....А днес Дорсунски е "със поръчка от Близкия Исток. Добрев защо не гледате вие вашия си двор ...
...Разберете,нашите спорове тук не са за създаване на омраза.
Тео, аз си гледам именно моя двор и не се меся в чужди. Колко пъти си ме чул да дойда да коментирам какви са и що са турците на Балканите?
Мен ме интересуват единствено помаците.
Аз не познавам лично г-н Дорсунски, нямам представа що за човек е - за това не съм коментирал нищо относно него или живота му. Нито имам право да го правя, нито имам желанието. Коментирам единствено това, което е писано от него и това, което се внушава от писанията му. (За опреснение на паметта ще посоча, че аз съм един от хората, които са понесли най-много лични обиди и квалификации тук - то не бях християнин, то не бях комунист, то не бях ченге, то не бях митничар, то не бях съботянин, то не бях антипомак, няма да споделям какво бе изговорено за семейството ми на лични съобщения ... )
Та, г-н Дорсунски може да е прекрасен човек, може да е имал прекрасни намерения, но не мога да отмина с лека ръка книгата му, която пряко ме засяга, защото аз съм помак, но историята, която той е написал не е моята история.
Когато някой иска да говори от името на всички ни - нека провери преди да говори.
И преди съм го казвал - на мен говорители не ми трябват.
За това сме тук - всеки сам да сподели мнението си и виждането си по дадени въпроси и да обоснове позицията си върху факти и документи.
Когато един човек седне да говори за езика на помаците, първото и най-лесно нещо е да направи сравнителен лингвистичен анализ преди да хвърля квалификации като "езика на помаците е между славянски и арабски" и "езика на помаците е с персийски влияния."
Езикът на помаците е същият като езика на българите християни в Родопите и Пирин - диалект на българският със съхранени редица архаични славянски граматични и лексикални форми, с множество лексикални заемки от турски език. Този език се говори и от християни и от мюсюлмани.
Отново искам да подчертая, че аз не съм тук за да създавам омраза, а съм тук за да търсим истината заедно. Ако някой се чувства засегнат от моите мнения - извинявам се предварително. Мнозинството от съфорумците ни не са съгласни с мен и моите позиции. И преди съм го казвал, пак го повтарям - приветствам всяко едно обосновано мнение, независимо колко е различно от моето. В спора се ражда истината. Няма абсолютни позиции и абсолютни истини.
Поздрави!