Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 325873 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Re: Истината за Помаците !
« Reply #480 on: November 10, 2010, 10:30 »
Остатъци от минали вярвания има и опита да се прикрият е равносилен на това в което се обвиняват разни полуидиоти, само че с различен знак и ако се съди по делата им, те са еднакви ,макар че искренно се съмнявам някой някъде да тръгне да разкопава и да прави такива неща.
Поразмисли малко и ако все още се сьмняваш "икренно"ще те заведа и покажа такова място.За полуидитите  с различен знак няма да оспорвам има ги навсякаде.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #481 on: November 10, 2010, 11:10 »
Напротив Хат, убеден съм. Преди бях скептичен към такива неща, но като видиш някои неща с очите си и се убеждаваш. Много неща не знаеш за района между Девин и Кърджали явно. Препоръчвам ти да проучиш местните хора, но не знам дали ще ти се доверят и ще ти разкажат. Надявам се да го сторят, както с мен.
Виж може да не знам много неща за района между Девин и Кьрджали но за сметка на това знам много неща за района на Велинград и Якоруда и мога да те уверя,че това,което разказват тук старите хора ме крепи и дава сили да вярвам в помаците вьпреки всичко.Посети и ти този район,за да разбереш,че няма нищо страшно и хората не се притесняват за да ти доверят истината.Може би ти си попаднал на хора с користни цели.Знам ли.По шарено е кьм Девин и Кьрджали.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #482 on: November 10, 2010, 11:24 »
Виж може да не знам много неща за района между Девин и Кьрджали но за сметка на това знам много неща за района на Велинград и Якоруда и мога да те уверя,че това,което разказват тук старите хора ме крепи и дава сили да вярвам в помаците вьпреки всичко.Посети и ти този район,за да разбереш,че няма нищо страшно и хората не се притесняват за да ти доверят истината.Може би ти си попаднал на хора с користни цели.Знам ли.По шарено е кьм Девин и Кьрджали.
Хат, за вашия регион не споря. Нямам преки наблюдения от него. С радост един ден бих го посетил и разговарял с хората. И повярвай ми в района между Девин и Кърржали съм попаднал на доста свестни хора!

Offline tersid

• Adviser
« Reply #483 on: November 10, 2010, 11:56 »
Хат, кръстният знак на хляба е факт. Когато бях в Истанбул обикалях из един квартал и за мое очудване видях хлябове с кръстове отгоре в една фурна. Влязох и попитах за собственика. Оказа се че е потомък на преселници помаци от Девинско. И че така винаги са правили там хляба за да втаса.
Да ,така е гусин Балканджийски. Навсякъде повсеместно из нашите райони слагаме кръст върху хляба,след туй като седнем на софрата се прекръстваме. Само дето още не сме научилинаизбер "Отче наш"ама и това ще стане,немой бърза,да се не спетлаеш.
 Ама на теб за какво ти беше да ходиш чак до Истанбул за да видиш това, трябваше да дойдеш тук на терен да ти направим една хубава кръстачка.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #484 on: November 10, 2010, 12:06 »
Да ,така е гусин Балканджийски. Навсякъде повсеместно из нашите райони слагаме кръст върху хляба,след туй като седнем на софрата се прекръстваме. Само дето още не сме научилинаизбер "Отче наш"ама и това ще стане,немой бърза,да се не спетлаеш.
 Ама на теб за какво ти беше да ходиш чак до Истанбул за да видиш това, трябваше да дойдеш тук на терен да ти направим една хубава кръстачка.
Брей много агресивен си аго Шабане. Немой ейсей. Пий един айрян и се успокой.

Offline sultan selim

• Forum fan
« Reply #485 on: November 10, 2010, 12:35 »
Аз   видях  у  едни   бьлгари    които   слагат   полумесец  на  хляба    казаха  ми  че  това    им  останало    от    дедите  и  прадедите     стар  обичаи     преди   дасе  покрьстят 

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #486 on: November 10, 2010, 12:40 »
Аз   видях  у  едни   бьлгари    които   слагат   полумесец  на  хляба    казаха  ми  че  това    им  останало    от    дедите  и  прадедите     стар  обичаи     преди   дасе  покрьстят 
Интерсно наблюдение. Можеш ли да споделиш с широката аудитория къде си видял този екмек?

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #487 on: November 10, 2010, 12:42 »
Истината в повечето случаи е тъжна, но понякога е весела и предизвиква усмивка,както в случая когато твърдя ,че българите произлизате и от наш материал ,и то не лош матриял.Така ,че може само да се радвате на тази истина ,защото тя не е тъжна.Смея да твърдя ,че във 80 процента от българите тече наша кръв и че всички всички българи които СА били извън границите на стара България до 1885 год. са помаци ,които са престанали да бъдат такива ,благодарение на Паисий Хилендарски и голямото им желание да се гърчеят и да се правят на прави  християни и да се пишат българи заради едно племе което е дошло но Балканите за да усмири помашките племена и случайно е създало държавица не се знае коя точно година 681 или 680 г.

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2650.msg66462.html#msg66462

Море терзия-българи е имало още преди Еспор на Балканите и това го говорят Римските хроники:
Според император Константин Порфирогенет по времето на Константин Велики(274-337) дори получават автономия и цяла провинция-Тракия(“to ton Bulgaron genos ton Istron potamon dieperasen”).

Според Анастасий Библиотекар (ок.810 - 879/880) съобщава, че след разделянето на Римската империя през 364 г. при императорите Валентиниан I (321 - 375) и Валент (328 - 378) "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав". Анастасий Библиотекар пояснява също така, че "БЪЛГАРИТЕ ОБЕДИНИЛИ СВОЕТО ОТЕЧЕСТВО, СЪГЛАСНО РОДСТВЕНОТО ИМ ПРАВО"(”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes”). Тези провинции били двата Епира (Стария и Новия), цялата Тесалия и Дардания,т.е. Балканите са били част от българското землище и преди Римската империя.

п.с. Цитирам себе си че не ми се губи време да го пиша на ново!!!

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #488 on: November 10, 2010, 12:45 »
По т. 1 съм съгласен. Самоопределението ни като помаци не е инцидентно хрумване, то е плод на приемственост в поколенията ,а когато има приемственост на самопределение ,има и етнос.Онези които се определят като българи нека си бъдат такива  и да се наричат българи - мохамедани - мюсюлмани или само българи.Проблема си е само техен и тяхното раздвоено съзнание ще тормози само тях.
Т. 2 кореспондира с т. 1.Никой не се нарича помак заради това,че цяло хилядолетие българите не сте ни зачитали за хора. Всеки който се нарича помак ,не се наричча на инат ,а се нарича за това ,че има такова самочувствие и то е наследствено. Лошото се забравя ,помни се само доброто,колкотои тривиално да звучи.
т.3. Няма единен подход за определение на етнос. Но ,според мен най верния подход е да се разглежда само съзнанието за принадлежност . Защото само съзнанието е активния фактор за движение  ,докато  историческите факти са само констатации за минало време.
Разбира се,че моето твърдение ,че българите произлизате от нас ,може да се разглежда като шеговито и то наистина има шеговити елементи. Но ,за да бъдем докрай реалисти ,ако го разгледаме сериозно и  приемем да го разглеждаме като вероятност и го свържем със исторически факти ,нищо чудно да излезе и истина.
А за хубавите думи за теб ,мога да кажа че ги заслужаваш и тенденцията е ,че винаги ще ги чуваш.
Терзия мога сто процента да ти заявя,че преди освобождението и грам помак не е имало в Родопите-сите са били ахрене и пр.,бре, :D :D :D :D

Това се казва наследственост за стотина години в онзи край.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #489 on: November 10, 2010, 12:51 »
Доверили са ми се, споделяйки ги с мен и аз нема да предам доверието им.

Сакън да не предадеш таините,че лошо ти се пише. ;) ;D ;D ;D ;D ;D
Деистваш им като отдушник.......
ти си им началото,спасението.... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline sultan selim

• Forum fan
« Reply #490 on: November 10, 2010, 12:52 »
Интерсно наблюдение. Можеш ли да споделиш с широката аудитория къде си видял този екмек?
тук   вьв велинград   ако  искаш  може  дате  водя  и   ти  даго видиш 

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #491 on: November 10, 2010, 12:56 »
Сакън да не предадеш таините,че лошо ти се пише. ;) ;D ;D ;D ;D ;D
Деистваш им като отдушник.......
ти си им началото,спасението.... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Каквото съм обещал правя го!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #492 on: November 10, 2010, 12:56 »

тук   вьв велинград   ако  искаш  може  дате  водя  и   ти  даго видиш 
Айде!

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #493 on: November 10, 2010, 12:57 »
Аз сьм помак имам дядо и прадядо,водил сьм разговори с много вьзрастни хора нито един от тях не е споменавал такива измишльотини,като написаните по горе.Всичко написано е измислено и присадено от преди педесетина години,когато бьлгарите,като етнос започват да се стопяват и  тьрсят алтернативи за оцеляването си. Прогнозите не са благоприятни и до сега.За да може всячески да ни убедят в това,че ние сме били християни се прибягва до какво ли не. Стига се дотам,че се изкопават  нови гробове в  села с чисто помашки гробища и погребенията са по християнски обичай слагат се големи каменни крьстове за да се покаже колко са дьржали помаците на вярата си и т. н. бедна е фантазията на нормален човек, за да си представи на какво са способни разни полуидиоти само и само да постигнат заветната си цел т.е. помак е равносилно на бьлгарин.Да ама не.Винаги са удряли на камак.Невьзможно е насила присадена вяра да се пази толкова дьлго Невьзможно е.

Хат не слагай всички под общ знак:

Димитров ден при помаците от Тетевнско

Помаците от Тетевенския край празнуват Димитров ден на 8 ноември. За селяните в Балкана това е краят на лятото и началото на зимата. Всеки хубав ден след Димитров ден е дар от природата, сиромашко лято. Ако пък се случи зимата да превари и да завали сняг преди Димитров ден, се казва, че зимата се е изяловила. За стопаните е важно къде лежат овцете или козите сутринта на 8 ноември. Ако лежат в двора на кошарата, то зимата ще е мака и топла, ако са под навеса, то тя ще е люта. На този ден се главяват пастири за зимата. Освен това някога цял ден е свирела музика и са се играли хора. На другия ден след Димитров ден, 9 ноември, е Мишин ден. От изгрев за заник не се шие, плете, тъче преде и снове.  Тъй като всичко „пипнато” го нападат мишките или пък в този ден се завъждат мишките и пакостят на всички.  Този тип езически празници са изключително важни за помаците и за тях най-много се следи дали се спазват. За това как минава празника в къщата следи най-старата жена от семейството

Автор ficinka,село градешница
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1949.msg26673.html#msg26673

А и мога да заявя,че в онзи край се е родило името помаци!!!

Offline sultan selim

• Forum fan
« Reply #494 on: November 10, 2010, 13:01 »