Author Topic: PlovdivMedia - Помашка партия ще се пръкне в Пловдив!  (Read 32145 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ismet DRAMSKY

• Guest
Добре-е-е - значи краен извод! Никакаво участие на никакви помаци в никаква партия! Това си го казвам на себе си, ей така защото обичам да си разсъждавам сам!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  Кой е Кадри/от Рибново/-заместник председател на новосформираната партия, както тази нова партийка  има ли влияние в помашките региони,да речем Рибново,Брезница,Корница.....?

Ismet DRAMSKY

• Guest
Доколкото знам, това момче е един обикновен човек или  "обикновен помак" от Рибново или околните села, доколкото проф.Палов е също един обикновен човек или "необикновен помак" от района на Велинградските села. И ако се търси някаква разлика, мисля, че няма кой знае каква, защото и двамата са едни "обикновени човеци", ако не ги гледаме с някаква предубеденост и да съдим по тях, само защото, ги или не ги познаваме. Ами, мен изобщо не ме притеснява това да ги опозная, както и да опозная и някой някой друг силно различен от мен. Сега, пък що трябва да се правя подобие на Хитлер, да определям другият за "нищо" или себе си за представител на "висша" раса. То, ние част от Помаклъка си знаем, че сме велики, но пък чак път за толкова велик, не мога да приема. Да се приема(м) за обикновени човечета, никак не е лошо за да може да възприемем и другото мнение, без значение от противоречивостта му!!  Приятен уикенд на все!!! ::)

Offline dim56

• Forum fan
Напротив, помаците трябва участват активно в политичесия живот на страната, но не чрез сепариране. Лошото е, че в България политиката е тотално сбъркана. Големите играчи подпомагат зараждането и съществуването на разни квазипартии с единствената цел да запазят властта си и ако може да сритат противника по кокалчетата. Вместо да хвърлят сили за просперитета на страната. Интересно как повечето от тези "партии" се целят в дясното постранство, пък разчитат на гласовете на най-бедните  ??? Затова в ход се пускат разни етнически и религиозни карти, хората се озлобяват все повече едни към други  >:( А големите гледат и се подсмихват...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
 Нова партия отново ще вади "помашката карта" на изборите!!!    Лабораторната формация "Прогрес и благоденствие" възражда взривоопасния дебат за съществуването на такова малцинство в България.Историята показва, че "помашката карта" най-често се разиграва отвън - Високата порта, Великите сили и прочее. Поради двойственото му самосъзнание това население често става жертва на користни внушения и манипулации.
"Помашкият въпрос" се възпламенява периодически при всеки кризисен момент, казваше големият родолюбец и познавач на тая изстрадала общност Николай Хайтов. В този смисъл появата преди дни на поредната помашка партия у нас е сигурен симптом за политическа криза. Макар и да мина някак незабелязано, новината заслужава внимание, тъй като е част от поредица опити за политическа употреба на българите мохамедани. Колкото и пламенно да проповядва междуетническа хармония, лидерът на "Прогрес и благоденствие" - професорът от Медицинска академия Адриан Палов, е под подозрение. До неотдавна същият твърдеше, че в България съществува помашки етнос и като активист на отцепилата се от ДПС фракция на Осман Октай се опитваше да получи политически монопол върху помаците по примера на Ахмед Доган.
Неслучайно четиристотинте учредители на партията "Прогрес и благоденствие" в Пловдив били предупредени да не използват думи като "помак" и "българомохамеданин", та да не подклаждат допълнително съмненията, че се създава поредната етническа формация.                                                                                                                                 - Какви хора станаха учредители на т.нар. помашка партия?  Според официалната информация това са предимно бивши членове на ДПС и българомохамедани от смесените райони - Велинград, Шумен, Ловеч, Разград, Кърджали, Момчилград, Благоевград, Пазарджик. Засега партията се прокламира като дясна и не крие близостта си със СДС, ДСБ и РЗС. Амбицията й е да се коалира с тях за парламента. Известно е, че в ранните демократични години помаците припознаха СДС като свой политически проект, но клиентелизмът на сините отблъсна мнозина. Към ДПС са силно резервирани, макар и да се поддават на бизнес офертите на Доган. БСП посрещат с недоверие след "възродителния процес". В новата партия към ренегатстващите депесари даже се прилага лустрационна мярка - нямат право да заемат ръководни постове.

Сред учредителите се открояват две по-известни имена. Едното е на доскорошния зам.-социален министър от квотата на ДПС Васил Войнов, отстранен през януари т.г. вследствие на конфликт между Девинското ДПС, в което членува, и ръководството на партията. И Войнов започва политическата си кариера в СДС, но през 1998 г. го напуска и се сближава с хората на Доган покрай работата си в областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" в Смолян. Той е от ония българомохамедани, които запазват българското си име, както и повечето учредители на партията. Важна подробност от биографията му е, че има магистърска степен по икономика и специализация в университета в Делауер, САЩ.

Второто име е на скандално известния шеф на съдебна медицина в Александровска болница д-р Станислав Христов, който бе арестуван преди година за незаконна експлантация на тъкани и клетки за САЩ. Христов дори бе избран за зам.-председател на "Прогрес и благоденствие". Всъщност, ако се съди по професионалното занятие на по-изтъкнатите й членове, партията е по-скоро докторска. Такива са лидерът й - проф. Адриан Палов, световнопризнат анатом и член на Нюйоркската академия на науките, както и националния консултант по "Уши, нос, гърло" проф. Веселин Павлов, член на същата академия.

На пръв поглед изобщо не става ясно какво свързва тези медици с помашката кауза и за чий дявол им е да се месят в политиката. Само за лидера Палов знаем, че рожденото му име е Али и е помак. Възможно е и останалите да имат този личен мотив.

Неслучайно подчертах връзките на тези хора със САЩ, защото детайлът е от значение. Преди тях опит да създаде помашка партия направи и небезизвестният бивш кмет на ардинското с. Жълтуша Камен Буров. В зората на демокрацията след обучение в САЩ той се завръща с твърдото убеждение, че е помак и трябва да се бори за утвърждаване на "помашко" малцинство в България. Започва да тръби из вестниците, че "помаците" са изповядвали исляма и преди падането на България под османско владичество и са едва ли не са коренно население по нашите земи. Същото твърди сега и лидерът на "Прогрес и благоденствие". "Тук на Балканите, преди да дойдат османците, е имало хора, които са изповядвали исляма. Но как са дошли, откъде са дошли - не мога да кажа", заявява Палов в интервю за сайта "Всеки ден". Да не забравяме, че през 1999 г. Демократическата партия на труда на Буров настояваше да се подпише Рамковата конвенция за малцинствата без интерпретираща декларация и да се признае съществуването на помашко малцинство. А в архива на БНТ може би още се пази информацията от 5 май 1993 г., че тогавашният кмет на с. Жълтуша Камен Буров е поискал официално съдействие от американския посланик у нас - Хю Кенет Хил, за признаване на "помашки" етнос в България.

Коментари-Мнения.

"Нюйоркската академия на науките" е клуб, на който всеки може да стане член, ако плати членски внос. Май се искаше и PhD. Аз не съм й член - не ми се дават 90 долара годишно.

Никой официален фактор в САЩ, доколкото ми е известно, не търси да създава помашки етнос в България. Напротив, документите на Държавния департамент за помаците в Гърция (където казват имало издадени "помашки" речник и граматика, макар Гърция да признава само мюсюлманско малцинство) винаги отбелязват, че те говорят диалект!!!

в-к СЕГА !  ПС:!- Това е цитирана публикация а не лично мнение!

Ismet DRAMSKY

• Guest
Назмика, дай поне текста на цялата статия! А, ето и връзката:
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3548&sectionId=5&id=0001001 
 ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ето част от пропуснатия текст :

Тъкмо върху този необмислен "възродителен процес" сред българските турци покълват опитите на "демократичните" партии след 1989 г. да заиграват с българските мюсюлмани. Използват ги съобразно политическите си нужди - ДПС експлоатира и до ден днешен страха им от насилствено побългаряване, СДС също ги ползва в битката си срещу "покръстителката" БКП-БСП. Манипулира ги и столетницата заради някогашната партийна грижа и привилегиите спрямо това население. Сега на мода излиза Бойко Борисов, който се ползва със симпатии сред помаците. Възможно е новата партия "Прогрес и благоденствие" да обслужи тъкмо неговия интерес.

PETER

• Guest
E, явно това е същноста на българския етнически модел.
Делим се на етноси и всеки етнос си прави собствена политическа партия.
Някой ден ще си разделим общините, като ги направим етнически чисти, а после и територията, ако дотогава не се самоизбием.

Offline shaban

• Forum fan
Някой ден ще си разделим общините, като ги направим етнически чисти, а после и територията, ако дотогава не се самоизбием.
Българският етнически модел е в гарантирането на равни права и задължения и право на избор и на гражданите от малцинствата.След като държавата е създала закони които казват ,че всички са равни, а на практика по места се получава че не са,малцинствата са в правото си ,да създават организационни форми за упражняване правото на еднаквите права.Някой ще каже , е не е така, ама е си е баш точно. Защо. Защото за едно и също място,при равни възмозможности ,в повечето случаи  е ясно какво става.Тоест, все още по силата  на някакви си принципи и ненаписани закони се гледа по друг начин на другия . И за да не съм голословен ,ще кажа ,че лично съм бил свидетел на наследствено предаване на власта в български държавни фирми и учреждения на принципа "роднини и приятели",тоест още не сме се отървали от шуретата и баджанаците , какво остава за приказката " бай Хасан,не е ли човек" или "като съм помак ,да не съм ахмак" и т. н.
За разделението на общините и техния етнически чист  състав, и особено за самоизбиване ,обикновенно говорят хора които са им самоизбили чувиите, а ти Петре ,като те гледам си със всичкия си.
Бъди оптимист за доброто на България,аз съм.

Isyankar

• Guest
Shaban,

съгласен съм на 100% с теб. В общините в които етническите турци са мнозинство - има ЯВНА ДИСКРИМИНАЦИЯ към българския етнос ......

Offline shaban

• Forum fan
Shaban,

съгласен съм на 100% с теб. В общините в които етническите турци са мнозинство - има ЯВНА ДИСКРИМИНАЦИЯ към българския етнос ......
Съгласен си със мене на 100 % ,пък си разбрал едва 10 % от това което съм написал.Трябва да смениш "Паралакса".....

Isyankar

• Guest
Може да съм малоумен и да не съм разбрал - признавам.

Но пак ще потвърдя - в смесените райони с преобладаващо турско етническо малцинство и ОСОБЕНО В РАЙОНИТЕ С ВЛАСТ НА ДПС - има ЯВНА дискриминация срещу етническите българи. Дано да го разбереш на 100% сега това, което съм написал и не ти пожелавам никога да живееш като малцинство в регион, където етнически турци са малцинство и ОСОБЕНО където ДПС Е НА ВЛАСТ!  :)

Поздрави. :)

Offline havallar

• Advanced member
Делим се на етноси и всеки етнос си прави собствена политическа партия.
Докато има Атака ще има и ДПС.Това са законите на физиката.Ако няма един човек да прави разлика на региозна основа то религиите ще останат в домовете на вярващите и от прага на вънка хората ще се обичат.

Offline havallar

• Advanced member
Може да съм малоумен и да не съм разбрал - признавам.

Но пак ще потвърдя - в смесените райони с преобладаващо турско етническо малцинство и ОСОБЕНО В РАЙОНИТЕ С ВЛАСТ НА ДПС - има ЯВНА дискриминация срещу етническите българи. Дано да го разбереш на 100% сега това, което съм написал и не ти пожелавам никога да живееш като малцинство в регион, където етнически турци са малцинство и ОСОБЕНО където ДПС Е НА ВЛАСТ!  :)

Поздрави. :)
Това ,което го мислиш приятелю е по-скоро неконфортно положение.И при циганско гето да сложиш един българин ,положението ще е същото.В психиката на българина ДПС  няма достъп.

fotakiev

• Guest
Докато има Атака ще има и ДПС.Това са законите на физиката.Ако няма един човек да прави разлика на региозна основа то религиите ще останат в домовете на вярващите и от прага на вънка хората ще се обичат.
samo da dobava edna syshtestvenna podrobnost: Ataka e nova partia i ia ima to4no zaradi zakonite na fizikata.....
Ina4e sym napylno syglasen i podkrepiam mnenieto ti