Author Topic: Идея; Книга-Пътепис за Помаците/Düşünce:Pomaklar hakkında bir kitap!  (Read 20018 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Беглик

• Advanced member
Исмет, лимонадата и бисквитките хич не са полезни, затова без тях не е лишение, а кяр.

Ismet DRAMSKY

• Guest
Без значение,файда да има за Помаклъка, а пък дали ще се лишим от някаква калория,все тая!

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
@Teo öneriniz gayet makul. Bunun için şahsım adına maddi ve manevi desteğimi esirgemeyeceğimi bildirir, bu projenin hayata geçmesi adına izlenecek metodlar konusunda diğer üyelerimizinde görüşlerini belirtmelerini arzularım.

Saygılarımla

Isyankar

• Guest
Исмет, лимонадата и бисквитките хич не са полезни, затова без тях не е лишение, а кяр.

Аа недей така....по моя край лимонадата си я правим натурална с лимон, вода и мед по желание и я газираме с ориз ... Освен витамини - друго нездравословно няма в нея...

А бисквитите - зависи ... ако са домашни с хубаво родопско масло от родопско късорого говедо и вместо захар - мед да речем - може и те да са доста здравословни :))

Offline pirin22

• Member
  • **
Teo  kato  ideq     stava no kato  realizatsiq    absurd  ne  tolkoz  zaradi   5 dolara  .Prosto e  ne vazmojno  tova za6toto  takava grupa  trudno  6te  se  sformira    po  razli4ni mesta    sa ekipa  ti . I kak  taka   ti    s kamera i  ranitsa  6te   idva6  po  moq   krai  i  6te  dokazva6 kakiv  e  poma6kiqt  mi  ezik  i  kultura  . Ne6ta  koito  profesori   ne  sa dokazali   prez  tseliqt    si  jivot ti  6te  mi dokaje6   s  10 dnevno pose6tenie  v PIRINA .

Offline saleika

• Advanced member
Pirin22 biraz olumlu düşün hayatın uzar
   si ostane6 mlad  ;)

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Уважаеми Pirin22,
Самата тема казва,че става въпрос за Книга Пътепис.Съставът на хората ще обидинява и истОрици и общественици.Книгата е със цел да се вдигне въпроса за проблемите на това иЗтрадало население.Целта е да се съберат мението на това населениЕ за самата си идентичност.Да съберем във една книга много от нещата от устната традиция,обичаите и техните различия на места.А и освен това защо да не се направи и един филм пътепис,който може да се престави на Насионал Географик.Тази книга ще преставим пред Европейския Парламент.Много хора срещнаха скептично тази идея.Някои хора ги разбирам,защото на някои им е удобно да няма такава книга.Много хора тук дежурят със цел да спамят хубявите идеи и да ги изопачат.Това им е задачата.А и освен това аз даже съмнения не съм правил за идентичноста на Помаците.Аз отдавна съм доказал за себе си че те са отделен народ.А И една от най посетените теми е "Ние сме просто помаци!"Така че, аз да дойда за един два дена да пренапиша историята ....не бих могъл,защото имам много голямо уважение към тази наука.Пак повтарям една книга -Пътепис,стратегически важна за каузата на Помаците.От мен толкоз!

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Именно в тази тема искам да отбележа задоволството от връщането на хора които дълбоко уважавам.Със Метка вече се познаваме и считам че сме на ниво "чеверме" в приятелството.Със ПомакБГ сме общували в други форуми  и ме радва напоритоста му.И сега тук опознах и Чечлията и Снейк който също пишеше в Ардино.бг.Поздравявам ви!
Метка е един народен разказвач който ние имаме много неща да се научим от него,като човек сладкодумец и обидинител на една мултиетническа толерантност и общуване......и разбира се един ден кога се върна в България(скоро в рамките на 2 години) да тръгнем по дирите на Помаците и да осъществим един пътепис за този народ...а и един филм-пътепис!
А и моят поздрав е към всички Помашки интелектукаци!

Offline daylek

• Adviser
  • pomakinka gorda sam jena... SorguluYorum
Ben bu konuyu unutmuştum :) arkadaşlar sanırım 1996 yılında olması lazım hayatımda ilk defa Pomaklarla ilgili bir kitap okumuştum şuanda maalesef kitabın adını yazarını basım evini hatırlamıyorum ozamanlar Pomakların benim için herhangi bir toplumdan farkı yoktu. Ancak hatırladığım kadarıyla kitap ta ki bilgiler çok sınırlıydı ve bir türk yazar tarafından kaleme alınmıştı bilgiler çok sınırlıydı ama zamanına göre iyi bir kitap sayılırdı görsel ögelerde kullanılmıştı... ancak nitelik olarak bir kültürü tanıtmaktan ziyade daha çok gezi anılarını anımsatıyordu.

Eğer bir kitap oluşturulmak isteniyorsa önce niteliği belirlenmeli, kitap neyi anlatacak ve neye hizmet edecek ? ve bir kitap oturduğumuz yerden yazamayız yazarsak bu kitap objektif olmaz dahası araştırma nitelikli de olmaz, site yoluyla yazabileceğimiz bir kitap herşeyden önce derleme niteliğinde olacaktır...

Var mı başka fikri olan ?

Offline Metka

• Forum fan
Тео това което мога да кажа е че максимално съм се стремял да бъда там кадето има нужда от мене.
Нашенската поговорка гласи - " Когато не си желан в една къща, ти недей да се мушкаш по юргана ! "
Символичния смисъл е че можеш да бъдеш дори и нежелан в една къща но да си знаеш определеното за това място.
Според мене в този помашки идиом е въплатена прочутата безкрайна помашка гостоприемност граничеща с мазохизъм.
Щастлив съм че най после се сдобих със собствен Лап-топ.
Би могло наистина да напишеме заедно книга по спомени и разкази на различни хора .
Но не трябва да допускаме грешката на Николай Хайтов , чийто интересни разкази са от анонимни разказвачи.И разбира се после е злоупотребено с това.
Това че се опитваш да ни насърчаваш , няма да остане незабелязано от шовинистите и те веднага ще потрият доволно ръце ;D
И ще кажат - ето как Тео подхранва Метковата антибългарщина ;D
Ще бъдат много щастливи защото, първосигналната им мания за разконспириране на конспиратори , ще се задейства.
А ние просто искаме да разказваме и пишеме неща от нашия бит и култура, като част от виртуалното публично пространство.
Като стана вапрос за Николай Хайтов, се сетих че в скоро време смятам да разкажа за неговите визити по нашите села преди 1972 година. Идвал е дори и в Брезница.

Ама смятам този пат да не премалча и друго - искам да разкажа и за това  че сред нашите среди наистина има и помаци с български пройзход.
Надявам се да угодя по този начин на тези които ми лепнаха прозвището и етикета - "Метката е Антибългарин"
Истина е че аз съм фен на Алеко Константинов.
Мисля себе си за критик на българщината от Бай Ганювски тип.
Ако някои мисли че това е нередно нека да ми каже тук и сега..

fotakiev

• Guest
Именно в тази тема искам да отбележа задоволството от връщането на хора които дълбоко уважавам.Със Метка вече се познаваме и считам че сме на ниво "чеверме" в приятелството.Със ПомакБГ сме общували в други форуми  и ме радва напоритоста му.И сега тук опознах и Чечлията и Снейк който също пишеше в Ардино.бг.Поздравявам ви!
Метка е един народен разказвач който ние имаме много неща да се научим от него,като човек сладкодумец и обидинител на една мултиетническа толерантност и общуване......и разбира се един ден кога се върна в България(скоро в рамките на 2 години) да тръгнем по дирите на Помаците и да осъществим един пътепис за този народ...а и един филм-пътепис!
А и моят поздрав е към всички Помашки интелектукаци!

Като гледам каква групичка си събрал....виждам колко ще е обективна тази книга пътепис...
Ще е добре да знаете , че има и помаци от "извънземните" села (извън Неврокопско).. :D

P.P. Гледам пак групичката са от Неврокопско..а ти даже не си помак , а турчин..

Offline saleika

• Advanced member

а ти даже не си помак , а турчин..

4ovek e takav kakavto se 4uvstva,A ti sigorno poznava6 pra pra dqdoto na teo  ;)

Ismet DRAMSKY

• Guest
Хубаво е, че някой пак извади тази тема в началото, без значение от въпроса, дали книгата , кога ще стане, по-рано или по-късно ли? Важното е ,все някога да стане! Ех, ако е по-рано, то по-добре, но пък да не е много бързо, щото знаем, че хубавите работи стават, не толкова прибързано. А пък и пред по-младите хора има повече време, но пък старите хора няма да имат време да чакат, щото те са най-ценните ни извори, а колкото повече се бавим толкова повече няма да можем да се справим по-добре, нали за всички ни времето неумолимо и неустоимо все ни преследва!
Било то книга-пътепис или филм-пътепис или пък защо не и двете, според мен е  невъзможно да се направи нещо хубаво само за две три седмици. Може би е необходимо най-малко 2-3 месеца до 2 години свързано със събиране на всевъзможни материали от определените райони и след това след като се седне на масата да се събере и обобщи тази информация за да може да има материал и след като се преосмисли цялата тази информация от един или от колектив, ще се получи нещо! Но ако чакаме "Тео" да се върне чак след 2 години, има вероятност да се забави доста това начинание.
"Метката" ще улесни начинанието, след като му честитим вече и новия лап-топ, щото сме убедени, че ще му е винаги под ръка да улеснява Помаците, а още повече и както е отбелязал за Хайтов и неговите посещеня в ЧЕЧ-а, със сигурност ще излезне нещо любопитно и интересно.
Добре, че Хайтов редом с неговата работа по Родопите, записа нещо разказано и направи хубави "Диви разкази", някои от тях които станаха шедьоври не само като разкази, но и като филми за Помаклъка. Като всеки човек, носещ своите си плюсове или минуси , лично аз му свалям шапка за неговия творчески труд написан за Родопите и Помаците, дори и само за онова , което доколкото знам е държал много и се е борил с неговите противни цензори, за да може да се остане в неговото творчество за хората, местностите, имената и героите му, да си бъдат с истинските си стари имена! Иначе едно различно възраждане би развалило красотата на описанието на разказа и филма! Примерно мест."Айшово гробе", станало "Момин гроб", "Хасан" станал "Иван" и т.н.
А, иначе за тази възможност да има и Помаци с "Български корен" , "произход" или "примес", наистина сигурно и нещо подобно с различни интерпретации да е, не невъзможно, щото тук на Балканите са ставали всевъзможни кръстоски, че свят може да ни се завие, при все това, че Помаклъка почти най-много са са съумяли да се запазят като "автентичен ген" , ама за това трябват много пари за да го изследват "антипомаците" и не би трябвало, дали по такъв или по друг съвсем различен повод да се нарича "Метката" - "Антибългарин". Никак не е приятно не само за него, ами и за останалите от форума, щото това си е една обида за всеки човек, който не е съгласен с мнението на всеки друг наричан "АНТИ" или "Антим" !
Ако, една част от излишните разправии и спорове ги впрегнем като положителна сила, то отдавна да сме събрали и написали най-прекрасния пътепис или летопис за Помаклъка, ама в другия случай ще трябва пак някой друг да пише за нас и тогава няма да имаме право да се сърдим на представяната негова гледна точка и мнение видяна от неговата си камбанария или личното му минаре!   ???  :o  ;D  :D  ;)

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Но има и една истина това е самото мнение на тези хора за самите себе си.Защо АбС един ден не нарамим раниците и камерите и не тръгнем със теб и още много други по следите на Помаците...по Македония,Албания,Турция,Косово(Гора) и тук във България  и да търсим традициите и общото и различното.Има ли нещо лошо?Аз мисля че половината от Помаците ни познават и ще ни приобщат и ще ни помогнат във населените места.Ако ти викаш,че Помаците са българи...ти ще търсиш истината която ти искаш да намериш.Ако други викат че,са наследници на Траките ....той или тя ще защищава тези свои виждания или ще търси тези данни във културата и бита на тези хора.Аз съм тук защото вярвам че във Помаците като има и салвянски,таркийски елементи така има и от Куманите.А куманите са тюрки.Както виждаш нито ти се противопостявям нито отричам и другите варианти.

Тео, това че куманите са се разселили и в Родопите направо ме хвърли в тъча, братле. Това в книгата на кой историчар го прочете?!

Между другото, в твърденията ти за куманите има някакво зрънце истина. Има едно село Куманите в Дряновско, високо в планината.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

http://www.ecotourkumani.eu/?kysi-b-%D1%81.-kum%D0%B0hi,9

Селото го знам, защото имам роднински корен в него. Иначе отдавна го няма на картата. Последният местен жител почина преди две години и единственият човек, който постоянно живее там е българин мюсюлманин от Родопите, но с християнско име. Той е обикновен овчар, но пък е пазителят на селото на династията на Асеневци.

Маньо със стадото си:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Kumanite-shepherds.jpg

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42