Български > Религия и мистика
Има ли свободна воля?
oruch:
Аллах низпослава в корана."Който върши праведни дела, то е за самия него, а който стори зло то е в негов ущърб."
Още "Нима онези,които вършат злини, смятат, че в живота им и в смърта им ще ги сторим равни с онези, които вярват и вършат праведни дела?Колко лошо отсъждат!
abc:
Ако човек върши добрини и се старае да не прави злини, но без да му го е казал Аллах, проблем ли е? Хора вършещи злини и вричайки се в техния Бог не са ли критика за самия него?
oruch:
Петер,
не е етично без да си ми отговорил, да задаваш въпрос.Загатнах, че не ти разбрах някой фрази, а ти умишлено отклоняваш въпроса.Моляте да се изясниш.
oruch:
аbc
дорините са от повелите на Господ и в това няма нищо лошо, за тази група хора Той е в очакване, другата група, това са лицемерите, за които ще бъде най-тежкото наказание.
Относно власта, като обществена структура,съм се опитал да изложа своята теза в темата за радикализма в религията.
dim56:
Петре, ясно е, че "свободно упражняване на волята" или "свободна воля" не може да е абсолютна величина. Поне за всеки разумно мислещ човек - абсолютна свободна воля имат само лудите ;) Така че, според мен, разумът е една от основните степени на несвобода за волята на човека, може би най-важната. Оттук нататък колко още степени на несвобода за волята си ще има човек, основно избира той самият. Но съгласи се, че степените на несвобода може да се явяват и като опорни точки. Освен това, повечето от обществено приетите морални норми се покриват с религиозните такива. Затова по-добре да се оставят хората свободно да следват своите убеждения - аз не съм привърженик на фанатизма, бил той атеистичен или религиозен. Ако целта ти е била да покажеш превъзходство пред религиозните чрез по-свободната си воля - това не ми звучи добре. Защото основно се целиш само рещу една опредена религия...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version