Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 325947 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Пламен Пасков

• Guest
Ynt: Истината за помаците
« Reply #270 on: February 17, 2010, 17:05 »
А имате ли доказателства, че покръстването 864-868 е обхванало всички територий  с преобладаващо днес помашко население.
Връщаме се към стар въпрос: кои точно територии имате предвид като "помашко население"?
Родопите? Долината на Места? Ловешко-тетевенските балкани?

Не е тайна, че самото християнство е наложено трудно, даже е имало и бунтове, против това налагане.
Вярно е, но това показвата твърдата административна воля да бъде наложено християнството на всички, без значение от желанията и предпочитанията им.

В източници се намират сведения че е имало и арабски емисари, предлагащи исляма като религия, което идва да каже, че се се е знаело и за исляма като вариант.
Аз също съм чувал, но не съм виждал или чел за такива в оригинал. Но съм готов да приема, че такива е имало.
Няма как да не са знали за наличието на ислям като такъв. В края на краищата, Тервел е победил и разгромил най-голямата арабска армия, сформирана някога: близо 200,000.
Но от това не следва че е приеман или разпространяван ислям.

В много високопланински села няма даже и помен - примерно от каквито и да било останки от строеж на църковни храмове.
Дайте пример: за кои точно села имате предвид?
На Балканите не съществуват толкова високопланински села, до които да не може да стигне войска, в това число и конница. Щом испанците са завоювали империята на Инките, която е била в Кордилерите, какво остава за Родопите?
Андите са почти 2 пъти по-високи от нашите планини, а Мачу Пикчу е построен и е функционирал като голям град без никакви проблеми.

В много от селата пък има както църкви така и джамий.
Има, разбира се.
Въпросът е: от кой период са джамиите?
Имате ли твърди доказателства за датировките им?

Има съседни села - едното с християнско, другото с мюсюлманско население, и така е на целия балкански полуостров.
Има, но какво доказва това, освен ислямизация на част от населението?

От всичко това, ако направим аналогичен анализ, лесно би следвало, че исляма е дошъл много по-рано от идването на османците.
От кое това?
Къде са фактите и доказателствата? Хроники, записи, археологически доказателства?

Съжалявям, че в момента нямама възможност да представя, но бях срещал литература с цитати от автентични писма на османските пълководци до султана, по време на нахлуването на балканите, в които се споменава за заварено тук население с мюсюлмански корени.
За тази литература многократно тук се писа, че уж имало такава.
Но така и никой не я извади на бял свят да я покаже и разкаже: име, автор, хроника от тогава и тогава, намира се в този и този музей.
Ако действително е съществувала, и в този сайт има мюсюлмани и от Турция, и от България, и ходжи, имами, възпитаници на Томбул джамия в Шумен и на главното мюфтийско настоятелство, защо този документ не е демонстриран и назован от никого досега?

Така че, да се твърди еднозначно, че всички едва ли не са били християни, мисля е дост не логично.
Нелогично е предполагането на ислям в твърдо и административно закрепени православни империи, като Българската и Византийската.
Още повече: когато сте без нито едно доказателство за вашите предположения.
Къде са фактите?

Една от заповедите на пратеника Мухаммед сас, е била за известяване и разпространение на исляма до всички точки.
Заповеди, закони и правила много.
Ама дали всички ги спазват?

Емисари е имало и то много още от негово време.
Като смятате, че е имало, къде е резултатът от предполагаемата им дейност?
Хроники, археологии, документи?
Емисари е имало там, където някой ги е оставял да са такива и да се занимават с тази дейност.
А границите на България са се охранявали свирепо: граничар, който пусне нарушител, е плащал не само с живота си, но и със семейството си.
За това е показателен следният пример: Около 978 г. двамата синове на цар Петър - Борис и Роман, които са пленени от византийците при превземането на Преслав през 971 г., се завръщат в България. При границата Борис е убит от стрела на български граничар, който е заблуден от византийските му дрехи.

За това говори факта, че всички негови сподвижници са намерили смъртта си по различни точки на земята, разпространяващи исляма.
Разпространителите на всички религии са намерили смъртта си по различни краища на света, разпространявайки религията си. Това не доказва нищо, освен религиозно рвение.
Италия и Франция са им били много по-близо, отколкото България. Какво е положението с предосманският ислям там? Колко джамии ще намерите от този период там?
При това, с оглед на факта, че битката на сарацините с Карл Велики при Поатие е практически в центъра на днешна Франция.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #271 on: February 17, 2010, 17:21 »
Тоска според теб има ли католическо малцинство, или още по-фрапантно - габровско малцинство? Какво те кара теб, да се чувстваш като малцинство - нарушени права, дискриминация или какво точно. В САЩ има няколко милиона мексиканци, които никога не са се оплакали, че са малцинство. Все пак, ако имате някъкви такива проблеми, моля сподоелете!  :)

Когато в дадена държава има група от хора с религия, различна от официално признатата, те винаги ще са малцинство.А това да си малцинство, не означава, че са ти нарушени правата - поне не засега.Когато религията на малцинство съвпада с националната, тогава става сливане на етнос и народност с течение на времето.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #272 on: February 17, 2010, 17:22 »
Тоска според теб има ли католическо малцинство, или още по-фрапантно - габровско малцинство? Какво те кара теб, да се чувстваш като малцинство - нарушени права, дискриминация или какво точно. В САЩ има няколко милиона мексиканци, които никога не са се оплакали, че са малцинство. Все пак, ако имате някъкви такива проблеми, моля сподоелете!  :)

Не е толкова лесно! Добре, кажете ми аз сега ако приема християнството ставам ли българин? - не! ти сега ако приемаш исляма ставаш ли помак? -не! а (точно е българи мюслумани) Много пъти съм казал, Религия и нация са две различни неща!  

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #273 on: February 17, 2010, 17:40 »

къде в този сайт има категорични доказателства, че помаците не са българи по произход?

Пламене, както няма доказателства за едното, така няма и за другото.  Просто всичко е оставено на съдбата и никой сериозно не е тръгнал да се занимава с помаците, с тяхната история, произход, вяра, родина.... просто няма такова нещо.

В никой от постовете  си не съм споменавал, че се опровергава твоето мнение, не се опровергава и противоположното мнение. Ти погрешно си изкара извода, защото аз просто казвах на  ''националист'' , че няма нужда отново да пише кои са помаците, защото тук е струпана огромна информация, която е писана от други (националисти), и каквото и да напише тои, ще е същото което пишат и другите ни гости българи, включително и ти. Казано на кратко ''националист'' щеше да развие същата тема, която ти си развивал много пъти, а именно за българския произход на помаците. Ето защо в горните си постинги исках да кажа това, а че ти си разбрал думите ми по друг начин не съм виновен аз. Въпрос на тълкование...

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #274 on: February 17, 2010, 17:46 »
Пламене, както няма доказателства за едното, така няма и за другото.
Само с това не съм съгласен, за всичко останало подкрепям.
И ако съм ви засегнал с нещо, моля за прошка.
Наистина ме интересува дискусията като такава, а не целта да уязвя или нараня опонента.
Ще се разровя и ще приготвя пакет от линкове към доказателствата, които са обсъждани (и според мен дотук не са опровергавани от никого), за да не ги копираме отново (безсмислен, некрасив спам).

Offline Националист

• Member
  • **
Отговор: Истината за помаците
« Reply #275 on: February 17, 2010, 17:53 »
Гедже, доказателствата са налице - липсата на доказателства за съществуването на исляма преди стъпването на османските турци на балканския полуостров. Ще ти кажа и моето мнение относно, твоите приятели мюсюлмани - аз ги подкрепям: в днешни времена да бъдеш религиозен означава да се лишиш от живота на 21ви век. Без значение каква е религията. Аз вярвам в Господ, без значение как вие го наричате, аз постя, когато не се чувствам добре и съм понапълнял, а не когато пише в Библията. Всяка религия учи на нещо добро, но има и неща, които са отживелици, пример - многоженството. Практика при арабите в 5,6 и 7ми век, днес то е нещо, което предизвиква смях. Господ не би те съдил за това, че имаш пари, а не си вземеш 2ра жена. В тези времена на високо развити технологии, е много трудно да спазваш законите на някоя религия, вместо да си живееш спокойно живота. Все пак, без да си съгласен с мен за произхода си, поне се радвам, че си съгласен, че езикът, на който говорим е български, а не както някой тук ми беше казал - помашки.

Тоска, според мен няма нужда да ставаш християнин за да станеш българин, за мен ти си  :). Но нека приемем твоята гледна точка, и да кажем, че съществува помашки народ. Аз питам, след като ако утре приема исляма ставам българин-мюсюлманин, а не помак, то тогава, когато един помак приеме християнството какъв става помак-християнин  ;D ;D или българин? 100% има такива хора, какви са те според теб?  :)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #276 on: February 17, 2010, 17:58 »
Националист, родителите ти 1000 % не са помаци, т.е. 1000 %, че каквото и да направиш няма да станеш - помак  :)

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #277 on: February 17, 2010, 18:07 »
Търсиш доказателства - ти самия не даваш такива.
Въпроса е стар, защото страниците където го бяхме започнали изчезнаха.

Връщаме се към стар въпрос: кои точно територии имате предвид като "помашко население"?
Родопите? Долината на Места? Ловешко-тетевенските балкани?

Как кои територий - не е ли ясно кои села са помашки и къде са?Ако ти самия не знаеш, къде се намират, на каква основа тогава излагаш тезите си.

Има, но какво доказва това, освен ислямизация на част от населението?

По твоята а и по друга логика, в село, примерно от 500 жители, половината ще бъдат ислямизирани, другите ще ги оставят за следващия път.От две съседни села, едното цялото ще го ислямизират, другото на 3 км.от него, което е и без един мюсюлманин дори - османците ще оставят непокътнато.

Като смятате, че е имало, къде е резултатът от предполагаемата им дейност?
Хроники, археологии, документи?
Емисари е имало там, където някой ги е оставял да са такива и да се занимават с тази дейност.
А границите на България са се охранявали свирепо: граничар, който пусне нарушител, е плащал не само с живота си, но и със семейството си.
За това е показателен следният пример: Около 978 г. двамата синове на цар Петър - Борис и Роман, които са пленени от византийците при превземането на Преслав през 971 г., се завръщат в България. При границата Борис е убит от стрела на български граничар, който е заблуден от византийските му дрехи.

Ами дайте и вие хроники за покръстването на това население, защо само търсите.
А тези граничари, сигурно са имали и радари -то в днешно време Берлинската стена минаваха, ти ги разправяш едни.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #278 on: February 17, 2010, 18:36 »
Гедже, доказателствата са налице - липсата на доказателства за съществуването на исляма преди стъпването на османските турци на балканския полуостров.

Липсата на доказателства за нещо - не е доказателство за съществуването на друго нещо.

Ще ти кажа и моето мнение относно, твоите приятели мюсюлмани - аз ги подкрепям: в днешни времена да бъдеш религиозен означава да се лишиш от живота на 21ви век. Без значение каква е религията. Аз вярвам в Господ

Отричаш религията, а самият ти казваш, че вярваш в Бог.От самолет си личи, че е тенденциозно.

Практика при арабите в 5,6 и 7ми век, днес то е нещо, което предизвиква смях. Господ не би те съдил за това, че имаш пари, а не си вземеш 2ра жена. В тези времена на високо развити технологии, е много трудно да спазваш законите на някоя религия, вместо да си живееш спокойно живота.

Исляма е религия за всички времена.Факта, че многоженството съществува и днес, го доказва.А щом съществува значи има нужда от него.И кой е казал, че си длъжен да се жениш за втора.И след като е трудно да спазваш религия в тези технологични времена, ти защо вярваш в Бог.

Тоска, според мен няма нужда да ставаш християнин за да станеш българин, за мен ти си  :). Но нека приемем твоята гледна точка, и да кажем, че съществува помашки народ. Аз питам, след като ако утре приема исляма ставам българин-мюсюлманин, а не помак, то тогава, когато един помак приеме християнството какъв става помак-християнин  ;D ;D или българин? 100% има такива хора, какви са те според теб?  :)

Когато помак приеме християнството - да, става помак християнин, но след десетилетия едвали последователите ще знаят какви са били.Има 100% такива, да.А внуците на тези от преди десетилетия, преселили се в градовете, едва ли знаят че дедите им са били помаци.Тоест, религиозното сливане е станало причина за заличавани на етническите корени.

Offline deniz7

• Senior member
« Reply #279 on: February 17, 2010, 20:01 »
Имам един въпрос този сайт на 100% лие помашки? ако има и някой който нее ромак защо той трябва да казва неговата формула и теория за помаците?  и защо трябва дая натяква, какво му пречат тези добри и работливи хора ?стига вече се въртете в един кръг. Пак ще ви повторя мюсюлманите и християните в бг се уважават а  един човек който няма вяра в сърцето на него всеки муе виновен, той и собтвената си майка ще изпцуе. Никой нее вечен, в живота има много други неща  за които трябва да се замислим и разсъждаваме нека бъдем преди всичко хора, а хората са братя. Нека си помогнем, а не да се конфронтираме. Нека админите модераторите забранят такива теми които са създадени само за уяданки кой какав е и защо е такъв и т.н. Поставете теми които ще обединяват, а не разделят и напълно одобрявам което е писано тук от някой влязъл само да си избива комплексите веднага да се трие, а при повторен орит бан завинаги стига с тези амнистии.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #280 on: February 17, 2010, 21:00 »
Търсиш доказателства - ти самия не даваш такива.
Въпроса е стар, защото страниците където го бяхме започнали изчезнаха.
Аз нямам вина за това, честна дума

Как кои територий - не е ли ясно кои села са помашки и къде са?Ако ти самия не знаеш, къде се намират, на каква основа тогава излагаш тезите си.
Добре. Долината на Места и Одрин стават български (административно) още при Крум. Което не е българско, е византийско. Демек-ултраправославно.
Шансове за ислям: нула.

И по-нататък тези територии са преминавали в границите на България, която става не по-малко ортодоксална от Византия.
За да не стават своеволия, през Балканите и Византия минават и всичките 4 кръстоносни похода. Които на православните не са прощавали, за потенциални предполагаеми от вас мюсюлмани - да не говорим.
Отново: шансове за ислям, разпространяван от пленници-араби (които само вие предполагате, а никой и никъде не видях да е документирал) - никакви.

Още веднъж ще ви дам аналогията: това е все едно пленените араби да разпространят ислям из Франция след битката при Пуатие.
Такива данни няма!
Или пленените добре документирани и известни СТОТИЦИ ХИЛЯДИ германци, които са били на територията на СССР след ВСВ, да тръгнат да разпространяват лютерианство, католицизъм или протестантство.
Няма как!
Викингите са вършали из цялото Средиземноморие с векове. Пленявали са араби.
Къде са средновековните джамии в Скандинавията?
Къде са средновековните мюсюлмани сред тях?
Същият въпрос ще ви задам за която си искате европейска страна.

По твоята а и по друга логика, в село, примерно от 500 жители, половината ще бъдат ислямизирани, другите ще ги оставят за следващия път.От две съседни села, едното цялото ще го ислямизират, другото на 3 км.от него, което е и без един мюсюлманин дори - османците ще оставят непокътнато.
Изобщо няма нужда от моята логика.
Такива са фактите и процесите, които са протичали. И са добре документирани.
Има над 1 млн страници в раздела по османистика в народната Библиотека Кирил и Методий в София.
Османски архиви.
Които бяха цитирани и вадени тук многократно: с факсимилни и фотокопия.
Какво повече трябва?

Ами дайте и вие хроники за покръстването на това население, защо само търсите.
А тези граничари, сигурно са имали и радари -то в днешно време Берлинската стена минаваха, ти ги разправяш едни.

Хроники има много:
- "Документи относно помаците/Documents About Pomaks",
- Произход на помаците: проф. Кемал Гьозлер (също помак),
- "Лилково: богове, камъни и руни",  
- валията на Туна Вилает, по-късно велик везир Митхад паша във френското научно списание Revue Scientifique, 1878,
- Археологически разкопки край с. Барутин,
...и още, и още...само да искате...

Доказателствата, особенно археологичните, си стоят и днес: църкви с апсиди, част от тях в руини, на други само основите, трети по 50-100 см високи, но си има: десетки и стотици из целите Родопи и Пирин, из целите Балокани.
Искате ли фотогалерия с описания?

Offline Националист

• Member
  • **
Отговор: Истината за помаците
« Reply #281 on: February 17, 2010, 21:07 »
Дениз, това е целта на разискването, всички помаци да бъдат обединени като бъде разбрана истината за техния произход. Днес някои си мислят, че са турци, други мислят, че са българи, трети че са дошли още преди българите по тези земи. По света няма такива неща. Хората знаят какъв е техния произход. Ето примерно ние не знаем дали прабългарите са тюрки или са от ирански произход, но знаем, че те заедно със славяните са нашите предци. За вас има една най-разпространена - българи приели исляма, която според мен е вярната, но хората тук са приели и много други за верни. За мен това е интересно и затова пиша тук, да разбера заедно с вас кои сте вие. Мислех, че заглавието ясно сочи, какво се разисква тук, но ти явно не си разбрала.

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #282 on: February 17, 2010, 21:45 »
Като гледаме т.нар. "Църква - Базилика" в с.Барутин е съществувала поне 2 века преди княз Бориса да покръсти българите и в България да се наложи християнството!  :o
Какви са аритметиките, защото трябва да се върнем много преди да се наложи като национален флаг - конската опашка и всички да вярваме в бога Перун или Тангра, тъй като много преди тях са били наштье Помаки и Траки!   :D ???
И от всичките тези писания и едностранчиво представена информация, ще трябва в сегашни дни - Помаците в България, в Гърция в Турция  и в Македония, вече да ги няма и да не съществуват изобщо! А, и толкоз силно их яростно да се отричат и да не се приемат тези хора, е направо озадачаващо, като пък никой от тези, не кара насила другите, да се имат за Помаци, а искат всеки да си се чувства такъв, какъвто всеки сам си пожелае!   :o
Какво се цели с това тотално отричане, че Помаците не съществуват като хора, не е нужно никой да отговоря, защото язье съм един от тях, и засега, докато не съм измрял, все още съществувам!  :D  :)
Аз пък съм Марсианец - на някой да му се промени нещо или да го засегнах, май, че не!  ;D

Offline deniz7

• Senior member
« Reply #283 on: February 17, 2010, 21:59 »
Дениз, това е целта на разискването, всички помаци да бъдат обединени като бъде разбрана истината за техния произход. Днес някои си мислят, че са турци, други мислят, че са българи, трети че са дошли още преди българите по тези земи. По света няма такива неща. Хората знаят какъв е техния произход. Ето примерно ние не знаем дали прабългарите са тюрки или са от ирански произход, но знаем, че те заедно със славяните са нашите предци. За вас има една най-разпространена - българи приели исляма, която според мен е вярната, но хората тук са приели и много други за верни. За мен това е интересно и затова пиша тук, да разбера заедно с вас кои сте вие. Мислех, че заглавието ясно сочи, какво се разисква тук, но ти явно не си разбрала.
Не много добре съм разбраЛ и много добре знам истината за себеси, знам я от сигорни източници от дедите ми алларахметеле мисля че всеки помак знае истината за себеси, чувства се такъв а ние какво бихме спечелили като ги убеждаваме в нашите версии

Offline Hat

• Moderator
« Reply #284 on: February 17, 2010, 22:07 »
Незнам в някое от селата населявани изцяло от помаци около Велинград да има останки от цьркви а и каквото и да било друго,което да показва някаква врьзка с християнството.