Author Topic: Има ли свободна воля?  (Read 74981 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

PETER

• Guest
Ynt: Има ли свободна воля?
« Reply #150 on: April 09, 2009, 19:27 »
Овчар,

Религията, както казва Маркс, е опиум за народите. Може би е имал предвид И ЧЕ процесът на появата или възстановяването на нов или полуизчезнал народ е болезнена и е необходим опиум или анестетик  за по-лесното изтърпяване на операцията.
Та може и религията да е съхранила българския народ от петвековния геноцид, но липсата на религия ще попречи за нов петвековен геноцид.
Не можеш да поробиш образовани и знаещи хора, колкото и гордото ти турско сърце да го желае, така че образованите помаци няма да се върнат при теб в джамията, а ще станат нормални полувярващи европейци от 21 век.
Не ми пука дали ще се пишат помаци, българи, турци. Това си е лична работа на всеки човек и ни нов помашки Паисий, ни великотурски Паисийоглу, ни някой великобългарски шовинист има право да се намесва в тази лична работа.
Пука ми единствено всички да са образовани и да имат право, знание и възможност сами да избират.

Полувярващи защото религия и вяра са различни неща. За мислещите и образованите хора твоята религия е отдавна компрометирана както са компрометирани и останалите религии. Компрометирани са защото е вече ясно че религиите са измислици и са само един инструмент на властта. Власт над стадото което ти така обичаш да доиш. Само че благодарение на образованието това стадо от стадо ще стане гражданско общество и вече няма да ти дава да го доиш. Това е твоята болка. Затова ходжите по помашките и турските села спирате младежите и най-вече жените да се образоват и ги гледате накриво когато слизат от автобуса на връщане от университетите.
Полувярващи защото остава само вярата. Вярата че всички хора можем да живеем честно от труда си, благодарение на науката и разума, без да си пречим, без да се налагаме един на друг чрез религия, етнос или народност и без да тънем в глупави средновековни предразсъдъци.

Да плюеш на религията не значи че плюеш на народа си, а значи че плюеш на предразсъдъците си.
Е аз плюя на предразсъдъците и въпреки това съм горд и най-вече независим българин и няма начин нещо да ме промени.
И моите деца ще са такива. И децата на моите деца ще са такива и никакъв поп, ходжа или корумпиран политик няма да може да ни стъпи на врата.
Това е положението, чожум.
А дали ще сме 8 или 80 милиона за мен няма значение. Аз гледам себе си.

Колкото до децата на кралете в арабските страни. По добре се интересувай от децата на обикновенните хора в тия страни. Ония които нямат образование и право на избор. А жените даже нямат право да са човешки същества а направо ги вписват в паспорта на мъжете им.

Освен това твоят живот и твоите проблеми са си твоя работа. Не виждам какво общо имам с тях  че ме товариш. И тъй като ме товариш с тях да те натоваря и аз с моите. Моите родители когато са се оженили са нямали буквално нищо. По един куфар с дрехи.Ни двор с кокошки ни къща с овце, ни чеиз, ни помощ от родители. Нищо!  Живеели на квартира и са работили в Девня. После тухла по тухла една стая че втора и т.н. всичко благодарение на това че баща ми се качи на корабите и го нямаше по 6-9 месеца в годината а майка ми преподаваше на българчета, турчета и циганчета от махалата.
Сега аз съм сравнително добре, женен, две момчета,  добра професия и доходи, две висши и т.н. но всичко сме постигнали сами с много труд, постоянство и образование. Ни поп ни ходжа, ни Бог ни Дявол, ни комунист ни демократ е помагал.

А да. Благодаря че най-после прописа на кирилица а не продължаваш на шльокавица.
Това е най-малкото което можеш да направиш заради държавата където живееш и където си получил образованието си.
Кирилицата и образование му е майката, а не неразбираем арабски и наизустен Коран.   

Бъди жив и здрав.

fotakiev

• Guest
« Reply #151 on: April 09, 2009, 19:37 »
Petre, religioznite hora i  ateistite koito viarvat samo na svoiata sila  i evoluciata, sa na razli4na  4estota...nikoga niama da se zase4ete taka.Izlishno sporite.Kolkoto i da si prav v tova koeto pishesh znaesh sam 4e tova e prosto dobra logika i mojesh da si promenish misleneto ako samo sreshtnesh oshte po dobra logika....Za viarvashtite , svetskoto mydruvane e vrajda protiv Boga.
Nishto li4no,pozdravi

PETER

• Guest
« Reply #152 on: April 09, 2009, 19:46 »
Нямам такива амбиции Фотакиев.
Това го пиша заради овцете които не желаят да са овце, не заради овчаря.
Ако не ме изтрият. ;)

Поздрави и на теб.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #153 on: April 09, 2009, 19:59 »
Казано е "на потъващ кораб няма невярващи хора". Все някога кораба на ПЕТЕР ще започне да потъва и тогава ще заговори с друга логика. Вчера бе в Италия, утре може да е при нас. Хората са неблагодарни, въпреки че виждат колко са безсилни.

Според ПЕТЕР един истински образован човек никога не би бил вярващ. Той залага единствено на тази своя логика, когато говори за "отмиране на религиите". Само че това не е така. Образованието и религията не са взаимно изключващи се. Изключват се само тогава, когато образованието е атеистично /което е различно от светско/.

ПЕТЕР, знаеш ли в момента кой е директор на NASA Jet Propulsion Laboratory? За твое огромно съжаление религията не му е попречила, както не е била пречка на Ибн Сина, Ал Хорезми и много други учени - емблеми в науката. 
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Ади

• Senior member
« Reply #154 on: April 09, 2009, 20:19 »
 ::)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #155 on: April 09, 2009, 20:29 »
Izvestni lichnosti, prieli Isliama, predpolagam , che i te kato tebe Petre imat pone po edno vishe ;)

http://www.youtube.com/watch?v=YB5QBzquBrU&feature=related#lq-lq2-hq

Blagodarq na Adi_bg za tova, imah spor predi meseci tuk ta i tema otvorihme  za tova.Da,ima tema za  svetovni lichnosti prieli islqma kato religiq na syrceto.Za razlika ot drugi Saryevci za pari prodali dushata si,no neka ne razvodnqvam temata i spam!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #156 on: April 09, 2009, 20:42 »
Истината винаги излиза наяве, дори след години, а ако не на този свят, на другия 100% всеки лично ще види "и тогава всяка душа ще узнае, ала какво ще му помогне това узнаване"

fotakiev

• Guest
« Reply #157 on: April 09, 2009, 21:23 »
Blagodarq na Adi_bg za tova, imah spor predi meseci tuk ta i tema otvorihme  za tova.Da,ima tema za  svetovni lichnosti prieli islqma kato religiq na syrceto.Za razlika ot drugi Saryevci za pari prodali dushata si,no neka ne razvodnqvam temata i spam!

Rajdaiki se edno dete to ima dusha, tia ne e nito musulmanska nito hristianska nito budistka nito kakvato i da e.Umiraiki 4ovek dushata ne e nito hristianska nito musulmanska ili kakvato i da e.Religiite i u4eniata sa pitishtata kym Boga(Allah).Nemoje niakoi da e losh, zashtoto e ateist ili da e dobr , zashtoto e musulmanin ili hristianin.Ne e garancia 4e shte otidesh v raia ako kristen  ili izpoviadvash isliama.Bog(Allah) e navsiakyde i slynceto ogriava vsi4ki. No naistina da ne spamim temata :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #158 on: April 09, 2009, 21:50 »

Za viarvashtite , svetskoto mydruvane e vrajda protiv Boga.

Науката не трябва да се разглежда като привилегия единствено на атеистите. Освен това, светско не значи непременно атеистично. Светското е изучаване на предметите и явленията, на всичко, което ни заобикаля. То не противоречи на религията. Напротив, религията дори може да стимулира науката. Пример в това отношение са Иран - въпреки, че са крайно-религиозна държава, там има култ към науката. Без да екплоатират други страни и да привличат "мозъци" отвън, научно-техническите постижения през последните години в тази страна бележат невероятен бум. Иранските учени клонираха овца, изстреляха успешно собствен спътник в космоса, разработиха ядрена програма ...   
повече от своята родина
.
(Tagore)

fotakiev

• Guest
« Reply #159 on: April 09, 2009, 22:04 »
Науката не трябва да се разглежда като привилегия единствено на атеистите. Освен това, светско не значи непременно атеистично. Светското е изучаване на предметите и явленията, на всичко, което ни заобикаля. То не противоречи на религията. Напротив, религията дори може да стимулира науката. 
Napylno sym syglasen s teb

Offline abc

• Forum fan
« Reply #160 on: April 09, 2009, 22:11 »
Иран определено е пример за страна с истинска демокрация. Не експлоатират, но са с късмета да са се родили на море от нефт и разбира се, без ничия помощ го разработват.

Това ли ти е модела за държавност?

PETER

• Guest
« Reply #161 on: April 09, 2009, 22:37 »
Според ПЕТЕР ...

Мустафа, мисля че се изразявам ясно и недвусмислено поради което нямам нужда от говорител.
Ако обичаш ограничавай се до изказване на твои мисли а не пояснявай мои мисли.

Освен това отново смесваш вяра и религия. Аз отричам религията. Това са църквата, писанията, низпосланото, свещенниците, догмите и прочие инструменти на власта.
Вярата е друго нещо.
Ако Бог е създал света нито го е създал както е описано, нито е опълномощил тия които са го описали.
Наивно е да се мисли че Бог ще прати писание на хората пък няма да пуснеш поне един ангел да проповядва сред тях че да го щракна за спомен с фотоапарата.  ;)

Науката е привилегия на нерелигиозните. Науката изисква доказване, каквото в религията няма.
Религията е догма. Наука с догма не става.

А науката на Иран без руските специалисти е нула.

http://e-vestnik.bg/2475

Ади,
забрави този

Закария Ботрос - Най-търсеният неверник на света  ;)
http://www.pravoslavie.bg/content/view/10253/162/
Знаеш ли защо е толкова трудно да се откажеш от исляма? Той ще ти каже защото го е правил.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #162 on: April 09, 2009, 23:50 »
Наивно е да се мисли че Бог ще прати писание на хората пък няма да пуснеш поне един ангел да проповядва сред тях че да го щракна за спомен с фотоапарата.  ;)
Ти самият ангел ли си, та имаш претенции към Бог кой да изпрати като пророк. Не мислиш ли, че твоето е "наивно"?
А и ако бъде изпратен ангел, със сигурност няма да се доближи до такива като теб, които отричат религията.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #163 on: April 10, 2009, 08:17 »
Иран определено е пример за страна с истинска демокрация. Не експлоатират, но са с късмета да са се родили на море от нефт и разбира се, без ничия помощ го разработват.

Това ли ти е модела за държавност?

Ставаше дума за "несъвместимостта" между религия и наука. Не съм изказал симпатии към модела на управление в Иран, но не мога да се съглася и с метода на насилствено налагане на демокрация, както е в Ирак.
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #164 on: April 10, 2009, 08:28 »
Мустафа, мисля че се изразявам ясно и недвусмислено поради което нямам нужда от говорител.
Ако обичаш ограничавай се до изказване на твои мисли а не пояснявай мои мисли.

Да, изразяваш се много точно и ясно - религията няма място в обществото. Водиш тенденциозно всяка тема към противопоставянето на наука и религия. Затова, за да не се подвеждат по-новите членове, се налага да те пояснявам.

повече от своята родина
.
(Tagore)