Български > Религия и мистика
Има ли свободна воля?
oruch:
Петер,
Какво е волята според теб?Кое или кой или как се "ражда" волята според твойто разбиране.Моето го изложих, но ти не го разбра,или не искаш да помислиш повече.Не може да се говори за съдържанието в даден съд, ако не знаем какво е то.
Предупредих, че ще стане каша, ако не обърнем внимание на волята като конструктивен елемент.Продължавам да твърдя, че "воля" и "свобода" са две съвсем различни понятия.
Те съществуват заедно само в определен етап от живота на човека.Това е от момента в който човек минава пубертета, до момента в който неговата воля трябва да направи избор, т.е. да избере в коя рамка да влезе, добрата, лошата или и двете /лицемерната/.Тогава вече няма свободна воля.Друг е въпроса, че само добрата рамка спасява волята, другите две рано или късно я убиват.
PETER:
Oruch,
За мен воля е едно, а свободна воля е друго. Трябва да се различават.
Няма как да приема Вашето разбиране за свободна воля, докато тази воля е ограничена и окована от волята на религията.
Волята е намерение, последвано от действие (може и бездействие).
Примерно атакуваш срещу куршумите.
Свободната воля от своя страна е също намерение, последвано от действие, но то е свободно и независимо спрямо този от който е свободна волята. Т.е. свободата на волята е спрямо нещо.
Примерно атакуваш срещу куршумите, защото си в танк.(бронята те прави независим)
Колкото повече са нещата от които не зависи волята толкова по-свободна е. Религията е едно такова нещо. Общественото мнение е друго такова нещо. Закона е трето нещо и т.н.
Едно нещо колкото е по-независимо от друго нещо, толкова е по-свободно спрямо това друго нещо. ;)
Приеми го дори като математическа независимост. Обратното на математическа зависимост.
(Колкото един резултат е по-независими от даден параметър толкова е по-свободен от неговото влияние.)
Примерно моята воля (намерение+действие) е свободна спрямо волята на Върховния авторитет защото аз съм атеист, докато твоята воля е зависима от волята на Върховния авторитет защото ти си вярващ.
Моята воля е зависима спрямо закона за кражба защото така съм възпитан, но примерно един крадец, възприемаш моя имот като природна даденост си е свободен спрямо закона и възпитанието.
И в първия и във втория пример наказанието е възможно , но изобщо не е сигурно от гл.т. тоя със свободната воля.
А в описания от мен експеримент за лишавне сетивата от дразнители, целта беше за кратко да се лишат сетивата от дразнители за да се провери дали волята произтича от сетивата, както ти твърдеше.
Моето мнение е че волята произтича от разума, не от сетивата.
Т.е. докато спи човек няма как да има воля защото тогава няма разум. Няма осъзнаване. В момента на осъзнаването може да се появяви и волята, но не е задължително.
Примерно ако се събудя и имам волята да стана е необходимо и да стана, а не само да имам намерение да ставам.
Мустафа,
Идеята за оправдават в деня на равносметката ми е ясна, ама това с отказването ми е мътно.
Ако постоянно имам разни намерения за зло и после постоянно се отказвам от тях това би трябвало постоянно да ми носи положителни точки.
Добра стратегия за неотрализиране на отрицателните точки. ;)
Свободна воля има и тя се простира до свободната воля на другия.
mustafa_b:
Чудесно, ПЕТЕР! Бях забравил за независимостта и връзката й със свободната воля. Сега искам да те попитам още нещо :
1. Ти чрез свободната воля ли избра да се родиш с мъжки пол?
2. Защо не предпочете да се родиш в САЩ, в семейството на милиардер, а си се прецакал с България?
3. Можеш ли да ми гарантираш, че ще живееш до 97 години, колкото бабата на abc, благодарение на независимостта ти от Върховния авторитет и в резултат на свободната ти воля.
Ако за теб всичко е свободна воля, за мен горните неща са съдба, предписана от Върховен авторитет и независеща от нас.
oruch:
Петер,
Религията не е воля,тя е наука и начин на живот,тя е наука за волята.Религията е едната рамка в която влиза волята.Втората рамка е неверието.Третата рамка е лицемерието.
Опитай се сам да определиш качествата на своята воля,и я припознай на коя рамка най добре ще пасва.Всеки човек сам опредяля в коя рамка да вкара своята воля.Това че в рамката, волята има известна свобода, то тя е съобразена с принципите на тази рамка,които ограничават нейната свобода.
Освен това, не може действието да е независимо от волята, както твърдиш ти, то е нейн продукт.Намерението също не може да е свободно.То или е за добро или е за лошо или е за лицемерие.Не може всички заедно,което също е вид ограничение.
Бронята те прави независим от куршумите,но си зависим от танка.Религията ни прави независими от лошите нрави,но сме зависими от религията, която отговаря за това.Тя е изградила методика,как това да стане по най „безболезен” начин,това е наука, а не сляпо следване на подчинение.Зад всяко правило в религията се крият много основателни причини,засягащи здравето,морала,целите и др.за които отговорна е волята.
Ще си позволя да дам един пример.Пием до късно.Сутринта се събуждаме и чрез нашето вътрешно осезание усещаме, че не ни се става, защото ни боли глава или нещо друго, т.е. усещаме че нашата воля е претърпяла атака,което в някаква степен е понижило нейната сила.Това е само едно от нещата.Ами ако вземем и други негативни неща, които водят волята към отрицателното,тя лека полека ще отслабва, докато сама не почувства, че има нужда от позитивни стимули,стимули, които са в определена рамка.
При сън когато сетивата са изключени няма воля, така е. В момента на осъзнаване тя се появява, така е.Но не е така, че не е задължително,напротив, задължително е , защото в противен случай,трябва да останем да лежим до безкрай.А това, че ако не ни се става,значи имаме занижение на волята и трябва да се запитаме, кои са причинете.Точно тук е и най тънкия и възлов момент в религията.Тя е Върховно послание, на уникални по своята същност правила,които правила, ако следваш заради самия себе си никога не можеш да изпълняваш, дори и да искаш, макар да знаеш, че тези правила са носител на здраве и добро.Това е начина, чрез който Създателя, показва слабостта на хората, чиито дела не са свързани с висшата цел. дженнета.Начин, който се осъзнава по един единствен начин,само изпълнение,начин, който знят и са усетили само тези, които са увярвали.Знаеш ли какво е усещането тогава, то не може да се сравни с нищо и този момент не може да се замени с нищо,дори да ти предлагат света.Това е момент, който никои не ти е наложил, това е момент,който е синтезирал разума,защото е взимал за предпоставка само доброто,повелено от правилата на обществото.Точно този момент ме кара да съм тук,защото дискусията по тази тема засяга точно него и той е пряко свързан с волята.
За разума уцели,да волята е продукт на разума.Хайде сега, много те моля да ми отговориш,кои са предпоставките разума да работи?
Сура Инсан :3 „Ние му показахме пътя-или признателен, или неблагодарник.”
abc:
Религията е наука единствено в религиозните институти. Начин на живот - да, но наука не е. Религията е жажда за власт над човешките души. С името на религията на уста са умрели най-много хора...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version