Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 325946 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline gece yolcusu

• Adviser
Ynt: Истината за помаците
« Reply #285 on: February 17, 2010, 22:12 »
Да, дай да фидим малко фотоси, няма да е зле, да прецени пустата му помашка общност, къде са се молели дедите им.Какви черкви са строиле!

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #286 on: February 17, 2010, 22:19 »
Църквите в Родопите са започнали да се строят в края на средно и късно-християнската епоха или в края на "Османското робовладелчество", когато Султана е давал разрешения, а и когато моя дядо е бил там "Поп" , а аз съм вече "Помак" и изобщо не ме вълнува това като минало, освен само да го чета като приказка, по което гледам настоящето и бъдещето, при което изобщо не искам да ставам отново "Поп", а да си сам "Помак", ей тъй, наинат на робската демокрация!  ;D  ;)

Offline Националист

• Member
  • **
Отговор: Истината за помаците
« Reply #287 on: February 17, 2010, 22:27 »
 ;D ;D ;D ти си помак приятелю, жив! Никой не е казвал, че сте изчезнали, а аз мисля, че никога не сте съществували по начина, който ти казваш.
За траките - ще си позволя малък откъс от статията за тях във википедия на английски език разбира се, да не кажете, че нашите историци нищо не разбират  :D
Extinction

See also Dacian language, Thracian language.

The ancient languages of these people had already gone extinct and their cultural influence was highly reduced due to the repeated barbaric invasions of the Balkans by Celts, Huns, Goths, and Sarmatians, accompanied by Hellenization, Romanisation and later Slavicisation.

After they were subjugated by Alexander the Great and consecutively by the Roman Empire, most of the Thracians eventually became Hellenized (in the province of Thrace)[43] or Romanised (in Moesia, Dacia). The Romanised tribes of the this region later became the ethnic substratum of the Vlach people (that first appeared in historical documents in the 10th century) who evolved into modern Romanians. In the 6th century, some Thraco-Romans and Hellenized Thracians south of the Danube River made contacts with the invading Slavs and were eventually Slavicised.

Последният източник за траки е през 6ти век, както виждате траките са живеели от Карпатите, до Бяло море, следователно 100% сигурно е, че в в нашето ДНК присъстват тракийски гени. Друго не разбирам аз, защо решавате, че вие сте повече траки и по-малко славяни от нас. Да направим следната сметка, имаме 300 години до азбуката, явно до тогава, тракийски език не се е говорел по тези места, защото след като имаме наличие на държавна азбука, и като добавим гръцката съществувала много преди това, следва че тракийския език през 9ти век по тези земи не е съществувал. Стигаме до 10ти век - Влашко - преките наследници на траките, защо според вас те не са се поинтересували от тези хора след като те са единствените техни съродственици - данни няма. Има обаче данни за власи - траки, които са останали неасимилирани и говорят на влашки език. Приемаме, че власите останали тук приемат християнството, но една част не приемат християнството, но пък приемат българския език. Тук за религия не говорим и предполагаме, че те са запазили тракийските вярвания. И така Влашко припознава за свои само власите, а предполагаемите траки обягват полезрението на всички изследователи по това време. И стигаме до средновековието. Осмаската империя завладява Балканите и започва ислямизация на населението. Навлиза в Родопите и там намира древно тракийско племе, което приема исляма без насилие. И каква картинка се получи - имаме 2 съседни села, еднакъв език, еднаква държава, преминали през българско управление, да не забравим и Византийско управление - люлката на православието, като запазва своята езическа религия. Идват османците и влашкото село (тракийци говорещи български) приемат исляма. И така до ден днешен по нашите земи имаме наследници на тракийците.

Звучи ли ви правдоподобно тази история ? ;D На мен не, но аз това съчиних върху вашите предположения, че сте наследници на тракийците. Дайте други идеи как може да се запази един народ 15 века.  :)

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #288 on: February 17, 2010, 22:47 »
Добре, че ги има Българските националисти, иначе кои ще ни напомня че сме помаци  ;)

Offline Националист

• Member
  • **
« Reply #289 on: February 17, 2010, 22:55 »
Ами така де, Тоска!  :D Така си я представям аз историята с траките. Пошегувахме се, но дай нещо сериозно да видим как ти виждаш са се развили тези събития!  :)

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #290 on: February 18, 2010, 07:18 »
Като гледаме т.нар. "Църква - Базилика" в с.Барутин е съществувала поне 2 века преди княз Бориса да покръсти българите и в България да се наложи християнството!  :o
Какви са аритметиките, защото трябва да се върнем много преди да се наложи като национален флаг - конската опашка и всички да вярваме в бога Перун или Тангра, тъй като много преди тях са били наштье Помаки и Траки!   :D ???
Помаци като термин иима от 1880 година насам, и то: строго за тетевенско-ловешките помаци, не за родопските и неврокопските.
Траки на древногръцки означава "див, суров човек", синоним на варварин. Самите "траки" никога не са се наричали така.
Има 77 известни "тракийски" племена, като нито едно от тях не носи думата "трак" или "траки" в названието си.
Колко траките са нещо отделно от българите, древните са се произнесли многократно в темата "Траки = пеласги = българи", което никой не опроверга.

И от всичките тези писания и едностранчиво представена информация, ще трябва в сегашни дни - Помаците в България, в Гърция в Турция  и в Македония, вече да ги няма и да не съществуват изобщо!
Този извод откъде го направихте?

А, и толкоз силно их яростно да се отричат и да не се приемат тези хора, е направо озадачаващо, като пък никой от тези, не кара насила другите, да се имат за Помаци, а искат всеки да си се чувства такъв, какъвто всеки сам си пожелае!   :o
Какво се цели с това тотално отричане, че Помаците не съществуват като хора, не е нужно никой да отговоря, защото язье съм един от тях, и засега, докато не съм измрял, все още съществувам!  :D  :)
Аз пък съм Марсианец - на някой да му се промени нещо или да го засегнах, май, че не!  ;D
Никой никого не отрича и не ограничава в самоопределянето. Ей на - току-що вие си се определихте като марсианец. Ваше право!
Аз говоря (и темата е такава) за произхода, което предполага фокусиране на историческата фактология и хронология, а не на съвременните права и свободи за самоопределение.
Това са различни неща.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #291 on: February 18, 2010, 08:44 »

тавариш Пасков,ти се занимай най вече с праизхода на дабитъка.Земи се мани на няква страна  и не се занимай с наша праизход.Земи първо си научи твоет праизход и ага го научиш, тугав може да се зафанеш и с нашие, при условие чи пажелаем.
Памаци има като наименование още от приимането на исляма ,а не на тебя кугато ти бендиса.И недей да рекламираш величайшите си глупасти  за "Паласки демек траки демек българи" дето си ги напасосал из целия нет и  имай на прядвид чи тува не е зоосайт и хорото нема да ти търпят прастотиете щото не ги вълнуват твохите бальвеници.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #292 on: February 18, 2010, 12:25 »

Никой никого не отрича и не ограничава в самоопределянето. Ей на - току-що вие си се определихте като марсианец. Ваше право!
Аз говоря (и темата е такава) за произхода, което предполага фокусиране на историческата фактология и хронология, а не на съвременните права и свободи за самоопределение.
Това са различни неща.
Когато се самоопределяме,като марсианци нямате  нищо против естествено,когато обаче се самоопределяме,като помаци започвате неистово да копаете хем на дьлбоко, хем на широко в недрата на изопачената и пренаписана история и се опитвате да боравите с понятия,като "историческа фактология и хронология",които ви придават вид на вестители на истината а всьщност сеете поквара и сьмнение относно произхода на помаците сред сьбратята ни.Не знам с какво се храните но се множите високоскоростно,като туморни клетки.Някои от помаците сигурно ще прихванат и  се разболеят от вашите разсейки но може да бьдете сигурни по голямата част от помаците имат сигурна ваксина срещу вас  и продьлжава да ги пази.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #293 on: February 18, 2010, 16:58 »
Пасков, я да видим малко по-спокойно нещата.
По-горе в качеството на доказателство привеждаш археологическите разкопки при село Барутин.

Датирана е към IV-V век. Археологическият комплекс обхваща тракийско оброчище, некропол и християнска базилика.

Такааа.

Покръстването на българите е извършено от княз Борис през 864-5 г., т.е. втората половина на IX век! Разликата е 4-5 века! (горе-долу колкото време България после е била под османско владичество)
Та по какъв начин този артефакт при Барутин, според теб, е твърдо доказателство за произхода на местното население?
Ако то си е било християнско, за какво му е притрябвало на Борис да го покръства отново след 4-5 века? Друг е въпроса дали е достигнал изобщо до тези места.
Не оспорвам тезата за български произход на болшинството помаци, но тя е една от няколкото такива. Никой досега не е дал убедително обяснение на факта, че помаци, торбеши, горани населяват труднодостъпни планински области.
Затова е по-вероятно да са били противници на официалната религия - напр. богомили.

Помаци като термин иима от 1880 година насам, и то: строго за тетевенско-ловешките помаци, не за родопските и неврокопските.

И това какво доказва? А преди това с какъв термин са обозначавани?

Траки на древногръцки означава "див, суров човек", синоним на варварин. Самите "траки" никога не са се наричали така.

Би ли споделил как са се самоназовавали?
А според теб какво означава "вулгарос" и има ли връзка с думата "българи"?

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #294 on: February 18, 2010, 17:42 »
Абе, другари, нали произхода на "Българите" е от североизток и по точно от поречието на Волга и Кавказките планини, това което се учи като 1300 г. история в България и тази история сме я учили всички етноси в България от десетки и стотици години!  :o
Тези писания немогат да се забравят и изаличат за: "идването на конете с конската опашка, за снопа с пръчките, петимата братя, стария завет на хана и т.н. и т.н.", защо пък сега трябва сами да си изопачавате тази история като заявявате, че "Българите" са едва ли не от "Тракийски" произход!  8)
Да не е затова, че като едно от много и основоно предположения за произхода на Помаците е, че са от "Тракийски" корен отколкото от всякакъв друг, или за нещо друго незнайно!  ???
Сега пък, дори и произхода на "Българите", на всякакви други народи или на "Помаците" да е също "Тракийски", мене пък хич не ме вълнува това, важно е сега какъв се чувства човек и да не го карат с всевъзможни натрапнически теории да си намразва своята родина, или не нея, а онези които са я присвоили като лична собственост, защото като гледаме тази насилствена пропаганда - за външното налагане самоопределеността на Помаците е изяло насочена срещу Помаците, което пък не трябва да става за сметка на тази омраза или обич, която все някой друг външен човек за Помаците я провокира!  :(
Наздраве!  :D  ;)

Offline Националист

• Member
  • **
« Reply #295 on: February 18, 2010, 18:10 »
Прабългарите идват от Кавказ, българите са си забъркани тука, на Балканския полуостров, смесица между славяни и прабългари. Траките имат изключително малък принос в гените ни, защото тогава те са били изключително малко  ;D. Да се чувстваш помак, дефинитивно се различава от това да се чувстваш турчин, и за мен това са хората, на които трябва да им се обясни техния произход. Спартак, след като се чувстваш наследник на тракийците, чувстваш ли се като част от румънската нация?  :D :D

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #296 on: February 18, 2010, 18:40 »
Прабългарите идват от Кавказ, българите са си забъркани тука, на Балканския полуостров, смесица между славяни и прабългари. Траките имат изключително малък принос в гените ни, защото тогава те са били изключително малко  ;D. Да се чувстваш помак, дефинитивно се различава от това да се чувстваш турчин, и за мен това са хората, на които трябва да им се обясни техния произход. Спартак, след като се чувстваш наследник на тракийците, чувстваш ли се като част от румънската нация?  :D :D
Абре, човек какво думаш за Траките , която е най-многолюдната и най-богатата за това време цивилизация на Балканите, как така мислиш, че шепа прабългари с няколко коня и копия ще ги избият ли!  :o
Виж сега от земята какви археологически находки излизат - всичко е на Траките и почти нищо на другите народи след тях, освен тук таме по някое зрънце!  8)
Като Помак се чувствам прадалечен наследник на тогавашните местни хора Траките и сега на сегашните местни хора от Родопите - Помаците, а и не от румънската нация, а от българската такава!  ???
А, онези Помаци от Гърция, би трябвало да се чувстват като част от гръцката нация, а пък турските Помаци като част от турската нация и т.н., да не изброяваме всички страни и места на Балкана където има Помаци, защото май трябва да изброиме почти всички балкански кътчета, сокаци, дерета, баири и планини!  ;D  ;)

Offline Националист

• Member
  • **
« Reply #297 on: February 18, 2010, 19:21 »
Ама приятел, виж предишния ми пост, траките са изчезнали още 6ти век, естесвено е имало остатъци от тях, но прабългарите никога не са се били с тях...  :-\ :-\

Offline rado

• Senior member
« Reply #298 on: February 18, 2010, 19:55 »
Ами не му е трябвало на Борис да ги покръства българето, той само официализира това което е било факт за което и кани византийските попове за рехристиянизация на вече християнско население.
Каза ми го баба ми!