Български > Религия и мистика

Има ли свободна воля?

<< < (9/43) > >>

mirvam:

--- Quote from: PETER on April 01, 2009, 23:43 ---Мирвам,
скучен си с черно-бялото си опростяване. ;)
Освен това ако допуснем че някой вярва че Бог знае съдбата на всеки, това директно означава, че тази вяра го кара да прави това което му казват да прави в църквата(джамията), или го кара да прави това което е написано в Бибилията(Корана). Щото май вяра без писания и църква, която да обира парсата, няма.
Т.е. на тоя дето вярва че Бог знае съдбата, решенията какво да прави са взети вече и свободната воля липсва.

--- End quote ---
Петре, явно пак не си разбрал или недоразбрал. Аллах казва в Корана, че ни е посочил и двата пътя и всеки да избира. Е, тук няма ли свободна воля? Абе Петре, защо не престанеш с твоето "ако". Ти май си дясната ръка на дявола, защото има хадис, че "ако" е дяволска дума. Ако та ако. И пак ако.

oruch:
Петер,
не разбрах, кого имаш предвид "обикновен епилептик" и  за кое се отнася "несвързани текстове", а това за минуса, че може от лошо, по-лошо.Това, че виждаш волята да е на нула и я оставяш там,поражда риска тя да влошава своето ниво.
 А за това каква наука е ралигията, ти няма как да разбереш, защото не изпълняваш такава.

PETER:
Хехе, че то думичката "Ако" e в основата на логиката.
Даже при програмирането имаме условния оператор
IF <условие> THEN <действие 1> ELSE <действие 2>

Няма свободна воля защото имаме предварително посочено НАКАЗАНИЕ ако не се поеме по правия път.
Т.е. ако вярваш, то вярваш и в наказанието, а от там не ти а предписаното избира вместо теб.
Капише?

PETER:
Оruch,

не ме успивай, а ми посочи пример за отрицателна воля. :)

abc:

--- Quote from: oruch on April 01, 2009, 23:41 ---abc,
след като мислиш, че религията е жажда за власт над човешките души,обоснови се,ама не тук, а в отворената за това тема.В противен случай, бих предположил, че твоето мнение е плод на опортюинистично мислене.

--- End quote ---

oruch а ти можеш ли да се обосновеш, че не е?

Ти можеш да предположиш всичко за мен и ако използваш логиката си може би ще е вярно. Отделно обаче стои колко е вярно работеща логиката ти!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version