Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 325875 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Offline Dilmana

• Editor
Re: Истината за Помаците !
« Reply #465 on: November 09, 2010, 23:25 »
Тоя месец се обади,след 2 месеца пак.
Ама и да не се обадиш,няма да ни липсваш
Иса, Боян е един от най-приятните участници тук, ако ми позволиш.:) Бях писала и преди, казвам го и сега. Ще се боря със зъби и нокти за правото ви да се самоопределяте, да си носите имената и да си изповядвате религията без някой да ви тормози, но вие като изпатили хора би следвало също да проявявате уважение към другите и зачитане на тяхното право на самоопределяне.
 Тези помаци , които се определят като българи не са предатели на помаклъка, както и помаците, които не желаят да се определят като българи, не са предатели на България.
Да се разберем.:) Никой не е умрял от толерантност.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #466 on: November 09, 2010, 23:50 »
На тебе може да ти е все тая. Но ,българите като народ произлизат от нас , а не както се твърди че ние произлизаме от вас.  Което означава ,че вие можете да минете за помаци, но няма как ние да се отъждествим с вас.
Принципно , е нормално да има българи със всякаква вяра и това да е нормално за вас ,защото българския ген е всеяден и  съвкупност от алтайски и индоевропейски гени също като турския ген, с който са сходни.
Докато за нас помаците е нормално всички да сме сунити ,защото нашата максима винаги е била била" един народ с една кръв и с  една вяра".
Приликата между нас е ,че вие имате от нас ,защото вие сте приемници , а разликата е ,че вие имате това което ние нямаме или при нас на кръвосмешението с други етноси  не се гледа с добро око,докато при вас то е историческа практика. В този смисъл ние като основополагащ и граничен етнос във времето винаги сме били основния фактор за оцеляването на вашия етнос, или с други думи ако не бяхме на разделителната линия ,днес българския етнос  щеше да е гръцко или турско говорящ във лоното на гръцките папази.
Така ,че може само да се радвате,че ни е имало  и ни има.
:D :D :D :D
"Принципно , е нормално да има българи със всякаква вяра и това да е нормално за вас ,защото българския ген е всеяден и  съвкупност от алтайски и индоевропейски гени също като турския ген, с който са сходни. Докато за нас помаците е нормално всички да сме сунити ,защото нашата максима винаги е била била" един народ с една кръв и с  една вяра""

Помаците произлизат от богомилите,богомилите са произлезли от синтеза на павликянството,традиционното православно християнство и зурванизма.

Остатъци от християнството при помаците:
В много селища на българи мохамедани е установено, че при сватбата
специалните песни се пеят така, както и при сватбата на българите християни-сватбените песни са типични християнски обредни песни.
Помаците все още пазят редица старинни обичаи при раждане, сватба и смърт: "молитва" (понуда) при раждане на дете, изпращане на "момаре" (годежари) при годеж, изпращане на "проварници" (сватове) при сватба, помени за душата на умрелия и т. н. Запазени са и много християнски традиции, свързани с почитането на големите празници Божик (Коледа), Сурвак (Василовден), Водици (Йордановден), Цасхале (Великден), Гергьовден, Димитровден, а на особена почит сред жените е Махремана (Богородица). Във връзка с тези и други празници са запазени редица обичаи: да се прави кръстен знак над млякото и хляба, за да втасат, да се прави кръстен знак по оборите против смърт по добитъка, да не се работи в определени дни, да се шарят хлябове с просфори и т. н.

И сега какво излиза-май помаците твърде често са си сменяли религията,а терзия. :D :D :D :D
Затова първо погледни себе си и собствената си паница,а след това гледай другите и на другите в паницата.
Защото православните българи са променили един път религията си,католиците два пъти,а помаците три пъти-православни-богомили-сунити.
Но простено ти е-българите сме такива. :D :D :D :D ;)

П.с- ако беше вярно един народ една религия-щеше да си останете кристиене бре море терзия,ама нели сме си българе всеки дърпа чергата към себе си .:D :D :D :D

Offline tersid

• Adviser
« Reply #467 on: November 10, 2010, 08:29 »
Винаги ми е било забавно и приятно, да прочета нещо от чист античен тракиец.
Терсиде ,тук обаче Дионис явно много прозрения наведнъж ти е дал ,та се залута така и тьорна подобно Сатир в темните бездни на историята.
Надали и легендарният Орфей[ който с музиката е докарвал до вцепенение и омая слушащите я създания би те настигнал, защото написаното предизвиква по силно учудване, граничещо направо с хумора].
Поздрав.
Истината в повечето случаи е тъжна, но понякога е весела и предизвиква усмивка,както в случая когато твърдя ,че българите произлизате и от наш материал ,и то не лош матриял.Така ,че може само да се радвате на тази истина ,защото тя не е тъжна.Смея да твърдя ,че във 80 процента от българите тече наша кръв и че всички всички българи които СА били извън границите на стара България до 1885 год. са помаци ,които са престанали да бъдат такива ,благодарение на Паисий Хилендарски и голямото им желание да се гърчеят и да се правят на прави  християни и да се пишат българи заради едно племе което е дошло но Балканите за да усмири помашките племена и случайно е създало държавица не се знае коя точно година 681 или 680 г.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #468 on: November 10, 2010, 08:31 »

Терсиде, от кога стана говорител на помаците?
Говори от свое име и недей да ангажираш всички ни с бръщолевенията си!

Разбира се ,че говоря от свое име.А ти от чие име се изказваш.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #469 on: November 10, 2010, 08:31 »
Вчера  го избрахме  на  общо  сьбрание 
Ще се постарая да не предам доверието ви,ама не обещавам. ;D ;D

Offline tersid

• Adviser
« Reply #470 on: November 10, 2010, 08:49 »
Терсид, здравей!
При цялата ми симпатия към теб и чувството ти за хумор, при цялата ми благодарност за милите ти думи, казани по мой адрес в друга тема, това което си написал по-горе, категорично не отговаря на истината.
За да избегнем опасността да спорим за неща, по които сме на едно мнение, първо ще уточня позицията си.
1. категорично заставам зад правото ви да се самоопределяте не като българи, а като помаци. Както обаче и зад правото на тези помаци, които пък желаят да се определят като българи.
2. За мен е повече от разбираемо нежеланието на много помаци да се определят като българи или дори като българи -мюсюлмани и смятам, че основна "заслуга"  за това има не толкова религията, колкото възмутителното и нечовешко отношение на пишман управници, които за нещастие на всички ни, са били начело на българската държава. Тяхната насилствена  политика на асимилация не само е недалновидна и обречена на неуспех, но  постига точно обратния ефект
3. Дали помаците са отделна етническа група по това може да спорим. Ако приемем, че етнос означава група  от хора с общ език, обща история, обща религия и общи обичаи.... помаците горе-долу може да бъдат условно видяни като отделна етническа група. Аз съм по-скоро на обратното мнение, но мога да приема и такава теза. 
На обратната теза съм, тъй като въпреки различната религия и оттам разликите в традициите и обичаите, все пак приликите между българи християни и помаци(вкл. и в някои традиции) са повече от разликите и езикът  е един същи - български. Има си научна терминология и да се бърка език с  диалект, да се  твърди че имало "помашки" език е несъстоятелно и несериозно от научна гледна точка.
Та така.  Дотук, смея да предполагам сме на едно и също мнение с Терсид.
Но в горното твърдение на Терсид, което съм цитирала, освен ако не е шеговито, няма нищо вярно.
Има си исторически източници, знае се кога за първи път са споменати българи, кога - помаци и т.н..
Историята е наука, не е сбор от легенди и митове, фолклорни и форумни предания.:)
По т. 1 съм съгласен. Самоопределението ни като помаци не е инцидентно хрумване, то е плод на приемственост в поколенията ,а когато има приемственост на самопределение ,има и етнос.Онези които се определят като българи нека си бъдат такива  и да се наричат българи - мохамедани - мюсюлмани или само българи.Проблема си е само техен и тяхното раздвоено съзнание ще тормози само тях.
Т. 2 кореспондира с т. 1.Никой не се нарича помак заради това,че цяло хилядолетие българите не сте ни зачитали за хора. Всеки който се нарича помак ,не се наричча на инат ,а се нарича за това ,че има такова самочувствие и то е наследствено. Лошото се забравя ,помни се само доброто,колкотои тривиално да звучи.
т.3. Няма единен подход за определение на етнос. Но ,според мен най верния подход е да се разглежда само съзнанието за принадлежност . Защото само съзнанието е активния фактор за движение  ,докато  историческите факти са само констатации за минало време.
Разбира се,че моето твърдение ,че българите произлизате от нас ,може да се разглежда като шеговито и то наистина има шеговити елементи. Но ,за да бъдем докрай реалисти ,ако го разгледаме сериозно и  приемем да го разглеждаме като вероятност и го свържем със исторически факти ,нищо чудно да излезе и истина.
А за хубавите думи за теб ,мога да кажа че ги заслужаваш и тенденцията е ,че винаги ще ги чуваш.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #471 on: November 10, 2010, 09:51 »
Истината в повечето случаи е тъжна, но понякога е весела и предизвиква усмивка,както в случая когато твърдя ,че българите произлизате и от наш материал ,и то не лош матриял.Така ,че може само да се радвате на тази истина ,защото тя не е тъжна.Смея да твърдя ,че във 80 процента от българите тече наша кръв и че всички всички българи които СА били извън границите на стара България до 1885 год. са помаци ,които са престанали да бъдат такива ,благодарение на Паисий Хилендарски и голямото им желание да се гърчеят и да се правят на прави  християни и да се пишат българи заради едно племе което е дошло но Балканите за да усмири помашките племена и случайно е създало държавица не се знае коя точно година 681 или 680 г.
О потомъко на Терес, и ти не остана настрана от всеобщите тенденции в България днес и ето вече говориш за МАТЕРИАЛ.
Арно, но да се надаме че като премине тази вакханалия която те е обзела ,да дадеш по реално определение на делото на Паисий хилендареца.
Майтапите настрана както се казва, но много новаторски дух съзирам тук, да зачеркнем старото и историята балканска в частност и да се върнем към изконните тракииски корени, дълбоко скрити под маската на българското име.
Неизбежно тук се сещам ,за труда на Зиези, ако не се лъжа ''Траките са Българи'' и горещо ти го препоръчвам, имате сходни идей само с различен знак на заряда.
Хм, но като се замисля може би има известен резон в думите ти, но само в контекста на Дионисиевите мистерии и опиянение.
А племето българско ,си има държава доста столетия преди идването му на Балканите и о дързост , :\усмирило е винаги подвластните на сепаратизъм тракииски племена - знае ли човек ,може малкото което е останало от тях днес да предизвиква тези центробежни тенденции по отношение самоопределението ,което елиминира средновековието ,родило днешните европейски народи.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #472 on: November 10, 2010, 09:53 »
:D :D :D :D

Остатъци от християнството при помаците:
В много селища на българи мохамедани е установено, че при сватбата
специалните песни се пеят така, както и при сватбата на българите християни-сватбените песни са типични християнски обредни песни.
Помаците все още пазят редица старинни обичаи при раждане, сватба и смърт: "молитва" (понуда) при раждане на дете, изпращане на "момаре" (годежари) при годеж, изпращане на "проварници" (сватове) при сватба, помени за душата на умрелия и т. н. Запазени са и много християнски традиции, свързани с почитането на големите празници Божик (Коледа), Сурвак (Василовден), Водици (Йордановден), Цасхале (Великден), Гергьовден, Димитровден, а на особена почит сред жените е Махремана (Богородица). Във връзка с тези и други празници са запазени редица обичаи: да се прави кръстен знак над млякото и хляба, за да втасат, да се прави кръстен знак по оборите против смърт по добитъка, да не се работи в определени дни, да се шарят хлябове с просфори и т. н.

И сега какво излиза-май помаците твърде често са си сменяли религията,а терзия. :D :D :D :D
Затова първо погледни себе си и собствената си паница,а след това гледай другите и на другите в паницата.
Защото православните българи са променили един път религията си,католиците два пъти,а помаците три пъти-православни-богомили-сунити.
Но простено ти е-българите сме такива. :D :D :D :D ;)

П.с- ако беше вярно един народ една религия-щеше да си останете кристиене бре море терзия,ама нели сме си българе всеки дърпа чергата към себе си .:D :D :D :D
Аз сьм помак имам дядо и прадядо,водил сьм разговори с много вьзрастни хора нито един от тях не е споменавал такива измишльотини,като написаните по горе.Всичко написано е измислено и присадено от преди педесетина години,когато бьлгарите,като етнос започват да се стопяват и  тьрсят алтернативи за оцеляването си. Прогнозите не са благоприятни и до сега.За да може всячески да ни убедят в това,че ние сме били християни се прибягва до какво ли не. Стига се дотам,че се изкопават  нови гробове в  села с чисто помашки гробища и погребенията са по християнски обичай слагат се големи каменни крьстове за да се покаже колко са дьржали помаците на вярата си и т. н. бедна е фантазията на нормален човек, за да си представи на какво са способни разни полуидиоти само и само да постигнат заветната си цел т.е. помак е равносилно на бьлгарин.Да ама не.Винаги са удряли на камак.Невьзможно е насила присадена вяра да се пази толкова дьлго Невьзможно е.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #473 on: November 10, 2010, 09:58 »
Хат, в много от случаите исляма е бил приеман доброволно, така че няма проблем да се пази дълго. За тези неща които говориш съм съгласен че ги е имало, но има и друго. В някои райони действително са намирани доказателства, че помаците са били християни. Още повече че в тези райони те пазят много християнски неща. Иска ми се много да ги кажа, но няма да го направя, защото хората векове са ги крили от ходжите и са ги запазили. Доверили са ми се, споделяйки ги с мен и аз нема да предам доверието им.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #474 on: November 10, 2010, 10:02 »
Остатъци от минали вярвания има и опита да се прикрият е равносилен на това в което се обвиняват разни полуидиоти, само че с различен знак и ако се съди по делата им, те са еднакви ,макар че искренно се съмнявам някой някъде да тръгне да разкопава и да прави такива неща.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #475 on: November 10, 2010, 10:06 »
Хат, кръстният знак на хляба е факт. Когато бях в Истанбул обикалях из един квартал и за мое очудване видях хлябове с кръстове отгоре в една фурна. Влязох и попитах за собственика. Оказа се че е потомък на преселници помаци от Девинско. И че така винаги са правили там хляба за да втаса.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #476 on: November 10, 2010, 10:20 »
Хат, в много от случаите исляма е бил приеман доброволно, така че няма проблем да се пази дълго. За тези неща които говориш съм съгласен че ги е имало, но има и друго. В някои райони действително са намирани доказателства, че помаците са били християни. Още повече че в тези райони те пазят много християнски неща. Иска ми се много да ги кажа, но няма да го направя, защото хората векове са ги крили от ходжите и са ги запазили. Доверили са ми се, споделяйки ги с мен и аз нема да предам доверието им.
Много те моля недей да пишеш абсолютни глупости.Сигурен сьм че дори ти не си убеден в това,което си написал.Просто трябва да бьдеш по искрен не трудно.Опитай.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #477 on: November 10, 2010, 10:26 »
Хат, кръстният знак на хляба е факт. Когато бях в Истанбул обикалях из един квартал и за мое очудване видях хлябове с кръстове отгоре в една фурна. Влязох и попитах за собственика. Оказа се че е потомък на преселници помаци от Девинско. И че така винаги са правили там хляба за да втаса.
Както ти така и аз сьщо сьм обикалял из Истамбул и сьм виждал много видове хляб с разни черти отгоре но никога не сьм ги оприличавал на крьст,това го изисква технологията на рьчно направеният хляб има такива видове хляб и в Бьлгария с нанесени две три успоредни черти на гьрба му. Ти просто преиграваш.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #478 on: November 10, 2010, 10:27 »
Напротив Хат, убеден съм. Преди бях скептичен към такива неща, но като видиш някои неща с очите си и се убеждаваш. Много неща не знаеш за района между Девин и Кърджали явно. Препоръчвам ти да проучиш местните хора, но не знам дали ще ти се доверят и ще ти разкажат. Надявам се да го сторят, както с мен.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #479 on: November 10, 2010, 10:29 »
Както ти така и аз сьщо сьм обикалял из Истамбул и сьм виждал много видове хляб с разни черти отгоре но никога не сьм ги оприличавал на крьст,това го изисква технологията на рьчно направеният хляб има такива видове хляб и в Бьлгария с нанесени две три успоредни черти на гьрба му. Ти просто преиграваш.
Хат, не успоредни, а кръстосани две черти върху хляба ;) Фурната е в квартал Чаталджа, можеш да идеш и да провериш.