Помаците са българи възприели в историческото си развитие исляма.Това е истината потвърдена и от османо-турският архив-всичко останало е фантасмагории и изкуствено създавани митове.
Както казва и БГ помак-80% от помаците са с български,а някой и с християнски имена.80% са мюсюлмани по традиция-визирам с български,турски или арабски имена.
Трябва да се прави разлика между турски,български,арабски и пр. имена и на християнски и мюсюлмански имена.
Турските и част от арабските имена не са мюсюлмански.Какво е мюсюлманското в имената Нихал,Юзерган,Нурай,Айнур,Баба,Орхан,Осман,Мурат и пр.Тези имена свързани ли са по някакъв начин с исляма- твърдо НЕ-те са следствие на различни езикови и именни традиции
Мюсюлмански са всички имена свързани с Корана и Суната- всичко останали са следствие на чужда традиция.
По същият начин бих споменал и имена като Курт(доста използвано в Германия),Алберт,Владемар,Владимир,Росица,Светла,Яне и пр.-имената са свързани с различни именни и езикови традиции.
Християнски са всички именна свързани с библията и пантеонът от светци пожертвали се за религията.
Ако канонизират и Ванга-и нейното име ще стане християнско-за сега си е само българско
Т.е. да конкретизирам по горе казаното- всички имена чужди на именната традиция и на говоримият език на даденият народ при внесени с религията са мюсюлмански или християнски.
А залитането по чужди не типични за твоят език имена е мода.Т.е. като ми кажат,че името Мюрен,Орхан,Осман или Нихал е мюсюлманско ме набива на смях.
Не господа-Нихал е персийско,а другите тюрски-не са мюсюлмански.
Това в миналото е била същата мода както сега някой си кръстиха децата Изаура,Жулиана,Марадона,Роберто,Кристин, и пр. от някой сапунки, футболисти и пр.
Аз съм твърдо за имена разбираеми и носещи послание на езикът който говоря-а не някакви си неразбираеми чужди заемки.Поздрави.