Author Topic: Тайна книга се разпространява във Родопите!  (Read 50802 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Бързаш да викаш халал а не ми отговори на въпроса при помаците има ли оплакване при погребение -или няма- разрешава ли се това от исляма или не-никъде не говоря за уеднаквяване на обичаите.

Offline Сидхарта

• Historian
Според едно изследване на Николай Кауфман за Белослатинско и Ловешко при помаците там съществува тн. погребално оплакване което ислямът строго забранявал-както и ритуарното раздаване на храна в чест на мъртвия на гробищата от мъже и жени.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Забранено е да се плаче на глас и да се испада в истерия. Когато човек умре, това е просто преминаване от едно състояние в друго. Мюсюлманите трябва да приемат както доброто на този свят, така и лошото. Какво печели мъртвецът от оплакването? Оплакващият също нищо не печели.

Offline Сидхарта

• Historian
А моите ноблюдения за родопите не са по различни от това на Кауфман.

Offline Сидхарта

• Historian
Да ама не- аз имам поглед в-у тези мои съждения и мога да кажа че се плаче на глас в тези помашки села които познавам.

Offline shaban

• Forum fan
А моите ноблюдения за родопите не са по различни от това на Кауфланд.
Да ,наблюденията ти за Кауфланд ,не са по различни от моите наблюдения за мосю Бриколаж .

Offline Сидхарта

• Historian
За това че никой не печели а това е огромна загуба не може да има спор просто разсъждаваме за погребалните обичаи коита според учените са най трайни и непоклатими тези обредности в рамките на дадена общност.

Offline Сидхарта

• Historian
Да ,наблюденията ти за Кауфланд ,не са по различни от моите наблюдения за мосю Бриколаж .
-Не знаеш колко се лъжеш относно моята наблюдателност.

Offline Сидхарта

• Historian
И не ми отговори на въпроса въпреки грешката в изписването на името кауфман

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
То цялата 5-та страница въобще не е по темата... Отворете тема "Погребения" и там ще дискутираме.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Именно заради теологическите му твърдения книгата се явява уязвима и губи историческата си стойност.

По-точно би било да се каже, че книгата няма историческа стойност, въпреки че претендира за това още със самото си заглавие "История на помаците - ахряните". 

Offline havallar

• Advanced member
Смятам последните Ви няколко публикации като нарушение на т.9 от правилника на форума, ако продължавате, всички ще бъдат премахнати !
Би трябвало да се изтрият-намирам подигравателен контекст  във въпросите на един обичай свързан с раздялата на всеки наш близък.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Да ама не- аз имам поглед в-у тези мои съждения и мога да кажа че се плаче на глас в тези помашки села които познавам.
Вес,
От Ислямска гледна точка е забранено да се плаче на глас. Фактът, че в някои помашки села се плаче на глас, не означава, че Исляма го разрешава. Разбери къде е разликата.

Offline havallar

• Advanced member
Вес,
От Ислямска гледна точка е забранено да се плаче на глас. Фактът, че в някои помашки села се плаче на глас, не означава, че Исляма го разрешава. Разбери къде е разликата.
Не може да не се плаче макар,че корана ни го забранява.Погребах брат на 19г.-как да не му плачеш.Не може-сърцето не е от камък.Не бива да се спекулира с това .Мюсулманите и ние сме хора с чувства.Не е нужно да има подигравателни въпроси с такива чувства.На който му е интересно и весело нека присъвствува на такъв ритуал.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Не може да не се плаче макар,че корана ни го забранява.Погребах брат на 19г.-как да не му плачеш.Не може-сърцето не е от камък.Не бива да се спекулира с това .Мюсулманите и ние сме хора с чувства.Не е нужно да има подигравателни въпроси с такива чувства.На който му е интересно и весело нека присъвствува на такъв ритуал.
Моите съболезнование Хаваллар,
Не казвам изобщо да не се плаче, забранено е да бъде на глас, да се късат дрехи и т.нат.
Мухаммед с.а.с. също е плачел със сълзи (не на глас), когато погребваха синът му Ибрахим. Човешко е, наистина.
Бях на едно погребение преди и починалия не ми беше роднина, нито го познавах, но моят приятел му беше роднина и той плачеше и аз с него. Съчуствах му.