....... Аз лично не знам точната истина, но от по-старите хора съм чувал, че по времето, когато са се водели войни помаците са бягали, защото са нямали цар, който да ги води, заразлика от българите и търците. Така помаците са бягали и са се крили по високите места и така се оформил Чечкия регион. Това е версията която съм чувал от старите хора, а каква е точната истина, не мога да кажа.
Едно е сигурно при Помаците, че приказките на старите хора са най-точни и истински приети, щото те са най-ценните извори за историята на Помаците, но и най-незаписани, а само от уста на уста предавани! И за Траките, и за Помаките !:
Тези предания за Помашките царства са досущ същите с традициите и вътрешните взаимоотношения съществували с Тракийските царства в които земи днес живеят днешните Помаци и са характерни с абсолютно същите белези на онова най-старото време за тях.
Най-знатните, най-работните, физически най-красиви и хубави, най-добри певци, музиканти, танцоиграчи, сладкодумци, разказвачи, занаятчии, зидари, строители, златари, грънчари, ковачи, сеячи, земеделци, билкари, знахари, лечители, силни, смели, бойци безрасъдни понякога, при войни големи бахтичи, силно-любящи и силно-мразещи, силно привързани с планината, с водата, с гората, а към онова старо време и бая големи винопиячи, а след прием исляма и от арабите, и от турките по-големи въздържачи и вервачи, и след туй най-вече всеки замогнал се с малко желтици, Тракийски (Помак) , виж го веч изтипосан със собствен храм и конак, даже и със свое царство и господарство, от които множества разединени царства и най-развити за онуй време цивилизации не останало почти нищо цяло, освен всички тези характерни черти и тук таме срещащите се като разкопки следи в днешните техни земи, все стари тракийски находки.
Сред преминали през тях десетки войни, те останали с почти същите умения и черти, но само че веч, като най-бедни и най-малолюдни, но все така разпилени в почти всички Балкански земи и най-разединени, както е било в едно техно по-старо време , макар и все така с добри емоции надарени!