А имате ли доказателства, че покръстването 864-868 е обхванало всички територий с преобладаващо днес помашко население.
Връщаме се към стар въпрос: кои точно територии имате предвид като "помашко население"?
Родопите? Долината на Места? Ловешко-тетевенските балкани?
Не е тайна, че самото християнство е наложено трудно, даже е имало и бунтове, против това налагане.
Вярно е, но това показвата твърдата административна воля да бъде наложено християнството на всички, без значение от желанията и предпочитанията им.
В източници се намират сведения че е имало и арабски емисари, предлагащи исляма като религия, което идва да каже, че се се е знаело и за исляма като вариант.
Аз също съм чувал, но не съм виждал или чел за такива в оригинал. Но съм готов да приема, че такива е имало.
Няма как да не са знали за наличието на ислям като такъв. В края на краищата, Тервел е победил и разгромил най-голямата арабска армия, сформирана някога: близо 200,000.
Но от това не следва че е приеман или разпространяван ислям.
В много високопланински села няма даже и помен - примерно от каквито и да било останки от строеж на църковни храмове.
Дайте пример: за кои точно села имате предвид?
На Балканите не съществуват толкова високопланински села, до които да не може да стигне войска, в това число и конница. Щом испанците са завоювали империята на Инките, която е била в Кордилерите, какво остава за Родопите?
Андите са почти 2 пъти по-високи от нашите планини, а Мачу Пикчу е построен и е функционирал като голям град без никакви проблеми.
В много от селата пък има както църкви така и джамий.
Има, разбира се.
Въпросът е:
от кой период са джамиите?
Имате ли твърди доказателства за датировките им?
Има съседни села - едното с християнско, другото с мюсюлманско население, и така е на целия балкански полуостров.
Има, но какво доказва това, освен ислямизация на част от населението?
От всичко това, ако направим аналогичен анализ, лесно би следвало, че исляма е дошъл много по-рано от идването на османците.
От кое това?
Къде са фактите и доказателствата? Хроники, записи, археологически доказателства?
Съжалявям, че в момента нямама възможност да представя, но бях срещал литература с цитати от автентични писма на османските пълководци до султана, по време на нахлуването на балканите, в които се споменава за заварено тук население с мюсюлмански корени.
За тази литература многократно тук се писа, че уж имало такава.
Но така и никой не я извади на бял свят да я покаже и разкаже: име, автор, хроника от тогава и тогава, намира се в този и този музей.
Ако действително е съществувала, и в този сайт има мюсюлмани и от Турция, и от България, и ходжи, имами, възпитаници на Томбул джамия в Шумен и на главното мюфтийско настоятелство, защо този документ не е демонстриран и назован от никого досега?
Така че, да се твърди еднозначно, че всички едва ли не са били християни, мисля е дост не логично.
Нелогично е предполагането на ислям в твърдо и административно закрепени православни империи, като Българската и Византийската.
Още повече: когато сте без нито едно доказателство за вашите предположения.
Къде са фактите?
Една от заповедите на пратеника Мухаммед сас, е била за известяване и разпространение на исляма до всички точки.
Заповеди, закони и правила много.
Ама дали всички ги спазват?
Емисари е имало и то много още от негово време.
Като смятате, че е имало, къде е резултатът от предполагаемата им дейност?
Хроники, археологии, документи?
Емисари е имало там, където някой ги е оставял да са такива и да се занимават с тази дейност.
А границите на България са се охранявали свирепо: граничар, който пусне нарушител, е плащал не само с живота си, но и със семейството си.
За това е показателен следният пример: Около 978 г. двамата синове на цар Петър - Борис и Роман, които са пленени от византийците при превземането на Преслав през 971 г., се завръщат в България. При границата Борис е убит от стрела на български граничар, който е заблуден от византийските му дрехи.
За това говори факта, че всички негови сподвижници са намерили смъртта си по различни точки на земята, разпространяващи исляма.
Разпространителите на всички религии са намерили смъртта си по различни краища на света, разпространявайки религията си. Това не доказва нищо, освен религиозно рвение.
Италия и Франция са им били много по-близо, отколкото България. Какво е положението с предосманският ислям там? Колко джамии ще намерите от този период там?
При това, с оглед на факта, че битката на сарацините с Карл Велики при Поатие е практически в центъра на днешна Франция.