Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 322492 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ynt: Истината за помаците
« Reply #60 on: March 19, 2009, 13:22 »
И още нещо не ми е ясно.  Бях задал същия въпрос преди време, но остана без отговор.  Какво ще стане, ако помак смени религията си?  Няма ли това право според вас?  Очаква го съжаление ли?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #61 on: March 19, 2009, 13:29 »
Питаш за становището на религията ни?
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #62 on: March 19, 2009, 13:35 »
"Религиите трябва да отмрат" е тезата на ПЕТЕР. Мисля, че това са също много силни думи.

Дори и това да е неговото мнение, ПЕТЕР има право на такова.  Не съм видял да задължава когото и да е с него. 

Когато говорим за религии, мисля че е важно да се има предвид епохата, в която живеем.  Нека не забравяме, че сега сме в 21 век.  Не може да гледаме на тях както е било преди десет века.  Личното ми мнение е, че днес на първо място трябва да поставяме общочовешките ценности.  И ако религиите ще служат само като средство за разделение и противопоставяне, то доста сериозно бих се замислил каква е ползата от тях.   

Offline abc

• Forum fan
« Reply #63 on: March 19, 2009, 13:35 »
Отмрат е естествен процес, а ликвидират насилствен. Това обаче не е най-важното. Моят поглед върху религиите е, че през периода на тяхното съществуване са донесли повече мъка, страдание и смърт от колкото добро. Това го казвам като християнин със ясното съзнание, че Бог не е нтаправил светът за 5 дни.

Да кажем, че мнението ми е смегчен вариант на ПЕТЕР. Моите деца знаят, ще знаят за християнството, 10-те Божий заповеди, Отче наш, ще знаят и за исляма и будизма, и че е глупаво да преценяват човек по религията му или липсата на такава. Но ще знаят също, че прогреса се дължи на много четене, но не на Библията и Корана и ако ги заболи стомах трябва да отидат при лекаря си.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #64 on: March 19, 2009, 13:37 »
Питаш за становището на религията ни?

По принцип...  От гледна точка на религията, на помашката общност и т.н.  В частност вашето мнение.   

PETER

• Guest
« Reply #65 on: March 19, 2009, 13:41 »
"Религиите трябва да отмрат" е тезата на ПЕТЕР. Мисля, че това са също много силни думи.

Това е теза на Сам Харис. Аз споделям само опасенията му, но не и предложения метод на решение.
Онова което цитираш е заглавие на статия, а не мои думи.
Според мен религиите трябва да се променят, еволюират и адаптират, така щото да престанат да са заплаха една за друга и за целия свят. 
Тази промяна те трябва да направят сами, отвътре. Без силово налагане.

Няма как религиите да отмрат докато хората са смъртни. :)

Отбелязвам че говорим за религии а не за вяра. Аз разграничавам ясно тези две понятия.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #66 on: March 19, 2009, 14:30 »

По принцип...  От гледна точка на религията, на помашката общност и т.н.  В частност вашето мнение.   

"Няма принуда в религията" - това е основен принцип в Исляма, гарантиращ свободата на съвестта и вероизповеданието.

Моето мнение за отвърналия се от Исляма помак - ще съжалявам за него, но няма да го съжалявам. Успях ли да бъда разбран?
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #67 on: March 19, 2009, 14:33 »
Това е теза на Сам Харис. Аз споделям само опасенията му, но не и предложения метод на решение.
Онова което цитираш е заглавие на статия, а не мои думи.
Според мен религиите трябва да се променят, еволюират и адаптират, така щото да престанат да са заплаха една за друга и за целия свят. 
Тази промяна те трябва да направят сами, отвътре. Без силово налагане.

Напълно съгласен!
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #68 on: March 22, 2009, 01:22 »
  ..РЕЛИГИИТЕ никога няма да отмрат,напротив на тях се крепи вярата и надеждата на човек, на държавите по света ,независимо каква религия изповядва даден индивид!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Ismet DRAMSKY

• Guest
« Reply #69 on: March 22, 2009, 02:33 »
Вероятно религиите ще умрат с краят на света и на човечеството! Кога ще е това - ако някой знае?

Offline gugu

• Senior member
« Reply #70 on: March 22, 2009, 09:27 »
Религиите са опит да се обясни кои сме и от къде идваме. Но в древността са възникнали и като система за управление на държавата.
Мога да приема първата им функция. В тази сфера те могат да се конкурират с философията и изобщо с науката.
Но не мога да приема претенциите им да управляват. Обществото трябва да се управлява от общочовешки морални и законови норми и по волята на ВСЕКИ един от гражданите (без разлика от възраст, ПОЛ, имот, образование).
Понеже религиите са възникнали в дълбока древност и винаги отразяват обичаите и традициите на местното общество, днес е видимо че общочовешките им ценности са "накичени" с много формалности, които са непрактични.  За пример ще дам спорните забрадки. Тази част от женското облекло е практична за арабските племена, защото е защитавала косите им от пясъците. И по нашите земи са се носили забрадки-моята баба си имаше най-различни - според сезона, работата, празника. Но нейната посестрима в града носеше шапки.  Така че не бива да се абсолютизират такива формални белези.
Същото важи и за храмовете. Тук пък виждаме до какви гигантски форми и разходи се е стигнало навсякъде - и при християнството и при исляма. Ако господ е един и над всички, можеш да общуваш с него от всяко място.
Според мен в религиите, голяма е отговорността на свещенниците. В християнството е имало времена, кога йерархията е изиграла много лоша роля. Системата е съществувала, само за да се самоподдържа, да живее в охолство и да властва. Има го и в другите религии. Мога да приема само  всички форми на монашество, където силно вярващи хора най-строго спазват приетите от тях форми на смирение и въздържание, като път към Бог. Свещенници изживяващи се като началници не приемам. Всеки свещенник трябва да бъде едиствено и само УЧИТЕЛ на добро и мъдрост.
За съжаление консерватизмът на религиите, както им е помогнал да оцелеят, така днес показва в някои тяхни тези, че отразяват едно много старо ниво на тогавашната наука. Ами да, религиите също са форма на научно познание.  Примери за противоречия мога да дам от Библията-стария завет. Той е общ за юдеите, християните и исляма.  Господ създал света за 7 дни. Но днес физиците доказват че всичко е започнало с големия взрив-преди 13 милиарда години, а не преди около 7000 както пише в Библията. Или за Адам и Ева - примерно: те имали двама сина, и синовете им си взели жени. От къде са се взели тези жени? Нали Адам и Ева са първите хора и са родили само 2 сина?
Наистина един колега по-горе написа за промяната в религиите. Да, във всички религии. Постепенно те трябва да преосмислят своите цели имено във вярата на хората в бог, като творец и върховен съдник на доброто и справедливото.
Погледнете небето! Погледнете и снимките които все по-съвършенните телескопи носят! Вселената е огромна, има милиарди звезди и планети, сигурно има и други форми на живот. Колко малки и смешни сме в дребнавите си спорове как да се обличаме, какво да ядем, къде да се молим. И заради това са убивани хора!!! А нали първата заповед божия е НЕ УБИВАЙ !

Offline skalata

• Candidate member
  • *
« Reply #71 on: April 06, 2009, 17:28 »
dori i çovek da ymre pak şasi ostane takıv kakıv tosia rodil tisi pomak i pomak şasi ymreş ako iskaş sto veri smenizatova radvaise ise veseli çesi vesel pomak dasa zdravi i jivi vsiçki pomasi

Offline skalata

• Candidate member
  • *
« Reply #72 on: April 06, 2009, 17:30 »
dori i çovek da ymre pak şasi ostane takıv kakıv tosia rodil tisi pomak i pomak şasi ymreş ako iskaş sto veri smenizatova radvaise ise veseli çesi vesel pomak dasa zdravi i jivi vsiçki pomasi

halikan

• Guest
« Reply #73 on: April 06, 2009, 20:58 »
4ovek bez religiya e umryal 4ovek,ot takav ne4akai ni6to hubavo,toy e prazen 4ovek li6en ot vsi4ki polojitelni ka4estva,mojebi nee pravilno ida bade nare4en 4ovek

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
« Reply #74 on: April 07, 2009, 02:27 »
4ovek bez religiya e umryal 4ovek,ot takav ne4akai ni6to hubavo,toy e prazen 4ovek li6en ot vsi4ki polojitelni ka4estva,mojebi nee pravilno ida bade nare4en 4ovek
Съгласен съм с теб приятелю, човек трябва да вярва в нещо и да се бори за нещо докато е жив."Човек се ражда за да се бори"