Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 325744 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Offline leilia

• Avarage member
Re: Истината за Помаците !
« Reply #585 on: December 30, 2010, 22:27 »
Лейля, има цяла тема (даже 2  - едната е за устната традиция) по този въпрос. Разрови се и ще ги намериш.
ок и Благодаря!

Offline Mihluzin_87

• Member
  • **

Offline yaip

• Member
  • **
« Reply #587 on: January 07, 2011, 18:06 »
Прочетох какви ли не измишльотини относно нашия произход и реших да ви кажа истината. Не сме нищо друго от българи, които са били принудени да приемат исляма. Исторически факт, който може да се провери навсякъде. Лично аз се гордея, че съм българин и обмислям скоро да се покръстя, въпреки негативното мнение на по-стари мои близки. Не се лъжете че сте турци или отделни народи, радвайте се, че сте българи!
Чувал съм няколко версии, ама такава голема простотия не бях чувал. Може да има такива, които са били българи....може да има и такива където са дошли от Турция. Аз лично не знам точната истина, но от по-старите хора съм чувал, че по времето, когато са се водели войни помаците са бягали, защото са нямали цар, който да ги води, заразлика от българите и търците. Така помаците са бягали и са се крили по високите места и така се оформил Чечкия регион. Това е версията която съм чувал от старите хора, а каква е точната истина, не мога да кажа.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #588 on: January 07, 2011, 20:41 »
....... Аз лично не знам точната истина, но от по-старите хора съм чувал, че по времето, когато са се водели войни помаците са бягали, защото са нямали цар, който да ги води, заразлика от българите и търците. Така помаците са бягали и са се крили по високите места и така се оформил Чечкия регион. Това е версията която съм чувал от старите хора, а каква е точната истина, не мога да кажа.
Едно е сигурно при Помаците, че приказките на старите хора са най-точни и истински приети, щото те са най-ценните извори за историята на Помаците, но и най-незаписани, а само от уста на уста предавани!  И за Траките, и за Помаките !::)
Тези предания за Помашките царства са досущ същите с традициите и вътрешните взаимоотношения съществували с Тракийските царства в които земи днес живеят днешните Помаци и са характерни с абсолютно същите белези на онова най-старото време за тях.  8)
Най-знатните, най-работните, физически най-красиви и хубави, най-добри певци, музиканти, танцоиграчи, сладкодумци, разказвачи, занаятчии, зидари, строители, златари, грънчари, ковачи, сеячи, земеделци, билкари, знахари, лечители, силни, смели, бойци безрасъдни понякога, при войни големи бахтичи, силно-любящи и силно-мразещи, силно привързани с планината, с водата, с гората,  а към онова старо време и бая големи винопиячи, а след прием исляма и от арабите, и от турките по-големи въздържачи и вервачи, и след туй най-вече всеки замогнал се с малко желтици, Тракийски (Помак) , виж го веч изтипосан със собствен храм и конак, даже и със свое царство и господарство, от които множества разединени царства и най-развити за онуй време цивилизации не останало почти нищо цяло, освен всички тези характерни черти и тук таме срещащите се като разкопки следи в днешните техни земи, все стари тракийски находки.  8)
Сред преминали през тях десетки войни, те останали с почти същите умения и черти, но само че веч, като най-бедни  и най-малолюдни, но все така разпилени в почти всички Балкански земи и най-разединени, както е било в едно техно по-старо време , макар и все така с добри емоции надарени!   ;) :) ;)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #589 on: January 08, 2011, 11:41 »
Чувал съм няколко версии, ама такава голема простотия не бях чувал. Може да има такива, които са били българи....може да има и такива където са дошли от Турция. Аз лично не знам точната истина, но от по-старите хора съм чувал, че по времето, когато са се водели войни помаците са бягали, защото са нямали цар, който да ги води, заразлика от българите и търците. Така помаците са бягали и са се крили по високите места и така се оформил Чечкия регион. Това е версията която съм чувал от старите хора, а каква е точната истина, не мога да кажа.
Всяка една приказка предавана от уста на уста с всеки свой участник взима нещо от него и се до украсява и така с времето.
Ако проследим историята на България ще видим ,че тя е разделена на различни области и не е толкова централизирана,колкото я представят историците-тя е съставено от силно централно ядро и доста автономни управители,които през различните епохи са се делили от централната власт.

Да започнем още от Кубратова България-тя е разделена  на три-Център,Западно и Източно крило(според някой историци и на повече).Аспарухова България също е разделена на няколко области-като всяка област след Тервел почти е излъчвала Кан(княз) в междуособиците до Крум.Крум също разделя България на три-Център,Запад и Изток,които се управлявали от негови роднини-тези три области също се разделят на няколко подобласти -воеводства(комитати) и по независими княжества.Свидетелство за това е въстанието за независимост на Драговичите (славянско племе в областта между Словения,Хърватско и Австрия,най вероятно прадедите на словенците и на австрийските славяни),което въстание Омуртаг потушава с кораби по Дунава.Други свидетелства е въстанието на Боилите по времето на слабото управление на Борис 1-което той потушава и практически губи Западна България(Хърватско,Сърбия,Отвъд-Дунавска България със Седмоградско(задпланинска или Трансилвания) и Великоморавия,както и Източна България.Дефакто на подчинение на Царя остава фактически само центъра.Това разделение се потвърждават и унгарски и латински източници,които споменават,че западна и част от отвъд дунавска България са били под властта на българския "цар" Салан,който вероятно е бил чичо на Симеон.

Това разделение на България продължава и през Второто българско царство-там вече размерите са много пъти по малки-според унгарските източници Влашко воеводство и Молдовското воеводство са били сюзеренни на Царство България,докато Трансилванското воеводство по принцип е била сюзеренна на България,но дефакто редица пъти е управлявана от унгарски наместник.

И сега за Чеча за неговата автономност-Чеча е бил управляван от Севастократор(воевода),Т.е за разлика от Отвъд Дунава в южна България се използва гръцкият аналог на титлата Воевода,а именно  Севастократор-след убийството на Цар Йоаница(Калоян) и възкачването на българският престол на Борил-Воевода Алексий Слав се отделя като независим владетел-а владенията са му именно Чеча,Последният владетел на Чеча,които фактически е бил напълно независим е Момчил воевода.Оттук,може би е останало в старите хора,че в миналото са били независими от центъра-в случая Търновград.

Но това разпокъсване е било характерно за късното средновековие,а за България е характерно от самото и образуване. ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #590 on: February 24, 2011, 05:14 »
   Не знам защо от едно време преди и сега винаги различни хора с цел са се опитвали да променят,да подменят историята,това продължава и днес с пълна сила относно нас Помаците.!
Различни организации създадени уж на"патриотична основа, учени от БАН,псевдоисторици,националисти лумпени и какви ли не работят за припокриване и пълна асимилация този народ да се претопи,да му се втълпи какъв е без никой да пита аджеба самия помак как се чувствува.

И тук във Форума ни  и сайта www.pomak.eu  има безценна историческа информация относно помаците.

Крайно време е обществото да конкретизира всичко което е свързано с помаците.

За това е редно освен български историци да се погледне конкретно и в други библиотеки,в Османските архиви,в турските,гръцките,в Англия библиотеките и ценни архиви относно събитията на Балканите.Англия в миналото почти за всичко случващо се е имала доминираща роля за процесите не само от края на 18 век ,а и за периода след 1900 година когата става най-мащабното разделение,изселение,погром ,миграция  на цялото компактно население главно Южна България,,към Турция,Гърция,Македония,Босна,Косово, и Албания!

Редно е да сверим часовниците си и посочим конкретно какво се е случвало с нас ПОМАЦИТЕ!

Българоговорещите мюсюлмани многократно са били подлагани от властите в България на опити за асимилиране в българската нация - покръствания, смяна на имена, принудителни преселвания. Същевременно сред тях има личности и групи, които са се стремели към по-голяма социална, културна, национална и дори религиозна интеграция.

Първото масово покръстване се провежда през 1881 година от ловешкия епископ Натанаил Охридски, който изпратил мисионери да покръстят помаците в подведомствената му епархия, а правителството отпуснало специални поощрителни средства за целта.

Две години по-късно сред помаците започнали да развиват дейност и протестантите-евангелисти, а по същото време в Предбалкана пристигнали суфии изпратени от Истанбул.
 Набедени, че съдействат на помаците да емигрират, те били екстрадирани, за да не пречат на започналия процес на християнизация.

В това отношение активна роля играели местните власти, църквата и училищният инспекторат. Приемането на християнството било предимно заради, упражняваното насилие, постоянният натиск и налаганата икономическа принуда.

В началото правителството приело акта на покръстването с голямо удовлетворение и отпускало финансови средства. Но на заседанието си от 01.09.1881 г. !
Министерският съвет приел решение да не се дават никакви парични помощи на частни лица помаци.

Второто масово, насилствено покръстване се провежда в разгара на Балканската война през 1912 г. - 1913 г., което е съпроводено с палежи на населените места и кланета на мирното население.Особено големи жестокости са извършени в селата Жижево, Црънча, Бръщен, Туховища,Триград, Мугла и Тъмръш. Същите и други населени места впоследствие са заселени от избягали помаци от районите на днешна Северна Гърция от селата Тисово, Почен, Борен, Шурдилово, Манастир/ за Манастир и Тисово от другата страна на планината Боздаг , днес в огради и развалини има запазени местности и корени в Туховища/, и други повече над 100 села, прогонени от гръцките власти през тези периоди които намират убежище в Турция и в България.
 Правителството на Васил Радославов обаче, с цел да спечели гласовете на мюсюлманите и да си обезпечи мнозинство в Народното събрание с оглед присъединяването на България към Централните сили по време на Първата световна война разрешава и позволява обратния процес за възстановяване на ислямската и етническата им принадлежност и самоопределяне.

През 1917 година отново са проведени масови репресии над помаците от Гюмюрджинско, Драмско и Неврокопско.
 Населението е принудено да работи ангария, имуществото му е ограбено, жителите са отвличани, убивани и изнасилвани. Имотите и добитъкът са конфискувани.
 Джамиите са превърнати в негодни за употреба.
 През тази година и период са предприети едни от най-масовите гонения и изселвания от тогавашните български власти на местното помашко население от тези територии към Турция.

След подадени жалби и сигнали от пострадали жители от българските територии до Правителството и Народното събрание на България, репресиите на българските власти са преустановени, при което след Първата световна война част от помаците в пограничните територии и селата от Гърция поради гоненията от гръцките власти и от българските Михайловистки чети, навлезли на гръцка територия, започнали да се заселват в запустялите и опожарени села по южната граница в България.

Голяма част от сегашното население на тези български села са бежанци или наследници на бежанците от заличените впоследствие села, находящи се понастоящем в северната част на Гърция. След окончателното поставяне на телените заграждения по границата, продължаващата тиха асимилация и натиск на властите, в знак на привързаност и носталгия по родните места.

Gоляма част от бежанците в България се именували и приели фамилни имена на родното си място от което са прогонени, като Поченски, Тисовски, Буренски, Манастирски, Църънски, Драмски, Кавалски, Шурдилови и други подобни, до окончателната им промяна на фамилиите според съвременната именна българска система през следващите възродителни процеси.

Третото масово покръстване е през 1942 година. То се подпомага от движението „Родина“, създадено от български интелектуалци сред които били учителите Ат. Караманджуков, Тодор Петков и завършилият Пловдивската духовна семинария Петър Маринов. След 9 септември 1944 година „Родина“ е набедена, че е фашистка организация и дейността ѝ се прекратява, като арабско-мюсюлманските имена на помаците са възстановени. Покръстването не е масов феномен, а отделни хора и семейства преминават към християнството.

До насилствено покръстване не се прибягва, тъй като управляващите се страхували да не се получи същия ефект (въстание) като при покръстването от 1912-1913 година.
 Все пак членове на организация „Родина“ забраняват носенето на някои традиционни символи и насилствено сменят турските и арабските имена със славянски.

В периода след 1953 година властите започват кампания срещу ролята на мюсюлманската религия сред българските помаци. Тя започва с т.нар. паспортизация, която изисква жените да бъдат снимани с открити лица и продължава с редица други мерки срещу религията.
С решението на Политбюро на ЦК на БКП от 17 ноември 1956 г. се предвиждат мерки за „народностното осъзнаване на българите с мюсюлманско вероизповедание“, като се акцентира на доброволността и на необходимостта от постигане на идейна убеденост.
През този период се провежда кампания по "разфереджаване", която се засилва особено след 1959 г. и на някои места (Барутин, Аламовци, Доспат, Туховища и други) е насилствена. В края на 50-те и началото на 60-те години се засилват процесите на смяна на арабско-мюсюлманските имена на българите мюсюлмани с български християнски имена.
Тя е предимно доброволна и обхваща главно местния елит и номенклатура, партийни членове, членове на казионни организации.

По време на т. нар.

Възродителен процес през 70-те и 80-те, насилствено са сменени имената на всички помаци в България. Много помаци, вместо да приемат нови имена, емигрират в Турция.

През 1989 г. се провежда кампания за насилствено премахване на традиционите носии на помаците в Тетевенско.

След 1989 г. в Източните Родопи започва процес на покръстване на немалко българи мюсюлмани. Роля в този процес има отец Боян Саръев, който е бивш мюсюлманин и полицай, приел християнството и станал свещеник.

P.S: Всякакви опити за омаложаване на тези  процеси отразени в документи и материал събиран и съхранен в библиотечни центрове- с цел подмяна,както и постинги офтопик не по темата базирана на данни  да се изопачи истината и СПАМА не по темата ще бъде изстрит от Администраторите!!!

Източници:-  Бюксеншютц, Улрих. Малцинствената политика в България. Политиката на БКП към евреи, роми, помаци и турци 1944-1959. С., Международен център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия, 2000.

Mary Neuburger, The Orient Within: Muslim Minorities and the Negotiation of Nationhood in Modern Bulgaria, Ithaca and London: Cornell University Press, 2004.

Петър Япов, Помаците. С., Сдружение Мостове, 2006.

Seyppel, Tatjana. 1989. "The Pomaks of Northwestern Greece: an endangered Balkan population," Journal, Institute of Muslim Minority Affairs,

Kucukcan, Talip. "Re-claiming identity: Ethnicity, religion and politics among Turkish-Muslims in Bulgaria and Greece," Journal of Muslim Minority Affairs,

Steinke, Klaus; Voss, Christian (ed.): The Pomaks in Greece and Bulgaria. A model case for borderland minorities in the Balkans, Südosteuropa-Studien 73, München 2007.

Бюксеншутц, Улрих. Помаците. // Малцинствената политика в България. Политиката на БКП към евреи, роми, помаци и турци (1944-1989) (). София, Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, [2000]

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #591 on: March 03, 2011, 03:08 »
  Темата е отворена за Дискусии,размисли,публикуване на исторически документи относно истината за произхода на нас помаците,за живота им днес,както и всичко свързано с тях!

Постинга по горе е интересен и важен,дава светлина за част от историята на помаците още преди Османската империя и впоследствие след 1912 година.!

Какво е преживял този народ в земите които е живеел на територията на България.!

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #592 on: March 06, 2011, 10:58 »
Това са били глупави решения-на още не осъзнатите благовеещите ни слабо образовани и слабо интелигентни политици.
Не е нужно за да бъдеш добър българин непременно да си християнин и то православен-нужно е да си добре образован и запознат с миналото си за да ти бъде създадено патриотично чувство на принадлежност и любов към родината и народът.
Ако бяха само послушали или поне прочели какво пише Левски-грешки в това направление нямаше да се допуснат.

Offline Hat

• Moderator
Ynt: Истината за Помаците !
« Reply #593 on: March 07, 2011, 09:35 »
Това са били глупави решения-на още не осъзнатите благовеещите ни слабо образовани и слабо интелигентни политици.
Не е нужно за да бъдеш добър българин непременно да си християнин и то православен-нужно е да си добре образован и запознат с миналото си за да ти бъде създадено патриотично чувство на принадлежност и любов към родината и народът.
Ако бяха само послушали или поне прочели какво пише Левски-грешки в това направление нямаше да се допуснат.
Наистина е така.Грешките,които са допуснати по онова време сега се явяват дьлбока разделителна черта между хората.Дали ще вьзмогнем да я заличим зависи единствено от нас.Дано да успеем,колкото по бьрзо толкова по добре.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #594 on: November 28, 2011, 14:48 »

А що е Алексии Слав,а що е Момчил-предците на помаците са бягали,поради войните,битките и то малко преди да е завладяна България.А всичките българи не са имали един общ цар от времето на Йоан Асен 2-след него всички боляри са теглели чергата към себе си.

Оттук и поговорката бог високо,цар далеко

Поздрави

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
Re: Ynt: Истината за помаците
« Reply #595 on: November 28, 2011, 23:50 »
Прочетох какви ли не измишльотини относно нашия произход и реших да ви кажа истината. Не сме нищо друго от българи, които са били принудени да приемат исляма. Исторически факт, който може да се провери навсякъде. Лично аз се гордея, че съм българин и обмислям скоро да се покръстя, въпреки негативното мнение на по-стари мои близки. Не се лъжете че сте турци или отделни народи, радвайте се, че сте българи!

Ама какво ти пречи мюсюлманството бе момче!? За да си българин непременно ли трябва да си християнин? И двете неща са еднакво ценни за всеки по отделно....Даже говорят за едни и същи неща! Българин е всеки, който обича дома, родното си място и Родината и ако се случи тя да е заплашена да тръгне да я защити! Ако ти ще я отстояваш значи си българин независимо коя точно религия изповядваш.
Така мисли аго Фита за тия неща и сънят му е спокоен.

Offline Seliam-hodja

• Avarage member
« Reply #596 on: November 29, 2011, 21:24 »
Пeрсонални генетични тестове“- доста популярни на Запад.

Множество организации като Oxford Ancestors, Family tree DNA предлагат услугата на цена $100-200. Срещу $199 желаещите да се подложат на генетично изследване получават от „Нешънъл джиографик“ специален кит. Той включва мултимедийно DVD, идентификационен номер и стерилна четчица, с която се изчегъртва проба от вътрешната страна на бузата. Събраният генетичен материал се изпраща обратно в една от десетте лаборатории на „Нешънъл джиографик“ по света за изследване. Резултатите от теста могат да бъдат научени след въвеждането на уникалния идентификационен код в секцията Genographic на сайта:  http://www.nationalgeographic.com

Offline rodopski_djentalmen

• success in life
  • Candidate member
  • *
« Reply #597 on: December 04, 2011, 21:35 »
pomako si je pomak pa i na kraj svet .ei balgario koga ke te vidie pa

Offline borko238

• Member
  • **
« Reply #598 on: December 04, 2011, 22:16 »
si4ki sme bylgare tuka i muslimane i hristiqne

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #599 on: December 05, 2011, 09:02 »
si4ki sme bylgare tuka i muslimane i hristiqne

Nedei taka borko238,v saita ima i drugi osven bulgaru- ima i tuka Samoopredelili se kati pomaci, turci,makedonci, amerikanci,albanci....... :).
Otkoga ti stana govoritel i vsichki samoopredeli pod edin znamenatel,nedei taka bre..???