Български > Религия и мистика
Има ли свободна воля?
ovchar:
Благодарности Благодарности
Беглик:
Овчарю, направи ми впечатление, че някои от цитатите, които даде от Корана са казани от първо лице единствено число, а някой от първо лице множествено число. Това свързано ли е с нещо особено или си е поради древността на текста?
ovchar:
--- Quote from: Беглик on April 10, 2009, 14:51 ---Поздравления за жаждата ти за знания и че с нейна помощ 100 лева заплата не са ти попречили да закараш стадото чак до Австралия и да го върнеш обратно, а не да го оставиш да си пасе някъде около Алис Спрингс.
--- End quote ---
100 лева са попречили на баща ми, който е израстнал в плещите на комунизма. А след комунизма сигурно съм имал възможност да си купя билет за Австралия, все пак минах на частно ;)
ovchar:
--- Quote from: Беглик on April 10, 2009, 15:02 ---Овчарю, направи ми впечатление, че някои от цитатите, които даде от Корана са казани от първо лице единствено число, а някой от първо лице множествено число. Това свързано ли е с нещо особено или си е поради древността на текста?
--- End quote ---
Поради простата причина, че Аллах използва множествено число поради величието си. Например към някакъв високопоставен човек се отнасяме с ВИЕ. Така и Той отбелязва величието си. А там където използва единствено число, там отстранява мисълта за Съдружаване. Демек Господа, Творящия е само Той и за това не трябва да се съдружава с Него. Забележи къде използва единствено число:
Той е, Който съживява и умъртвява, и от Него е промяната на нощта и деня. Нима не проумявате?
(Коран 23:80)
И щом влезете в домове, поздравете се взаимно с поздрав от Аллах ¬ благословен, мил! Така Аллах ви обяснява знаменията, за да проумеете.
(Коран 24:61)
Каза [Муса]: “Господът на изтока и на запада, и на всичко между тях, ако проумявате.”
(Коран 26:28)
И каквото и да ви се даде, то е наслада за земния живот и негова украса. Ала онова, което е при Аллах, е най-доброто и вечното. Нима не проумявате?
(Коран 28:60)
И ако ги попиташ кой изсипва вода от небето и с нея съживява земята след нейната смърт, ще кажат: “Аллах!” Кажи: “Слава на Аллах!” Ала повечето от тях не проумяват.
(Коран 29:63)
И от Неговите знамения Той ви показва мълнията за страх и надежда. И изсипва от небето вода, с която съживява земята след нейната смърт. В това има знамения за хора проумяващи.
(Коран 30:24)
Или [неверниците] се сдобиха със застъпници вместо Аллах? Кажи: “Нима дори ако не владеят нищо и не проумяват?”
(Коран 39:43)
Уф и на вас, и на онова, на което служите вместо на Аллах! Нима не проумявате?
(Коран 21:67)
Беглик:
Благодаря, Овчарю. А имал ли си случай, когато религията ти е помогнала с нещо в бизнеса на частно, било с идея, напътствие или двете са тотално разделени при теб.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version