Author Topic: Има ли свободна воля?  (Read 74864 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline dim56

• Forum fan
Ynt: Има ли свободна воля?
« Reply #30 on: March 31, 2009, 20:42 »
ПЕТЕР, "свободна воля" означава ли "свободно изразяване на волята"? - за мен второто понятие е по-разбираемо. И да ти задам реципрочен въпрос - При атеизма има ли свободно изразяване на волята?

PETER

• Guest
« Reply #31 on: March 31, 2009, 21:23 »
Да . Правото за  "свободно изразяване на волята" се нарича плурализъм.
При атеизма има пълен плурализъм и няма забранени теми. Включително и богохулството е разрешено.
Все пак "изразяване" не значи действие а само съобщаване, изразяване на идеята за действие.
Плурализма все пак е само за идеите, не и за действията.  ;)

Мустафа,
В нашия народ има една мъдра поговорка - "Помогни си сам за да ти помогне Бог"
Може и да не живея до 97 години, ама ще си помогна това да стане и хич няма да се надявам на някаква съдба, предписана от някакъв Върховен авторитет. Пък Той ако се появи и помогне - няма да откажа. Засега обаче нещо липсва. ;)
А ако искаш да разбереш как да си помогнеш за да направиш момче или момиче, мога да ти кажа. Стига после да спреш да вярваш в предопределеното.  :)

Оruch,
Abc правилно ти е казал че религията не е наука. Науката иска доказване а не само вяра.

Предпоставките разумът да работи е "коремът да е сит", а "главата да е на раменете".  ;)
А ако питаш как се е появил тоя разум - виж ми аватара. Обяснението е еволюция.

Ако имаме занижение на волята какво пречи това занижение да е нулево?
Нали и нулата си е число от оста на занижение?
Нали всеки от нас е казвал - "нямам воля да стана"  или "нямам воля да спра цигарите" или
"нямам воля да спра да ям" и т.н.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #32 on: March 31, 2009, 22:08 »
Ок, тогава "свободна воля" = "свободно упражняване на волята", така ли? Реципрочният въпрос остава и при това определение.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #33 on: March 31, 2009, 22:24 »

А ако искаш да разбереш как да си помогнеш за да направиш момче или момиче, мога да ти кажа. Стига после да спреш да вярваш в предопределеното.  :)

Добре, но ако това момиче после ме упреква, че не съм го направил момче или обратното? А няма и как да го попитаме предварително за да не се сърди ;) Тук не ставаше дума за рецептата /комбинацията XX - XY хромозоми/ а за неща, които не зависят от нашата воля. Ние не можем да създаваме живот - хората само използваме "посадъчния материал", дарен ни от Бог. Само Той може да създаде от нищото нещо - да дари душа и живот.

Поговорката я знаем, дори има и айет в Корана "Аллах не променя хората докато те не променят себе си". Но това не означава, че няма съдба. Нито пък, че няма свободна воля. Айетът е в смисъл "работете както трябва, а да става каквото е писано". Затова когато говорят в бъдеще време мюсюлманите винаги използват израза "иншааллах" /ако е позволил Господ/, и чак когато става дума за миналото казват "така е било писано!". Т.е. никой не се примирява със съдбата, докато тя не бъде реализирана.

Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

PETER

• Guest
« Reply #34 on: March 31, 2009, 22:47 »
Затова когато говорят в бъдеще време мюсюлманите винаги използват израза "иншааллах" /ако е позволил Господ/, и чак когато става дума за миналото казват "така е било писано!". Т.е. никой не се примирява със съдбата, докато тя не бъде реализирана.

По този повод един виц:

Седнали да преговарят испанец и арабин.
При обсъждането на сроковете за изпълнение на договора, на всеки въпрос испанецът отговарял "Маняна!".
На аналогични въпроси арабинът отговарял "Иншаллах!".
Разбрали се в края на краищата. Седнали да полеят успешната сделка.
- Извинявай, но да те попитам все пак - казал по едно време арабинът. - Какво е това "маняна"?
- Маняна значи утре, може би в други ден, може би следващата седмица, или пък другия месец, но все пак е сигурно, че работата все някога ще стане. - обяснил испанецът. - А какво е това твое "Иншаллах"?
- Горе-долу същото - отговорил арабинът. - Но без този елемент на спешност!

И от къде знаеш че комбинацията XX - XY хромозоми  вече зависят и от нашата воля?
Ако изкараш айет от Корана за това ще те призная за негов познавач. ;)

dim56,
разбирам накъде биеш. Чисто свободна воля няма.  ;)
Макар че в историята е имало абсолютни тирани с почти неограничена воля.
Свободната волята на един човек винаги опира в свободната воля на друг човек. 
При атеизма обаче нямаме ограничението на Висшия авторитет и ако обществото реши свободната воля на индивида може да превземе нови територии които до този момент са табу за религиозните.
Примерно смяна на пол, еднополови бракове, клониране, генни модификации и т.н.
Т.е. при атеизма моралът и етиката се определят от обществото и се променят при промяна на обществото. 
А обществото се променя и ще продължава да се променя ...

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #35 on: March 31, 2009, 23:22 »
Има си хас да не разбереш, нали затова започна да усукваш  ;)
А по повод това:
При атеизма има пълен плурализъм и няма забранени теми. Включително и богохулството е разрешено.
и аз се етих за един виц от онези времена:

Говорят си руснак и американец. Американецът казва:
- При нас е демокрация и голяма свобода! Можеш да излезеш на улицата и да говориш против президента Рейгън колкото си искаш - никой няма да те закача!
Руснакът:
- О, при нас е още по свободно! Можеш дори да псуваш и да късаш портретите на президента Рейгън - не само няма да те пипнат, но и ще те похвалят!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #36 on: April 01, 2009, 00:44 »
Петре, защо продължаваш да се чудиш как се заобикаляш и да заблуждаваш. Прочете ли моя пост поне три пъти както те бях посъветвал. Спорял съм с много такива като тебе и съм стигнал до един извод - дори да им докажа, че бялото е бяло, то за тях все си е черно, така че няма смисъл да си губим времето.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #37 on: April 01, 2009, 19:27 »
Петер,
не задоволителен за мене отговор.Защо ме препращаш да чета за несъществуващи теорий.Това е твоята тема и ти трябва да я отстояваш.Дарвин сам бе признал в писмо до близък свой приятел,че"би трябвало да намират безброй междинни форми на видовете в процеса на тяхното еволюционно развитие,но такива няма.Така че дай нещо по убедително.Еволюционната теория отдавна изгърмя.
  Между другото, днес цял ден чаках еволюцията да ми реши задачите, но нещо не се получи.Накрая,като видях документите, които ми показаха в офисите и като чух това което ми казаха,разумът ми синтезира решение как да постъпя,за да си реша проблема.
   И още, нулата е гранична позиция в числовата ос, но защо забравяш, че има безкрайно потъване надолу, когато започне да смяташ на минус.
   А да се научиш да живееш по дадени правила това също е наука,наука, което основа е дала религията .Тези,които не разбират как става това,могат само да съжаляват,защото не знаят какво изпускат.
 За това какво става с тези, които не могат да спрат да пушат и нямат воля да спрат да ядат, мисля, че коментара е излишен.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #38 on: April 01, 2009, 23:41 »
abc,
след като мислиш, че религията е жажда за власт над човешките души,обоснови се,ама не тук, а в отворената за това тема.В противен случай, бих предположил, че твоето мнение е плод на опортюинистично мислене.

PETER

• Guest
« Reply #39 on: April 01, 2009, 23:43 »
Учените в САЩ защитават теорията за еволюцията
Американската Национална академия на науките се обяви в защита на теорията на еволюцията като основен принцип на модерната биология, твърдейки, че тя, а не креационизма, трябва да се преподават в училищните часове.

Академията, която работи по мандат от Конгреса, за да го съветва по въпроси на науките и технологиите, публикува доклад в момент, когато теорията за еволюцията, предложена за първи път през 19 век, е атакувана отново от някои консервативни религиозни активисти.

Креационизмът, основан на описаното в Библията раждане на света и идеята за "интелигентното сътворение", не е наука и като такава не бива да се преподава в класните стаи, се казва в доклада.

http://science.actualno.com/news_141726.html

Oruch,
рискуваш да изпаднеш в смешна ситуация когато цитираш съмнителни "писачи" като Харун Яха. :)
За отрицателна воля не съм чувал, но ако можеш дай пример.
Наука с основа от религията няма. Освен може би науката за ходенето по вода, за низпостилането на несвързани текстове към обикновен епелептик или за разходка с бомба на кръста и вяра в главата...  ;)
В науката е необходимо доказване, съмнение, повторения и прилагане а не само казване и вярване.
Та, да повторя, ако може вързвай тезите си с примерчета. ;)

dim56,
В крайна сметка май вицовете победиха източния социализъм, а
единствената полза от него остана в масовото образование,западните социални практики и здравия атеизъм в който се възпитаха няколко поколения разумни хора.
Та не ми стана ясно какво точно усуквам, като още в началото съм казал ясно че свободата на волята е винаги спрямо "нещо", а това "нещо" не може да е "всичко". т.е. няма как да имаме абсолютна величина в относителния ни свят.

Мирвам,
скучен си с черно-бялото си опростяване. ;)
Освен това ако допуснем че някой вярва че Бог знае съдбата на всеки, това директно означава, че тази вяра го кара да прави това което му казват да прави в църквата(джамията), или го кара да прави това което е написано в Бибилията(Корана). Щото май вяра без писания и църква, която да обира парсата, няма.
Т.е. на тоя дето вярва че Бог знае съдбата, решенията какво да прави са взети вече и свободната воля липсва.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #40 on: April 02, 2009, 00:08 »
Мирвам,
скучен си с черно-бялото си опростяване. ;)
Освен това ако допуснем че някой вярва че Бог знае съдбата на всеки, това директно означава, че тази вяра го кара да прави това което му казват да прави в църквата(джамията), или го кара да прави това което е написано в Бибилията(Корана). Щото май вяра без писания и църква, която да обира парсата, няма.
Т.е. на тоя дето вярва че Бог знае съдбата, решенията какво да прави са взети вече и свободната воля липсва.
Петре, явно пак не си разбрал или недоразбрал. Аллах казва в Корана, че ни е посочил и двата пътя и всеки да избира. Е, тук няма ли свободна воля? Абе Петре, защо не престанеш с твоето "ако". Ти май си дясната ръка на дявола, защото има хадис, че "ако" е дяволска дума. Ако та ако. И пак ако.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #41 on: April 02, 2009, 00:16 »
Петер,
не разбрах, кого имаш предвид "обикновен епилептик" и  за кое се отнася "несвързани текстове", а това за минуса, че може от лошо, по-лошо.Това, че виждаш волята да е на нула и я оставяш там,поражда риска тя да влошава своето ниво.
 А за това каква наука е ралигията, ти няма как да разбереш, защото не изпълняваш такава.

PETER

• Guest
« Reply #42 on: April 02, 2009, 00:17 »
Хехе, че то думичката "Ако" e в основата на логиката.
Даже при програмирането имаме условния оператор
IF <условие> THEN <действие 1> ELSE <действие 2>

Няма свободна воля защото имаме предварително посочено НАКАЗАНИЕ ако не се поеме по правия път.
Т.е. ако вярваш, то вярваш и в наказанието, а от там не ти а предписаното избира вместо теб.
Капише?

PETER

• Guest
« Reply #43 on: April 02, 2009, 00:20 »
Оruch,

не ме успивай, а ми посочи пример за отрицателна воля. :)

Offline abc

• Forum fan
« Reply #44 on: April 02, 2009, 00:30 »
abc,
след като мислиш, че религията е жажда за власт над човешките души,обоснови се,ама не тук, а в отворената за това тема.В противен случай, бих предположил, че твоето мнение е плод на опортюинистично мислене.

oruch а ти можеш ли да се обосновеш, че не е?

Ти можеш да предположиш всичко за мен и ако използваш логиката си може би ще е вярно. Отделно обаче стои колко е вярно работеща логиката ти!