Author Topic: Има ли свободна воля?  (Read 74761 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline oruch

• Senior member
Ynt: Има ли свободна воля?
« Reply #60 on: April 02, 2009, 23:13 »
Петер,

за това, че оскверни Пратеника с.а.с и корана, запомни много добре, че Аллах ще те накаже, кога, само Той знае.В този момент,подигравайки се с корана, ти се подигра със словата на Всевишния.От това следва, че ти се подигра с милиони мюсюлмани по света,изкарвайки се най умния, а не можа да защитиш твоята "свободна воля".Тя просто не намери почва на която да стъпи.Не можа да отговориш на един елементарен въпрос, как работи разума, за който сам потвърди, че той "ражда" волята.Или не искаше да го признаеш, защото знаеш, че това ще обори твоята теза.Въпреки всичко,моето уважение към теб остава , защото обичам мислещите и търсещите науката хора.Дано Аллах се смили над теб.И един съвет, когато се сещаш за вярващите,задавай си въпроса,защо вършат дадено действие,какво им носи то,та милиони го изпълняват или поне търсят съзнателно или не.

Жалко, че развалихме добрия тон, а можеше да дискутираме по темата за съдбата.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #61 on: April 03, 2009, 09:17 »

Светът, науката и технологията са изхвърчали толкова напред, че вече твоята религия Оruch, пречи.
И ако не го схванеш сега, в бъдеще ти или твоите потомци ще бъдете принудени да се изправите пред живи богове - безсмъртните олигарси.
Религията е измама. За да не се повтарям - гледай Zeitgeist http://www.zeitgeistmovie.com/
Свободата и свободната воля са възможни само ако всички заедно се борим за тях.
Ако ние обикновените хора се оставим на власта и религията и се противопоставим един на друг, един ден ще се озовем пред живи богове и ще станем роби.

Твърде крайно мнение. Ако аз изкажа подобно в защита на религията си, "качулките" ще долетят в къщи на момента, ако имам късмет да не бъда в Гуантанамо.

В моя край има една поговорка "Волът рие, но пръстта пада по главата му". Това, за което говори Петер, е вече многократно изпявана песен. Десетки цивилизации са изчезвали от земята не от липсата на технически прогрес, а заради "самозабравянето" - изоставянето на морала, основаващ се на Божиите наставления.

Ето една разходка из историята на някои от древните цивилизации по света, която илюстрира колко е слаб и безпомощен човек пред Величието на своя Създател :

http://razhodeteseizsveta.com/gecmis_uygarliklar.html

И понеже стана дума за филма Zeitgeist, да те попитам, ПЕТЕР - убеди ли се вече кой извърши атентатите 9/11 и каква бе целта на това "занятие"? 

Offline abc

• Forum fan
« Reply #62 on: April 03, 2009, 11:45 »
Никъде не пише, че Божиите наставления държат монопол над морала.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #63 on: April 03, 2009, 12:33 »
[/quote author=PETER link=topic=1568.msg15079#msg15079 date=1238701129]

1.Нима не си чувал че Мохамед е бил обикновен епилептик и че Корана е сборник от несвързани двусмислени и преписвани текстове?

2.Господ е мъртъв - още Ницше го е казал.
И ако не го схванеш сега, в бъдеще ти или твоите потомци ще бъдете принудени да се изправите пред живи богове - безсмъртните олигарси.
Религията е измама.

3.Съгласен съм че в миналото обществено приетите морални норми са се покривали с религиозните такива, но днес религиозните норми бързо изостават. Споменах еднополови бракове, клониране, генни модификации и кой знае какво още...
Не може да бъде спрян прогреса и който не върви с него един ден бива смазан.

[/quote]

-Отговор!

1.По т. 1 . Всеки човек страда от някаква болест, нашият пророк Мохамед измежду всички пророци никога не е крил човешките си качечества. Това ,че е страдал от болести не го прави по малко човек ,Петре.Меко казано ,думите от твойта уста са недостойни и по прилягат на хитлеровите нацисти известни с отношението си към хората с недъзи.
    А думите ти за Курана ,че е двусмислен няма да обсъждам ,защото те са в синхрон с горното,още повече ,че не  си направил усилие  да прочетеш и да разбереш.

Между впрочем ,ти не разбираш  понятието „ двусмислие” .
„Никоя дума не е двусмислена,никой не говори и не мисли двусмислено,никакво друго дначение не бива да търсим в казаното освен това, което е в мислите на говорещия.Но ако аз съм мислил едно,а ти си разбрал друго, то казаното може би е по неясно за теб,отколкото двусмислено, защото двусмислената дума по природа би трябвало да е такава ,че говорещия да казва две или повече неща наведнъж. Но никой не казва две или повече неща,щом мисли ,че казва едно нещо.” Диодор

2.По т.2.Ницше може и да го е казал – но за теб важи, в пълна сила ,защото  Бог умира само за хората   които си мислят ,че са на едно ниво с него.Не си играй на Господ , Петре,твърде е опасно.

3. По т. 3.Това ,че си съгласен е добре, все пак е един вид напредък  за тебе и за твоята свободна воля.Аз и друг път ти бях цитирал думите на Кант- „ Религията е най висшата философия за морала и поведениетона човека”. А днес религиозните норми не остаряват,просто са много по малко хората които искат да ги разберат, влючая и теб ,а и мен в това число. Ще се съгласиш ли със това,че след "религиите" все още не са измислени, по съвършени морални и етични правила за поведение на хората.И ако ти твърдиш ,че днес религиозните норми са изостанали споменавайки разни ненормални случаи, то ти направо агитираш за свършека на света.
              Ще си позволя да цитирам още един път Кант- „Морално необходимо е да се предположи съществуването на бог”.           
Според мен, само един гол разум не е достатъчен ,за да може човек да има свободна воля,необходима е и вяра  в съществуването на Бога, за теб като синоним на абсолютната истина ,защото иначе всичко остава празно и безцелно  знание,защото вярата води разума, а не разума вярата.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #64 on: April 03, 2009, 13:25 »
Никъде не пише, че Божиите наставления държат монопол над морала.

Шабан е отговорил на този въпрос в мнението си горе :

... след "религиите" все още не са измислени, по съвършени морални и етични правила за поведение на хората.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #65 on: April 03, 2009, 14:47 »
Оruch,
какво толкова не ти я ясно?
Нима не си чувал че Мохамед е бил обикновен епилептик и че Корана е сборник от несвързани двусмислени и преписвани текстове?
Петре, то глупости сме чували открай време и докато сме живи ще ги чуваме, докато живеят глупаци. Дай доказателство за това твое твърдение. Ама доказателство, а не кой какво казал.
Господ е мъртъв - още Ницше го е казал.
Ако Господ е мъртъв, кой ни е създал? А това, че този Ницше е казал нещо, не означава, че е истина. 124000 Пратеници, милиарди мюсюлмани са убедени 100%, че Бог съществува, че Той е Жив и не умира, а някой си Ницше е тръгнал да противоречи на тези милиарди вярващи. Не мислиш ли, че няма логика.
Светът, науката и технологията са изхвърчали толкова напред, че вече твоята религия Оruch, пречи.
Нямам нищо против технологията, но наука без вяра е като тяло без душа. Разбираш ли къде е разликата? Светът напредна е материално отношение, но в морала, в обноските изостана доста. Защо е този световен стрес? Мислиш ли, че е случайно?
Живи богове? Колко са на брой? Хиляди ли? Преди малко каза, че е мъртъв, а сега станаха няколко и то живи. Сам си противоречиш.
Религията е измама. За да не се повтарям - гледай Zeitgeist http://www.zeitgeistmovie.com/
И да повтаряш и да не повтаряш, все едно. Който е повярвал е вкусил сладостта на вярата. Питай който искаш от истинските вярващи.
В затвор ли живееш, та да се бориш за свобода? А някой да ти стои на главата и да ти казва какво да правиш? Има ли такъв? Тогава изплюй камъчето и си кажи болката.
Ако ние обикновените хора се оставим на власта и религията и се противопоставим един на друг, един ден ще се озовем пред живи богове и ще станем роби.
Не мислиш ли, че сега в момента си роб на страстите си? Каква е тази власт на религията? Който иска да вярва, ако иска да не вярва. Какъв ти е проблема?
Нямам нищо против твоята религия, но не искам моите потомци да са роби.
Нямаш нищо против ли? Съмнявам се. Това "но" казва точно обратното!
А за господарите дали робите са мюсюлмани, християни или атеисти няма значение.
Кои са тези господари? Къде са?

dim56,

Съгласен съм че в миналото обществено приетите морални норми са се покривали с религиозните такива, но днес религиозните норми бързо изостават.
Именно там е проблема на днешното общество. Че изоставиха моралните норми. Щастие ли е син да убива баща си, или съучениците, или пък да гледаш как все има побоища, протести и т.нат.? За такова общество ли мечтаеш?
Споменах еднополови бракове, клониране, генни модификации и кой знае какво още...
Не може да бъде спрян прогреса и който не върви с него един ден бива смазан.
Прогрес ли е да си гей или лесбийка?
Целта ми не е да покажа превъзходство пред религиозните, а да им светна с фенерче в бъдещето,
а това дали са мюсюлмани или християни или други за мен е без значение.
Точно това ти беше целта. Нямаше нужда да ни светиш. Светни първо на себе си.

Offline Беглик

• Advanced member
Re: Има ли свободна воля?
« Reply #66 on: April 03, 2009, 15:14 »
Mirvam, хареса ми това, което каза за морала, че там е всъщност прогреса и че материален "прогрес" без морал е празна работа и не си заслужава. Религиите са ценни с това, че се намират най-близко до морала от всички други философии. По отношение на бройките пък се сетих, че в течение на хилядолетия не милиарди, а всички хора на земята са били убедени, че слънцето се върти около земята. Само един се е осмелил да се усъмни в "очевидното" и се е оказал прав.
По отношение въпроса от темата, мисля, че Аллах няма нужда от роботи и следователно нашата воля е свободна. Също ако нямахме свободна воля изобщо нямаше да си зададем този въпрос, тъй като всичко щеше да ни е ясно.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #67 on: April 03, 2009, 18:48 »
По отношение въпроса от темата, мисля, че Аллах няма нужда от роботи и следователно нашата воля е свободна. Също ако нямахме свободна воля изобщо нямаше да си зададем този въпрос, тъй като всичко щеше да ни е ясно.
Точно така Беглик, факта, че си правим каквото ни хрумне е доказателство за наличието на свободна воля. Ха сега някой да ме убеди в противоположното.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #68 on: April 03, 2009, 19:47 »
Аго Шабан днес каза една истина валидна за всички религии по света..цитат" след религиите все още не са измислени, по съвършени морални и етични правила за поведение на хората. И това е самата истина.Как би изглеждал света днес без да се основаваме на тези ценности.Може ли човек ако не вярва в нищо да е полезен.Къде е смисъла на живота.Ще спомена тук за Щатите понеже съм от дълги години.Проблем номер едно при младите е Наркоманията,над 95 % пушат марихуана....В училищата тук задължително всеки ден се започва с молитва,така децата знаят и вярват,че има сила над нас-без значение Бог/ Аллах/. Църквите тук са много дейни,и винаги помагат на хора в затруднено положение.Джамиите са отворени.Самата държава е отворена към религиите за по добро бъдеще на поколенията след нас,на вярващите независимо от Религията!!!

PETER

• Guest
« Reply #69 on: April 03, 2009, 21:39 »
oruch,
Вместо да ме плашиш с неща които за мен не съществуват да беше пуснал едно примерче за отрицателна воля.  ;)
Колкото до това как работи разума- отговора е в Теория на еволюция, и не случайно ти цитирах мнение на Американската Национална академия на науките което подкрепя това. Ако не ти стига ще потърся мнение и на Руската академия на науките. :)
Разбира се и аз те уважавам. :)

Мустафа,
Наистина мнението ми е крайно и по моите си "свободни" критерии.  :)
Всъщност то не се различна от мнението на кой да е религиозен проповедник, само че е с обратен знак. Въпреки че съм го написал не му вярвам много защото допускам и че може да греша. Т.е. за разлика то религиозения проповедник нямам претенция да говоря абсолютни истини.
Т.е. то ще си остане само мнение и няма да стане фетва, призив за джихад или нещо подобно.
А Десетки цивилизации са изчезвали от земята не от липсата на технически прогрес а защото са се сблъсквали с други по-висши технически, технологично и организационно цивилизации.
Пр-р Османската империя, Зулусите, Североамериканските индианци, и т.н. и т.н. цялата колониална империя на европейските държави е изградена на технологично и техническо превъзходство над колонизираните.

Шабан
1. Не съм казал че епилепсията на  Мохамед го прави по малко човек. Нека поне да се опитваме от малко да сме коректни.
2. В корана е пълно с двусмислия и това не е само мое мнение а мнение на много по-знаещи хора, необременени от догмите на вярата.
Примерно Защо ще има толкова тълкувания и пояснения към Корана, ако не е пълен с двусмислици?
Разбира се нямам намерение да правя сега разбор на двусмислиците, но който има интерес може да си потърси в нета .
3. Вярата в Бог е кофти причина да бъдеш добър
http://e-vestnik.bg/1741
Като допълнителен пример за вредата от наложени религиозни и морални норми ще посоча и това:
В „Помашка рулетка“ разглеждам и един друг проблем – за сериозното разпространение на синдрома на Даун сред помаците. 14% от новородените в Чепинското корито са с тази болест. Това е поради близките родствени връзки между бащата и майката на детето. Няма и как да е иначе, родителите забраняват момичетата да се женят извън селото, даже чужд помак не дават да се вземе, защото не е сигурно. Така че се налага буквално роднини да се женят, няма опресняване на гените.
http://pomaks.blogspot.com/2008/03/blog-post.html
Може някои да не харесвате автора, но цифрите са си цифри.

mirvam,
ако и аз зема да ти нашаря текста ще се получи една … черга.
В теб да не се е вселил духът на Пасков?  ;D
Логиката на моите думи е не че болшинството хора са правоверни или са заблудени вярващи или невярващи, а че прогресът върви независимо от вярата или невярата на болшинството хора или от сладостта (горчилката) от религията им.
Дали е прогрес да си гей или лесбийка не знам, но за прогреса от генни модификации лекуващи генетични болести може да поспорим.
Знам че трудно ще го схванеш затова, за да се изясни позицията ти отговори първо на един личен въпрос – Учиш ли религията ислям или вече я работиш? ;)

Nazmi,
Долу в линка за задължителната молитва в САЩ казват друго. ;)
http://politiki.bg/?cy=102&lang=1&a0i=223089&a0m=readInternal&a0p_id=323

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #70 on: April 03, 2009, 21:47 »
PETER,в интерес на истината напоследък страшно много с постингите си тук огорчаваш много вярващи наши членове,не се усещаш! Ще отговоря на постинга ви-защо сте ми публикували тези на

Nazmi,
Долу в линка за задължителната молитва в САЩ казват друго.
http://politiki.bg/?cy=102&lang=1&a0i=223089&a0m=readInternal&a0p_id=323
                                                                                         Много четеш политики там,аз говоря за неща дето съм очевиден всеки ден тук в САЩ от над 15 години.Търпението ми наистина свърши,от днес всеки един ваш постинг ще се гледа под лупа,приемете това като забележка,но без компромиси!!!!!!!!

Offline Ади

• Senior member
« Reply #71 on: April 03, 2009, 21:52 »
 ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #72 on: April 03, 2009, 21:56 »
[b PETER e predupreden za neuvajenie kym syforumnicite tuk! Ot tuk natam za nespazvane na pravilata si ima posledstviq!!!

PETER

• Guest
« Reply #73 on: April 03, 2009, 22:02 »
Назми,
Прочети първия ми пост в темата.
Там предупреждавам огорчаващите се да не четат за да не са огорчават.
Все пак ако желаеш да ми наложиш цензура - правото и собственоста си е твоя.
Успех.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #74 on: April 03, 2009, 22:06 »
Назми,
Прочети първия ми пост в темата.
Там предупреждавам огорчаващите се да не четат за да не са огорчават.
Все пак ако желаеш да ми наложиш цензура - правото и собственоста си е твоя.
Успех.

Това ми прилича на позицията на Израелското правителство - "Винаги преди да бомбандираме палестинските квартали, го обявяваме публично!"

Що за сарказъм е това  >:(

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42