Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 322625 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Re:Истината за помаците
« Reply #195 on: November 24, 2009, 16:15 »
Hat, това е твоето тълкуване,ама я ми кажи дали си чул за Крантиите,за древният път наречен ''Друма''-близо до твоето село,за ка...те гробе близо до ''Калята'',за месноста ''Радювица''-под Крантиите! и тези ли имена са измислили другарите-не неса уверявам те.
Интересно каква ли крепост е Калята -никой не я е проучвал,както и гробището-интересни данни ще излезнат,сигурен съм.
За да се избегне страха от манипулации човек достатъчно заинтересован от истината може сам да я намери-иска се желание,малко исторически познания,теренно проучване,ненатоварен от предрасъдъци подход към фактите,естествено време и средства-и късмет естествено.
Освен топонимията на района около вашто село интересни са материалната и духовна култура-четох на времето за тн.скрити хора-ако имаш повече информация моля да споделиш.
Интересни са и някои фамилни имена в района.

Offline Hat

• Moderator
Re: Истината за помаците
« Reply #196 on: November 24, 2009, 16:49 »
ves.K не знам откаде черпиш информация може би някаква книга,но сьс сигурност има неточности такава местност Радювица и каурските гробе няма.Крантиите и Калята са си на мястото незнам за "скритите хора" за които пишеш,основните фамилни имена сьм посочил вьв форума,незнам за какво намекваш бьди по точен ако обичаш ще направя всичко вьзможно да задоволя любопитството ти.
pomak

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #197 on: November 24, 2009, 18:31 »
Hat,такива месности има,''Друма'' си е там,Радювица е между Цветино и Крантиите та затова сигурно не я знаеш,но в посока Кръстава е,но е в землището на с.Цветино.
Кале-Каля има и някъде покрай вашето село но аз визирам това под Крантиите по реката -там е и въпросното гробище
Пиша за тях понеже не са далеч от вашето село,иначе за вашето село не знам кои знае колко.
За въпросните имена на месностите може да питаш стари хора.
Hat,за такива хора играни по тъмно,без музикален съпровод само съм чувал че е имало,но от много време ги няма,не знам за това от къде може да се научи повече.
Впрочем всичко свързано с обичаите в района, надявам се че ще представлява интерес за всички-говоря не само за празничната обредност а и за тази която е в обикновенният бит на хората.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #198 on: November 24, 2009, 19:59 »
Ves.K явно ти по добре от мен познаваш историята на района аз искам да ти кажа,че с.Цветино по онова време е било,като средищен центьр там са се извьршвали всички неща,които сега се правят в една община.От него са трьгвали и всички злини сполетели помаците по този край.Пьтувал сьм много пьти пеша от Крастава през Крантиите и Калята до Цветино вярвай ми такава местност,като Радювица и каурски гробе аз незнам.Местностите покрай моето родно село знам перфектно занапред може и тема да направим при повече интерес на хората от тези земи а такива има вече по целият свят.От тук е родом проф.Адриан/Али/ Палов.
pomak

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #199 on: November 24, 2009, 21:26 »
Taka e Hat,познавах района добре,ти ми вярвай  има такива месности-но трябва да питаш стари хора от Цветино.
Аз също съм пътувал пеша от Цветино за Крантиите,за Асановци и Кръстава-Радювица  е над Цветино пътя не минава от [пътеката де],това че не ги знаеш е повод да ги научиш.
Знам че е било община с.Цветино,А училището в Абланица  е било за целия район,незнам дали знаеш но когато са копали основите на пансиона съм чувал че са разкрити погребения[незнам какви-явно непроучени].
Въобще района според мен не е добре проучен археологически..

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #200 on: November 24, 2009, 21:29 »
.
Знам че е било община с.Цветино,А училището в Абланица  е било за целия район,незнам дали знаеш но когато са копали основите на пансиона съм чувал че са разкрити погребения -незнам какви-явно непроучени-
Въобще района според мен не е добре проучен археологически

Offline Hat

• Moderator
« Reply #201 on: November 24, 2009, 22:15 »
Наистина не са правени никакви сериозни археологически изследвания да се надяваме занапред и това да стане но си мисля че няма кой да ги спонсорира тьй като няма да са в бьлгарски интерес.
pomak

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #202 on: November 24, 2009, 22:25 »
Мойте уважения Hat,но аз мисля обратното,просто обаче безхаберието е много голямо,а и си прав спонсорите ги няма.
Иначе стари хора от района пазеха спомен макар и много далечен за преселение от македония по тези земи,за съжаление трудно би се установила приблизителна година спомена е твърде мъгляв.
Преселението изглежда е било в посока Македонско-Бабек-визирания от нас район.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #203 on: November 25, 2009, 08:58 »
Мойте уважения Hat,но аз мисля обратното,просто обаче безхаберието е много голямо,а и си прав спонсорите ги няма.
Иначе стари хора от района пазеха спомен макар и много далечен за преселение от македония по тези земи,за съжаление трудно би се установила приблизителна година спомена е твърде мъгляв.
Преселението изглежда е било в посока Македонско-Бабек-визирания от нас район.
ves.K наистина сьжалявам,че сме на различно мнение по вьпроса.Аз доста сьм беседвал сьс старите хора от региона повярвай ми нито един от тях не ми е споменавал за такова преселение.И наистина трудно би се установила приблизителна година а споменат ще става още по мьгляв,защото може би е измислен от скьпите ни другари.За такова преселение сьм чувал но то е кьм Северна Бьлгария район Антоново и околията.Населението около Цветино е чисто помашко сьс много добре запазени традиции и обичаи и смятам,че нищо не е в сьстояние да промени този факт.
pomak

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #204 on: November 25, 2009, 13:54 »
ves.K наистина сьжалявам,че сме на различно мнение по вьпроса.Аз доста сьм беседвал сьс старите хора от региона повярвай ми нито един от тях не ми е споменавал за такова преселение.И наистина трудно би се установила приблизителна година а споменат ще става още по мьгляв,защото може би е измислен от скьпите ни другари.За такова преселение сьм чувал но то е кьм Северна Бьлгария район Антоново и околията.Населението около Цветино е чисто помашко сьс много добре запазени традиции и обичаи и смятам,че нищо не е в сьстояние да промени този факт.
Hat,спомена за преселението от македонско е много стар,ще става все по мъгляв защото старите хора намаляват,но аз съм го чувал от много стари хора в раиона на с.Цветино и околните махали.
Това преселение е много назад във времето,спомена е че при бягство от епидемия от чума са заселени Цветино и околните махали,по разни странични податки смятам че е станало през 17в.
Преселението към северна България е много късно,в разградско и търговишко е предимно.
Това което казваш какво е населението разбира се че е така,когато фактите говорят и боговете мълчат са казали.

Обърни внимание на многото еднакви фамилни имена на хора от региона с такива на помаци и българи християни в Гоцеделчевско и Македония.

Esmeralda

• Guest
Ynt: Истината за помаците
« Reply #205 on: December 31, 2009, 15:31 »
Към abc и останалите съмишленици. Аз съм християнка, но от години имам вила в Родопите, като и в селото и околните села съм заобиколена само от помаци. С времето свикнах и започнах да ги приемам, надявам се и те мен. Старите хора са със здрав разум и морал и притежават и мъдрост и с тях може да се говори нормално......но младите....
честно да ви кажа, вгледайте се в ценностната си система, не сте объркани от никого, много добре знаете историята и произхода си, около нас има и столетници и са ми разказвали какво е преживял този край в последните 100 и повече години. Проблемът, приятели, не сме ви ние, християните, ние не се интересуваме от вас /не съм политик, разберете ме правилно/- проблемът си е чисто ваш. Пред християните, и като дойденте при нас в градовете се представяте с християнски имена, което е много неприемливо, защото аз ви чувам помежду си гори по селата, че си говорите с мюсюлманските. Не е по икономически причини, вие това го правите от 20 и повече години. Ниско образовани сте, знаете си го, и това, което работите, едва ли някой ще се подразни от мохамеданското ви име. Турчеете се зорлем, а турците не се ешат с вас, през всичките конфликти между българи и турци сте вземали страната на турците, сега тук плачете, че не ми приемаме. Вгледайте се първо в себе си! Защо хулите отец Боян Саръев, ами вие го правите същото, не се гаврете с религията ни и да носите християнски имена, бъдете себе си! Тогава и ние ще ви гледаме с други очи! Давате вид на много лицемерна общост! каква е тази ваша гордост ДА СИ ПОМАК, като в града се криете и даже не казвате от кое точно село или край сте, защото тези които живеят в близост до Родопите, знаем къде са християнските, и къде помашките махали и села.
Като се определяте за тюрки, араби и не знам какви още, не ни сквернете имената на светците!

Esmeralda

• Guest
« Reply #206 on: December 31, 2009, 15:35 »
и там на нас, българите ни казват КАУРИ, от гяури....ние ли сме тези, които не ви приемаме, но не съм тук за да се нараняваме, просто имайте повече доблест

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #207 on: December 31, 2009, 19:30 »
   Есмералда,
   Честита коледа и нова година.Поздравявям те за много точната оценка за  голяма част от помаците.Аз съм помак,опредулям се като вярващ мюсюлманин.Нося хубаво мюсюлманско име. По-голяма част от приятелите ми са християни от почти всички краища на
България.Аз уважавам тяхната религия но почитам своята.За всички байрями получавам поздравления от тях.Разбира се аз също ги поздравявам са християнските празници.Мното време съм  ръководил хора и ми се е случвало некадърни помаци да ми се уплакват че  са имали проблем заради произхода си.Разбира се имал съм случай и християнка да ми казва че и правя забележки защото не е помакиня-а си бе просто недостатъчно подготвена за работата.Още по  фрапиращ случай:
    Иван ми казва че имал етнически проблем с един друг Иван/първия  е помак/Аз му отговорих че  аз нямам проблем с християните  а те двамана Ивановци да  се попитат какъв етнически проблем могат да имат.
    Винаги съм казвал,че който не уважава себе си  не може да е уважаван от другите!
                   БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #208 on: January 02, 2010, 21:59 »
Намерих нещо интересно, само че  е на английски език. С мойте скромни познания разбирам, че е нещо за историята на помаците, но ако някой преведе ще съм много благодарен!

A specific DNA mutation which emerged about 2,000 years ago on a rare haplotype is characteristic of the Pomaks. Its frequency increased as a consequence of high genetic drift within this population. This indicates that the Pomaks are an isolated population with limited contacts with their neighbours. The DNA tree line of Pomaks suggests the hypothesis that Pomaks are descendants of ancient Thracian tribes.

According some historians some of the Pomaks in the Rhodope Mountains are successors of the Cumans that converted to Islam in the end of the 11th or the beginning of the 12th century after establishing contact with missionaries from North Africa and the Middle East. This theory is further backed by the fact that in the 9th century many Muslims moved from Bulgaria to Hungary and were ordered expelled by Pope Nicholas I in 866, yet enjoyed many freedoms and were even allowed to serve in the military and in border guard units during the 11th and 12th century. Many researchers are of the opinion that these were Cumans or Pechenegs.

Another view, especially popular among the Pomaks themselves, is that they are descendants of Thraco-Slavs or pre-Islamic Arab migrants to the Balkans who were converted to Islam by Arab missionaries. This theory is supported by comments of 9th century Christian missionaries in the area about occasional distribution of religious literature by some Islamic missionaries. There are also reports of Muslims migrating from medieval Bulgaria to Hungary, and there is evidence of Arab raids into the peninsula from the 7th century on

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #209 on: January 02, 2010, 22:31 »
Сюлейман,
то превод си не треба. :)

Публикацията е от уикипедията. Виж тук.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pomaks
"Alternative origin theories"

Написана е от един бивш тукашен форумец - "Чечлия".
Вече не пише тук и май си направи свой частен форум.
Ако те интересува мога да го издиря и да ти пратя адреса.

Разбира се това за хаплогрупите са глупости на търкалета, но всеки има право да си вярва в каквото си иска.
Ово е демокрация. :)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.