oruch,
Вместо да ме плашиш с неща които за мен не съществуват да беше пуснал едно примерче за отрицателна воля.
Колкото до това как работи разума- отговора е в Теория на еволюция, и не случайно ти цитирах мнение на Американската Национална академия на науките което подкрепя това. Ако не ти стига ще потърся мнение и на Руската академия на науките.
Разбира се и аз те уважавам. Мустафа,
Наистина мнението ми е крайно и по моите си "свободни" критерии.
Всъщност то не се различна от мнението на кой да е религиозен проповедник, само че е с обратен знак. Въпреки че съм го написал не му вярвам много защото допускам
и че може да греша. Т.е. за разлика то религиозения проповедник нямам претенция да говоря абсолютни истини.
Т.е. то ще си остане само мнение и няма да стане фетва, призив за джихад или нещо подобно.
А Десетки цивилизации са изчезвали от земята не от липсата на технически прогрес а защото са се сблъсквали с други по-висши технически, технологично и организационно цивилизации.
Пр-р Османската империя, Зулусите, Североамериканските индианци, и т.н. и т.н. цялата колониална империя на европейските държави е изградена на технологично и техническо превъзходство над колонизираните.
Шабан
1. Не съм казал че епилепсията на Мохамед го прави по малко човек. Нека поне да се опитваме от малко да сме коректни.
2. В корана е пълно с двусмислия и това не е само мое мнение а мнение на много по-знаещи хора, необременени от догмите на вярата.
Примерно Защо ще има толкова тълкувания и пояснения към Корана, ако не е пълен с двусмислици?
Разбира се нямам намерение да правя сега разбор на двусмислиците, но който има интерес може да си потърси в нета .
3.
Вярата в Бог е кофти причина да бъдеш добърhttp://e-vestnik.bg/1741Като допълнителен пример за вредата от наложени религиозни и морални норми ще посоча и това:
В „Помашка рулетка“ разглеждам и един друг проблем – за сериозното разпространение на синдрома на Даун сред помаците. 14% от новородените в Чепинското корито са с тази болест. Това е поради близките родствени връзки между бащата и майката на детето. Няма и как да е иначе, родителите забраняват момичетата да се женят извън селото, даже чужд помак не дават да се вземе, защото не е сигурно. Така че се налага буквално роднини да се женят, няма опресняване на гените.
http://pomaks.blogspot.com/2008/03/blog-post.htmlМоже някои да не харесвате автора, но цифрите са си цифри.
mirvam,
ако и аз зема да ти нашаря текста ще се получи една … черга.
В теб да не се е вселил духът на Пасков?
Логиката на моите думи е не че болшинството хора са правоверни или са заблудени вярващи или невярващи,
а че прогресът върви независимо от вярата или невярата на болшинството хора или от сладостта (горчилката) от религията им.
Дали е прогрес да си гей или лесбийка не знам, но за прогреса от генни модификации лекуващи генетични болести може да поспорим.
Знам че трудно ще го схванеш затова, за да се изясни позицията ти отговори първо на един личен въпрос – Учиш ли религията ислям или вече я работиш?
Nazmi,
Долу в линка за задължителната молитва в САЩ казват друго.
http://politiki.bg/?cy=102&lang=1&a0i=223089&a0m=readInternal&a0p_id=323