Български > Религия и мистика
Има ли свободна воля?
dim56:
Има си хас да не разбереш, нали затова започна да усукваш ;)
А по повод това:
--- Quote from: PETER on March 31, 2009, 21:23 ---При атеизма има пълен плурализъм и няма забранени теми. Включително и богохулството е разрешено.
--- End quote ---
и аз се етих за един виц от онези времена:
Говорят си руснак и американец. Американецът казва:
- При нас е демокрация и голяма свобода! Можеш да излезеш на улицата и да говориш против президента Рейгън колкото си искаш - никой няма да те закача!
Руснакът:
- О, при нас е още по свободно! Можеш дори да псуваш и да късаш портретите на президента Рейгън - не само няма да те пипнат, но и ще те похвалят!
mirvam:
Петре, защо продължаваш да се чудиш как се заобикаляш и да заблуждаваш. Прочете ли моя пост поне три пъти както те бях посъветвал. Спорял съм с много такива като тебе и съм стигнал до един извод - дори да им докажа, че бялото е бяло, то за тях все си е черно, така че няма смисъл да си губим времето.
oruch:
Петер,
не задоволителен за мене отговор.Защо ме препращаш да чета за несъществуващи теорий.Това е твоята тема и ти трябва да я отстояваш.Дарвин сам бе признал в писмо до близък свой приятел,че"би трябвало да намират безброй междинни форми на видовете в процеса на тяхното еволюционно развитие,но такива няма.Така че дай нещо по убедително.Еволюционната теория отдавна изгърмя.
Между другото, днес цял ден чаках еволюцията да ми реши задачите, но нещо не се получи.Накрая,като видях документите, които ми показаха в офисите и като чух това което ми казаха,разумът ми синтезира решение как да постъпя,за да си реша проблема.
И още, нулата е гранична позиция в числовата ос, но защо забравяш, че има безкрайно потъване надолу, когато започне да смяташ на минус.
А да се научиш да живееш по дадени правила това също е наука,наука, което основа е дала религията .Тези,които не разбират как става това,могат само да съжаляват,защото не знаят какво изпускат.
За това какво става с тези, които не могат да спрат да пушат и нямат воля да спрат да ядат, мисля, че коментара е излишен.
oruch:
abc,
след като мислиш, че религията е жажда за власт над човешките души,обоснови се,ама не тук, а в отворената за това тема.В противен случай, бих предположил, че твоето мнение е плод на опортюинистично мислене.
PETER:
--- Quote ---Учените в САЩ защитават теорията за еволюцията
Американската Национална академия на науките се обяви в защита на теорията на еволюцията като основен принцип на модерната биология, твърдейки, че тя, а не креационизма, трябва да се преподават в училищните часове.
Академията, която работи по мандат от Конгреса, за да го съветва по въпроси на науките и технологиите, публикува доклад в момент, когато теорията за еволюцията, предложена за първи път през 19 век, е атакувана отново от някои консервативни религиозни активисти.
Креационизмът, основан на описаното в Библията раждане на света и идеята за "интелигентното сътворение", не е наука и като такава не бива да се преподава в класните стаи, се казва в доклада.
--- End quote ---
http://science.actualno.com/news_141726.html
Oruch,
рискуваш да изпаднеш в смешна ситуация когато цитираш съмнителни "писачи" като Харун Яха. :)
За отрицателна воля не съм чувал, но ако можеш дай пример.
Наука с основа от религията няма. Освен може би науката за ходенето по вода, за низпостилането на несвързани текстове към обикновен епелептик или за разходка с бомба на кръста и вяра в главата... ;)
В науката е необходимо доказване, съмнение, повторения и прилагане а не само казване и вярване.
Та, да повторя, ако може вързвай тезите си с примерчета. ;)
dim56,
В крайна сметка май вицовете победиха източния социализъм, а
единствената полза от него остана в масовото образование,западните социални практики и здравия атеизъм в който се възпитаха няколко поколения разумни хора.
Та не ми стана ясно какво точно усуквам, като още в началото съм казал ясно че свободата на волята е винаги спрямо "нещо", а това "нещо" не може да е "всичко". т.е. няма как да имаме абсолютна величина в относителния ни свят.
Мирвам,
скучен си с черно-бялото си опростяване. ;)
Освен това ако допуснем че някой вярва че Бог знае съдбата на всеки, това директно означава, че тази вяра го кара да прави това което му казват да прави в църквата(джамията), или го кара да прави това което е написано в Бибилията(Корана). Щото май вяра без писания и църква, която да обира парсата, няма.
Т.е. на тоя дето вярва че Бог знае съдбата, решенията какво да прави са взети вече и свободната воля липсва.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version