами хаиде изкараите го не ме убиваите от любопитство :)

Offline Whitesnake

• Avarage member
Метка, възхитителен си.

Първом източника ти е конкурентен с приказките на братя Грим и второ тюрк не е турчин. Четене му е майката.

abc, preduprejdavam te dobronamereno da ne si igraesh na ¨slqpa baba¨.
Pomaskata pogovorka glasi -¨Ne barkai v 4ujdi gashti , shtoto neznaesh kakvo shte namerish!¨

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42