Български > Религия и мистика

Има ли свободна воля?

<< < (11/43) > >>

abc:

--- Quote from: oruch on April 02, 2009, 00:45 ---аbc
дорините са от повелите на Господ и в това няма нищо,...

--- End quote ---

Как от повелите на Господ, като човекът да кажем е атеист? И откъде си сигурен? Когато се бият мюсюлмани с мюсюлмани и едните и другите с Аллах в уста, едните побеждават. Защо Бог изоставя другите? Винаги ли по-добрите побеждават? Ясно е, че интелекта и силата са обикновенно на различни носители. По свирепата армия ли е по близка до Бог?

И кой е проверил, че Бог иска точно това? Или онова? Или се тълкува както е угодно?

Религиите винаги така се самодефинират, че да са хлъзгави при обяснение. Да стават и така и онака.

oruch:
Това не значи, че като е атеист,няма право на добри дела.А времето на чудесата е минало,днес вярващите сами трябва да си помогнат,ръководейки се от"небесния каталог"корана.Това че днес лошите побеждават,говори  за това, до каква степен се е изградило обществото и каква е тя.Интелекта и силата могат да са на различни носители само когато силата е разглеждана от нейната тъмна страна, в добрия случай, интелекта ражда сила.

abc:
По скоро интелекта владее силата.

Светът се развива непрекъснато, има поговорка, че два пъти не можеш да преминеш през една и съща река дащото вече е дошра друга вода. Променя се животът, технологиите, хората, отношенията... Дали към по-добро или не незнам, но знам, че по време на последния голям сняг липсата на вода два дни, ток един и кабелна няколко ме изнерви доста. За да те предпазя от искушението да кажеш, че сме пленници на тези технологии, ще кажа, че всяко време си е имало проблемине, които за живеещите там са били основателни, значими и не за подценяване.

Какво звачи "има право на добри дела" или няма такова! Кой е този, който ще има нахалството да РАЗДАВА правото на добрини? Това е циничен монопол. Всяка религия е стъпила на предна такава. Така е с Исляма, така е с Християнството, така е с всяка друга. Както и е вярно, че новите храмове се строят на руините на старите.

oruch:
Корана, е откровение за всички народи, за всички времена.Проблематиката която засяга е актуална, най вече в наши дни, отнасяща се до социалните взаимоотношения и моралния градеж в обществото.Това са проблеми занимавали човечеството от както е създадено.И това е само един от аспектите в него.

abc:
Как точно, като корана е написан едва преди 1360 или там някъде? Или той е бил и преди, ама са го крили?
Аз пък ще кажа, че Библията е вечната книга и съдържа отговори на всички въпроси! Библията съдържа елемента плурализъм, защото съдържа повече от една гледна точка, отделно, че е започната 2 000 години преди Корана. Повече човеци в по-голям отрязък от време ще стигнат до по-вярни изводи. Това е колективната работа.

Как точно Корана е книгата на християните или на будистите или на атеистите? Не е ли малко нахално, а?
Мога да го прочета, отчета като добра или лоша книга, но да ми е притурена като моята книга, моля моля  ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version