Еее, цр...помак, много си прозрачен
Вай,вай, ия кат гледам утсору, бая лаф-моабет стануло тук и сигор са заптисали, Поматския и Болгарския иязик и затува и я да почвам да си думам на Нашенски, щоту может ма изгонет от ай тува!
Амей, туй кат гледам, е станула голема раздумка дукату бехь на фетите и лехите да ги оплевия, чей са емнали бая плевели, кат в соя сайят!
Видивам, че има некви талкувателни сказки от ИсметАгата за некви термини, а и кат гледам пой нататък, пак мен, некой си "dim56" зел да май упределя, чи сам бил яцъ "царън", кату мангал или смъгал кат арапин, дет айно време са служели в наште баире кат сеймене при османлието и са возиле като на мойто кулело педалите, та даже и преди тех!
Абе, аркадашларе, туй има нещо ниверно, щоту ияз кат са погледувам в огледалону, сам си бая, бел, убав и светал, налей за туй сам ве дал мойта фойтографска лика и тува направу май обидиюва да май сравневат с некав мангалев арапин иле арнаутин, макар чие и те са люде и то арне люде, ех може да има и църне овци, кат в секо идно стаду!
То, сейно ие да кажим, чи думата "дим" да ие значело "димберастин" еле "димбел" , досущ сей има неква бая гулема прилика, амай сува са си, сувсем отделни дюми и можилу "дим" да означува "кадиш", тува йе кат, дъ запалиш некво мокру и изгнило кат гнилоч плеве и вкиснал боклук, туга сей получава млогу голем кадиш!
Ей, джанъм, сакън бря, ша не размирисате и Нашенския йезик с некви разноречия, дет нйи зная ка дъ са изполуват!
Ия, направу да зема да дрънна адин джейсем на големото ми Аго от Големоно село, чи той е адин бабаит помак и йе голем "болгариколингвест", дай ма саветва и тугаз дай въ научем ка са дума правелно, ако ли не, да посмете сас метлона ей сея чужди паразетни карлежки сравнетелни срички, че многу суще са я собрало тува!
Ако, ия на лекция, то можем да рукнем, иле Ахмеда Агата, не оня капсъзин Баротинския или оне едрия Тамрашкия , ам ей оня дето все "болгарето" му даряват дорум и сопата и пладнинката, с куято ката день, пудкарва да напашува овцитья, по сейя Помашке баире и барчине, чей сва неморно и маршову стаду млогу почнаха дъ блейнуват като папазе!
Ам, след малку шъ дрънна, чей гльодувам нашея чилек, америчкия помачек Джемал Бушнаков (Жоржи Буше, де му беше предвазродителното имя), почнува да ми бастиства, АйПе ле беше, ЕйГиНето на капотюра ле беше, ней се споминавам яцъ ясно, дет ей оня, етнички иззедник КаБИЛГЕЙя ми дари лания, ил по-предната годиня, да си писувам с негу, кат имам некав зор, щоту и той май, йе решил да се Помачва кату назе сичките! Ам, да почека малку, че има бая опашка на редицата зад негу!