Author Topic: Има ли свободна воля?  (Read 75010 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ynt: Има ли свободна воля?
« Reply #75 on: April 03, 2009, 22:07 »

ВНИМАНИЕ!

Ако някой е дълбоко религиозен и счита че свободните философски разсъждения накърняват неговите религиозни свободи,
моля да не чете по-нататък
  ;)

Въпросът на тази тема е - Ако Аллах (Бог) е всезнаещ, всесъздаващ и т.н.,  има ли човек свободна воля??

Аргументация: 

Ако Бог(Аллах) е всезнаещ, това означава,и че той знае каква ще е съдбата на всеки човек.
Т.е. Бог(Аллах) знае ПРЕДВАРИТЕЛНО дали всеки човек ще бъде праведник или грешник ,и дали ще отиде в Ада или в Рая.
Ако Бог(Аллах) е всетворящ, това означава, и че той е сътворил съдбата на всеки човек.
Т.е. Бог(Аллах) е направил ПРЕДВАРИТЕЛНО по свое желание съдбата на всеки човек, така, щото да е праведник или грешник и така е определил предварително дали ще отиде в Ада или в Рая.
Всичко това обаче означава, че всеки човек няма свободна воля, а неговата воля е създадена предварително от Бог(Аллах).

Обратно, ако всеки човек има своя свободна воля и може да я управлява сам, като избира,
то тогава Бог(Аллах) не е всезнаещ и всетворящ защото няма да знае и няма да е сътворил предварително избора на всеки човек.

Прочел съм го,и то много,което не ти дава основание да се подиграваш тук с наши членове.както и постингите ти за пророка Мухамед какъв бил,да не говорим за това за вярващите какви били,ние не спим тук.Не се налагам никога,само потвърждавам това да внимавате занапред и имате уважение към хората тук вярващи!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

PETER

• Guest
« Reply #76 on: April 03, 2009, 22:19 »
Това ми прилича на позицията на Израелското правителство - "Винаги преди да бомбандираме палестинските квартали, го обявяваме публично!"

Що за сарказъм е това  >:(

Мустафа,
твоето е сарказъм.
Предложи начин за разговор между невярващ и вярващ, без вярващия постоянно да се обижда?
Прочети и това
Чарлз Хейнс - В защита на правото да обиждаш
http://www.center-religiousfreedom.com/bg/art.php?id=68

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #77 on: April 03, 2009, 22:34 »
Zdraveite na vsichki ,
dneska hem doiah ovtsete hem chetiah  glupostite na PETER i reshih da go popitam
:

1.shto e tva choveshki izbor , sled kato Petar nqmal izbor da izbere maika si i bashta si
2. shto e tva choveshki izbor, zashto petar nemoja da si izberesh dali da si cheren i da se kazvash naprimer barak obama shtom si svoboden
3.shto e tva choveshki izbor, shtom peter ne mojal da si izbere miastoto i vremeto , v koeto da se rodi
4. zashto peter ne moje da si kontrolira sobstvenoto si tialo , da ne staree naprimer , da e vinagi gotin ;)
5. zashto peter ne moje da reshi sam svoboda na voliata i sam da reshi peter koga da umre :)
zashto peter se podchiniava na rabotodatelias is naprimer
p.S.: qs sam prost ovchar , utre sutrnita kato doida da doia ovcete da imam otgovori na vaprosite ot Petar :)

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #78 on: April 03, 2009, 22:43 »
[b PETER e predupreden za neuvajenie kym syforumnicite tuk! Ot tuk natam za nespazvane na pravilata si ima posledstviq!!!
Крайно време беше.
Назми,
Прочети първия ми пост в темата.
Там предупреждавам огорчаващите се да не четат за да не са огорчават.
Все пак ако желаеш да ми наложиш цензура - правото и собственоста си е твоя.
Успех.
Петре, много хитро, нали за да разберем дали сме от огорчаващите трябва да прочетем. Все едно да предложиш на някой храна и предварително да му кажеш "ако не ти харесва, не яж" Нали трябва да пробва храната, за да узнае каква е тя. Много хитро от твоя страна, и после другите сме виновни.

mirvam,
ако и аз зема да ти нашаря текста ще се получи една … черга.
В теб да не се е вселил духът на Пасков?  ;D
Логиката на моите думи е не че болшинството хора са правоверни или са заблудени вярващи или невярващи, а че прогресът върви независимо от вярата или невярата на болшинството хора или от сладостта (горчилката) от религията им.
Дали е прогрес да си гей или лесбийка не знам, но за прогреса от генни модификации лекуващи генетични болести може да поспорим.
Знам че трудно ще го схванеш затова, за да се изясни позицията ти отговори първо на един личен въпрос – Учиш ли религията ислям или вече я работиш? ;)
Ако ли? Защо не опита? Как само се измъкваш като сменяш темата в друга посока. А за генните истории нямам намерение да споря с теб, знам каквото е необходимо. И защо мислиш, че имаш правото да ме питаш за личния ми живот, какво и как правя? И последно - ще отговаряш ли на предишния ми постинг? Или ще се измъкнеш "незабелязано" както винаги?

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #79 on: April 03, 2009, 22:47 »
Oti Petreto da go vidiuva ubavo moia skap posting, che utre nqma da si izdoia ovcete ::)

Zdraveite na vsichki ,
dneska hem doiah ovtsete hem chetiah  glupostite na PETER i reshih da go popitam
:

1.shto e tva choveshki izbor , sled kato Petar nqmal izbor da izbere maika si i bashta si
2. shto e tva choveshki izbor, zashto petar nemoja da si izberesh dali da si cheren i da se kazvash naprimer barak obama shtom si svoboden
3.shto e tva choveshki izbor, shtom peter ne mojal da si izbere miastoto i vremeto , v koeto da se rodi
4. zashto peter ne moje da si kontrolira sobstvenoto si tialo , da ne staree naprimer , da e vinagi gotin ;)
5. zashto peter ne moje da reshi sam svoboda na voliata i sam da reshi peter koga da umre :)
zashto peter se podchiniava na rabotodatelias is naprimer
p.S.: qs sam prost ovchar , utre sutrnita kato doida da doia ovcete da imam otgovori na vaprosite ot Petar :)

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #80 on: April 03, 2009, 23:01 »
Иди ся да спиш, чи сабаале ша ставаш рану, нали ша доиш  ;D

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #81 on: April 03, 2009, 23:05 »
Моля,само по темата!!!!!!!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

PETER

• Guest
« Reply #82 on: April 03, 2009, 23:07 »
Овчар,
що не пробва с яйцето и кокошката?  ;)
1. Човек не може да избира родителите си, защото преди да се роди го няма и няма кой да да избира.
2. Човек не може да избира какъв да е, защото преди да се роди го няма и няма кой да да избира.
3. Човек не може да избира кога и къде да се роди, защото преди да се роди го няма и няма кой да да избира.
4. Вече може и все повече ще може. Дано и аз да мога да си го позволя.
5. И това се прави. Дано и аз като реша да го направя.
6. Работя за пари.
Дано ти и овцете да сте доволни. ;)

mirvam,
за кой точно въпрос става дума че то станаха много.  :)
Пусни ми моля те оня хадис за АКО-то че ми е любопитно.

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #83 on: April 03, 2009, 23:13 »
Oti predi da se rodish te e niamalo i ne si mojel da izbirash, zatova vmesto teb niakoi drug e izbral tvoia jivot izcialo. Panimaesh? Bilo maika ti, bilo bashta ti, ovcata ti, kravata ti ili na kogoto se poklaniash tam.

Taka che za svoboden izbor moje da govorish na kravaria, ne na ovcharia :o

AAaaaaaa ami stareeneto i to li ne e tvoi izbor be chocum? Ili ti pak ne sashtestvuvash sega i zatova ne mojesh da si kontrolirash tialoto???  ;D

Vij az sia tazi vecher ot bol mliako se zaradvah i pih mnogo, ta sya mi se spi. Ti pishi KAK KATO SEGA NE SASHTESTVUVASH NE MOJESH DA IZBERESH DALI DA STAREESH ILI NE?  ::)

Chau vi

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #84 on: April 03, 2009, 23:19 »
mirvam,
за кой точно въпрос става дума че то станаха много.  :)
Пусни ми моля те оня хадис за АКО-то че ми е любопитно.
Хадиса ще ти го разкажа по памет, че не помня къде го четох. Става дума за това, когато ни сполети беда, да не казваме  "ако бях направил така и така", защото думата "ако" е от шейтана.
Незнаеш на кой постинг да ми отговориш ли? Ето този http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1568.msg15200.html#msg15200

PETER

• Guest
« Reply #85 on: April 03, 2009, 23:29 »
Овчар,
Който е избрал да се родя не е избрал изцяло живота ми.
От едно време нататък съм почнал сам да избирам.
Придобил съм един вид свободна воля. И при теб е така.
Примерно сега баща ти ли е решил да си лягаш или ти сам. ;)

А за стареенето не си осведомен - вече има технологията "стволови клетки".
За съжaление е скъпо.

Лека нощ. :)

Мирвам,
ако на едно шише пише отрова ти би ли го надигнал, за да провериш дали наистина е отрова?
Дано да си доволен, щото друг въпрос в линка ти не видях.
А да - извинявай че те питах за личния живот.

Offline ovchar

• Member
  • **
« Reply #86 on: April 04, 2009, 10:37 »
Ia shoto si izdoih ovcete tazi sutrin, ama mnogo malko mliako dadoha. Shoto Petreto ne dalo zadovolitelni otgovori.

Който е избрал да се родя не е избрал изцяло живота ми.

Ama e izbral nai-vajnia stadii v jivota ti. Da se poiavish ot nishtoto, i da stanesh neshto. Ama sia ia shoto ne mojah da razbera KADE E TVOIA CHOVESHKI IZBOR V POIAVATA TI NA TOZI SVIAT?
Da zemem edin robot, to niama izbor, ama si priznava. Ne kat teb Petrence. Ta niakoi ia proizvel tazi tenekia, niakoi e IZBRAL kak da ia napravi. Ta i na teb taka niakoi ti e otredil da se rodish v Balgaria, da imash roditeli balgari, da ne si negar, da ne si sakat, za da mojesh da pishesh gluposti ot sutrin do vecher i t.nat…. Kazvash, che zaradi pari slushkash i se podchiniavash na izbora na rabotodatelia ti? Tova go iziasni malko. Demek sutrin ot 8 vecher do 8 ti mu se podchiniavash na povelite i posle kazvash che imash choveshki izbor? Ma kakav izbor??? Ti niamash izbor be choveche. Zashtoto ne mojesh da kajesh na rabotodatelia si, neeee az samo sledobiad dva chasa shte rabotia, a ti duhai mandjata. A i niama kak da izbirash da ne rabotish, zashtoto shte umresh ot glad, sledovatelno i izbor na jivot niama da imash.

От едно време нататък съм почнал сам да избирам.

E Allah ti e dal tova pravo be kardeshim

И кажи: “Истината е от вашия Господ. Който желае, да вярва, а който желае, да остане неверник!”   (Kahf: 29)

Примерно сега баща ти ли е решил да си лягаш или ти сам.

Ami sashtia vapros kam teb? Ako rabotodatelia ti ti zapoviada da rabotish do 12 chasa prez noshta, a ti iskash da si liagash v 22:00, shte si liagash v 22:00 kogato moite ovce se prevarnat v ateisti.

А за стареенето не си осведомен - вече има технологията "стволови клетки".
За съжaление е скъпо.

Ma ne dumai be bate. Seriozno li govorish? Ma te za tova li holivudskite zvezdi se skasaha da ne ostariavat i da ne umirat? Ma glei i Bush ostariava. Shto petrol izmakna otkradna ot miusiulmanite. Ne viarvam da ne e osvedomen za tvoiata tehnologia?
Ai ti otgovariai, az otivam da podmladia ovcete. Che malko parichki sam si natrupal.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #87 on: April 04, 2009, 10:40 »
Петер,
например, човек, който не може да спре употребата на алкохол,друг, който не може да спре да краде, трети, който не може да спре да лъже, четвърти, който не може да спре наркотиците и т.н.Тоест все неща които рано или късно унищожават човека заедно с неговата воля в него,защото тя се е движела в отрицателна посока.
  Това, че ти си възпитан на честност,както сам беше писал някъде по нагоре, то това е черта присъща на религията и ти несъзнателно я следваш,от което следва, че в теб е закодирана тя.

PETER

• Guest
« Reply #88 on: April 04, 2009, 19:38 »
Овчар,
защо имам усещането че овцете които доиш са двукраки?  ;)
Ако доенето ти е толкова доходно ето ти едно линкче да се погрижиш за стареенето си
http://st.lazar-hospital.com/bg_stv_kletki.html
Че кой знае има ли Алах, няма ли...?
Вземи все пак се застраховай, че може да се окаже накрая че бедева си се кланял по пет пъти на ден.
А ако не ти харесва линчето има и други. На мен това първо ми попадна в гугъла. ;)

Оruch,
мотаеш. Търсим не отрицателна посока а отрицателна воля.
И за да не се закачаме повече да ти кажа - Няма отрицателна воля както няма отрицателен разум.
Това са реални, а не имагинерни величини.
Това дето го сочиш е  липса на воля и аз го посочих като такова много по-рано някъде назад в темата.
А липсата на воля е нулева воля.

Възпитанието и морала ми нямат нищо общо с ничия религия. Те са осъзнати от разума ми а не повярвани от вярата в химери.

Т.е. ако искаш да говорим сериозно - отнасяй се към разговора и тезите си сериозно.

Забелязвам обаче че никой нищо не коментира за високия процент синдром на Даун сред помаците.
Удобно - ако нещо не е приятно не се коментира. :)

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #89 on: April 04, 2009, 20:10 »

Забелязвам обаче че никой нищо не коментира за високия процент синдром на Даун сред помаците.
Удобно - ако нещо не е приятно не се коментира. :)

Тази болест причинена още при заченването на едно бебе,и раждането му като ненормално -слаборазвито умственно ,не е само при помаците-то е световен проблем. >:(