Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 325723 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Истината за Помаците !
« Reply #630 on: January 05, 2012, 20:11 »
Господа rodopski haidyti тонът на обеснението ви е на ниво НО аз зададох съвсем други въпроси
а не каква ви е организацията нямате нужда от реклама та затава ще ви ги повторя още еин път.
-1 Какво е това – чисто българско мохамеданско каква е тази вяра защото и аз спадам в тази група
мога ли да се самоопределя и да се преброя като такава етнос.

Допълнение-Вашата организация подържа ли идеята за  оделна графа за Българо-мохамеданите или ни слагате в един кюп със всички.
Нека да е ясно , както е на запад и щял свят, така трябва да е и в България имам право да се самоопределя.
Та това самоопределение не е насочено нито срещу държавата нито срещу режима а точно обратното името му е демокрация.
Говорите за история но във сегашната история не намирам нищо съществено нито за ПОМАЦИТЕ нито за бэлгаро-мохамеданите нали.
Интересна е друга тенденция , някои хора да искат да са по-турци от самите турци .....на това му казва уууха...аз искам да съм ПОМАК когато всички тук това го разберете един път завинаги ще е от полза за всичкини...... и да защитават някакви чужди идеи....вземи още едно... уууха докажи го искам да знам кой и с какво защитава и работи за чужди интереси.
А за иселнишката кампания да не говорим че ви е бедна фантазията- нито ви е ясно защо са затворели границата нито за кого нито как са са отнесли с тези иселници там но това си остава едно голямо лайно което исра България и никой не е виновен а Турция е виновна че виждаш ли затворила е границите .....хайде със здраве.

Offline Turas

• Forum fan
Re: Истината за Помаците !
« Reply #631 on: January 05, 2012, 21:12 »
Помак и помаклък и всичко свързано с това си е чисто Гръцка измислица!

http://www.dnes.bg/balkani/2011/01/31/grycka-televiziia-pusna-novini-na-pomashki.110104,12

http://www.segabg.com/article.php?id=503412

http://www.bolgari.net/%D0%90%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8E%D1%80%D0%BA_%D0%B5_%D1%81_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4-l-119.html

Един човек търсел упорито ключовете си под светлината на уличната лампа.
-   Сигурен ли си, че си ги загубил точно тук? - питали хората.
-   Не, но тук е по-светло! - отговорил умникът.
Днес, когато българите се събуждат от вековната летаргия, в която ги е държала една властна и тъмна воля, те не трябва да търсят ключовете на достойнството си под светлината на между-народната политика, военни групировки и икономически отношения, а там, където са ги загубили - при собствените си исторически корени.
Враговете на нашия народ са се постарали да скрият тези корени и по нихилистичния римски принцип "Разделяй и владей!, балканските българи бяха изкуствено разединявани чрез фалшифицираните македонска, тракийска, помашка, добруджанска и други "народности", насъсквани срещу тях; а волго-уралските българи са именовани съответно татари, чуваши, башкири, чеченци.
Постарали са се територията ни да намалява като шагреновата кожа - навсякъде граничим с наши земи;
Древната ни история бе скрита, а новата - изопачена.
Всичко бе съзнателно славянизирано тук и татаризирано на Волга.
Затова се криеше и изопачаваше напр.:
-   българската история отпреди Новата Ера;
-   траките - не фигурират в учебниците, въпреки многобройните им храмове;
-   истината за българските империи и техните креации;
-   славната Велика България и какво е направила за Европа;
-   петте български държави на картите от IX век;
-   приноса на богомилите за Новия свят;
-   а Българска история се изучава само в XI клас. Това е коварен удар срещу Българознанието като цяло.
Но, "Не е во веки!" - както казали богомилите и будителите в най-тежките години на робство.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #632 on: January 05, 2012, 21:41 »
Вологез на погрешно място си го пуснал брат този постер
пусне го там кадето пише за вас происхода на българите
Та който се интенересува от българи да го чете.
Тук е страницата за истината за ПОМАЦИТЕ.
Чети заглавията.

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
« Reply #633 on: January 05, 2012, 21:43 »
Господа rodopski haidyti тонът на обеснението ви е на ниво НО аз зададох съвсем други въпроси
а не каква ви е организацията нямате нужда от реклама та затава ще ви ги повторя още еин път.
-1 Какво е това – чисто българско мохамеданско каква е тази вяра защото и аз спадам в тази група
мога ли да се самоопределя и да се преброя като такава етнос.

Допълнение-Вашата организация подържа ли идеята за  оделна графа за Българо-мохамеданите или ни слагате в един кюп със всички.
Нека да е ясно , както е на запад и щял свят, така трябва да е и в България имам право да се самоопределя.
Та това самоопределение не е насочено нито срещу държавата нито срещу режима а точно обратното името му е демокрация.
Говорите за история но във сегашната история не намирам нищо съществено нито за ПОМАЦИТЕ нито за бэлгаро-мохамеданите нали.
Интересна е друга тенденция , някои хора да искат да са по-турци от самите турци .....на това му казва уууха...аз искам да съм ПОМАК когато всички тук това го разберете един път завинаги ще е от полза за всичкини...... и да защитават някакви чужди идеи....вземи още едно... уууха докажи го искам да знам кой и с какво защитава и работи за чужди интереси.
А за иселнишката кампания да не говорим че ви е бедна фантазията- нито ви е ясно защо са затворели границата нито за кого нито как са са отнесли с тези иселници там но това си остава едно голямо лайно което исра България и никой не е виновен а Турция е виновна че виждаш ли затворила е границите .....хайде със здраве.

На първия неясен за каквосе търси отговор -   всеки има право да вярва в каквото и да е било и да се счита за какъвто иска , НО да говорим за етнос на българо-мохамеданите е нелепо , първо защото корените ни са едни и същи историята ни е свързала така здраво , че дори с изопачаване на едни или други неща не се поклаща .... 
Това е дефиницията на етнос : Етническа група или етнос е обособила се група от хора, членовете на която се идентифицират един с друг въз основа на действително или предполагаемо общо наследство - биологичен произход, история, раса, родствени връзки, религия, език, култура, територия, националност или външен вид. Членовете на етническата група осъзнават принадлежността си към нея, а хората извън нея признават нейната обособеност.
Така като гледам разликите са в религията и имената ....... освен ако някой, не вярва в смехотворни теории, като тази на един гръцки историк , че "почаците били докарани от Александър Велики от някакъв остров " !!!
Защо да няма такава графа българо - мохамедани ДА нека има , но тя да не всява допълнително разделение , защо трябва да се подчертава ВЯРАТА ? Прави ли вярата хората по-добри или по-лоши ?
Относно сегашната история е , много по добра отколкото по време на комунизма .... а вие трябва да излъчите подготвени кадри за да се чуе за този проблем , както и ние трябва да забравим мита , че всичко , което е различно от на е против нас ...... !

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #634 on: January 05, 2012, 21:53 »
 rodopskihaidyti,
Уикипедията не е най-точното място,откъдето на разбереш какво е етнос.Потърси по-внимателно.

Offline Turas

• Forum fan
Re: Ynt: Истината за Помаците !
« Reply #635 on: January 05, 2012, 22:10 »

Тук е страницата за истината за ПОМАЦИТЕ.

А те са араби! :P

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #636 on: January 06, 2012, 01:58 »
Българската сурвачка – бялото знаме на античност

Хермес и Асклепий - реверс на Деметрий I

Хермес и Асклепий - реверс на Деметрий IГодината е 434-та преди Христа. Мястото – Сибиотските острови, западна Гърция, Йонийско море. Две малки флотилии – тези на Коринт и Керкира са построени в изчакване за поредната морска битка. Поводът е спор за влиянието над колонисткия град Епидамн в Йонийския залив. На помощ на керкирците пристига атинската флота и силите стават неравни.

„Тогава коринтяните решили да изпратят с лодка при атиняните няколко души, но без глашатайски жезъл, за да разберат какви им са намеренията.”

Това ни съобщава историкът Тукидит в книга I-ва на великия си труд „История на Пелопонеската война”.

Едва ли този факт щеше да представлява някакъв особен интерес за нас, ако в текста не ставаше въпрос за символ, който използваме до днес, но отдавна сме загубили представа за неговото първоначално предназначение. „Глашатайски жезъл”! Морфологичната характеристика на този древен атрибут е: жезъл от маслиново или лаврово дърво, украсен с извити в осморка клонки, имитиращи увити змии. По време на война жезълът представлявал защита за противника.

Сведения за жезъла ни дава и Квинт Курций Руф, описвайки похода на Александар Велики в Мала Азия. В книга III-та четем: ”…И тъй, Александър …. готвейки се да превземе с пристъп крепостта… Все пак изпрати херолд да им предложи да се предадат, защото иначе ще претърпят големи злини.” Тук срещаме и думата „херолд”, специално название на пратеникът, който носел глашатайския жезъл.

Функцията на атрибута е ясно определена! Носенето му означавало „Идвам с вест!” или едно по-логично предположение, „Идвам с мир!”. Това е и същината на неговата функция в по-късни времена защото с този символ се отивало в чужд дом. Той бил явен знак, че човекът идва с добри намерения! Освен с утилитарното си предназначение ние го познаваме повече като атрибут със сакрално значение. Наричан още керикейон, в гръцката иконография той е неизменен атрибут на Хермес - Ермис – „вестителя” на боговете. Траките почитали този бог наравно с елините, което се потвърждава от самия Херодот, който го определя като „праотец на тракийската аристокрация”.

Един мраморен релеф от музея в Драма, показва атрибутът в своя оригинален вид. Мраморна фигура на Хермес, носещ жезъла притежава и Гоцеделчевският исторически музей. И това далеч не са единствените изображения! Разстоянията на които той бил познат са толкова големи, че се открива върху реверса на монети на Бактрийския цар Деметрий I, емитирани около 185 година пр.Хр.

Следват реверсите на Октавиан и Марк Антоний, докато стигнем до император Веспасиан - 73 г. сл.Хр. Общото между последните трима е, че началото на кариерата им е свързана с Тракия!

Змията е предпочитан обект на обожествяване в повечето древни култури. Тя е творец на съдбите, олицетворение на сила и мъдрост! Нейни явни изображения са открити в Месопотамия още от времето на ранната бронзова епоха. Едва ли има човек, който да не е виждал този символ върху маската на Тутанкамон. Явно и християнската църква не успяла да се освободи от него, тъй като го намираме в иконни изображения на Архангел Гавраил, а патриарсите и до днес носят реминисценция на същия скиптър с две змии изправени една срещу друга.

Нашето пък общочовешко отношение към него е свързано предимно с думите „Да е мирна и честита” когато изпращаме и посрещаме поредната календарна година!

Това малко „откритие” поставя повече въпроси отколкото отговори! На първо място възниква въпросът, защо този символ е оцелял само в българските земи? Защо славяните, дошли на Балканите не са го отхвърлили? Ако приемем, че прабългарите произхождат от област като Бактрия, познавали ли са този символ преди да стигнат до Дунава?

И накрая трябва да се запитаме – ако този символ е съхранен в трако-елинското културно пространство, изчезнал ли е „един от най-големите народи,”според Херодот - тракийския!?

Тодор Узунов. САТО

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #637 on: January 06, 2012, 09:05 »
Чудесна статия!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #638 on: January 06, 2012, 13:40 »
Спри да пишеш колкото да има нещо и то се на въпреки! Пичовете пещерняци от Кристал и Чепеларе са истински мъже, повечето ги познавам лично! Аз също съм пещерняк и планински водач и съм член пк '' Суткя'' Ракитово, чийто председател е помак. ;) В клуба мюсолмани/християни сме почти
50/50. Ето един кръст от разкопките в местноста градот над Ракитово, при намирането му присъстваха и помаци! :D

И аз съм наблюдавал разкопки на разни крепости но целта винаги е била една и съща - кръстове. Интересно е че тези кръстове никнат като гъби особенно когато на властвуващитe им потрябват факти за християнски турци или помаци. Бил съм свидетел как комунистите раздават българска носия на турските ханъми и после ги снимат групово. Така че на мен ми е писнало от ръждясали кръстове направени от ръждясала тенекия за да послужи на кръстителите. Едно трябва да ви е ясно че всеки народ или етнос си има своята родова памет която е главен фактор в самоопределението на личността.

Offline anonimapokrifoff

• Candidate member
  • *
« Reply #639 on: January 07, 2012, 21:21 »
Няма да губя време да чета всичките ви писания. "Помак" има синоним в езика ни и той е "потурнак" - т.е. потурчен. Следователно ясна е цялата история с помаците и аз недоумямявам как някои от тях искат да се самоопределят като народ, различен от българския. Едно е вероизповеданието, съвсем друго е народността. Ако сте турци, защо не знаете турски? (То много от вас и българския толкова го владеят.) Ако сте отделен народ, защо нямате собствен език? За писменост да не говорим...

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #640 on: January 07, 2012, 21:43 »
anonimapokrifoff здавей и добре дошъл и за какво си дошъл за да на определиш ли това го са направили доста преди теб
ама браво откри топлата вода а сега се измий едно хубаво че имаш нужда от хигиена.
Та кой казва че не знаем Турски чети по надол сега-Meraba kardes hosgeldin iyiki gelmissin al ta bisey oku ondan sonra konus anadimi.
Никой не е казал че езика опредила ЕТНОС-а пък и твоят българският а извиняваи славянският не ни трябва.
Чети брат чети тогава опредилай и не забравяй че имам право да се самоопределя и ти ще ми ръкопляскаш окей.

Offline anonimapokrifoff

• Candidate member
  • *
« Reply #641 on: January 07, 2012, 21:54 »
anonimapokrifoff здавей и добре дошъл и за какво си дошъл за да на определиш ли това гу са направили доста преди теб
ама браво откри топлата вода а сега се измии едно хубаво че имаш нужда от хигиена.
Та кой казва че не знаем Турски чети по надол сега-Meraba kardes hosgeldin iyiki gelmissin al ta bisey oku ondan sonra konus anadimi.
Никой не е казал че езика опредила ЕТНОС-а пък и твоят българският а

извиняваи славянският не ни трябва.
Ибрахим, имам сериозни подозрения, че владееш турския колкото българския и това не е комплимент. Езикът е отличителна черта на етноса, при нацията нещата са по-различни. Любопитно ми е да ми разкажеш с какво се отличавате от нас, българите.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #642 on: January 07, 2012, 22:00 »
anonimpokrifoff
Няма да губя време да чета всичките ви писания. "Помак" има синоним в езика ни и той е "потурнак" - т.е. потурчен. Следователно ясна е цялата история с помаците и аз недоумямявам как някои от тях искат да се самоопределят като народ, различен от българския. Едно е вероизповеданието, съвсем друго е народността. Ако сте турци, защо не знаете турски? (То много от вас и българския толкова го владеят.) Ако сте отделен народ, защо нямате собствен език? За писменост да не говорим...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vse edno che ti govorish na bulgarski kakto Voljskite bulgari. Ya proveri ot koga bulgarite progovoriha na slavyanski  ;D :D ;D

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #643 on: January 07, 2012, 22:07 »
Абе те са толкова много че трябва да осъмна с теб но няма проблеми та ЕТНОС-а
 го опредила битът културата убичай фолклор традиции и език разбира се
например в ПОМАШКИЯТ език има 900 и малко повече думи еднакви с турският
но това не ме прави турчен има еднакви и с вашият българският славянският
но тава също не ме прави българин а точно обратното виждам различията.
Но не се страхуваи от нас и щом си влезнал тук няма излизане ще ЧЕТЕШ
Едва ли този текст щеше да представлява някакъв особен интерес за нас Помаците, ако в текста не ставаше въпрос за нашият происход, който се забулваше и до днес, но отдавна сме загубили представа за неговото първоначално предназначение.Сред помаците цари пълна безпросветност, те самите не могат да се самоопределят какви са-българи, турци или отделен етнос. А и определено някой има интерес това да е така.Е, какво можем да кажем за нас Помаците, обиждаме се когато ни наричат Турци, същото е когато ни наричат Българи, не харесваме циганите, работим най-тешката физическа работа, но не се оплакваме от нищо.Първа-версия Помаците са отделен етнос. Имат собствен език - помашки - и представляват отделна етнографска група.Втора-версия Помаците са турци. Щом в България има мюсюлманско население, значи то е турско. Ако не знае турски, то е само защото го е забравило след 1878г.Трета-версия Помаците са мюсюлмани още преди България да бъде завладяна от османците, още дори от времето на Александър Македонски.Помакът, станал мюсюлманин, се различава напълно от османлията. Той изобщо не е забравил Помашкия си произход и гордо парадира с него.Съхранил е по-голямата част от обичаите и ритуалите си.През 1856г. французинът Еужен Пужан публикува в Париж своя труд “Икономически изследвания върху Ориента, където между другото той привежда данни и за броя на, българите католици и за българите мохамедани. Добавя също, че в околностите на София живеели “ренегати, познати под името помаци, които са прегърнали исляма.Константин Иречек допълва впечатленията през 1876г. в книгата си че много особено богомилите приели исляма и особено около Ловеч околностите все още са населени с така наречените помаци.
В статистико-икономическия очерк на А.Мошин “Придунавска България издаден в Санкт Петербург през 1864г., населението на Дунавския вилает е разделено според първото му официално преброяване през 1865г., както следва : “140 000 мюсюлмани (турци, татари, цигани и д.р.) и 10 000 помаци. Дори и в тази официална статистика Помаци са обособени в отделна графа, отделени са от всички останали мюсюлмани. Те не са включени в графата за българите. Мошин пояснява в очерка си, че българите помаци живеят около Плевен, Ловеч, Татарпазарджишкият окръг и в Родопите.”Кои са все пак помаците? Със сигурност те са такава група хора в нашата история, около която често витае голяма доза объркване, непознаване, функционират редица митове и много рядко отношението е адекватно и правилно. Допреди 10-тина години помаците бяха конфесионална група, сиреч етнически българи с различно вероизповедание. Имаха разлики в културата, в широкия смисъл на думата: различно погребение; обрязване; разни ритуали при раждане; конфесионални празници като рамазан байрям и др. - обаче тези разлики не бяха толкова съществени, че да ги карат да се осъзнават като различна етническа група. След 1989 г. при настъпването на демокрацията оказа силено желание върху самото това население в посока на формиране на собствено етносъзнание.

Offline anonimapokrifoff

• Candidate member
  • *
« Reply #644 on: January 07, 2012, 22:09 »
anonimpokrifoff
Няма да губя време да чета всичките ви писания. "Помак" има синоним в езика ни и той е "потурнак" - т.е. потурчен. Следователно ясна е цялата история с помаците и аз недоумямявам как някои от тях искат да се самоопределят като народ, различен от българския. Едно е
 вероизповеданието, съвсем друго е народността. Ако сте турци, защо не знаете турски? (То много от вас и българския толкова го владеят.) Ако сте отделен народ, защо нямате собствен език? За писменост да не говорим..
.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vse edno che ti govorish na bulgarski kakto Voljskite bulgari. Ya proveri ot koga bulgarite progovoriha na slavyanski  ;D :D ;D
Кой ти е казал, че съвременните българи сме само волжски българи? Тук говорим за помаците и ви съветвам да запалите по една свещ за пра-прадядовците си, които са сложили чалмата, за да ви има вас.