Author Topic: Има ли свободна воля?  (Read 76246 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline oruch

• Senior member
Ynt: Има ли свободна воля?
« Reply #45 on: April 02, 2009, 00:32 »
Аллах низпослава в корана."Който върши праведни дела, то е за самия него, а който стори зло то е в негов ущърб."
Още "Нима онези,които вършат злини, смятат, че в живота им и в смърта им ще ги сторим равни с онези, които вярват и вършат праведни дела?Колко лошо отсъждат!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #46 on: April 02, 2009, 00:38 »
Ако човек върши добрини и се старае да не прави злини, но без да му го е казал Аллах, проблем ли е? Хора вършещи злини и вричайки се в техния Бог не са ли критика за самия него?

Offline oruch

• Senior member
« Reply #47 on: April 02, 2009, 00:39 »
Петер,
не е етично без да си ми отговорил, да задаваш въпрос.Загатнах, че не ти разбрах някой фрази, а ти умишлено отклоняваш въпроса.Моляте да се изясниш.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #48 on: April 02, 2009, 00:45 »
аbc
дорините са от повелите на Господ и в това няма нищо лошо, за тази група хора Той е в очакване, другата група, това са лицемерите, за които ще бъде най-тежкото наказание.
Относно власта, като обществена структура,съм се опитал да изложа своята теза в темата за радикализма в религията.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #49 on: April 02, 2009, 00:49 »
Петре, ясно е, че "свободно упражняване на волята" или "свободна воля" не може да е абсолютна величина. Поне за всеки разумно мислещ човек - абсолютна свободна воля имат само лудите  ;) Така че, според мен, разумът е една от основните степени на несвобода за волята на човека, може би най-важната. Оттук нататък колко още степени на несвобода за волята си ще има човек, основно избира той самият. Но съгласи се, че степените на несвобода може да се явяват и като опорни точки. Освен това, повечето от обществено приетите морални норми се покриват с религиозните такива. Затова по-добре да се оставят хората свободно да следват своите убеждения - аз не съм привърженик на фанатизма, бил той атеистичен или религиозен. Ако целта ти е била да покажеш превъзходство пред религиозните чрез по-свободната си воля - това не ми звучи добре. Защото основно се целиш само рещу една опредена религия...

Offline abc

• Forum fan
« Reply #50 on: April 02, 2009, 00:57 »
аbc
дорините са от повелите на Господ и в това няма нищо,...

Как от повелите на Господ, като човекът да кажем е атеист? И откъде си сигурен? Когато се бият мюсюлмани с мюсюлмани и едните и другите с Аллах в уста, едните побеждават. Защо Бог изоставя другите? Винаги ли по-добрите побеждават? Ясно е, че интелекта и силата са обикновенно на различни носители. По свирепата армия ли е по близка до Бог?

И кой е проверил, че Бог иска точно това? Или онова? Или се тълкува както е угодно?

Религиите винаги така се самодефинират, че да са хлъзгави при обяснение. Да стават и така и онака.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #51 on: April 02, 2009, 01:13 »
Това не значи, че като е атеист,няма право на добри дела.А времето на чудесата е минало,днес вярващите сами трябва да си помогнат,ръководейки се от"небесния каталог"корана.Това че днес лошите побеждават,говори  за това, до каква степен се е изградило обществото и каква е тя.Интелекта и силата могат да са на различни носители само когато силата е разглеждана от нейната тъмна страна, в добрия случай, интелекта ражда сила.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #52 on: April 02, 2009, 01:21 »
По скоро интелекта владее силата.

Светът се развива непрекъснато, има поговорка, че два пъти не можеш да преминеш през една и съща река дащото вече е дошра друга вода. Променя се животът, технологиите, хората, отношенията... Дали към по-добро или не незнам, но знам, че по време на последния голям сняг липсата на вода два дни, ток един и кабелна няколко ме изнерви доста. За да те предпазя от искушението да кажеш, че сме пленници на тези технологии, ще кажа, че всяко време си е имало проблемине, които за живеещите там са били основателни, значими и не за подценяване.

Какво звачи "има право на добри дела" или няма такова! Кой е този, който ще има нахалството да РАЗДАВА правото на добрини? Това е циничен монопол. Всяка религия е стъпила на предна такава. Така е с Исляма, така е с Християнството, така е с всяка друга. Както и е вярно, че новите храмове се строят на руините на старите.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #53 on: April 02, 2009, 01:33 »
Корана, е откровение за всички народи, за всички времена.Проблематиката която засяга е актуална, най вече в наши дни, отнасяща се до социалните взаимоотношения и моралния градеж в обществото.Това са проблеми занимавали човечеството от както е създадено.И това е само един от аспектите в него.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #54 on: April 02, 2009, 01:41 »
Как точно, като корана е написан едва преди 1360 или там някъде? Или той е бил и преди, ама са го крили?
Аз пък ще кажа, че Библията е вечната книга и съдържа отговори на всички въпроси! Библията съдържа елемента плурализъм, защото съдържа повече от една гледна точка, отделно, че е започната 2 000 години преди Корана. Повече човеци в по-голям отрязък от време ще стигнат до по-вярни изводи. Това е колективната работа.

Как точно Корана е книгата на християните или на будистите или на атеистите? Не е ли малко нахално, а?
Мога да го прочета, отчета като добра или лоша книга, но да ми е притурена като моята книга, моля моля  ;)

Offline oruch

• Senior member
« Reply #55 on: April 02, 2009, 01:47 »
Всички книги са откровение на един и същи Бог,корана е "най-новата  версия",завършена изцяло и не е имала друга след нея.

Добрините не се раздават,те се вършат.

Нали не си мислиш, че светите писания са човешко дело?

Offline abc

• Forum fan
« Reply #56 on: April 02, 2009, 01:55 »
Тогава къде е проблема, след като различните книги са за един и същи Бог? Каква е разликата Боян Саръев от църква или джамия ще се обръща към Него? Или става въпрос за борба между посредниците? Тогава оти ги ручааме жабетата?

Добрините се вършат от добрите хора, да което не е задължително да имат указания свише.

Предпоследно - интересно ми е какви са подобренията от предишните версии

и последно - лека нощ :)

PS Светите писания СА човешко дело на хора с претенция за онлайн контакт с Него.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #57 on: April 02, 2009, 17:45 »
  Нали не си мислиш, че светите писания са човешко дело?

Аз така знам... ;)

Offline oruch

• Senior member
« Reply #58 on: April 02, 2009, 20:54 »
То и Петър така знаеше ама си побегна от темата,та останаха,други да го защитават.

PETER

• Guest
« Reply #59 on: April 02, 2009, 22:38 »
Оruch,

какво толкова не ти я ясно?
Нима не си чувал че Мохамед е бил обикновен епилептик и че Корана е сборник от несвързани двусмислени и преписвани текстове?
Господ е мъртъв - още Ницше го е казал.
Светът, науката и технологията са изхвърчали толкова напред, че вече твоята религия Оruch, пречи.
И ако не го схванеш сега, в бъдеще ти или твоите потомци ще бъдете принудени да се изправите пред живи богове - безсмъртните олигарси.
Религията е измама. За да не се повтарям - гледай Zeitgeist http://www.zeitgeistmovie.com/
Свободата и свободната воля са възможни само ако всички заедно се борим за тях.
Ако ние обикновените хора се оставим на власта и религията и се противопоставим един на друг, един ден ще се озовем пред живи богове и ще станем роби.
Нямам нищо против твоята религия, но не искам моите потомци да са роби.
А за господарите дали робите са мюсюлмани, християни или атеисти няма значение.

dim56,

Съгласен съм че в миналото обществено приетите морални норми са се покривали с религиозните такива, но днес религиозните норми бързо изостават. Споменах еднополови бракове, клониране, генни модификации и кой знае какво още...
Не може да бъде спрян прогреса и който не върви с него един ден бива смазан.

Целта ми не е да покажа превъзходство пред религиозните, а да им светна с фенерче в бъдещето,
а това дали са мюсюлмани или християни или други за мен е без значение.