Author Topic: Какво е мултиетничен форум?  (Read 16688 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

fotakiev

• Guest
Ynt: Какво е мултиетничен форум?
« Reply #30 on: April 15, 2009, 01:40 »
O, dim56, ti otdavna ne si mi chel postingite za da vidish che pisha na latinica i kirilica!
Ne moga da razbera zashto tolkova dyrjish na kirilicata? Po-blizka li e do pomashkiat ti ezik?
Kakvo tolkova trudno namirate vyv vyprosa za pomak/pomakinia, koito smenia religiata si? Kakyv e toi togava? 

Isyankar

• Guest
« Reply #31 on: April 15, 2009, 23:22 »
Щом сменяш религията - сменяш етноса.

Така мислят някои хора ... в 21 век ... :)

А да попитам - щом някой е станал българин-мюсюлманин, може ли друг да стане помак-християнин ?

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #32 on: April 16, 2009, 00:29 »
Вашите въпроси ми се струват малко, хм... престорено-наивни. Ако, може ли и пр., при положение, че в живота ги има и единия и другия вариант. Заобикаляте оттук-оттам и все дълбаете на едно и също място. Религията, според мен, не се наследява - тя е личен избор на всеки разумен човек. Първо се запитайте и си отговорете на въпроса: Как ще бъде възприет в обществото на довчерашните си едноверци един българин-християнин, приел исляма? Е, ами по същия начин ще се възприема сред помаците и този, който е станал християнин, така ли е?

Isyankar

• Guest
« Reply #33 on: April 16, 2009, 00:56 »
Ще се приеме по всякакъв начин, но не и от друг етнос .... :) Ще се приеме като българин от друга религия...само, че аз не питам всеки с когото се запозная "Ти от коя религия си" ?

PETER

• Guest
« Reply #34 on: April 16, 2009, 09:52 »
Защото се възприемаме като такива. Чувал ли си за поп Шабан или пък за Иван ходжа?
Относно вторият ти въпрос, отговора е следния: От гледна точка на гена си е помак, но от гледна точка на самите помаци не е.

Според теб излезе че само помаците определят кой е помак и кой не е.
Това обаче по нищо не се различава от тезата на възродителите, които Ви сменяха имената защото само те те можеха да определят кой е етнически българин и кой не е.
Т.е. ти mirvam си същия възродител каквито са и тези дето Ви смениха имената. :)
А пък с това за определянето чрез "гена" си направо нацист. :D

За поп Шабан или пък за Иван ходжа не съм чувал, защото Иван като стане ходжа се преименува сам на Шабан, а Шабан като стане поп се преименува сам на Шабан.
Това обаче не значи че не може да има поп Шабанов или ходжа Иванов. :)
Религиите, като всяко ограничено творение не са предвидили,а е вече късно да предвидят, че някога ще има и фамилни имена ;)

Kumuk

1. Човек е помак когато се самодефинира за помак.
А обективна дифинициа не е по възможностите на субест, какъвто съм аз или какъвто си ти, а на обект като ООН, Съвет на Европа и т.н.

2. Дългата тема си има и сътветно дълго писане в съответна форумна тема. ;)

3. Доколкото знам в Афганистан, Палестина, Бангладеш, Судан, Турция, и т.н. няма петрол, но пък има доста радикален ислям.

4. Да, без да те познавам лично, ако примерно ти прочета досието или автобиографията мога да си направя досттъчно обективна  представа за теб.

Май голямо мероприятие си заформил. ;)

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42