Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 322608 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Ynt: Истината за помаците
« Reply #45 on: March 18, 2009, 12:15 »
Всеки мюсюлманин е длъжен да проповядва исляма. Поне според учението на исляма.

PETER

• Guest
« Reply #46 on: March 18, 2009, 12:18 »
как думата "съжалявам" се вписва в понятието "религиозна нетърпимост"?

През понятията ПРАВОверност, ПРАВОславност.
През претенцията че твоята истина е всеобща "права" истина.

Ако аз, като атеист, кажа че съжелявам заблудените от вярата, проявявам ли религиозна нетърпимост?

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #47 on: March 18, 2009, 12:19 »
Не, това си е твое лично мнение. Религиозна нетърпимост е, когато изпитваш нетърпимост към някой, който не е от твоята религия. Примерно когато да речем един будист не може да понася един индус.

PETER

• Guest
« Reply #48 on: March 18, 2009, 12:34 »
Не е така.
Религиозна нетърпимост е нетърпимост основана и провокирана от ученията на конкретната религията или нерелигия, а не от нетърпимост към друга религия.
Бъркаш причина и следствие.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #49 on: March 18, 2009, 13:16 »
Добре, и така да е. Тук какво място има проповядването на исляма? Според теб излиза, че всички духовни лица изпитват религиозна нетърпимост.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #50 on: March 18, 2009, 13:34 »
Нещо не ме разбрахте. Като казвам "привличам", искам да кажа "проповядвам", както Боян Саръев проповядва сред помаците християнството. Освен това, abc, как думата "съжалявам" се вписва в понятието "религиозна нетърпимост"?

Съжалението може да се тълкува по различен начин. В основни линии като положително, отрицателно и иронично отношение. Съжалявам хипотетичен собственик на форум, който си пише сам със 100 ника и не мисля, че ще намери изход от ситуацията. Но мога да съжалявам също едно сираче, за това че целия враждебен свят се стоварва на главата му. Все съжаление, но носи различни чуства  ;D

Аз не мога да те съжалявам за това, че си избрала исляма. Мога да те приема as is и толкова. Защото като почнем да си мерим религиите става мазано  :(

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #51 on: March 18, 2009, 13:58 »
През понятията ПРАВОверност, ПРАВОславност.
През претенцията че твоята истина е всеобща "права" истина.

Ако аз, като атеист, кажа че съжелявам заблудените от вярата, проявявам ли религиозна нетърпимост?

Казвал си го. Нали си фен на Сам Харис  ;)
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

PETER

• Guest
« Reply #52 on: March 19, 2009, 11:40 »
Казвал си го. Нали си фен на Сам Харис  ;)

Ааа, при Сам Харис няма съжаление а по-скоро притеснение, безпокойство а дори и страх.  :)
Притеснението е че бъдещето става все по-несигурно покрай тези религиозни кандидати за свети мъченици.
Ето вчер в Йемен пак се взривил някакъв самоубиец в някакви корейски туристи. http://www.focus-news.net/?id=n1149480
Как сега да се допусне до ядрено копче подобен човек, вярващ в задгробния живот, 40 девици и т.н.?

Chechliya,

всяка монотеистична религия в основата си е нетърпима към другите религии и особено към атеизма.
Исляма казва "Един е Аллах и Мохамед е неговия пророк "
Християнството и юдеизма казват "Да нямаш друг Бог освен мен"
При политеистичните религии подобна нетърпимост почти няма.
При тях боговете са само нещо като по-висша каста на хората и отделните вярвания по-лесно се напасват едно към друго.
Т.е. евентуална нетърпимост между индус и будист едва ли ще е основана на религия, а по-вероятно на наслоена история или битови противоречия. В Индия проблемите предимно са между индуси и мюсюлмани, не между индуси и будисти.
Обратно при монотеистичните религии имаме нетърпимост проповядвана в самата религия.
Разбира се тук веднага Мустафа и други мюсюлмани ще скочат да защитават исляма и да твърдят че в ислямската концепция подобно проповядване няма.
За съжаление не мога да се съглася. Нито за концепцията а още по-малко за практиката.
Там където исторически живеят хора от различни монотеистични религии историята и опита, но не и религията, ги е научила  на взаимна търпимост, толерантност и уважение, но там където хората са еднородни по моно-вяра (Саудитска Арабия, Афганистан,и т.н.) търпимостта не е възпитавана и фундаментализма лесно печели привърженици.
Там където тепърва започват да живеят хора от различни монотеистични религии сблъсаците са неизбежни и са неоспорим факт. Тези хора тепърва ще извървяват пътя на търпимостта, толерантността и уважението.

Ще кажете Бог е един, независимо от името му. Вярата е една и т.н.
Добре, само че религиите (църквите, джамиите, синагогите) му са различни. А проблема е точно там.
Всяка от тези религии смята себе си за носител на истинската вяра.

Offline svilen.

• Member
  • **
« Reply #53 on: March 19, 2009, 12:16 »
PO POVOD TVA ZAMINAVANETO VI ZA AFRIKA AMI VZEMETE I MEN EDNA MAIMUNA POVE4E NQMA DA E IZLI6NA . AZ SA6TO 4ETA DOSTA I NAI RAZLI4NI FAKTI NO NI6TO NE E V SASTOQNIE DA ME OBEDI 4E SAM DRUGO OSVEN POMAK...!!! A I MOQT STARI BABA RAHMETLIQTA KAZVA6E KAK E GLEDAL KAK GI KLALI V KAVALA I BILO LQTO A REKATA SE NAPALNILA S KRAV POMA6KA JENI I MAJE VIKA 4EDO NA EDIN MU OTREJAHA GLAVATA A TOI O6TE TI4A6E... NIE VIKA DECATA QDEHME OMRQLA RIBA KRAI MORETO I EDNA 4AST IZMRQHA OT DEZINTERIQ A TEQ 6TO OSTANAHME JIVI DOIDOHME NATAKA S DRUGITE TA MAIMUNA DA NO KAURIN NE..... ???

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #54 on: March 19, 2009, 13:02 »
Ааа, при Сам Харис няма съжаление а по-скоро притеснение, безпокойство а дори и страх.  :)
Притеснението е че бъдещето става все по-несигурно покрай тези религиозни кандидати за свети мъченици.
Ето вчер в Йемен пак се взривил някакъв самоубиец в някакви корейски туристи. http://www.focus-news.net/?id=n1149480
Как сега да се допусне до ядрено копче подобен човек, вярващ в задгробния живот, 40 девици и т.н.?

Айде пак, старата песен на нов глас. Продължаваш да дрънкаш едно и също. Къде пише, че на самоубийците им се полагат девици в Рая? Самоубийството е кардинален грях в Исляма и тези, които посегнат на живота си заминават директно в Ада.

Аз пък ще ти дам примера с изнасилвача на своята дъщеря и ще те убеждавам, че безверието е причина този човек да извърши тази гадост. Затова атеизмът трябва да бъде ликвидиран от обществото ни.

Нека да не падаме толкова ниско, а да уважаваме разбиранията си, става ли?
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #55 on: March 19, 2009, 13:08 »
Това със "съжалението" прозвуча доста грубо, а уж говорим за уважение и търпимост.  Ще прегледам къде в Корана пише подобно нещо...

По отношение на религиите и търпимостта мисля, че PETER доста разбираемо е разяснил в последния си постинг по темата своето мнение, което напълно споделям и аз. 

Offline abc

• Forum fan
...
« Reply #56 on: March 19, 2009, 13:14 »
Затова атеизмът трябва да бъде ликвидиран от обществото ни.

Съвършенството е в детайлите Мустафа. А детайлите са даже и изпуснатите реплики.
Не искай ликвидации ако настояваш, че твоята религия е човеколюбива.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #57 on: March 19, 2009, 13:16 »
Разбира се! Както виждаш, отговарям на нападките от страна на ПЕТЕР. Затова и апелирам да не напада повече моята религия, за да не отвръщам и аз със същото.
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #58 on: March 19, 2009, 13:18 »
Айде пак, старата песен на нов глас. Продължаваш да дрънкаш едно и също. Къде пише, че на самоубийците им се полагат девици в Рая? Самоубийството е кардинален грях в Исляма и тези, които посегнат на живота си заминават директно в Ада.

Аз пък ще ти дам примера с изнасилвача на своята дъщеря и ще те убеждавам, че безверието е причина този човек да извърши тази гадост. Затова атеизмът трябва да бъде ликвидиран от обществото ни.

Чак ликвидиран... Много силни думи.  Аз съм християнин, но всеки има право на избор, включително и да не изповядва религия. 

Самоубийството е грях не само според исляма.  За нормалните хора тези самоубийци не може да са истински мюсюлмани.  Но е факт, че те съществуват...       

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #59 on: March 19, 2009, 13:20 »
Чак ликвидиран... Много силни думи.  Аз съм християнин, но всеки има право на избор, включително и да не изповядва религия. 

"Религиите трябва да отмрат" е тезата на ПЕТЕР. Мисля, че това са също много силни думи.
повече от своята родина
.
(Tagore)