Идея за Книга-Пътепис за помаците - Bir dusunce:Pomaklar hakkinda bir kitab
Имам идея за книга за Помаците.Името предлагам да се казва :
"Балканите-Разделеният народ-Помаците"
За целта тук искам мнението на Помаци интелектулци.Особено на Мехмед Хюсеин,Дурсунски,Ондер,Богутеволу,Метката,Рахмие,Идриз,Назми,Буконовоглу ,Daylek,Bello и много други.Целта е да обходим всички населени места със помаци ,торбеши,горани в Македония,Гора,Албания,Гърция,Турция и да опишем старинни предания за помаците,по устната традиция и разбира се да преставим тази книга във ЕС като една книга за Помаците.Мисля че Книгата ще ни спечели Проект за запазване на езика и културата на малцинствата.За целта предлагам да създадем една банкова сметка,където всичките наши 3000 члена да вложат по 5 долара.Тези пари ще са предостатъчни за пътуването на една група която можем да организириаме тук он-лайн.Разбира се не повече от 10-15 човека.Мисlя че,тези пари не са много и тези пари ние ще съберем за година и половина.Разбира се аз съм готов да дам много повече.За целта можем да информираме богати Помаци във Чикаго и те могат да добавят нещо.
Целта е голяма,книга за Помаците която, ще престави проблемите на Помаците пред ЕП
Моля Ондер да отвори една банкова сметка и желаещите да вложат по 5 долара.
Sayin Pomak.eu Uyeleri,
Ah su benim kafam var ya onu omuzlarimin usutunde tutamaz oldum.Cok agir geliyor ya.Bir de bakin... bakin, benim haberim olmadan fikirler uretiyor.Olmaz ki balik basindan kokar dememilser mi atasozunde?Yani benim basim benimdir ama dinlemiyor ve bir seyler hep uretiyor!!!!!
Sayin Pomak.eu Uyeleri,
Sakayi bir tarafa birakalim....benim bir dusuncem var.Pomaklar icin bir kitab yazma bir dusunce belirdi bende.2010 yilin yaz aylarinda iste sitemizden organize edilen bir ekiple yola cikip...tum Pomak yasam yerlerini gezip,Makedonya,Yunanistan,Gora,Arnavutluk,Turkiye olarak,hedefimiz bir Pomaklarin hakkinda olan bir kitap.Pomaklarin yasam stili,adetleri ,dili,agiz tarihinin kayit edilmesi.Bir kitap ve bu kitaba cok kisi katilabilir.Herkezin gorusleri goz onune alinacak.Kitabin adi:Balkanlar-Parcalanmis bir Halk -Pomaklar
Bunun icin su andan bir hazirlanmaya girebiliriz.Aramizda cok degerli Pomak yazarlarimiz da var ve bu ekspedisyon-arastirmya herkez katilabilir.Ozellikle Onder beyden bir banka hesabi acmasini rica edecegim ve 3000 kisi uyeden herkez bir 5-10 dolar para yatirsa iste bizim 30 000 dolar civarinda bir para toplamis oluruz.Bu da bu bizim arastirma -ekspedisyon amacimizi yetrince karslamis olur.
Hedef buyuk,kitabi cikardiktan sonra Avrupa Birligin onunde kitabi tanitarak,Pomaklar hakkinda bir Proje kazanmak.Bu proje Pomaklari tanitacak ve yuklu miktarda da bir parasal yardim kazanabiliriz.
Ah su benim kafam var ya,Sayin Bogutevolu, benim "kanirik kafam"i ,halen anlayamadi gitti.
Saygilarimla
Ozellikle bu kitabin yazmasina Turkiye ve Yunanistan tarafindan katilimlara ve yardimlara simdiden cok tesekur ediyorum.Pomak halki durust bir baris sever bir halktir ve yasam secimi ve adeteleri bu dunyada kalmasi ve korunmasi gerek!!
Sagilarimla