Author Topic: Има ли свободна воля?  (Read 74977 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline ovchar

• Member
  • **
Ynt: Има ли свободна воля?
« Reply #180 on: April 10, 2009, 14:52 »
Благодарности  Благодарности

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #181 on: April 10, 2009, 15:02 »
Овчарю, направи ми впечатление, че някои от цитатите, които даде от Корана са казани от първо лице единствено число, а някой от първо лице множествено число. Това свързано ли е с нещо особено или си е поради древността на текста?

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #182 on: April 10, 2009, 15:07 »
Поздравления за жаждата ти за знания и че с нейна помощ 100 лева заплата не са ти попречили да закараш стадото чак до Австралия и да го върнеш обратно, а не да го оставиш да си пасе някъде около Алис Спрингс.

100 лева са попречили на баща ми, който е израстнал в плещите на комунизма. А след комунизма сигурно съм имал възможност да си купя билет за Австралия, все пак минах на частно ;)

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #183 on: April 10, 2009, 15:32 »
Овчарю, направи ми впечатление, че някои от цитатите, които даде от Корана са казани от първо лице единствено число, а някой от първо лице множествено число. Това свързано ли е с нещо особено или си е поради древността на текста?

Поради простата причина, че Аллах използва множествено число поради величието си. Например към някакъв високопоставен човек се отнасяме с ВИЕ. Така и Той отбелязва величието си. А там където използва единствено число, там отстранява мисълта за Съдружаване. Демек Господа, Творящия е само Той и за това не трябва да се съдружава с Него. Забележи къде използва единствено число:

Той е, Който съживява и умъртвява, и от Него е промяната на нощта и деня. Нима не проумявате?
(Коран 23:80)

И щом влезете в домове, поздравете се взаимно с поздрав от Аллах ¬ благословен, мил! Така Аллах ви обяснява знаменията, за да проумеете.
(Коран 24:61)

Каза [Муса]: “Господът на изтока и на запада, и на всичко между тях, ако проумявате.”
(Коран 26:28)

И каквото и да ви се даде, то е наслада за земния живот и негова украса. Ала онова, което е при Аллах, е най-доброто и вечното. Нима не проумявате?
(Коран 28:60)

И ако ги попиташ кой изсипва вода от небето и с нея съживява земята след нейната смърт, ще кажат: “Аллах!” Кажи: “Слава на Аллах!” Ала повечето от тях не проумяват.
(Коран 29:63)

И от Неговите знамения Той ви показва мълнията за страх и надежда. И изсипва от небето вода, с която съживява земята след нейната смърт. В това има знамения за хора проумяващи.
(Коран 30:24)

Или [неверниците] се сдобиха със застъпници вместо Аллах? Кажи: “Нима дори ако не владеят нищо и не проумяват?”
(Коран 39:43)

Уф и на вас, и на онова, на което служите вместо на Аллах! Нима не проумявате?
(Коран 21:67)

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #184 on: April 10, 2009, 16:36 »
Благодаря, Овчарю. А имал ли си случай, когато религията ти е помогнала с нещо в бизнеса на частно, било с идея, напътствие или двете са тотално разделени при теб.

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #185 on: April 10, 2009, 16:52 »
Просто в Исляма няма място за мързеливост. Всеки мюсюлманин е задължен да работи, но в същото време да вярва и се уповава в Аллах.

Не знам дали ти си чувал доктори да казват: Ние направихме всичко, което ни е по силите, но последната дума ще я каже Бог. И има случаи, когато и докторите след като са положили всичките си усилия и са изгубили надежди че даден човек ще оздравее, той просто оздравява и става на крак. Но както виждаш и намесата на докторите е задължителна,т.ест мюсюлманинът не може да каже: Ма аз няма да се лекувам, защото вярвам в Аллах. В Исляма духовното винаги върви ръка за ръка с материалното. Не е допустимо да се отрече нито едното нито другото. Та и самият човек не е само плът и колали, той в същото време чувства, обича, мрази - а тези качества са душевни. И при него има два неразделни елемента ДУШЕВНИЯТ И МАТЕРИАЛНИЯТ.

PETER

• Guest
« Reply #186 on: April 10, 2009, 16:52 »
Че то на овчаря религията му е бизнеса. ;)

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #187 on: April 10, 2009, 17:00 »
Че то на овчаря религията му е бизнеса. ;)

Ти отговаряй подред, че се изморих да пиша. Едно по едно отговаряй. Аз да отида да заколя едно овце, че огладнях.

Приятна Вечер на всички !

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #188 on: April 10, 2009, 17:01 »
До Овчаря, да чувал съм да казват така докторите, но това, което казваш за мързеливостта  изглежда много важно за оздравяването, т.е. пациентът трябва да направи също всичко, което зависи от него за да се излекува, а не да разчита само на Аллах или пък само на Аллах и доктора.

PETER

• Guest
« Reply #189 on: April 10, 2009, 17:02 »
... След което съм решил да те блокирам с цитати...

Че ти какво прави до сега?  :)
Само цитираш, а като ти обезкостих всичките мнения собствена мисъл почти нямаше.
То оня цитат на Маркс за опиума май ще излезе верен. Дотолкова си се надрусал с религиозни цитати.
Все пак да уважим няколкото изречения собствено мислене.

1. То вярно че Корана почва с “чети” ама според мен би трябвало да почна със думата “зубри”.
Ами какво да е това четене освен да е зубрене, при положение че езика на който се чете “четенето” не се знае.
Я кажи колко мюсюлмани разбират това дето се проповядва на арабски? ;)
Освен това е ясно че това чети (зубри де) се отнася за Корана, та е безсмислено да продължаваме да се будалкаме за ученолюбието в Корана.
Ако в Корана има пропаганда на някакво ученолюбие то то е за учене на самия Коран, който както по-долу ще стане ясно е измислица и детинско суеверие.

2. За думите на Айнщайн вече отговорих на Мустафа, ще отговоря и на теб.
" Думата бог/ съхранено е оригиналното писане/ за мен е единствено проява и продукт на човешките слабости, а Библията е сбор от почтени, но все пак примитивни легенди, които, освен това, са съвсем детински. Никаква, дори най- умела интерпретация не може да промени това за мен."

"За мен юдаизмът, както и всички останали религии е въплъщение на най-детински суеверия. , А еврейският народ, към който съм щастлив да принадлежа, с чийто манталитет усещам дълбоко родство, за мен не притежава никакви особени качества, отличаващи го от всички други народи. Съдейки по моя опит, евреите не са по- добри от други групи хора, макар че от най- лошите ракови образувания ги защитава отсъствието на власт. В останалото не виждам в тях нищо, което би свидетелствало за тяхната " избраност".
http://bgfactor.org/index_.php?cm=12&id=14999
Само дано не изкараш писмото на Анщаин фалшификат. ;)

3. За думата “проумявай”.
Не ги броих колко са ама не е лошо да извадиш и всичките цитати с думата “убивай”
Обзалагам се че ще са много повече и ако продължиш да вадиш безсмислени цитати с цел да ме блокираш, то и аз ще почна да вадя подобни с цел да отблокирам блокираното.
Каквото повикало такова се обадило – както казват мъдрите хора. ;)

4. Вярно че мюсюлманите не са терористи, но защо повечето терористи са мюсюлмани.
Прост въпрос на който едва ли ще се наемеш да отговориш. ;)
А примерите за Андалусия и с таджика Авиацена  са вече толкова изтъркани и остарели, че даже сам не им вярваш.
Посочи ми поне 10 съвременни мюсюлмански изобретатели или 10 общопризнати съвременни мюсюлмански писатели на нерелигиозна тема и ела пак да се хвалиш.

5. Това че едно нещо (религия) е способствало за образуване на друго нещо (народ) не значи че същото нещо (религия) ще запази онова на което е помогнало да се образува.
Малко сложно се получи, ама като го прочетеш 5-6 пъти ще го схванеш.
Медицината например учи че продължителното прилагане на  опиати  довежда до пристрастяване, а от там и до загиване на организма.  ;)

6. Хубаво е хората да се образоват заради себе си и заради бъдещето си, заради шансовете които изникват пред тях, а не за да кажат или докажат на някого нещо си.

Ако съм изтървал нещо - свиркай. ;)

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #190 on: April 10, 2009, 17:03 »
До Овчаря, да чувал съм да казват така докторите, но това, което казваш за мързеливостта  изглежда много важно за оздравяването, т.е. пациентът трябва да направи също всичко, което зависи от него за да се излекува, а не да разчита само на Аллах или пък само на Аллах и доктора.

....а не да разчита само на Аллах или пък само на Аллах и доктора.

Ахам, и аз това думам. Демек да не е мързелив, а да отиде до болницата. Или да си е спестил парички за да може да се лекува. Или ти си мислиш, че с мързел ще ги спечели?  ::)

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #191 on: April 10, 2009, 17:07 »
Благодаря, Овчарю. Приятен уикенд.

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #192 on: April 10, 2009, 17:16 »
Че ти какво прави до сега?  :)
Само цитираш, а като ти обезкостих всичките мнения собствена мисъл почти нямаше.
То оня цитат на Маркс за опиума май ще излезе верен. Дотолкова си се надрусал с религиозни цитати.
Все пак да уважим няколкото изречения собствено мислене.

1. То вярно че Корана почва с “чети” ама според мен би трябвало да почна със думата “зубри”.
Ами какво да е това четене освен да е зубрене, при положение че езика на който се чете “четенето” не се знае.
Освен това е ясно че това чети (зубри де) се отнася за Корана, та е безсмислено да продължаваме да се будалкаме за ученолюбието в Корана.
Ако в Корана има пропаганда на някакво ученолюбие то то е за учене на самия Коран, който както по-долу ще стане ясно е измислица и детинско суеверие.

Ти и с българския си на аферим.

Чета: - 1. Възприемам със зрението си написан или напечатан текст. (Чета интересна книга) 2. Разбирам и запаметявам написан или напечатан текст. (Чета интересна книга) 3. Произнасям, за да поучавам, наставлявам.(Чета нравоучение)

(Съвременен Тълковен Речник- Габеров, стр.1003)

Зубря: - Заучавам наизуст, механично, без да разбирам и да мога да прилагам теория, задачи.
 (Съвременен Тълковен Речник - Габеров, стр. 270)

Нали ти казвам, че сега и български трябва да те уча  :'( :'( :'(

Все едно да ме питаш сега след като сме влезли в европейския съюз колко евродепутати знаят английски? Ма знаеш ли европейците колко ги интересува  колко българи знаят? Те казват ЩОМ СИ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИН, ХЕЛЕ ПЪК ДЕПУТАТ ЩЕ ГО НАУЧИШ БЕ ЧОДЖУМ.

Чети   в името на твоя Господ, Който сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема,
(Коран 96: 1-4 )

Къде прочети, ЧЕТИ КОРАНА? Ако не можеш да четеш български на турски да ти го напиша?  ;D

PETER

• Guest
« Reply #193 on: April 10, 2009, 17:23 »
Кажи сега, не се стеснявай, колко мюсюлмани разбират това дето се проповядва на арабски?
Виж колко прост въпрос ти задавам.  ;)

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #194 on: April 10, 2009, 17:25 »
2. За думите на Айнщайн вече отговорих на Мустафа, ще отговоря и на теб.http://bgfactor.org/index_.php?cm=12&id=14999
Само дано не изкараш писмото на Анщаин фалшификат. ;)

Ти да не си луд? Нека си седи мен ме устройва. Айнщайн не е доволен като Карл Маркс от Юдеизма и Християнството, защото и думичка не е чувал за Исляма. Ако е казал нещо дай насам цитатче.

А за Бог какво казва? Проучи още малко. Защото той упреква юдеите затова, че те описват Бог като човек със същите слабости, недостатъци и т.нат.... 
 За домашно: Точен а не разпокъсан цитат на Айнщайн относно Бог. Ако си безсилен да го направиш кажи ми! Аз ще ти го сервирам.