Български > Религия и мистика
Има ли свободна воля?
ovchar:
Просто в Исляма няма място за мързеливост. Всеки мюсюлманин е задължен да работи, но в същото време да вярва и се уповава в Аллах.
Не знам дали ти си чувал доктори да казват: Ние направихме всичко, което ни е по силите, но последната дума ще я каже Бог. И има случаи, когато и докторите след като са положили всичките си усилия и са изгубили надежди че даден човек ще оздравее, той просто оздравява и става на крак. Но както виждаш и намесата на докторите е задължителна,т.ест мюсюлманинът не може да каже: Ма аз няма да се лекувам, защото вярвам в Аллах. В Исляма духовното винаги върви ръка за ръка с материалното. Не е допустимо да се отрече нито едното нито другото. Та и самият човек не е само плът и колали, той в същото време чувства, обича, мрази - а тези качества са душевни. И при него има два неразделни елемента ДУШЕВНИЯТ И МАТЕРИАЛНИЯТ.
PETER:
Че то на овчаря религията му е бизнеса. ;)
ovchar:
--- Quote from: PETER on April 10, 2009, 16:52 ---Че то на овчаря религията му е бизнеса. ;)
--- End quote ---
Ти отговаряй подред, че се изморих да пиша. Едно по едно отговаряй. Аз да отида да заколя едно овце, че огладнях.
Приятна Вечер на всички !
Беглик:
До Овчаря, да чувал съм да казват така докторите, но това, което казваш за мързеливостта изглежда много важно за оздравяването, т.е. пациентът трябва да направи също всичко, което зависи от него за да се излекува, а не да разчита само на Аллах или пък само на Аллах и доктора.
PETER:
--- Quote from: ovchar on April 10, 2009, 12:24 ---... След което съм решил да те блокирам с цитати...
--- End quote ---
Че ти какво прави до сега? :)
Само цитираш, а като ти обезкостих всичките мнения собствена мисъл почти нямаше.
То оня цитат на Маркс за опиума май ще излезе верен. Дотолкова си се надрусал с религиозни цитати.
Все пак да уважим няколкото изречения собствено мислене.
1. То вярно че Корана почва с “чети” ама според мен би трябвало да почна със думата “зубри”.
Ами какво да е това четене освен да е зубрене, при положение че езика на който се чете “четенето” не се знае.
Я кажи колко мюсюлмани разбират това дето се проповядва на арабски? ;)
Освен това е ясно че това чети (зубри де) се отнася за Корана, та е безсмислено да продължаваме да се будалкаме за ученолюбието в Корана.
Ако в Корана има пропаганда на някакво ученолюбие то то е за учене на самия Коран, който както по-долу ще стане ясно е измислица и детинско суеверие.
2. За думите на Айнщайн вече отговорих на Мустафа, ще отговоря и на теб.
--- Quote ---" Думата бог/ съхранено е оригиналното писане/ за мен е единствено проява и продукт на човешките слабости, а Библията е сбор от почтени, но все пак примитивни легенди, които, освен това, са съвсем детински. Никаква, дори най- умела интерпретация не може да промени това за мен."
"За мен юдаизмът, както и всички останали религии е въплъщение на най-детински суеверия. , А еврейският народ, към който съм щастлив да принадлежа, с чийто манталитет усещам дълбоко родство, за мен не притежава никакви особени качества, отличаващи го от всички други народи. Съдейки по моя опит, евреите не са по- добри от други групи хора, макар че от най- лошите ракови образувания ги защитава отсъствието на власт. В останалото не виждам в тях нищо, което би свидетелствало за тяхната " избраност".
--- End quote ---
http://bgfactor.org/index_.php?cm=12&id=14999
Само дано не изкараш писмото на Анщаин фалшификат. ;)
3. За думата “проумявай”.
Не ги броих колко са ама не е лошо да извадиш и всичките цитати с думата “убивай”
Обзалагам се че ще са много повече и ако продължиш да вадиш безсмислени цитати с цел да ме блокираш, то и аз ще почна да вадя подобни с цел да отблокирам блокираното.
Каквото повикало такова се обадило – както казват мъдрите хора. ;)
4. Вярно че мюсюлманите не са терористи, но защо повечето терористи са мюсюлмани.
Прост въпрос на който едва ли ще се наемеш да отговориш. ;)
А примерите за Андалусия и с таджика Авиацена са вече толкова изтъркани и остарели, че даже сам не им вярваш.
Посочи ми поне 10 съвременни мюсюлмански изобретатели или 10 общопризнати съвременни мюсюлмански писатели на нерелигиозна тема и ела пак да се хвалиш.
5. Това че едно нещо (религия) е способствало за образуване на друго нещо (народ) не значи че същото нещо (религия) ще запази онова на което е помогнало да се образува.
Малко сложно се получи, ама като го прочетеш 5-6 пъти ще го схванеш.
Медицината например учи че продължителното прилагане на опиати довежда до пристрастяване, а от там и до загиване на организма. ;)
6. Хубаво е хората да се образоват заради себе си и заради бъдещето си, заради шансовете които изникват пред тях, а не за да кажат или докажат на някого нещо си.
Ако съм изтървал нещо - свиркай. ;)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version