Çoğu kez üyesi olduğum pomakeu da yazı yazmak istemiyorum nedenlerinden biriside, herhangi bir saygısızlıkta bulunmak istemediğim, bu yüzden genelde yorumlardan kaçınıyorum ve sorularla pomak dostlarımızı anlamaya çalışıyorum.
Tartışmaya dahil olmak istemem ama naçizane sorularım olacak, amacım pomak kültürünü daha iyi anlamak.
Fotoğraflardan da görüldüğü üzere Pomak kelimesinin şenliklerde geçmeyişi ve daha çok Türklere ait bir şenlikmiş gibi algılanması acaba organizasyondan mı kaynaklanıyor, yoksa bilinçli yapılmış bir şeymi ?
Yani Pomaklar=Türk=Osmanlı mı ?
Bu duruma saygı duymakla birlikte ortada Pomak kültürünün motiflerini,desenlerini,renklerini,sembollerini görmek görsel açıdan anlamlı olmazmıydı ?
Yani şenlik pomak şenliği ise görsel anlamda Pomakların rengi,biçimi nedir ?
Bumudur ?
Yoksa tecrübesizliklerden ve organizasyonun kişisel hazırlığından dolayı mı ?
Yoksa Pomak şenliğine sadece bu başlıklar ve motifler altında mı izin veriliyor ?
Çoğu kez farklıyız deyip, daha sonra farkını ortaya koymayıp aynıyız demek Pomakları ne kadar varedebilir ?
Şenliğin Türkiyede olması motifleri ve ismini değiştirebilir fakat şenlik bulgaristanda yada Yunanistanda olsa aynı şekilde Türk bayrakları, üç hilaller dev Atatürk resimleri şenlik alanında olur mu ?
Yani ben sadece Türkiyede ki değil komple balkanlardaki Pomaklarıda anlamak istiyorum ve acaba balkanlardaki pomaklarda aynı şekilde böylemi ?
Bunlar merak ettiğim konular aklımdaki soruları yazmak istedim.
Uzun zamandır siz Pomak dostlarımızın yazılarını takip etmeye çalışıyorum, fakat şuana kadar Pomaklar kimdir yada nedir, nerede nasıl düşünür, hangi ülkede ne durumdadırlar bunları öğrenemedim.
Osmanlı ve Türklerden farklımıdırlar yoksa aynımıdırlar bunu anlamadım.
Yunanistanda başka bulgaristanda başka Türkiye de başka şekildemi düşünürler bunu anlayamadım.
Türkiye de Türk bilinci taşıyıp, Bulgaristanda bulgar adlarını geri almak istemelerini tam olarak anlayamadım, Pomaklar gördüğüm kadarıyla birbirinden bağımsız ve kopuk, her ülkede farklı düşünüyorlar olay bumudur ?
Yoksa farklımıdır ?
Yazılarımı yanlış anlamanızı istemem sadece Pomak dostlarımızı anlamaya çalışıyorum, yoksa arkadaş anlamasanda olur mu diyorsunuz ?
Yani ortaya bir bilinç koyuyormusunuz yoksa bunu zamana mı bırakıyorsunuz yoksa bir bilincin oluşmasına gerek yok burada kafamıza göre takılıyoruz mu diyorsunuz ?
Yani dışarıdan bakan birisine açıkça biz pomaklar böyleyiz diye kendinizi tanıtma amacı güdüyormusunuz ?
Yoksa bizim hiç bir amacımız yok, kendi aramızda kültürümüzü anlatmaya çalışıyoruz mu diyorsunuz ?
Sorularıma cevap vermeyebilirsiniz, isterseniz ö.m. yazabilirsiniz, bir çok farklı kaynaklardan pomaklar hakkında bilgi almaktansa Pomak dostlarımızdan bilgi almak bana çok daha doğru geliyor ama şuana kadar net bir şey öğrenedim ve bu yüzden de yazı yazmaktan çekiniyorum.
Saygılar, selamlar..